Meren van l’Eau d’Heure: uitvalsbasis voor een actieve vakantie met kinderen

0
705

De Meren van l’Eau d’Heure in het zuiden van de Belgische Ardennen bieden volop mogelijkheden voor een actieve vakantie. Deze plek maakt deel uit van het Land van de Meren zoals de regio officieel heet en is gelegen op de grens van de Belgische provincies Namen en Henegouwen. Onze blogger Annemiek ging enkele dagen op pad in de waterrijke regio en vertelt je in dit blog over wat er zoal te doen is.

Meren van l’Eau d’Heure

Zoals de naam al doet vermoeden, vormen de Meren van l’Eau d’Heure een waterrijk gebied. Het is het grootste merengebied van België en biedt veel gelegenheid voor waterrecreatie zoals zeilen, surfen, waterski, duiken, vissen en natuurlijk zwemmen. De meren zijn kunstmatig aangelegd om de stroom van rivier de Samber te reguleren.

We logeren een lang weekend bij Landal Village l’Eau d’Heure en ontdekken dat er naast de waterrecreatie ook genoeg op het droge te beleven is.

La Plate Taille en stuwdam
De karakteristieke toren van de stuwdam zie je al van ver
Meren van l'Eau d'Heure
Bij het bezoekerscentrum van de meren van l’Eau d’Heure is genoeg te doen
Landal Village l'Eau d'Heure
Landal Village l’Eau d’Heure ligt midden in het groen

Ligging meren van l’Eau d’Heure

Stuwdam La Plate Taille

We beginnen de dag met een bezoek aan de grootste stuwdam van België die de Meren van l’Eau d’Heure splitst. Hier krijgen we eerst een introductie over de regio en het ontstaan van het recreatiegebied. De dam is gebouwd in de jaren ’70 van de vorige eeuw en wordt voornamelijk gebruikt om stroom op te wekken. De naam l’Eau d’Heure is afgeleid van de tijd die nodig was om bij zware regenval rivier de Samber te laten vullen met water alvorens te overstromen. Je raadt het vast: dat duurde een uur.

Opvallende blikvanger naast de dam is de toren van 107 meter hoogte. Op tweederde is recent een glazen skywalk gemaakt, waarbij je door de glazen vloer naar beneden kunt kijken. Maar voordat we daar naartoe gaan, neemt de gids ons eerst mee op een wandeling dwars door de dam.

We lopen door een enorme tunnelbuis en mijn kinderen kijken me vragend aan. “Aan welke kant is nu het water, mam?” Ik wijs naar rechts en we zien hoe kalk zich in de loop van de tijd heeft afgezet tegen de muur. Dat is de natte kant, dus aan die kant zit het water. Als we even later buiten staan, kunnen we bijna niet beseffen dat we even daarvoor op die plek langs het water zijn gelopen.

Plattegrond meren van l'Eau d'Heure
Voordat we de stuwdam en de toren betreden, krijgen we uitleg over het ontstaan van de meren
Tunnel dwars door de stuwdam
We lopen dóór de dam naar de hoge toren

Skywalk Barrage la Plate taille

We stappen in een lift en worden met een rotvaart naar boven gebracht. Boven aangekomen, krijgen we te zien hoe de turbines werken die dagelijks zorgen voor het pompwerk. Eigenlijk vinden we dat niet zo interessant en gelukkig heeft de gids het door en neemt hij ons mee naar de skywalk.

Met de lift gaan we naar de verdieping met de skywalk. Vanaf hier hebben we een fantastisch uitzicht op de Meren van l’Eau d’Heure. We zien het grootste meer La Plate Taille waar het Landalpark aan gelegen is. Ook zien we het klimpark waar we later op de dag naartoe gaan. En we zien de dam van bovenaf en zien nogmaals hoeveel water de dam tegenhoudt.

Aanvankelijk durven we de glazen vloer niet te betreden, maar uiteindelijk is mijn zoon de eerste die er toch op gaat staan. Natuurlijk is het stevig genoeg, maar op zo’n hoogte wil je daar stiekem toch even over twijfelen. We maken grapjes over barsten in de vloer maar zijn vooral onder de indruk van het uitzicht.

Na afloop van het bezoek aan de skywalk lopen we via een brug halverwege de toren terug naar de dam. We kijken nogmaals om en zien hoe de reus van ruim 100 meter boven het water uitsteekt.

