Tien tips voor rondreizen met kinderen met autisme

0
920

Rondreizen met kinderen met autisme? Is dat niet veel te onrustig? Toch zijn er ouders die er voor kiezen. Met wat goede tips en wat aanpassingen,zijn er heel wat prikkels weg te nemen. In samenwerking met ouders met een kind met ASS gingblogger Iris op zoek naar tien tips.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in 2017 en geupdate en herschreven in 2024

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen met autisme:

ANWB Vakanties
De Jong Intra
TUI
SNP Natuurreizen
Alpen Reizen

Voorbereiden oprondreizen met kinderen met autisme

Bij een rondreis denk je al snel aan drukte, chaos en onrust. Niet bepaald het soort vakantie waar je aan denkt als je kind een vorm van autisme heeft. Vooropgesteld natuurlijk dat ieder kind anders is, maar de meeste kinderen met ASS hebben als overkoepelend kenmerk dat ze snel overprikkeld zijn.

Toch kun je bij rondreizen met kinderen met autisme de prikkels tot het minimum beperken. Dat begint al bij het voorwerk. Want voorwerk zal er moeten zijn.

Om een rondreis te plannen met een kind dat snel overprikkelt is, zijn wel voorbereidingen nodig
Voor een rondreis met kinderen met autisme, zijn wel voorbereidingen nodig (foto: Saskia).

Tip #1 Boek alles van te voren

Zeker met een kind met ASS is het een aanrader om alle overnachtingen en de route van te voren vast te leggen. Op de bonnefooi reizen klinkt avontuurlijk, maar is onrustig en onvoorspelbaar voor een kind dat gevoelig is voor prikkels. Niet weten waar je precies heen gaat en of het wel lukt om een overnachting te vinden, allemaal onzekere factoren waar je kind zeker stress van zal krijgen.

Rondreizen met kinderen met autisme: plan vantevoren welke route je gaat reizen.
Plan van te voren welke route je gaat reizen (foto: Saskia).

Tip #2Regel de rondreis zelf

Boek liever niet via een reisbureau, maar regel de reis zelf. De meeste reisschema’s via reisbureaus zijn vrij hectisch. Je bent vaak maar kort op 1 plaats, rijdt veel en verblijft bovendien vaak in drukkere accommodaties of parken. Via internet is er veel zelf te regelen. Bij Booking.com kun je bijvoorbeeld losse vakantiehuizen en appartementen vinden. Of zoek zelf naar kleinschalige campings of vakantieparkjes. Of doe het eens anders: ga met een camper op reis. Dan blijft je slaapomgeving altijd hetzelfde. Dat geldt natuurlijk ook voor reizen met een eigen tent of caravan.

Als je rondreist met een camper, is je slaapplek altijd hetzelfde
Als je rondreist met een camper, is je slaapplek altijd hetzelfde.

Tip #3Niet te veel korte overnachtingen

Zorg dat er niet te veel korte overnachtingsplaatsen zijn tijdens het rondreizen met kinderen met autisme. Soms is het ter overbrugging van een afstand nodig om ergens kort te overnachten. Maar het voelt rustiger als je op plaatsen meerdere nachten kunt verblijven. Zorg dat een korte overnachting wordt opgevolgd door een adres waar je wat langer verblijft. Ter indicatie: voor ons is een korte overnachting 1 of 2 nachten. Met een lange overnachting blijven we zo’n 4 tot 5 nachten ergens tijdens een rondreis.

Tip #4 Betrek je kind bij de voorbereidingen

Als de reis geboekt is, kun je je kind bij de rest van de voorbereidingen betrekken. Laat hem of haar meekijken wat er allemaal te doen is in een gebied. Misschien mag je kind zelf wel een activiteit uitzoeken? Laat boekjes of websites zien van de omgeving. Zo heeft hij of zij er vast een beeld bij.Meestal werkt het goed om dingen van te voren te visualiseren. Zo ontstond bij ons de volgende tip:

Tip #5 Maak een reisplanboekje voor je kind

Maak van te voren een boekje met een overzicht van de hele reis. Dat ziet er ongeveer zo uit: Eerst een foto van de route op een kaartje, met de plaatsnamen erbij. Dan per dag een geschreven stukje over waar we heen gaan, hoe dat er uit ziet en waar we slapen. Daarbij staan foto’s van de omgeving, de accommodatie en liefst ook de slaapkamer. Bij een langer verblijf, omschrijf wat er allemaal te doen is. Hoe gedetailleerd dat moet zijn, hangt van je kind af. Vaak is een opsomming van eventuele bezienswaardigheden en uitjes in dat gebied voldoende.

