Dit blog is in 2017 geschreven en in 2020 voorzien van een update
Linz, de derde stad van Oostenrijk
Linz is, na Wenen en Graz, de derde stad van Oostenrijk.Het is de hoofdstad van de oostelijk gelegen deelstaat Opper-Oostenrijk dat grenst aanTsjechië. Linz is gelegenin de vallei van derivier de Donau. Aan denoordzijdegrenst het aan het Bohemer Woud.
De geschiedenis van Linz gaat terug naar de 1e eeuw na Christus. DeRomeinen bouwden er toen een fort aan de Donau dat ze Lentianoemden. In de tijd dat Oostenrijk zich afscheidde van Beieren was het eenbelangrijke marktstad.
Linz werd pas echt een grote stad met de komst van de industrie in de 19e eeuw.De textielindustrie, scheepsbouw en chemische industrie ontwikkelde zich hier snel.Vandaag de dag is Linz nog steeds een belangrijke industrie stad. Bij een industriestad denk je niet direct aan toerisme, maar er is genoeg te doen voor een toeristische stedentrip Linz met kinderen.
Ligging Linz:
Stedentrip Linz met kinderen: programma voor 1-daags bezoek
Als we vanaf de Tsjechische grens richting Linz rijden, dalen we prachtig af richting de Donau. We besluiten zo dicht mogelijk bij het centrum te parkeren en dat lukt. Net achter het centrale plein in Linz, de Hauptplatz, parkeren we in een ondergrondse parkeergarage. Een ideaal uitgangspunt voor ons bezoek.
Het toeristenbureau bevindt zich namelijk op de Hauptplatz. Omdat we nog niet echt een plan hebben voor ons 1-daagse bezoek aan Linz met kinderen beginnen we hier. Met een Linz-kaart, een aantal informatiefolders en goed advies op zak strijken we neer op een terrasje op het plein.
De Hauptplatzis een prachtig pleinomringd door statige gebouwen. We genieten van het uitzicht en bepalen wat hetdagprogramma van onze stedentrip Linz met kinderen gaat worden.
Pöstlingbergbahn
Vanaf de Hauptplatz rijdt er sinds 1898 een tram die je naar de top van de Pöstlingberg brengt. De Pöstlingberg ligt aan de noordzijde van de Donau. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wij besluiten dat dit onze eerste activiteit van onze citytrip naar Linz met kinderen gaat worden.
Een rit met deze tram is inbegrepen in de Linz-kaart, maar losse kaartjes kan je ook in de automaat op het plein kopen.Iederhalf uur vertrekt er een tram. De rit duurt 20 minuten en qua afstand leggen we slechts 4 kilometer af. Niets bijzonders zou je zeggen. Maar in die 20 minuten klimmen we255 meter. Sommige stukken zijn heel stijl,wel 11,6%, en dit maakt het de steilste trambaan van Europa.
De kinderen zitten achterstevoren op hun stoel om alles goed te kunnen zien. De tram kronkelt de berg op en het draaimechanisme midden in de tram vinden ze maar interessant. Als je daar op gaatstaan draai je zelfook.
Na 13 haltes bereiken we de top en staan we op 519 meter hoogte. De berg is nog wat hoger, namelijk 539 meter hoog. Deze laatste meters moeten we te voet afleggen. We lopen via een voetpad langs een oude verdedigingstoren met rondom een gracht.
Grottenbahn
Het toeristenbureau heeft ons getipt om de verdedigingstoren in te gaan en de Grottenbahn te bezoeken tijdens onze stedentrip naar Linz met kinderen. Wat we hier precies kunnen verwachten weten we niet maar het had iets te maken met dwergen en sprookjes.Alle drie de kinderen kunnen nog genieten van sprookjes en dus besluiten we naar binnen te gaan. Via een bruggetje steken we de gracht over en lopen richting de kassa.
Direct na de kassa staan we in een grot met een prachtig verlicht plafond. Voor ons staat een drakentrein waarin we plaats moeten nemen. De kinderen zijn direct helemaal enthousiast, dit hadden ze niet verwacht (en wij ook niet). Maar het is ook wel spannend, wat gaat er precies gebeuren en het is best wel donker.