Uitzicht op de meren vanaf de skywalk
Vanaf de skywalk heb je goed uitzicht op de waterrijke omgeving
stuwdam la Plate Taille
Hier zie je goed wat een hoogteverschil er is tussen de meren links en rechts van de dam

Praktische informatie Barrage La Plate Taille

De website over de stuwdam is Franstalig. Op de website van La Crocodile Rouge (tevens de naam van het bezoekerscentrum) is dezelfde informatie te vinden, echter ook in het Frans.

Een bezoek aan de stuwdam en skywalk kost 9,50 euro voor volwassenen. Kinderen van 4 tot 12 jaar betalen 8,50 euro en kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee met de rondleiding. Je kunt vooraf reserveren. Er zijn kortingsregelingen waarbij je een bezoek aan de stuwdam kunt combineren met een ritje met de Rode Krokodil, de lasergame of het Croco Expres-treintje.

Rondleidingen starten in de maanden juli en augustus (2019) dagelijks om 11.30 uur en 15.30 uur. Buiten deze maanden zijn er alleen rondleidingen op woensdag, zaterdag en zondag, eveneensom 11.30 uur en 15.30 uur. Check de website voor rondleidingen op (nationale) feestdagen en Belgische schoolvakanties. Reserveren wordt aangeraden.

Voor zover wij hebben kunnen zien, is de stuwdam niet bereikbaar voor mensen in een rolstoel (toegang via de lasergame met verschillende trappen). Een kinderwagen meenemen is waarschijnlijk wel mogelijk maar niet erg praktisch.

stuwdam la Plate Taille
De toren van stuwdam La Plate Taille is ruim 100 meter hoog

Crocodile Rouge

Aansluitend aan het bezoek aan de stuwdam kunnen we aan boord van La Crocodile Rouge, oftewel de Rode Krokodil. In het bezoekerscentrum van deMeren van l’Eau d’Heure worden we ontvangen in een filmzaaltje waar we een film te zien krijgen over enkele professoren die op zoek zijn naar een schat. Voor mijn kinderen is het filmpje nèt iets te kinderachtig, maar ik zie dat jongere kinderen helemaal in het verhaal opgaan.

Na afloop van de film mogen we naar buiten en klimmen aan boord van het rode gevaarte. Het ziet er uit als een brede, platte bus met een enorme achterkant. Mijn kinderen zijn behoorlijk opgewonden en zijn benieuwd hoe de rit zal verlopen. Blijkbaar is het een uniek voertuig. Er zijn er maar enkele ter wereld en dit is de enige die in België rijdt. En vaart.

Met de amphibus het water in

Het eerste deel rijdt de Krokodil nog over het land. Dit gaat niet heel hard en we maken grapjes over hoe het straks in het water zal gaan. Bij de zitplaatsen hangen koptelefoons waarmee te horen is hoe het verhaal van de professoren verder gaat. Mijn kinderen hebben er niet veel aandacht voor. Veel spannender is het om te zien hoe de ‘amphibus’ het water inrijdt.

Voor we er erg in hebben drijven we op het meer La Plate Taille, het grootste van alle Meren van l’Eau d’Heure. De motoren aan de achterkant van de krokodil zakken in het water en zorgen voor snelheid. We mogen opstaan en aan de achterkant kijken hoeveel golven we maken. Op dat moment varen we in de buurt van ons vakantiehuisje en het is erg leuk om het Landalpark vanaf het water te zien liggen.

Nadat we een rondje over het meer hebben gevaren wordt de snelheid vertraagd en mogen alle kinderen plaatsnemen op de stoel van de kapitein. Mijn dochter slaat het aanbod af, maar mijn zoon ziet het wel zitten om een stukje te kunnen sturen. En ik moet eerlijk zeggen dat de kapiteinspet hem goed staat!

l'eau d'heure Crocodile Rouge
Het is niet druk en dus kunnen we helemaal vooraan zitten
l'eau d'heure Crocodile Rouge
Tijdens de tour mogen kinderen de grote Rode Krokodil besturen

Praktische informatie Le Crocodile Rouge

De informatie over toegangsprijzen en vertrektijden van de Rode Krokodil is alleen in het Frans beschikbaar.

In de maanden juli en augustus (2019) kun je dagelijks instappen tussen 13 en 18 uur, vertrektijd op het hele uur. In de overige maanden kun je mee op woensdag, zaterdag en zondag (vanaf 13 uur). Check de website om teleurstellingen te voorkomen. Reserveren wordt geadviseerd.

Meevaren kost 19 euro voor volwassenen en 17 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee.

