Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven, zelf aan de slag als zilversmid

0
526

Op pad gaan in je eigen stad(je) is vaak leuker dan je van tevoren had bedacht. De kleine museumfreak (6) van blogger Iris D. wil heel graag naar een museum: “Maar wel eentje waar ik ook kan knutselen.” Op een studiedag besluit ik daarom naar het voor ons dichtstbijzijnde museum te gaan. Namelijk het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.

Nederlands Zilvermuseum in Zilverstad Schoonhoven

Schoonhoven staat bekend als de Zilverstad. De goud- en zilversmeden vakschool is er gevestigd en de binnenstad loopt over van kleine ateliertjes van allerhande edelsmeden. Niet voor niets is daarom het Nederlands Zilvermuseum hier gevestigd. In de oude binnenstad, aan een kleine kade, vind je het museum.

Binnen worden we hartelijk ontvangen in de ruime hal, waar ook een café is. Onze dag is net begonnen, dus we besluiten eerst op pad te gaan. Door de grote glazen wand kunnen we al wat zilversmeden aan het werk zien (en horen) in het atelier. Omdat mijn oudste graag wil knutselen kiezen we voor de ‘Zilversmid voor een dag’ kidstour. Ze krijgt een vragenformulier mee met daarop een aantal vragen en doe-opdrachten. Als ze die allemaal voltooid, krijgt ze haar eigen zilversmid diploma.

Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.
Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.

Het zilversmid atelier

De tocht leidt ons door het hele museum en bestaat uit drie onderdelen. We beginnen op de begane grond, bij het zilversmid atelier. Daar gaan we aan de slag met het eerste onderdeel vakkennis. Hier zitten altijd een aantal zilversmeden te werken en kunnen we leren van het werk van een echte goud- en zilversmid.

Vandaag zijn er een man en een vrouw aan het werk. Mijn dochter wil eerst heel graag bij de vrouw kijken. Ze vindt het heel spannend en pakt een krukje om over het randje te kijken. Op het opdrachtenformulier staan een aantal vragen die ze moet stellen aan een zilversmid. Het is fijn dat zilversmid Elseline uitgebreid de tijd neemt om antwoord te geven. Hierdoor komen we van alles te weten over het werk wat ze doet en welk gereedschap ze gebruikt.Natuurlijk kijken we ook bij de andere smid. Hij maakt filigraan sieraden. Dat ziet er weer heel anders uit. Zo mooi!

Kijken bij het werk van de zilversmid.
Kijken bij het werk van de zilversmid.

Wereld van Zilver

Als de eerste opdracht er op zit gaan we naar de eerste etage. Daar is de tentoonstelling: Wereld van Zilver. Hier gaan we aan de slag met het onderdeel materiaalkennis. We leren hier wat zilver is en wat je er allemaal van kunt maken. We leren dat zilver nog best kostbaar is. Bij een rij kluizen moeten we door vragen te beantwoorden de code kraken om de kluis open te maken. Spannend!

Zilver van dichtbij bekijken.
Zilver van dichtbij bekijken.
Jaaah, de kluis is gekraakt.
Jaaah, de kluis is gekraakt.

De grote vitrine in het midden is ingericht als een lange eettafel. Echt alles wat je van zilver kunt maken staat hier uitgestald: borden, bestek, bekers, sieraden, theepotten en nog veel meer. Je kunt aanschuiven aan een bordje aan de tafel. Daar hangt een hoorn naast waardoor je kunt luisteren naar verhalen over datgene wat er naast je bord ligt en voor je neus staat. In de nisjes aan de zijkant staan hele bijzondere items. Zoals minuscuul kleine dingen die je met een vergrootglas kunt bekijken. Of een compleet poppenhuis ingericht met zilveren meubeltjes.

Een lange tafel vol met zilver.
Een lange tafel vol met zilver.
Zittend op een krukje de zilveren spullen bekijken.
Zittend op een krukje de zilveren spullen bekijken.
Aan de wanden zien we veel mooie zilveren voorwerpen.
Aan de wanden zien we veel mooie zilveren voorwerpen.

Zelf aan de slag als zilversmid!

Tot slot gaan we naar de tweede etage. Hier gaan we aan de slag met het, volgens mijn dochter, leukste onderdeel van zilversmid zijn: vaardigheden. Hier mag ze zelf aan de slag. Eerst lopen we langs allerlei alledaagse voorwerpen waar zilver in zit: zoals auto’s, radio’s en telefoons. Maar helemaal achterin, daar is het kinderatelier.

Het atelier is echt ingericht zoals het zilversmeden atelier beneden. Werkbanken met hamer, vijlen, jassen, krukjes en allerlei ander bijzonder gereedschap. Er hangt een automaat waar je 2 euro in moet gooien en je dan een zilver-knutselsetje uit kunt halen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hanger voor aan je ketting, een armband of een soldatenplaatje, maar mijn dochter kiest voor een sleutelhanger.

In het pakketje zit alles wat je nodig hebt. Van de muur kun je een werkbeschrijving pakken en dan kun je aan de slag. We trekken een jas aan, zetten een veiligheidsbril op en gaan beginnen. Gelukkig blijkt dat er altijd iemand meekijkt door een camera, want deze niet-zo-handige-mama doet het natuurlijk verkeerd. Dus binnen no-time staat er een lieve vrijwilliger boven om extra uit te leggen, gelukkig. Maar daarna gaan we als een speer. Vorm uitslaan (hard werken!), door de wals draaien voor een mooi printje, gaatjes erin slaan, versieren. Hoppa!

Met veiligheidsbril op aan de slag.
Met veiligheidsbril op aan de slag.

Zo trots als een pauw loopt mijn dochter naar beneden. Bij de kassa krijgt ze haar diploma. Deze moet nog getekend worden door een smid uit de Zilversmederij om het officieel te maken. Natuurlijk doet Elseline dat met liefde.

Zilversmid Elseline tekent het zilversmid diploma van Iza.
Zilversmid Elseline tekent het zilversmid diploma van Iza.

Praktische informatie

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11 to 17 uur. Omdat het Zilvermuseum in 2018 40 jaar bestaat, mogen alle kinderen t/m 17 jaar in 2018 gratis naar binnen. Entree voor volwassenen is 9 euro. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen. Bezoek voor meer informatie de website.

Parkeren in de binnenstad van Schoonhoven kan eigenlijk alleen met een parkeerschijf, voor maximaal 1 uur. Net buiten het centrum van de stad zijn drie grote parkeerplaatsen waar je langer mag parkeren. Omdat het stadje niet groot is, is het maximaal 5-10 minuten lopen naar het museum. In het museum is een café waar je wat kunt drinken. Maar in de oude binnenstad, voor de deur van het museum, zijn ook genoeg leuke tentjes waar je wat kunt eten of drinken.

Ligging Nederlands Zilvermuseum

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke musea? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.