Even later weten we het. We rijden door een grot en aan weerszijde van de trein zien we allemaal dwerg taferelen. Je zou zeggen dat we in een attractiepark zijn. We rijden twee rondjes zodat we alles goed kunnen bekijken. Als we uitstappen denken we dat het bezoek aan de grottenbahn er al weer op zit, we zijn immers weer bij de in/uitgang. Maar niets is minder waar.
Verdedigingstoren van Linz
We worden naar een trap gewezen en dalen af verder de verdedigingstoren in. Opeens bevinden we ons in een ware sprookjeswereld. We lopen richting een plein met daaraan allemaal prachtige huizen. Het blijkt een kopie van de Hauptplatz van Linz te zijn. Niet op ware grote maar wel zo groot dat we zelf op het plein kunnen lopen.
Tussen de huisjes bevinden zich poorten. Achter elke poort bevinden zich twee sprookjes scenes. De meisjes willen zo snel mogelijk weten welke sprookjes achter welke poort zitten. En wat gebeurt er als je op de knop duwt bij het sprookje?
Hun broertje kijkt het even aan maar loopt ook als snel van poort naar poort en herkent al heel wat sprookjes. Wat een bijzondere sfeer is hier gecreëerd. Dit verwacht je niet in een oude verdedigingstoren te vinden.
Als we de folder lezen leren we dat deze sprookjeswereldal in 1906 is opgezet. Eerst alleen het dwergengedeelte met de drakentrein, en in 1936 is de Haubtplatz met sprookjes toegevoegd. In de oorlog is veel kapot gegaan maar gelukkig is alles weer gerestaureerd of opnieuw opgebouwd.
We verlatende sprookjeswereld en vervolgen via het voetpad het rondje over de berg. Bij het uitzichtpunt genieten we van het prachtige uitzicht over Linz. We zien het plein waarop we vanochtend zaten.
Nu beseffen we pas hoe hoog we boven de stad zitten. Ook klimmen we de laatste paar meters de berg op en nemen een kijkje inde basiliekdie op de top ligt. Als we beseffen dat het al half twee is besluiten we met de tram terug te gaan naar het centrum.
Tentoonstelling in het IMOÖ Kulturquartier
Normaal vinden we het heerlijk om uitgebreid op een terrasje te lunchen. Maar de tijd vliegt voorbij. We besluiten snel een broodje te eten en door te gaan. We twijfelen over wat we gaan doen.
Gaan we naar het science museum of gaan we voor de tentoonstelling over engelen die ons op de daken van Linz brengt? We kiezen voor de laatste optie met het idee dat er straks nog tijd over is om het museum te bezoeken tijdens ons bezoek aan Linz met kinderen.
Midden in Linz, op een paar minuten lopen van het Hauptplatz, ligt het IM OÖ Kulturquartier. Hier vindt je wisselende tentoonstellingen. De tentoonstelling die wij bezoeken is een tijdelijke tentoonstelling over engelen.
Het is niet een speciale tentoonstelling voor kinderen maar de tentoonstelling bevindt zich voor een groot deel op de daken van gebouwen in het centrum van Linz.Dit maakt ons allemaal nieuwsgierig. Overal staan objecten die iets met engelen te maken hebben. Soms kan je de kunstenaar volgen in zijn gedachtegang en soms is het ook heel vaag.
Ik ben verrast dat de kinderen een dergelijke tentoonstelling trekken, nieuwsgierig zijn en blijven. Het doet mij beseffen dat je soms gewoon iets moet proberen dat niet voor de hand ligt.
Kulturquartier van Linz
Een uitgebreide omschrijving van ons bezoek zal ik niet geven omdat de tentoonstelling op dit moment niet meer te bezoeken is, maar het Kulturquartier is wel een plek waar veel georganiseerd wordt. Dus bij een bezoek aan Linz is het zeker de moeite waard om te kijken welke tentoonstelling er op dat moment is.
Met de Linz-kaart is het Kulturquartier vrij toegankelijk en dan is even naar binnen gaan en kijken of de tentoonstelling leuk is helemaal geen probleem. Iedere laatste zondag van de maand worden er speciale kinderactiviteiten georganiseerd in het Kulturquartier.
Sfeer proeven in Linz met kinderen
Het is vier uur als we de engelen tentoonstelling verlaten. Het is prachtig weer en we besluiten het science museum vandaag niet meer te bezoeken. We willen ook graag wat van de sfeer van de stad opsnuiven. En dat gaat vaak het beste door lekker door de stad te dwalen.We drinken eerst wat in een grote biergarten die zich aan de hoofdwinkelstraat bevindt. Wat een heerlijk rustig plekje om even tot rust te komen.
