Slapen in het stro bij Hayema Heerd in Groningen

0
648

Slapen in het stro. Daarvoor kun je terecht op boerderijcamping Hayema Heerd in Groningen. Blogger Lineke vertrekt met haar kinderen naar het Hoge Noorden. Ze zullen daar slapen in een heuse iglo gemaakt van stro.

Slapen in het stro

“Hoe lang is dat rijden naar Groningen? Waarom is dat een iglo van stro? Moeten we daar dan gewoon zo in gaan liggen? Is dat wat onze konijnen ook eten?”

De kinderen stellen vraag na vraag vanaf de achterbank. We gaan namelijk slapen in het stro. En niet zomaar in het stro maar in een iglo gemaakt van stro. Nou hebben we al op best wat bijzondere plekjes overnacht de afgelopen jaren. Maar slapen in het stro is voor ons allemaal nieuw. Ik heb niet op alle vragen een antwoord. Maar wie weet heb ik die na een nacht in de stro-iglo wel.

Ligging van Hayema Heerd:

Hayema Heerd, een boerderijcamping in Groningen

Hoe verder we naar het noorden rijden, des te weidser het landschap wordt. Het laatste stukje van de route gaat over een kronkelweg door de weilanden. Dan ineens zijn we er. Hayema Heerd, ‘gewoon’ bijzonder, staat er op het bordje. Dat gaan we meemaken.

Eigenaresse Wil laat ons kennis maken met Hayema Heerd, een boerderijcamping in Groningen. Ze neemt ons mee naar een grote schuur waar de gemeenschappelijke binnenruimte is. Hier kunnen de kinderen tafeltennissen, drummen op een heus drumstel, schommelen op een prachtige schommel of gewoon lekker zitten op de strobalen.

Een stro-hotel

Er zijn twee trappen die naar de hooizolder leiden. Ik loop naar boven en stap het stro-hotel binnen. Een ‘slapen in het stro’ gelegenheid voor groepen. Met 3 tweepersoonsbedden onder een klamboe. En langs de kant meerdere bedjes knus weggewerkt onder het schuine dak. Ik ben verkocht, wat ziet dit er leuk uit.

Een stro-kasteel

Tegenover de schuur ligt Straw Castle. Een stro-kasteel waar je romantisch kunt slapen met z’n tweeën of meer.

Achter de boerderij ligt een uitgestrekt weiland met 15 ruime plekken voor eigen kampeermiddelen. En de huuraccommodatie in de vorm van drie stro-iglo’s en drie huifkarren.

Een stro-iglo

Van ver zien we ze al liggen. Drie groene koepels in een idyllisch weids landschap. Dat moeten de iglo’s zijn.

Een huifkar

Het veld waar de iglo’s staan heeft ook nog drie huifkarren staan. Hier kun je met twee personen in slapen.

slapen.in.het.stro Als ik het stro-hotel zie ben ik direct verkocht
Als ik het stro-hotel zie ben ik direct verkocht
slapen.in.het.stro We zien de iglo's al van verre liggen
We zien de iglo’s al van verre liggen

Hoe ziet een stro-iglo er van binnen uit?

Dan is het tijd om naar ons onderkomen te gaan. Namelijk een echte stro-iglo. Iglo 1 is voor ons. Wil maakt de deur open en laat ons binnen. Best ruim zo’n iglo. De dikke muren van de iglo zijn inderdaad opgebouwd uit stro. Met aan de binnenkant dun voile doek om het stro op zijn plek te houden. Tegelijkertijd zorgt het doek voor een romantische sfeer in de iglo.

Tegen de muren staan twee 1-persoonsbedden en één 2-persoonsbed vrolijk opgemaakt op een houten ondergrond.

Maar we zouden toch slapen in het stro? Wil tilt het dekmatrasje op en tada… stro! We slapen echt op een bed van stro. Ik ben benieuwd.

In de iglo staat een eethoek. Een klein koelkastje met daarop eenvoudig serviesgoed staat slim weg gewerkt in een hoekje. Omdat het nog best koud kan worden is er een elektrisch kacheltje in de iglo. Mijn oudste kijkt omhoog en wijst me op het glazen dak. Met een beetje geluk kunnen we sterren kijken vannacht.

Dan vraagt mijn jongste wat dat getik is dat hij hoort. Het blijkt een apparaatje te zijn dat herrie maakt om ongedierte op afstand te houden. Een paar jaar geleden hebben ze in Noord-Groningen heel veel overlast gehad van muizen. Met dit apparaatje zijn de iglo’s muisvrij gemaakt. Opgelucht haal ik adem. Het apparaat kan ’s nachts uit als je last hebt van het tikken. Per direct besluit ik dat wij geen van allen last hebben van dit getik.

slapen.in.het.stro Wij gaan slapen in het stro in iglo nummer 1
Wij gaan slapen in het stro in iglo nummer 1
slapen.in.het.stro Zelfs een eethoek in de iglo
Zelfs een eethoek in de iglo
slapen.in.het.stro Het opgemaakte bed ziet er prachtig uit
Het opgemaakte bed ziet er prachtig uit
slapen.in.het.stro De bedden zien er uitnodigend uit
De bedden zien er uitnodigend uit
slapen.in.het.stro Een glazen koepel om sterren te kijken
Een glazen koepel om sterren te kijken

Camping faciliteiten

We gaan de andere faciliteiten op de camping bekijken.

