Haus der Natur: het natuurmuseum
Bij binnenkomst van Haus der Natur voelen we ons een beetje overweldigd. Wat zien we veel dat we kunnen doen. Waar gaan we beginnen? We besloten eerst voor het natuurgedeelte te gaan. Het techniekgedeelte is het meest interactief en dan wisten we hoeveel tijd we daarvoor over zouden hebben.
De eerste zaal die we binnen stappen is de zaal met de dino’s. C. vindt het prachtig en weet van gekkigheid niet waar hij moet kijken, hij stuitert vol enthousiasme rond. Kijkt even verschrikt als een van de dino’s beweegt om daarna bijna achterover te vallen als hij aan het plafond nog een dino ontdekt. Met moeite krijgen we hem mee naar het aquariumgedeelte.
Het is onbegonnen werk om te vertellen wat er allemaal in elke zaal te zien is. Wij vallen van de ene verbazing in de andere. Elke zaal is volledig in het betreffende thema ingericht en ook in het natuurgedeelte ontbreekt de interactie niet. Zo kijkt M. haar ogen uit in de zaal over de planeten. Ze heeft in haar plusklas een project gedaan over het sterrenstelsel en herkent van alles. Extra leuk is het om met schaalmodellen te spelen en zo duidelijk te zien hoe dat ook alweer zat met de zon, maan en aarde bij een zonsverduistering.
We zien een grote afdeling met opgezette dieren, ontdekken insecten en reizen door Azie en Afrika. M. en C. experimenteren met een rivier en bouwen een stevige dam. In het reptielengedeelte zien we de ene na de andere slang en bijzondere reptielen waarvan we de naam niet meer weten.
Op de bovenste verdieping is een apart gedeelte over het menselijke lichaam. C. ‘voert’ een mens en ziet hoe het eten door de darmen gaat en waar het er weer uit komt. Alles natuurlijk digitaal, maar wel levensecht. Er is ook een gedeelte over voortplanting en zwangerschap, dat is soms iets te levensecht voor nieuwsgierige jonge kinderen, dus we lopen snel door naar een volgende ruimte. Voor iets oudere kinderen is dit gedeelte wel erg de moeite waard, maar ik had geen zin om op dit moment uit te leggen hoe dat precies werkt met de bloemetjes en bijtjes.
We hadden nog veel meer tijd kunnen doorbrengen in het het natuurmuseum, maar de tijd tikt door en het techniek en sciencemuseum wacht op ons.
Haus der Natur: het techniek en sciencemuseum
Vanuit het natuurmuseum loopt je zo het techniekgedeelte in. Volop interactie hier! Er zijn allerlei mogelijkheden om zelf te ervaren. M. en ik bouwen beide een constructie, G. en C. proberen allerlei andere onderdelen uit. Met moeite rukken we ons los van de constructietafel. Met z’n vieren oefenen we het virtuele schansspringen en slalom-skieen, dat valt niet mee.
Een verdieping lager leren we meer over de dierenwereld, het milieu en het menselijke lichaam. M. en C. kruipen door een heel groot hart en we kijken bij de informatie over de dieren en het milieu.
Salzburg staat natuurlijk bekend als muziekstad en dat zie je terug in Haus der Natur. In de muziekruimte krijgen we de kans om helemaal op te gaan in de muziek van Mozart en we experimenteren met geluid.
De laagste verdieping staat in het teken van energie. Er staat een constructie met water dat op verschillende manieren naar beneden stroomt en waar je zelf invloed op kan hebben. Helemaal stoer is de hoogwerker die je zelf mag besturen. Glunderende koppies stralen me tegemoet.
Eten en drinken bij Haus der Natur
Al het spelen maakt hongering. Op de derde verdieping van het natuurgedeelte is een picknickplek waar je je eigen eten en drinken kan nuttigen. Wij kiezen deze keer voor het restaurant. G. en ik eten een heerlijke pasta voor nog geen 10 euro per persoon en de kinderen kiezen voor patat. Drinken voor ons allemaal erbij en dat alles voor nog geen 40 euro.
Praktische informatie
Met de SalzburgCard kan je Haus der Natur gratis bezoeken. Geen SalzburgCard? Dan betaal je 8 eurovoor volwassenen en 5,50voor kinderen. Voor 20euro heb je een familiekaart voor 2volwassenen en 1kind, elk extra kind kost 5 euro. Mer informatie over openingstijden, tarieven en tentoonstellingen is te vinden op de website van Haus der Natur.
In de kelder van Haus der Natur zijn gratis kluisjes te vinden waar je je jas en tas kan opbergen. Wij brachten ruim een halve dag door bij Haus der Natur, maar je kan je er makkelijk een hele dag vermaken.
Ben jij al eens naar Salzburg geweest? En gingen jullie ook naar Haus der Natur?
Meer lezen
Nieuwsgierig wat er nog meer in Salzburg en omgeving te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Met de kabelbaan de Untersberg op
- Salzwelten: de zoutmijnen van Hallein
- Schloss Hellbrunn en de verrassende wasserspiele
- Slapen bij Gasthof Pflegerbrucke
- Slapen bij BergGasthof Bachrain
- Citytrip Salzburg met kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
Wij kregen de SalzburgCard van het toeristenbureau van Salzburg. Zoals je gewend bent delen we eerlijk onze eigen mening.
Leuk dat ze vooral veel dingen kunnen doen ipv alleen maar kijken!
Helemaal mee eens!