Op vakantie in Boltenhagen, dé badplaats aan de Oostzee

0
615

Vakantie in Boltenhagen met kinderen, misschien niet het eerste waar je aan denkt. Deze Duitse badplaats aan de Oostzee is in Nederland nog vrij onbekend. Saskia vertelt wat er te doen is.

Vakantie in Boltenhagen

Boltenhagen is een badplaats in het noorden van Duitsland, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Als er geen toeristen zijn, dan telt Boltenhagen slechts een goede 2400 inwoners. In de zomer komen er daar zo’n 10.000 verblijfsgasten bij.99% van de toeristen in Boltenhagen komt uit Duitsland. Een auto spotten met een buitenlands kenteken is hier echt een uitdaging. We treffen hier dus geen Nederlandse enclave.

Ligging Boltenhagen:

Bezienswaardigheden en activiteiten in Boltenhagen

Natuurlijk gaan we naar Boltenhagen om te genieten van het strand, dat is toch de reden om voor een badplaats te kiezen. We ontdekken dat Boltenhagen ook een prima uitvalsbasis is om meer van de omgeving te zien.

Eerst ga ik laten zien wat er in Boltenhagen zelf te doen is voor gezinnen.

Blauwe Vlag strand

Boltenhagen heeft vijf kilometer zandstrand. Deze is voorzien van een Blauwe Vlag, dat betekent dat het strand schoon en veilig is. Voor toegang tot het strand hebben we een. ‘Kurkarte’ nodig, deze krijgen we bij onze accommodatie maar is ook voor enkele euro’s bij de ingang van het strand te koop.

Het strand is opvallend schoon. Bezoekers liggen er op hun eigen handdoekjes. Hier treffen we nog geen strand dat vol is gezet met verhuurbedjes. Er staat een enkele strandtent waar je terecht kan voor iets te drinken of te eten. Precies zoals ik me de stranden bij Zandvoort uit mijn eigen jeugd herinner.

Op het strand houdt de vrijwillige reddingsbrigade toezicht. Omdat de zeebodem vrij vlak afloopt kunnen kinderen er veilig spelen. Al moet je ze natuurlijk ook zelf goed in de gaten houden, zeker als ze hun zwemdiploma nog niet hebben.

Het mooie en schone strand van Boltenhagen.
Het mooie en schone strand van Boltenhagen.
Een van de weinige strandtenten.
Een van de weinige strandtenten.

SUP-pen op zee

Met twee kinderen die een zwemdiploma hebben, krijgen we nieuwe mogelijkheden voor activiteiten. In Boltenhagen gaan we SUP-pen. Bij strandopgang nummer 20 worden SUP-boards verhuurd. Net als wij erheen gaan betrekt het weer, de zon verdwijnt achter de wolken en het gaat harder waaien. G. ziet dat het zeewater maar 20 graden is. Met een buitentemperatuur van 23 graden blijkt het water helemaal niet koud aan te voelen.

Op een rustige zomerse dag kun je langs het strand SUP-pen. Tijdens ons bezoek is op een SUP-board staan een flinke uitdaging. Alleen dochter M. lukt het langer dan 10 seconden. Wij hebben wel ontzettend veel plezier met de SUP-boarden. Zittend peddelen we door de branding en laten ons meevoeren door de golven. Af en toe krijg ik een flinke golf water over me heen, maar dat vergroot het plezier alleen maar. Ook al heeft datgene wat we doen bijna niets meer met SUP-pen te maken, we hebben erg veel lol.

Huur van de SUP-boards kost in 2018:

  • 8 euro voor een half uur
  • 12 euro voor een uur
  • 20 euro voor twee uur

Boltenhagen Seebrücke

Boltenhagen heeft een pier die bijna 300 meter de zee insteekt. We lopen er overheen en kijken naar de zeemeeuwen die ons heel dichtbij laten komen. Vanaf de pier hebben we een mooi uitzicht op de kustlijn van Boltenhagen.