Sanitair

Sanitair kunnen we gebruiken in het sanitairgebouwtje naast het kampeerterrein. Met toiletten, douches met warm water en washokjes. Naast het sanitair gebouw is ook de ‘buiten’ keuken. Een ruimte met koelkast, fornuis en afwas gelegenheid. Alles voor gemeenschappelijk gebruik.

Spelen

In de sloot ligt een vlot waar de jongens zeker mee zouden spelen als het wat warmer zou zijn. Er is een klim- en klauterrek met schommels. Maar die twee jongens van mij storten zich direct op de grote trampoline. Mooi, terwijl ik een boekje lees voor de iglo kijk ik af en toe op naar mijn springende jongens.

Skelters en stro

Na het eten doen we nog een rondje boerderij. In een tweede grote schuur staan skelters waar de kinderen mee mogen spelen. In het achterste gedeelte is een zand ’strand’ aangelegd en stro om in te spelen.

slapen.in.het.stro Het sanitair gebouw ziet er netjes uit
Het sanitair gebouw ziet er netjes uit
slapen.in.het.stro Zelfs het afwassen gaat hier gemoedelijk in de buitenkeuken
Zelfs het afwassen gaat hier gemoedelijk in de buitenkeuken
slapen.in.het.stro De trampoline valt enorm in de smaak
De trampoline valt enorm in de smaak

Als het donker wordt…

Om 21 uur wordt het echt donker. Ik zeg tegen de kinderen dat het skelteren klaar is voor vandaag en dat ze hun pyjama aan moeten doen. Gewapend met de zaklamp die bij de iglo hoort gaan we naar het toiletgebouw.

Ik heb toevallig vanmiddag ergens gelezen dat het Lauwersmeergebied, hier vlakbij, behoort tot Dark Sky Park. Een gebied waar de ‘duisternis behouden blijft’ en er nog weinig lichtvervuiling is. Daardoor kan je hier goed sterren kijken. Dat beloofd wat voor zometeen voor het slapen gaan. Nog even door de koepel naar boven turen.

De kinderen zijn zo vertrokken. Dan stap ik ook mijn bed in. Het ligt best apart dat stro. Ik denk even aan wat Wil me zei vanmiddag. Als je gaat liggen, even een beetje wiebelen met je lijf. Dan heb je zo een kuil waar je lekker in ligt en slaap je zo. Ze heeft gelijk!

slapen.in.het.stro Als het begint te schemeren is het hier helemaal prachtig
Als het begint te schemeren is het hier helemaal prachtig

Goedemorgen, hier is uw boeren ontbijt

De volgende ochtend worden we alledrie uitgerust wakker. Zo’n bed van stro ligt helemaal prima. Om half 10 wordt er een picknickmand met het ontbijt bezorgd. Natuurlijk ontbreken de thee en de koffie niet. Nieuwsgierig tillen de jongens het deksel op. Een overheerlijk boeren ontbijt voor ons, verzorgd door Wil. Wat een verwennerij. Te lekker om te verklappen!

Voor ons een goed begin van de dag in ieder geval. Wij zeggen Wil gedag en verlaten deze unieke slaapplaats. Slapen in het stro is top en Hayema Heerd is echt ‘gewoon’ bijzonder.

Hoe zit dat met hooikoorts en allergie als ik ga slapen in het stro?

Bij thuiskomst krijg ik de vraag of ik geen last had van mijn hooikoorts in de iglo. Nou nee dus. Daar heeft Wil de uitleg voor: “Van stro krijg je geen hooikoorts. Stro wordt vaak met hooi verward.Hooi is gedroogd gras, dat eten dieren die ook gras eten. Van hooi kun je ook hooikoorts krijgen, omdat de graspollen mee gemaaid zijn. Stro is van de stengels van graan. Ons stro is van tarwe. Stro wordt inderdaad als bedje gebruikt voor de dieren. Het is gewoon lekker warm.”

slapen.in.het.stro Een ezelsbruggetje gedeeld tijdens het eten: 'Stro om te Stappen, Hooi om te Happen'
Een ezelsbruggetje gedeeld tijdens het eten: ‘Stro om te Stappen, Hooi om te Happen’

Praktische informatie

Voor 1 nacht verblijf in een stro-iglo voor twee volwassenen en twee kinderen betaal je in het hoogseizoen 185 euro (prijspeil 2019) Dit is dan inclusief luxe linnengoed, ontbijt, minibar en gebruik buitenkeuken. Maar boek je voor meer nachten dan ben je goedkoper uit.

Bij Hayema Heerd zeggen ze: “Als je voor één nacht boekt kom je in aanmerking voor de hoofdprijs, dat is de hoogste prijs. Boek je voor twee of meer nachten dan wordt het relatief een stuk goedkoper”. Bij twee of meer nachten geldt de kortingsregeling (= 15% volwassenen en kinderen half geld). Voor twee dagen hoogseizoen met 2 volwassenen en 2 kinderen is de prijs dus niet 2 x € 185,00 maar totaal € 276,00.

Voor actuele prijsinformatie en beschikbaarheid kijk je op de website van boerderijcamping Hayema Heerd.

Hayema Heerd is een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Je zit vlakbij het Lauwersmeer, Pieterburen is ook niet ver rijden of je brengt een bezoek aan indoorklimpark Waddenfun.

Heb jij al eens in een bedje van stro geslapen?

Meer lezen

Ben je benieuwd wat je nog meer zou kunnen doen in Groningen en omgeving? Klik & kijkvoor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Hayema Heerd. Zoals je van ons gewend bent delen wij altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.