Wees wel voorzichtig bij het beschrijven van activiteiten, want mocht het om een of andere reden niet doorgaan, is gelijk het vertrouwen in het boekje weg. Zorg dat het boekje in een handzaam formaat is, dat makkelijk mee in de handbagage kan. Zo kan je kind het er zelf bij kan pakken wanneer hij of zij dat nodig heeft.

Tip #6Hou met inpakken rekening met je kind

Neem een eigen koffertje of tas voor je kind mee met wat vertrouwde dingen van thuis. De vertrouwde knuffels, een boekje dat graag gelezen wordt voor het slapen, wat speelgoed van thuis. Is je kind gevoelig voor geluiden? Dan is het misschien een goed idee om een geluiddempende koptelefoon mee te nemen. Ga je naar een land waar het eten heel anders is, neem danwat vertrouwd eten van thuis mee, zoals broodbeleg.

Tips voor onderweg tijdens de rondreis

Ditzijn allemaal voorbereidingen die het makkelijker voor je kind maken om op rondreis te vertrekken. Maar ook tijdens het rondreizen met kinderen met autismezelf kun je de prikkels beperken.

Tip #7Niet te veel plannen voor dereisdagen

Reisdagen geven al aardig wat prikkels en zijn vermoeiend. Op de dagen dat je reistvan de ene naar de andere bestemming, kun je beter geen andere activiteiten inplannen. Eventueel kun je iets onderweg doen, zoals een picknick op een mooi uitzichtpunt of een bezienswaardigheid. Maar de indrukken van een nieuwe accommodatie of bestemming zijn vaak genoeg voor die dag. Het is dan fijn voor snel overprikkeldekinderen omrustig de boel te verkennen en wat rond te scharrelen. Of gewoon rustig iets voor zichzelf doen.

Tip #8Wees zelf flexibel tijdens de rondreis

Je kunt wel een prachtige planning hebben voor die dag, maar wees bereid deze te laten vallen als je kind overprikkeld is. Want dat gaat vast een keer gebeuren tijdens het rondreizen met kinderen met autisme. Vooral na een drukke dag, komt het weleens voor dat je de plannen voor de volgende dag moet laten varen en je beter een dagje helemaal niets doen. Soms is dat jammer, maar zie in dat de rest van de vakantie beter gaat verlopen als je kind weer wat opgeladen is.

Soms is het fijn om een dagje helemaal niets te doen. Even opladen en tot rust komen.

Tip #9 Hou vast aan rituelen van thuis

Wat vaak goed werkt, is vasthouden aan enkele vaste rituelen van thuis. Als je rondreist en steeds op andere plekken slaapt, kan het een houvast voor een kind zijn als de dagelijkse dingen wel op dezelfde manier verlopen als thuis. Het bedritueel bijvoorbeeld. De knuffels op de zelfde manier op bed, dezelfde volgorde van dingen afhandelen, de zelfde dingen zeggen als thuis. Een verhaaltje voorlezen uit een boek van thuis. Zo sluit je de dag op een vertrouwde manier af.

Tip #10 Maak je zelf niet te druk

Tenslotte: geniet van je reis! Het hoeft allemaal niet perfect. Bereid jezelf van te voren voor dat niet alles altijd zo zal lopen als je van te voren bedacht had. Overnachtingen kunnen tegenvallen, routes kunnen langer duren dan je bedacht had. Probeer je daar niet te druk om te maken. Als je hier zelf stress over hebt, voelt je kind dat ongetwijfeld aan.

Loopt het net even anders en ben je die dag langer onderweg? Maak je niet te druk (foto: Saskia).

Hopelijk helpen deze tips bij het plannen van een fijne, relaxte rondreis met je gezin. Heb jij nog andere tips voor geslaagde rondreizen met kinderen metautisme?

Meer lezen

We hebben al eerder geschreven over uitjes en vakantie met kinderen met autisme. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Ter illustratie foto’s van kinderen van onze bloggers. I.v.m. de privacy van onze kinderen vertellen we niet wie voorzien is van welk ‘labeltje’ of zonder ‘labeltje’ door het leven gaat. Voor dit blog hebben we inhoudelijke input gekregen van ouders vankinderen met autisme.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.