Het Universiteitsmuseum Utrecht met kinderen bezoeken, dat klinkt als een serieus uitje. Op weg naar het Nijntjemuseum is blogger Daphne hier al een paar keer langs gelopen en benieuwd hoe serieus het er aan toe gaat. Spoiler alert: het blijkt een razend interessant museum voor kinderen.
Universiteitsmuseum Utrecht met kinderen
Een museum waar je kan onderzoeken en waar je ook nog eens kunt experimenteren in het jeugdlab, dat klinkt als een plek waar mijn meiden zich goed kunnen gaan vermaken. In de vakanties zijn er in het Universiteitsmuseum Utrecht met kinderen allemaal leuke extra activiteiten te doen.
Familietentoonstelling “tot op het bot”
We beginnen ons bezoek aan het Universiteitsmuseum met een bezoekje aan de familietentoonstelling ‘Tot op het bot’. Helaas gaat de minirondleiding niet door. Wel kunnen de kinderen met een echt bot en determinatieschema proberen te ontdekken van welk dier het bot is. Al snel krijgen ze de smaak te pakken, met het bot in hun armen zoeken ze over de hele afdeling naar gelijkenissen. Zodra ontdekt is van welk dier het bot is, gaan ze verder met de volgende.
Ondertussen gaat de jongste op onderzoek in het museum. Ze zoekt bijvoorbeeld als een echte tandarts naar een gaatje in een gebit. En samen met haar zussen ontdekt ze hoe een lammetje in de buik van de moeder ligt, vlak voor voor de geboorte. “J., ga jij maar eerst, dit durf ik niet te voelen hoor”, roept ze als ze haar hand in een dichte kist moet doen. Soms best fijn die grotere zussen.
Het schimmellab
Met moeite krijgen ik de meiden mee naar het schimmellab. Er staan microscopen en ze kunnen op een magneetbord eigen schimmels ontwerpen. Er is van alles te lezen over schimmels. De meiden zijn hier relatief snel klaar en willen weer door, op zoek naar nieuwe plaatsen in het museum.
Het Jeugdlab in het Universiteitsmuseum Utrecht
Op de bovenste verdieping van het museum is het Jeugdlab te vinden. Voordat we daar aankomen, lopen we langs een muur over zintuigen. Vooral een enorme tong heeft aantrekkingskracht op de kinderen.
Daarna mogen we gehuld in een labjas het Jeugdlab in. Daar krijgen we een korte uitleg over welke proefjes we kunnen doen. We mogen in de ruimte rondlopen en als we iets zien waar we meer over willen weten kunnen we in het boekje kijken bij het nummer en de kleur van de activiteit. Daar staat precies wat je nodig hebt voor de proef. Kijken, ruiken, observeren, tekenen, uitproberen, samen werken, het komt allemaal aan bod. Ook voor de jongste zijn er verschillende proefjes die leuk zijn. Samen ruiken we aan allemaal doosjes om geuren te herkennen. Dat is nog best moeilijk! Ook hier krijgen we ze bijna niet mee.
Wetenschap om te smullen
Tijdens ons bezoek kunnen de kinderen nog een workshop ‘Wetenschap om te smullen’ volgen. Vooral J. kan niet wachten, die is dol op zoetigheid en ze heeft al gelezen dat hier M&M’s aan te pas komen. Ook hier krijgen de meiden weer een korte uitleg, prima afgestemd op de verschillende leeftijden. Wat doen ze dat hier goed en leuk.
Bij de eerste proef gaan we ontdekken uit welke kleuren de kleur van de M&M’s bestaat. Voor we beginnen hebben we het over wat ze zouden verwachten, daarna is het tijd om te gaan ontdekken. Waar N. heel serieus aan de slag gaat, maakt E. er een waterballet van. Ook dat geeft niet, ze geniet van het spelen met water en de kleurtjes. En dat we een blauwe E. mee naar huis nemen, nemen we maar voor lief. We kunnen overigens concluderen dat blauwe M&M’s erg afgeven!
Spelen met vloeistoffen
Na de M&M’s gaan we door naar het tweede proefje. Op tafel staan allemaal spullen uit de keuken, zoals olie, stroop, siroop en cola. De kinderen mogen ontdekken wat er gebeurt als je de vloeistoffen mengt; welke zakt er naar de bodem? Mengen ze of blijven de vloeistoffen op elkaar liggen? Wat gebeurt er als je schudt en daarna weer wacht? Vol enthousiasme gaan ze aan de slag, alles wordt er bij elkaar gedaan in de reageerbuis. Leuk om de gesprekken te horen tussen de kinderen: “Wat heb jij erbij gedaan? Ik wil ook iets erbij dat blijft drijven”, “Dit ziet er echt cool uit!” Ze zijn allemaal heerlijk bezig!
Bijna het einde van het bezoek aan Universiteitsmuseum Utrecht met kinderen
Na alle proefjes, ontdekkingen, het onderzoeken en uitvinden is het wat mij betreft tijd om weer naar huis te gaan. De kinderen willen niet weg en beneden duiken ze een ruimte in waar we nog niet geweest zijn. Ook daar is van alles te lezen en te ontdekken.
N. spring op een plaat en hoe harder ze springt hoe verder het lijntje uitschiet. Het doet mij denken aan een hartritme filmpje. J. moet hard ‘Boe’ roepen tegen een apparaat. Het is duidelijk, tijd om je te vervelen is hier absoluut niet. Zelfs na 3 uur krijg ik de kinderen maar moeilijk mee naar huis. En dan zijn we vanwege het koude weer niet eens in de tuin en kassen geweest. Dat bewaren we voor een volgend bezoekje, want dat we hier terugkomen is wel zeker. Het Universiteitsmuseum Utrecht met kinderen bezoeken is een aanrader!
Praktische informatie
Het museum is 7 dagen per week geopend van 10 uur tot 17 uur. Voor actuele workshops en activiteiten kan je een kijkje nemen op de websitevan Universiteitsmuseum Utrecht. Parkeren kan in de buurt van het museum op straat, dit is allemaal betaald parkeren. Vanuit de P+R mag je gratis met het OV het centrum in, ook zijn er parkeergarages in de buurt.
Kinderen tot 4 jaar zijn gratis, tot 18 jaar betaal je 4,50 euro en voor volwassenen kost een bezoek 8 euro (prijspeil 2018). Met de Museumkaart is de entree gratis. Er is een eethoek in het museum waar je meegebrachte broodjes kunt eten, ook is er een museumcafé.
Ligging van het Universiteitsmuseum Utrecht
Meer lezen
Op zoek naar meer leuks in Utrecht of interessante musea met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Digitale kinderwerkplaats ROBOTS
- Spoorwegmuseum met kinderen
- DOMunder met kinderen
- Citytrip Utrecht met kinderen
- Direct naar alle blogs over Utrecht
- 20x museum met kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).