Het is niet mogelijk om een rolstoel of kinderwagen mee aan boord te nemen, maar mensen die slecht ter been zijn kunnen wel meevaren. Tijdens de tour kun je blijven zitten.

Klimpark Natura Parc

’s Middags staat een actiever programma op de planning. We gaan klimmen bij Natura Parc, het klimbos dat aan het meer La Plate Taille is gelegen. Voor ons is het de eerste keer dat we naar een klimbos gaan dus er is enige spanning te bespeuren bij met name mijn kinderen.

We krijgen een tuigje aangereikt en de kinderen worden geholpen om het op de juiste manier vast te maken. Dan lopen we met een Nederlands sprekende instructeur mee naar de oefenplateaus. Hier wordt getoond hoe de zekering werkt en hoe je jezelf moet leiden langs de kabels. Al snel wordt duidelijk hoe het werkt en kan bij de eenvoudige hindernissen geoefend worden.

het klimbos gezien vanaf stuwdam
In het bos aan de overkant van het meer, ligt het klimbos Natura Parc
Parc natura klimpark
Het klimbos Natura park biedt klimuitdagingen voor jong en oud

Klimroutes voor iedereen vanaf 3 jaar

De instructeur maakt de inschatting dat we als gezin prima kunnen starten met de gezinsroute. Deze bestaat uit hindernissen op zo’n 4 meter hoogte. Best hoog als je dat nog nooit eerder gedaan hebt. Mijn zoon gaat samen met zijn vader enthousiast van start, maar mijn dochter en ik kiezen toch liever voor de eenvoudigste route.

Na enige schroom lukt het beide kinderen prima om de hindernissen zelfstandig te nemen. Maar beide zijn tevreden met de geboden uitdagingen. We zien dat anderen nog hoger gaan en zelfs de zipline over het meer nemen.

Parc natura klimpark
Mijn dochter klimt voor het eerst en start met de eenvoudigste route
parc natura klimpark
Mijn zoon zoekt het iets hogerop
De hogere routes parc natura klimpark
Voor wie dat wil (en durft) zijn er nóg hogere routes beschikbaar
zipline parc natura klimpark
De zipline over het water is voor ons te spannend, maar het is wel gaaf om even te gaan kijken

Praktische informatie

De website van Natura Parc biedt informatie over de routes, prijzen en openingstijden. Deze site is in het Nederlands beschikbaar. Mij is opgevallen dat informatie op de website niet geheel overeenkomt met de informatie in het park. Zo worden verschillende tekeningen gebruikt van de routes en heb ik niet alle routes herkend toe we ter plaatse waren. Met name de gele route voor de jongste klimmertjes hebben we niet gezien. Vraag dus goed na wat de mogelijkheden zijn voor de verschillende leeftijden.

Daarnaast is het ons opgevallen dat de instructeurs er van uitgaan dat je je wel redt in de bomen. Ze lopen rond maar zijn niet altijd zichtbaar en spreken niet allemaal Nederlands. Heb je een vraag of kom je niet verder terwijl je op 4 meter hoogte zit, zul je toch alle moed bij elkaar moeten rapen om verder te komen. Twijfel je over je vaardigheden, overweeg dan een eenvoudige route om mee te starten.

Routes, leeftijden en lengtes

De routes zijn ingedeeld op leeftijd en op lengte. Er wordt gekeken naar de lengte van de persoon met gestrekte armen. Dit is ook de lengte die vermeld staat op de website en bij de routes hieronder.

Bij alle kinderen tot 14 jaar is het verplicht dat een volwassene meegaat. Bij de eenvoudige routes kunnen ouders aan de grond blijven, maar vanaf de familieroute zal een volwassene mee naar boven moeten.

In totaal zijn er 7 routes. De eenvoudigste is voor kinderen van 3 tot 6 jaar en een lengte van 110 cm (gestrekte armen). Ouders zijn verplicht mee te lopen. Voor kinderen van 7 tot 11 jaar, lengte 140 cm, is er een route op ongeveer 2 meter hoogte. Ouders kunnen meelopen maar mogen niet het parcours op.

De groene route, de zogenaamde familieroute, heeft een hoogte van 4 á 5 meter hoogte en de afstanden tussen de bomen zijn langer en de hindernissen uitdagende. Deze route is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar met een lengte vanaf 160 cm.

De routes worden uiteindelijk steeds hoger, de afstanden tussen de bomen langer en de hindernissen ingewikkelder. Soms moet je inventief zijn om de hindernis te nemen. En in alle gevallen dapper genoeg om verder te gaan want er is geen weg terug. Voor de echte durfal is er een zipline over het meer en een vrije val vanaf een parcours.

