Wandelen bij Fort Altena, dat is wat blogger Iris D. gaat doen om haar nieuwe provincie wat beter te leren kennen. De app Vossenstreken blijkt een fantastisch hulpmiddel voor een leuke en leerzame wandeling.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
Vossenstreken: wandelen met een app
Om Noord-Brabant wat beter te leren kennen, willen we graag wandelen. We zijn al een aantal keer bij de Drunense Duinen geweest, maar er is vast nog veel meer moois te ontdekken.
We komen terecht bij de wandelapp Vossenstreken. Deze app is ‘voor grote en kleine wandelaars’. De routes variëren in afstand, maar zijn nooit echt heel lang. Verder zitten er interactieve opdrachten in de route verwerkt voor alle gezinsleden. Tot slot combineert het natuur, cultuur en historie.
Dit klinkt ons goed in de oren. Er staan momenteel 17 wandelroutes in (maart 2020), in Noord-Brabant en in de provincie Antwerpen in België. De komende jaren wordt dit uitgebreid naar 47. Genoeg te ontdekken dus. Een van de routes ligt vlakbij en daarom gaan we wandelen bij Fort Altena.
Wandelen bij Fort Altena
Thuis downloaden we de app alvast en zien dat er een route is bij de Natuurpoort bij Fort Altena. Dat ligt om de hoek. De route daar is 3,2 kilometer. Precies lang genoeg voor onze kleuter van 5 en zijn grote zus van 7.
De wandeling leidt ons rondom het fort. Langs een gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, door de grienden en door de vlakke weilanden. Elke kilometer van de tocht lopen we eigenlijk door een ander landschap. Dat zorgt voor variatie in uitzicht, maar het is voor kinderen ook prettig. Het verveelt minder snel.
Wandelen met een thema
Om ruzie te voorkomen kiezen we thuis alvast een thema. Elke wandelroute heeft de keuze uit 3 thema’s. Bij het wandelen bij Fort Altena kunnen we kiezen uit: soldaat paraat, vleermuizen en anders kijken. Unaniem wordt er voor het soldatenthema gekozen.
Dit thema komt overal in de route terug. Er wordt regelmatig informatie gegeven rondom het thema. Zo leren wij over de functie van Fort Altena, maar ook wat de soldaten deden in een bunker, hoe ze zichzelf vermaakten tijdens hun verblijf in het fort, hoe ze de vijand probeerden het lastig te maken in de polder en nog veel meer.
De route is opgedeeld in kleine stukjes. In de app wordt het eigenlijk als een soort speurtocht weergegeven. Er staat een plattegrond, maar daarnaast is er ook tekst en een duidelijke foto. Dit maakt het voor kinderen duidelijk. Zij kunnen prima de route zelfstandig lopen. Enige nadeel is dat ze dan wel de hele tijd een telefoon bij zich moeten hebben.
Opdrachten onderweg
Onderweg zijn er regelmatig doe-opdrachten. Als je alle opdrachten goed uitvoert, verdien je een badge in de app. Ook als je de route voltooit verdien je een badge. Deze badges kun je sparen en bij 5 badges ontvang je een verrassing. Na deze wandeling hebben wij dus twee badges verdient: een soldaat paraat badge omdat we ons hebben verdiept in het leven van een soldaat in het fort én de Fort Altena badge omdat we de wandeling hebben voltooid.
De opdrachten zijn gekoppeld aan het gekozen thema van de wandelroute. Dit betekent voor ons dat we allemaal ‘soldaten’ opdrachten krijgen. De eerste opdracht is er een naar het hart van mijn jongste zoon. Ga op zoek gaan naar een tak die kan fungeren als geweer. Zodat we de rest van de wandeling als een echte soldaat kunnen marcheren met ons geweer. Dit ‘geweer’ komt ook bij de opdrachten daarna weer terug.
Zo proberen we bij een kazemat door het kijkgat heen te schieten. En krijgen we een heuse schietoefening. De spannendste opdracht vind mijn jongste het kijken in een bunker. Er is een bunker open en daar kun je naar binnen. Met het lampje van mijn telefoon aan sluipt hij door de kleine gangetjes de pikdonkere bunker in.
Het is leuk dat iedereen die meewandelt betrokken wordt bij de opdrachten. Er zit ook altijd een fotomoment in de wandeling.
De wandeling bij Fort Altena
Fort Altena was ooit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het ligt in een prachtig en afwisselend natuurgebied, waar je nog veel elementen uit het verleden tegenkomt.
De eerste kilometer lopen we door de grienden. Het is er drassig en er liggen overal omgewaaide bomen. We kunnen over een pad lopen, maar dat betekent vaak dat we natte voeten krijgen. Dat betekent dus lekker veel klimmen en klauteren in de bomen. En dat mag hier gewoon.
De tweede kilometer lopen we langs de verschillende bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er zijn oude bunkers en kazematten die in de wereldoorlogen werden gebruikt. Maar ook molens die hun functie daarbij hebben. De informatie wordt in hele begrijpelijke taal uitgelegd aan de kinderen.
De laatste kilometer lopen we door de weilanden. Dit vinden de kinderen het saaiste stuk. Er is niet meer zoveel te zien. Gelukkig zijn de opdrachten wel goed verdeeld en zijn er hier ook nog 2 opdrachten zodat ze wel bezig blijven. Ook is er bij het wandelen altijd zicht op Fort Altena.
Praktische informatie
De app Vossenstreken kun je downloaden in de App Store en de Google Play Store. Tijdens het wandelen moet je de app de hele tijd open hebben staan. Kinderen kunnen prima de weg zelf vinden, maar moeten dan dus wel een telefoon vasthouden. Dat is soms lastig als ze ook willen spelen of een opdracht moeten uitvoeren.
Op dit moment staan er 17 wandelingen in de app. Ze variëren in lengte van 1,5 – 3,5 kilometer. De plaats van de wandelingen varieert ook van natuurgebieden, kastelen, stadsparken en forten.
Aan de wandelingen zijn geen kosten verbonden. De opdrachten kunnen uitgevoerd worden zonder extra materiaal. Vaak zijn de wandelingen dichtbij een restaurant of horecagelegenheid waar je na afloop iets kunt eten of drinken. Fort Altena is een restaurant wat gevestigd is in het oude fort.
Het wandelen bij Fort Altena is geschikt voor alle leeftijden. Omdat je echt door de natuur loopt is de wandeling niet geschikt als je wat slechter ter been bent of voor buggy’s of wandelwagens.
Ligging
Meer lezen
Wil je meer lezen over speurtochtwandelingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Het Wolvenspoor: als een echte wolf speuren en wandelen in het bos
- Bunkerpad in Bunnik: wandelroute wordt speurtocht met App
- Wandelen saai? Niet met deze GPS speurtocht voor kinderen
- Dierenplaatjes verzamelen met een kinderapp in de natuur
- The Nature Game in N.P. De Hoge Veluwe
- Direct naar alle kindvriendelijke wandelingen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).