PIT Almere met kids: beleef de wereld van brandweer, politie en ambulance

7
938

Sommige musea of ‘belevingscentra’ zijn echt onbekende pareltjes. PIT in Almere valt in deze categorie. Het is dus niet gek als je nog nooit van PIT hebt gehoord, maar na het lezen van deze blogpost wil jij er ook heen!

Wedden?

PIT, beleef de wereld van brandweer, politie en ambulance

PIT is sinds 2014te vinden in Almere en bevat onder andere de collectie van het voormalige Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum. Op een toegankelijke en interactieve manier leren kinderen over het werk van de brandweer, politie en ambulance. Niet alleen kinderen hebben het hier naar hun zin, ook voor volwassenen is een bezoek erg leuk.

Vaak worden er extra activiteiten georganiseerd voor kinderen, zo was er tijdens ons bezoek de mogelijkheid om echt sporenonderzoek te doen en de dader van een verkeersongeval te vinden. Kijk voor dit soort extra’s op de website van PIT of volg hun actieve Twitter-account.

Binnenkomen bij PIT Almere met kids

Het was voor ons even zoeken naar de ingang van PIT, maar je moet met een trap naar beneden en vindt dan de entree aan een leuk parkje waar kinderen met mooi weer vast in het water spelen. In het gebouw valt meteen de leuke museumshop op met natuurlijk allerlei spullen die te maken hebben met de brandweer, politie en ambulance. Bij de kassa ontvangen we voor de kinderen een pasje waarmee ze allerlei spelletjes kunnen doen, dit kan ook zonder pasje maar met pasje krijg je daarna foto’s in je mailbox. Doen dus. Ook ontvangen we hier het papier voor het spooronderzoek.

Rechts PIT en links de trap naar beneden richting de ingang.
Rechts PIT en links de trap naar beneden richting de ingang.
PIT Almere
PIT Almere
Welkom bij PIT!
Welkom bij PIT!
Museumshop met leuk assortiment (en een perfecte plek om stiekem iets voor een verjaardag te kopen!).
Museumshop met leuk assortiment (en een perfecte plek om stiekem iets voor een verjaardag te kopen!).

We stoppen onze tassen in een van de gratis kluisjes en gaan eerst naar de ruimte waar je zelf ‘bedrijfskleding’ aan mag trekken. Dochter M. en zoon C. hebben geen zin om zich te verkleden als agent of brandweerman, maar ik vind het wel leuk (ja echt!). Als ik sportiever en stoerder was geweest dan had ik best bij de politie willen werken, dus deze kans liet ik niet aan me voorbij gaan. Staat me best he? Kinderen die het leuk vinden mogen deze kleding aanhouden bij hun bezoek aan PIT, ik heb ze weer uit gedaan ;-).

De eerste opdracht met het pasje is meteen een goede binnenkomer: we mogen doen alsof we bij de alarmcentrale werken. Dat valt nog niet mee… De eerste keer doen we het verkeerd, maar daarna krijgen we door wat de bedoeling is en vallen er niet nog meer doden. Met moeite rukken we ons los van het beeldscherm om te beginnen aan onze tocht langs alle hulpdiensten.

We spelen telefoongesprekken na bij de alarmcentrale.
We spelen telefoongesprekken na bij de alarmcentrale.
Later kregen we deze foto met 'krantenartikel' in de mailbox.
Later kregen we deze foto met ‘krantenartikel’ in de mailbox.

Bezoek de brandweer

We beginnen ons bezoek bij de brandweer. Camiel neemt een kijkje in een brandweerauto, we testen of we geschikt zijn om bij de brandweer te werken (nee, allemaal te eigenwijs….) en M. en C. blussen zelfs een brand. Ondertussen komen we ook opdrachten tegen voor hun sporenonderzoek.

Een van de vragen tijdens de test.
Een van de vragen tijdens de test.
Oh nee, brand!
Oh nee, brand!

Via de ambulance naar de politie

Even kijken we bij de ambulance om daarna in de huid van politie, brandweer en ambulance-personeel te kruipen tijdens een ‘motorkapoverleg’. We moeten beslissen in welke volgorde werkzaamheden moeten worden uitgevoerd bij een ongeluk op de snelweg. Het lijkt allemaal zo logisch maar ook hier merken we dat er meer bij komt kijken dan je vooraf verwacht.

Ontdekken wat er allemaal komt kijken bij een ongeluk.
Ontdekken wat er allemaal komt kijken bij een ongeluk.
Motorkapoverleg: wat moeten we doen en in welke volgorde bij een auto ongeluk?
Motorkapoverleg: wat moeten we doen en in welke volgorde bij een auto ongeluk?
Ook tijdens het motorkapoverleg worden we stiekem op de foto gezet.
Ook tijdens het motorkapoverleg worden we stiekem op de foto gezet.
Maureen doet ook de toelatingstest voor de politie en zie: ze is geschikt.
Dochter doet ook de toelatingstest voor de politie en zie: ze is geschikt.