Dan is het tijd om richting Donau te lopem. We genieten van de gebouwen onderweg. Op de Hauptplatz bekijken we de Dreifaltigkeitssäule. Een zuil uit 1973 die het afwenden van de oorlog, het voorkomen van een brand en het einde van de pest symboliseert.
Lopen over de Donau
We lopen naar de Nibelungenbrücke over de Donau. Deze brug is, samen met de twee gebouwen die we zojuist gepasseerd zijn, eengoedbewaard overblijfsel van de nazi-architectuur. Hitlerhad verschillende plannen met Linz maar uiteindelijk zijn alleen deze drie bouwwerken gerealiseerd.Vanaf de brug heb je mooi uitzicht over de Donau, de stad en de de Pöstlingberg.
We keren terug naar het centrum en kronkelen nog wat straatjes door. En dan merken we dat de actieve dag en het warme weer zijn tol eisen en de kinderen het wel best vinden. We besluiten richting de auto te lopen en op een terras vlak bij de auto iets te eten.
Wat is er nog meer te doen in Linz met kinderen?
Aan het einde van ons bezoek van Linz met kinderen staat er een aantal bezienswaardigheden en activiteiten op ons lijstje die we graag nog willen doen. Helaas kunnen we onze stedentrip Linz met kinderen niet met een dag verlengen. Maar we delen graag wat er op ons wensenlijstje stond.
- Ars Electronica Center: Aan de noordzijde van de Donau, op loopafstand van de Hauptplatz ligt ditmoderne science museum. Het interactieve museum beschikt ook over een laboratorium waar kinderen zelf aan de slag kunnen. Ook zijn erspecifieke familierondleidingen
- LENTOS Kunstmuseum:Het museum is gevestigd in een groot transparant gebouw langs de Donau. ’s Avonds is het prachtig verlicht. Het heeft een grote verzameling kunst uit de 19e en 20e eeuw uit Oostenrijk. Waaronder veel werken van Gustav Klimt.Het museum heeft verschillende activiteiten voor kinderen.
- Tocht over de Donau: Linz is ook te bekijken vanaf het water. Er zijn verschillende tochten waaronder een 100 minuten durende tour waarbij je verschillende grote grafitti kunstwerken tegenkomt.
- Voestalpine stahlwelt: Voor wie er een kijkje wil nemen in de wereld van de staalindustrie.Iedere eerste zaterdag van de maand en tijdens vakanties worden er speciale rondleidingen georganiseerd door de fabriek en het museum. De tour is in het Duits en duurt2,5 uur waardoor het waarschijnlijk niet echt geschikt is voor jonge kinderen. Voestalpine stahlwelligt ligt buiten het centrum van Linz.
Als we de volgende dag vrienden van ons treffen die in de buurt op de camping staan vertellen we enthousiast over Linz. Zij besluiten de volgende dag de stad ook te bezoeken en komen net als wij terug met enthousiaste verhalen. Het is maar goed dat ik niet geluisterd heb naar het advies van een mede-kampeerder op de camping.
Dingen die je nog moet weten over een bezoek aan Linz met kinderen
Ben je van plan meerdere dingen te doen tijdens je stedentrip Linz met kinderen,dan is het de moeite waard om een Linz-kaart aan te schaffen. Met deze kaart kan je 1 of 3 dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Linz en heb je toegang tot alle bezienswaardigheden.De kaart is te verkrijgen bij het toeristenbureau. Meer informatie en prijzen zijn te vinden op de site van Linz Tourismus
Een familieticket, 2 volwassenen en 2 kinderen voor de Grottenbahn kost 15,90 euro (prijspeil 2020).
Het centrum van Linz is vrij compact en de bezienswaardigheden zijn veelal prima per voet te bereiken.
Meer informatie over Linz en al haar bezienswaardigheden is te vinden op de site van het toeristenbureau van Linz.
Heb jij weleens gedacht aan een stedentrip Linz met kinderen?
Meer lezen
Op zoek naar meer verrassende stedentrip bestemmingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Neurenberg met kinderen
- Tussenstop Dijon
- Stedentrip Salzburg
- Kopenhagen met kinderen
- Kopenhagen met kinderen
- Direct naar alle Europese stedentrips
Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.
Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met het Linz Tourismus. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.