Rusthuis De Paardenkamp: op bezoek bij bejaarde paarden in Soest

1
705

Bij Stichting De Paardenkamp in Soest genieten paarden en pony’s van hun oude dag. Samen met haar kinderen bezocht blogger Mieke dit bijzondere bejaardenhuis.

Stichting de Paardenkamp

In de buurt van De Paardenkamp in Soest staan in verschillende weilanden bejaarde paarden en pony’s. De echte ‘oudjes’ wonen in boerderij Vosseveld, het epicentrum van het nationaal rusthuis voor oude paarden en pony’s. Hier start ons bezoek aan De Paardenkamp.

De Paardenkamp vangt circa 120 bejaarde paarden en pony’s op die 20 jaar of ouder zijn. Het zijn paarden die dienst deden bij bijvoorbeeld de politie of in een manege. De vitale senioren lopen in de weides rondom boerderij Vosseveld, deels in kuddes. De ongeveer 50 paarden die individuele zorg nodig hebben, zijn ondergebracht bij Vosseveld.

‘Ommetje Paardenkamp’ van circa een uur wandelen

Wie de paardenweides wil bezoeken, kan de wandelroute ‘Ommetje Paardenkamp’ lopen. Deze neemt ongeveer een uur in beslag. Een routekaart is bij Vosseveld te verkrijgen of te bekijken op de achterzijde van het welkomstbord. Tijdens ons bezoek is het (tropisch) warm dus een uur wandelen zien K. (7 jaar) en T. (5 jaar) niet zitten.

Met de wandelroute 'Ommetje Paardenkamp' worden bezoekers langs de weides van De Paardenkamp geleid.
Met de wandelroute ‘Ommetje Paardenkamp’ worden bezoekers langs de weides van De Paardenkamp geleid.

Bezoekerscentrum

Ons bezoek aan De Paardenkamp begint op het deel van boerderij Vosseveld. Hier is het bezoekerscentrum met informatie over de aanwezige paarden, over paarden in het algemeen en het verkooppunt van onder meer paardensnoepjes. Op de ‘presentielijst’, compleet met leeftijden, zoeken de kinderen snel het oudste paard. Dit is Ferry van 41 jaar. Deze oude heer willen ze zo wel zien!

Meer informatie over paarden in het bezoekerscentrum.
Meer informatie over paarden in het bezoekerscentrum van Vosseveld, het epicentrum van Stichting De Paardenkamp.

Snoepjes voeren aan bejaarde paarden

Om niet met lege handen bij de senioren aan te komen kopen we een zak paardensnoepjes. Dit zijn de bewoners blijkbaar gewend want er staan al meerdere oudjes bij het hek om de bezoekers welkom te heten (en te snuffelen). Handje plat houden, snoepje erop en smullen maar.

Omdat het tijdens ons bezoek tropisch warm is, gaan de paarden en pony’s eerder naar de stal. Daar is het koeler. En eigenlijk leuker voor de jongens, want zo kunnen ze alle bewoners persoonlijk een bezoekje en een snoepje brengen.

Vanwege de hitte gaan de oudjes van De Paardenkamp eerder naar stal.
Vanwege de hitte gaan de oudjes eerder naar stal.

Film over ontstaan en geschiedenis Paardenkamp

Terwijl de bejaarde dieren op stal worden gezet, bekijken wij een film over het ontstaan van De Paardenkamp. Opgericht door een secretaris van de Dierenbescherming die vond dat paarden na een werkzaam leven een rustig, oude dag verdienen. Op 19 januari 1962 was Stichting De Paardenkamp een feit en in april kwam de eerste bewoner: boerenwerkpaard Corrie. Na Corrie genoten al ruim 600 paarden en pony’s hier van hun pensioen. Op de filmlocatie hangen de stalbordjes met namen van alle oud-bewoners. Dit geeft de kinderen een beter beeld dan het getal 600. Wat een aantal!

Nu de pensionado’s rustig op stal staan, gaan we onze snoepjes verder uitdelen. Leuk is de presentielijst, die we uit het bezoekerscentrum mochten meenemen. Naast de namen staan hier ook de leeftijden en de afkomst op.

Dan blijkt dat we ‘oude bekenden’ tegenkomen. Enkele pony’s van de manege waar de zus van Koen en Tijmen paard rijdt, vieren hier hun oude dag.

Nu de bewoners in hun eigen stal staan, kunnen we ze nog beter bekijken.
Nu de bewoners in hun eigen stal staan, kunnen we ze nog beter bekijken.
Gevonden! De oudste bewoner: Ferry van 41 jaar.
Gevonden! De oudste bewoner: Ferry van 41 jaar.

Knutselen en spelen in bezoekerscentrum

De temperatuur loopt op dus we kopen een ijsje in het bezoekerscentrum. Daar duiken de jongens nog even de knutsel- en speelhoek in. En aangezien het bezoek gratis is én De Paardenkamp volledig afhankelijk is van donaties, gooien de jongens muntjes in de melkbus die bestemd is voor donaties.

Praktische informatie

Nationaal rusthuis en kenniscentrum voor oudere paarden De Paardenkamp is dagelijks van 10 tot 16 uur open en is gratis toegankelijk. Meer informatie, zoals over paardenpoetsen, een speurtocht voor kinderen en kinderfeestjes, staat op de website.Daar vind je ook de wandeling Ommetje Paardenkamp die je kunt downloaden.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Utrecht? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

1 REACTIE

  1. Geweldig! Wat een liefde! Ik ben nu 71 jaar maar herinner me dat ik er met mijn kinderen en kleinkinderen daar een bezoek bracht. Onvoorwaardelijke liefde. Heb paardjes geknutseld en hun staarten uit het jaar van mijn kleindochter: paardenstaarten haar. Ik hoop dat hier in de buurt de paardenweitjes mogen blijven bestaan en de huifkartocht en door de duinen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.