Aan het einde van de pier vertrekken meerdere keren per dag boten. Er zijn dagtripjes mogelijk naar:

  • Hanzestad Wismar (3 uur tijd ter plaatse)
  • Travemünde (2 uur tijd ter plaatse)
  • Insel Poel (1,5 uur ter plaatse)

Daarnaast is het mogelijk om een rondvaart op zee te doen.

Het centrum van Boltenhagen

Het centrum van Boltenhagen is niet heel groot, maar heeft wel sfeervolle pandjes. Het geheel doet wat Scandinavisch aan. Er zijn vooral toeristenwinkeltjes te vinden, met een aanbod dat onze kinderen onweerstaanbaar vinden. Opeens hebben ze echt een nieuwe zonnebril, duikbril of wat dan ook nodig. Boekenliefhebbers moeten kijken bij het kleinste boekwinkeltje van Duitsland, deze is te vinden tussen het openluchttheater en het pad naar de Seebrücke.

De hele zomer zijn er in het openluchttheater in het centrum van Boltenhagen voorstellingen. ’s Ochtends voor kinderen en ’s avonds vooral voor volwassenen. Bij het theater hangt een overzicht van alle voorstellingen.

Net buiten het centrum is een groter winkelcentrum te vinden met supermarkt en enkele winkelketens. M. en zoon C. zijn dolblij als ze de TEDi zien. Een winkel die lijkt op de Wibra. Alleen verkopen ze hier TEDi-ballen voor 1 euro. Bij hun op school zijn deze ballen razend populair omdat ze zo goed stuiteren. Dolblij zijn ze dat ze nu een eigen TEDi-bal kunnen kopen.

De leuke winkeltjes in Boltenhagen.
De leuke winkeltjes in Boltenhagen.
Het openluchttheater.
Het openluchttheater.

Buddelschiffmuseum

Boltenhagen heeft een heel klein museum: het Buddelschiffmuseum. Eigenlijk is het de privé verzameling van een oudere man die als hobby heeft om scheepjes in een fles te maken. Hij vertelt er met veel enthousiasme over. Als je een beetje oog voor detail hebt zie je de meest fantastische creaties in dit kleine museum. Ik kijk mijn ogen uit en ook de kinderen blijven rondjes lopen langs de flessenscheepjes.

Kinderen kunnen ’s ochtends zelf een bootje in een fles maken. Zorg er wel voor dat je dit vooraf bespreekt (even binnenlopen is het makkelijkste), want hij heeft per keer plek voor 3 á 4 kinderen. De kosten zijn 20 euro per kind. Het Buddelschiffmuseum is ’s middags geopend van 14 tot 18 uur. Je kunt een vrijwillige bijdrage doen in de kist die bij de ingang staat.

We krijgen een klein voorproefje van de workshop die kinderen hier kunnen volgen.

Een ritje met ‘Carolinchen’

‘Carolinchen’ is een begrip in Boltenhagen. Het is het langste toeristentreintje van Duitsland en je kunt er meerdere routes mee rijden. Wij doen het ritje door Boltenhagen. De treinrit zelf is niet heel bijzonder, maar ik ben verrast door de hoeveelheid informatie die we over Boltenhagen horen. Hoewel mijn Duits niet goed is, krijg ik toch aardig wat leuke wetenswaardigheden mee. Tussendoor klinkt er vrolijke Duitse muziek, die bij ons voor wat hilariteit zorgt. “Zullen we de cd kopen?” vraag ik nog, maar de rest van het gezin kijkt me aan of ik een steekje los heb zitten.

Wij raden een ritje met ‘Carolinchen’ vooral aan voor gezinnen met jonge kinderen. Ook bij senioren is een ritje met de toeristentrein geliefd.

Een treinkaartje kost 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen (prijspeil 2018). ‘Carolinchen’ vertrekt bij de fontein naast het Kurhaus. Meer informatie over vertrektijden en routes is hier te vinden. Bij het startpunt van het treintje staat een bord waarop ook deze informatie te vinden is.

Kletterpark Boltenhagen

Tijd voor iets meer actie! We gaan naar Kletterpark Boltenhagen. M. en C. zijn gek op klimparken en sinds C. de 120 cm voorbij is, wordt het steeds leuker om erheen te gaan. Bij Kletterpark Boltenhagen wordt gekeken naar de grijphoogte en niet naar de lichaamslengte. De grijphoogte bepaalt welke routes je mag doen. In totaal zijn er vijf klimroutes en C. mag er daarvan drie. M. mag ze allemaal doen.