Klimmen bij Natura Parc kan vanaf 14 euro (kinderen vanaf 3 jaar oud), 20 euro voor kinderen met een lengte van 160 cm en 25 euro voor kinderen vanaf 16 jaar en volwassenen (prijspeil 2019). Voor dit bedrag kun je 3 uur lang klimmen.

Tijdens (Belgische) schoolvakanties is het park dagelijks geopend van 13 tot 18 uur. In juli en augustus is het park dagelijks geopend van 10 tot 19 uur. Van maart tot juni en van september tot november is het park alleen geopend op zaterdag en zondag, steeds van 10 tot 18 uur.

Parc natura klimpark
Vanaf het klimbos Natura Parc heb je uitzicht op de meren en de toren
Klimbos parcours Parc natura
Op dit bord kun je precies zien welke routes er allemaal zijn
oefenen met het zekeren parc natura klimpark
Er is een oefenparcours waar je leert hoe je jezelf moet zekeren

Thuin Belfort en hangende tuinen

Na een dag vol avontuur aan de meren van l’Eau d’Heure, is het tijd voor wat meer cultuur. Op onze tweede dag van het verblijf bij Landal gaan we een bezoek brengen aan het middeleeuwse stadje Thuin. Dit stadje staat bekend om zijn Belfort en om de zogenaamde hangende tuinen. Het ligt op zo’n 20 km ten noorden van het vakantiepark.

Mijn kinderen snappen er niets van en vragen zich af hoe die tuinen dan hangen. “Hebben ze daar dan overal hangplanten, ofzo?” vraagt mijn zoon bijdehand. Hij kan zich er nog maar weinig bij voorstellen. We kunnen er maar op een manier achter komen en gaan het daarom met eigen ogen zien.

Thuin: het stadje op de rots

Het stadje Thuin is maar klein en is strategisch gelegen op een rotspunt aan de oever van de Samber. Het is maar smal en in een paar minuten, loop je zo van de ene naar de andere kant van het stadje. Blijkbaar is er al eeuwenlang interesse om deze stad te bezitten. Langs de stadsmuur staat een oud kanon en vanaf dit punt kijk je metersdiep omlaag naar de schipperswijk.

Voordat we op zoek gaan naar de hangende tuinen, beklimmen we eerst het Belfort. Terwijl we naar boven klimmen, laat het carillon ons enorm schrikken. Wat een kabaal! Nadat we van de schrik zijn bekomen, klimmen we nog een eindje verder en bekijken de enorme klokken. Meer dan dat is het eigenlijk niet, dus gaan we weer naar beneden voordat de klokken opnieuw gaan luiden.

Thuin belfort
Welkom in Thuin met haar hangende tuinen en statige Belfort
Thuin Belfort
Het bord wijst de weg naar de ingang van het Belfort van Thuin
Thuin belfort klokken
Wat kunnen deze klokken een kabaal maken!

Wandelen langs de hangende tuinen

Na onze beklimming van het Belfort staat een gids klaar om met ons te wandelen richting hangende tuinen. Ze vertelt ons over het ontstaan van het stadje Thuin en door wie het door de eeuwen heen allemaal bewoond werd.

We wandelen door smalle straatjes en de gids wijst ons op de goot die vroeger als riool gebruikt wordt. Ik zie mijn kinderen een voorstelling maken van hoe dat uitgezien moet hebben. Als luisterend lopen we verder en gaan onder een boog door. Aan de andere kant loopt de stadsmuur door terwijl het pad steeds stijlen naar beneden gaat.

De mooiste uitzichten van Thuin

We slaan rechts af en klimmen een heuvel op. Boven aangekomen hebben we goed uitzicht op de stad, het Belfort én de hangende tuinen. De gids vertelt dat het meer terrassen zijn die tegen de stadswal aan gebouwd zijn. Op deze terrassen groeien druiven waar jaarlijks wijn van gemaakt wordt. Het is een prachtige plek om van het uitzicht te genieten.

Dan is het tijd om ons bezoek aan Thuin af te sluiten. We lopen via een van de smalle steegjes terug richting Belfort. Het steegje is behoorlijk steil en door de regen zijn de stenen best glad. Gelukkig is er een leuning waar we ons aan kunnen vasthouden. We nemen afscheid van onze gids en kijken nog een keer naar uitzicht aan de andere kant van het stadje.