M. en C. zien dan al snel het circuit. Hier kunnen kinderen rondjes rijden en worden ze geflitst als ze te hard rijden. M. heeft al snel door dat iedereen wordt geflitst, ook als je langzaam rijdt. Ze is het enige kind dat het doorheeft. Het mag de pret niet drukken, ze krijgen geen genoeg van het rond crossen. Wij kijken ondertussen naar drie themafilmpjes over drugs, internetcriminaleit en mensenhandel. Dat laatste filmpje vind ik qua onderwerp niet echt kidsproof, gelukkig gaat hun interesse niet uit naar de filmpjes. M. en C. hebben er nog geen genoeg van en wij gebruiken deze tijd om naar een van de vele verhalen te luisteren van hulpverleners. Deze zijn overal via beeldschermen te volgen, erg interessant!

Voor iedereen is er een eerste keer om geflitst te worden.
Voor iedereen is er een eerste keer om geflitst te worden.

Het sporenonderzoek van de kinderen brengt ons verder. Uiteindelijk belanden we met alle aanwijzingen in een politiecel. Hier zien we een filmpje over de werkwijze bij het oppakken van verrdachten. Ook onze potentiele daders hangen hier aan de muur. We hebben de dader gevonden en M. en C. krijgen bij de kassa een diploma en sticker.

Wie is de dader? We gaan op zoek naar sporen die ons kunnen helpen.
Wie is de dader? We gaan op zoek naar sporen die ons kunnen helpen.

Praktische zaken

Na ons bezoek eten we wat in het café. Je kan hier iets te eten kopen of je eigen broodjes op eten. M. en C. zijn ongeduldig en rennen na het eten snel terug naar het circuit om nog wat rondjes te maken. PIT is geen groot museum, maar met alle opdrachten, spelletjes en filmpjes met ervaringsverhalen waren wij ruim 3 uur bezig.

Vanaf het station loop je er in 10 minuten heen, je auto kan je betaald parkeren bij enkele parkeergarages in de directe omgeving. Volwassenen betalen 9,50 eurovoor de entree en kinderen 6,50 euro. Voor 27,50 euro heb je een familiekaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen van 4 t/m 12 jaar. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen.

Bezocht jij al eens PIT Almere met kids?

Meer lezen

Musea zijn steeds interactiever aan het worden en daardoor erg leuk met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

7 REACTIES

  1. Wij zijn ook geweest! Groot succes bij Y&Y (5&7) en zelfs ook bij de jongste (1.5).
    Jammer vonden wij, dat je, wanneer je twee kinderen op 1 emailadres laat werken, je maar van 1 foto’s etc krijgt. Dat diploma was ons ook niet verteld, wij zijn via het restaurant naar buiten gelopen en niet via de kassa (en was nog zo benieuwd of we het goed gedaan hadden).

    Maar PIT is zeker een aanrader!

    • Dat is een goede tip van het mailadres! Wij hadden inderdaad 2 verschillende mailadressen gebruikt. Diploma wisten wij ook niet van te voren, maar Maureen en Camiel hadden zoiets van: we zijn klaar en nu gaan we het inleveren, voordat we het wisten stonden ze bij de balie ;-).

  2. Ik ben in de meivakantie met mijn jongens van 9 en 6 jaar hier geweest. Het is inderdaad niet groot, maar we hebben allemaal onze ogen uitgekeken. De jongens mochten bijna overal in en op. Er liepen veel medewerkers die zelf bij de hulpdiensten hebben gewerkt rond, die hun ervaringen op een leuke manier vertelden. Toen wij er waren, waren er opdrachten die met de brandweer te maken hadden. Deze werden begeleid door brandweermannen. Ze konden brand blussen met een echte brandweerspuit, op de blusboot en een gave opdracht doen waarbij ze met een masker een route gingen lopen. Dat masker gaf de beleving alsof ze in een ruimte waren die vol rook stond. De begeleiding door de jongens van de vrijwillige brandweer was heel erg leuk en goed gedaan. Bij het weggaan kregen ze nog een leuke brandweerhelm voor thuis. Wij vonden het een zeer geslaagd uitje!

  3. Wij zijn gisteren geweest. Wat een teleurstelling. Binnen 20 minuten hadden we alles gezien incl de speurtocht. Veel te weinig interactieve dingen die leuk zijn voor een kind van 6. Ik vond het echt een aanfluiting. Gelukkig hebben we een museumjaarkaart en kostte het niets. Als goedmaker naar het muiderslot gegaan. Dit was wel geweldig!

    • Weinig interactieve dingen? Dat herkennen we helemaal niet. Met het pasje kan je allerlei leuke opdrachten doen, er zijn een soort skelter-achtige autootjes, een speurtocht… We waren er vorig jaar met een 5 en 7 jarige en die vonden het echt ontzettend leuk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.