Nadat de kinderen en hun vader een klimtuigje aan hebben gekregen, volgt de uitleg over het veiligheidssysteem dat ze hier gebruiken. We hebben al heel wat ervaring met verschillende systemen, deze vinden we niet erg makkelijk werken. Vooral C. heeft vaak moeite met het vastmaken of loskrijgen van zijn karabijnen. Zorg dus dat je dit goed oefent met je kinderen voordat je omhoog gaat.

M., C. en hun vader doen eerst route twee en daarna nummer drie. De klimparcours zijn niet heel hoog, maar de verschillende onderdelen blijken wel uitdagend. Vooral M. vindt het fantastisch om hier te klimmen. Ze komt allerlei uitdagingen tegen die ze niet kent van eerdere klimbossen. Zo moet ze onder andere met een slee naar de overkant en zittend op een schommel.

Hoewel C. qua lengte makkelijk parcours drie kan doen, blijkt dat op sommige onderdelen een uitdaging. Zeker als hij grote stappen moet zetten van het ene koord naar het andere. Een medewerker heeft hem echter al gespot en klimt snel naar boven om C. bij dit onderdeel te helpen.

Prijzen Kletterpark Boltenhagen (prijspeil 2018):

  • 20 euro voor volwassenen
  • 15 euro voor kinderen van 6 t/m 17 jaar
  • 10 euro voor jongere kinderen (5 jaar en minimaal 120 cm)

Daarnaast zijn er familiekaarten. Voor twee volwassenen en twee kinderen betaal je 62 euro. Er zijn ook familiekaarten voor gezinnen die met een volwassene gaan klimmen en/of met meer of juist minder kinderen.

De openingstijden variëren en zijn afhankelijk van het seizoen. Een compleet overzicht is hier te vinden.

Bij de kassa kunnen kinderen ontdekken hoe hoog ze kunnen grijpen en waar ze dan mogen klimmen.
Bij de kassa kunnen kinderen ontdekken hoe hoog ze kunnen grijpen en waar ze dan mogen klimmen.
Maureen vindt het klimparcours van Kletterpark Boltenhagen op een leuke manier uitdagend.
M. vindt het klimparcours van Kletterpark Boltenhagen op een leuke manier uitdagend.

Steilküste

Net als Denemarken heeft Duitsland krijtrotsen aan de kust. De hoogste zijn te vinden op het eiland Rügen, de een na hoogste vinden we in Boltenhagen. Via het strand is het mogelijk om onderlangs te lopen, al waarschuwen bordjes voor naar beneden vallend gesteente. Een andere optie is om bovenlangs te wandelen. Vooral in het voorjaar is het er mooi, dan zijn de rotsen bedenkt met een tapijt van gele bloemen.

We lopen een klein stukje in de richting van de Steilküste.
We lopen een klein stukje in de richting van de Steilküste.

Omgeving van Boltenhagen

De omgeving van Boltenhagen heeft genoeg te bieden voor meerdere uitstapjes. We noemen hier kort de volgende mogelijkheden:

  • Hanzestad Wismar
  • Hanzestad Lübeck, lees hierover meer in ons blog over Lübeck met kinderen.
  • Travemünde, in het blog over de sleeper beach basket is ook meer te lezen over Travemünde.
  • Schwerin, zowel het stadje zelf als het prachtige kasteel.

Een week vakantie in Boltenhagen is eigenlijk wel wat je minimaal nodig hebt.

Kindvriendelijk hotel of vakantiepark in Boltenhagen

Tijdens onze vakantie in Boltenhagen met kinderen verblijven we in Dorfhotel Boltenhagen. Dat klinkt als een hotel, terwijl wij het meer hebben ervaren als een vakantiepark. Er is een centraal gebouw met voorzieningen en aan weerszijden staan appartementengebouwen. Allemaal hebben ze zicht op de Oostzee.

Dorfhotel Boltenhagen is echt gericht op gezinnen. Er zijn dagelijks activiteiten, genoeg plek om te spelen, een zwembad en een midgetgolfbaan. In het restaurant staat er standaard bij bijna elke tafel een IKEA-kinderstoel of een Triptrap-stoel. Ook is er bij het ontbijtbuffet een speciaal gedeelte voor kinderen, inclusief plastic bordjes en bekers. In het buffetrestaurant is een speelhoek voor de jongste kinderen.

Bij Dorfhotel Boltenhagen is de haven van Boltenhagen te vinden. Hier liggen plezierjachten maar ook vissersschepen. Altijd leuk om met kinderen te kijken.

Een overnachting bij Dorfhotel Boltenhagen is makkelijk te boeken via Booking.com. Mocht dit hotel boven je budget zijn, dan is er op Booking.com meer aanbod in Boltenhagen te vinden. Een ander alternatief is Landal Travemünde, dit park ligt op een half uur rijden van Boltenhagen.

Het centrale gebouw van Dorfhotel Boltenhagen met de belangrijkste voorzieningen.
Het centrale gebouw van Dorfhotel Boltenhagen met de belangrijkste voorzieningen.
De appartementen aan de zeekant. Vanuit de woonkamer zien we de Oostzee.
De appartementen aan de zeekant. Vanuit de woonkamer zien we de Oostzee.
De woonkamer van ons appartement.
De woonkamer van ons appartement.
Er is een eenvoudig zwembad met binnen- en buitenbad.
Er is een eenvoudig zwembad met binnen- en buitenbad.
Deze rode vissershuisjes zijn prachtig om te zien.
Deze rode vissershuisjes zijn prachtig om te zien.

Uiteten in Boltenhagen

Hét restaurant om uiteten te gaan in Boltenhagen is het visrestaurant in de haven van Boltenhagen, op loopafstand van het Dorfhotel. Reserveer vooraf een tafeltje, anders loop je het risico dat je moet wachten. Wij bemachtigen binnen vijf minuten een tafeltje op het terras en hebben vanaf daar uitzicht over de haven. Om het feest helemaal compleet te maken bestellen we deze keer een hele fles wijn voor onszelf.

Versere vis kun je bijna niet krijgen. Zo lekker!
Versere vis kun je bijna niet krijgen. Zo lekker!

Voor de lunch raden we Lindquist aan. Een Scandinavisch restaurant dat enigszins verstopt ligt. Zoek eerst een plekje op het terras en bestel daarna je eten en drinken bij de bar. Wij kiezen deze keer voor burgers, maar ze hebben er ook heerlijke huisgemaakte Scandinavische gebakjes.

Verstopt tussen de duinen en de huizen ligt dit Scandinavisch restaurant.
Verstopt tussen de duinen en de huizen ligt dit Scandinavisch restaurant.

Voor een zoet tussendoortje gaan we naar café Pralinchen & Co, om de hoek bij het toeristenbureau. Een chocolaterie waar ze pralines verkopen en heel veel lekkere taartjes. Er is zelfs een taart vernoemd naar de Steilküste. Wij kiezen de taartjes die we er het lekkerste uit vinden zien.

Parkeren in Boltenhagen

De bebouwing van Boltenhagen is vooral te vinden in een strook langs de kust. De Ostseeallee is de belangrijkste toegangsweg en aan deze weg zijn meerdere grote parkeerplaatsen te vinden. Voor een dagkaart betalen we in 2018 een bedrag van 6 euro. Voor één uur parkeren betaal je 2 euro en voor twee tot drie uur parkeren is de prijs 4 euro.

Praktische tips voor een vakantie in Boltenhagen

Het toeristenbureau van Boltenhagen is te vinden in het voormalige Kurhaus, in het centrum van de badplaats. Ga hier zeker heen om een gratis kaart van Boltenhagen te halen, daarop zijn al deze bezienswaardigheden en activiteiten terug te vinden. Dat helpt ons erg goed bij het vinden van onze weg.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor het noorden van Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!

Tips voor een vakantie in Boltenhagen, leuke badplaats aan de OostzeeDit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.