Thuin smalle straatjes
Struinen door de smalle straatjes van Thuin. In het midden loopt de goot die vroeger een riool was.
Thuin hangende tuinen
De stadsmuur van Thuin en het pad dat steeds steiler omlaag gaat
Thuin hangende tuinen
De hangende tuinen van Thuin zijn eigenlijk meer rijk begroeide terrassen.
Uitzicht vanaf de stadsmuur Thuin
Onze gids wijst ons op het prachtige uitzicht vanaf de stadsmuur van Thuin

Landal Village l’Eau d’Heure

We logeren een paar nachtjes in een 6-persoonshuisje, type 6D2, van LandalVillage l’Eau d’Heure. Dit park is direct gelegen aan een van de meren en is parkachtig ingericht: veel groen, brede wandelpaden, enkele spelplaatsen en natuurlijk het water. Zoals we van Landal gewend zijn is er een centrale receptie met een winkeltje, een indoor speelplaats, verschillende restaurants en de mogelijkheid om fietsen te huren.

Ons huisje is een split-level huisje: tussen de slaapkamers en de woonkamer is een trapje van 5 treden. Er zijn ook huisjes beschikbaar die geheel gelijkvloers zijn. De keuken beschikt over een ruime inventaris. Het terras is via de woonkamer bereikbaar.

Er is een activiteitenprogramma voor kinderen. Dit wordt bij aankomst kenbaar gemaakt aan de hand van een folder met parkinformatie. Op deze folder staan ook de openingstijden van de aangeboden faciliteiten vermeld.

Landal Village l'Eau d'Heure
Het park is prachtig gelegen aan het meer La Plate Taille
Landal Village l'Eau d'Heure
De woonkamer, keuken en eettafel van het 6-persoonhuisje
Landal Village l'Eau d'Heure
De eetkamer heeft direct uitzicht op het meer La Plate Taille
Landal Village l'Eau d'Heure
De master bedroom van het 6-persoonshuisje bij Landal Village l’Eau d’Heure
Landal Village l'Eau d'Heure
De groene wandelboulevard in het midden van het Landalpark

Waterrijk Wallonië aan de Meren van l’Eau d’Heure

Het park Landal Village l’Eau d’Heure ligt direct aan het meer en er is een strand met zand en gras. Een betonnen bank die is ingegraven in het zand zorgt voor een ondiep gedeelte waardoor jongere kinderen (uiteraard onder toezicht) heerlijk in het water kunnen spelen. Er is een mogelijkheid om kayaks, surfplanken en zeilboten te huren.

Vanaf het park ben je in tien minuten bij het bezoekerscentrum La Crocodile Rouge, vanwaar de rondleiding door de stuwdam en de tour met de Rode Krokodil vertrekt. Ook kun je hier parkeren en te voet naar het klimbos (tien minuutjes lopen).

Landal Village l'Eau d'Heure
De wandelboulevard loopt van het hoofdgebouw naar het strandje van het park
Landal Village l'Eau d'Heure
Het zandstrand beschikt over een ondiep gedeelte zodat de allerkleinsten ook in het water kunnen spelen

Zwemmen bij Aquacentre l’Eau d’Heure

Naast de receptie is een leuk binnen- en buitenzwembad gelegen. Het biedt genoeg vertier voor jong en oud, inclusief een glijbaan en een whirlpool. Met goed weer is buiten een spraypark geopend.

Anders dan bij de meeste andere Landalparken, is de toegang tot het zwembad niet bij de parkprijs inbegrepen. Je krijgt wel korting: parkgasten krijgen 40% korting op de entreeprijs. Kinderen tussen 3 en 12 jaar betalen 5 euro, kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen betalen 10 euro en kinderen tot 3 jaren mogen gratis naar binnen. Dit zijn de prijzen zoals vermeld op de website, exclusief de Landal-korting. Voor 60 euro koop je een 10-rittenkaart voor families. Deze kaart is 3 maanden geldig.

In de maanden juli en augustus is het zwembad dagelijks geopend van 10.30 uur tot 19.30 uur. In de overige maanden is het park soms later open. Check de parkinformatie die bij aankomst wordt uitgedeeld voor de actuele openingstijden.

Landal Village l'Eau d'Heure
Het zwembad is met korting toegankelijk voor gasten van Landal Village l’Eau d’Heure
Landal Village l'Eau d'Heure
Natuurlijk heeft Bollo ook een huisje op het park

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in België? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

We bezochten de Meren van l’Eau d’Heure op uitnodiging van Toerisme Wallonië en Brussel en Landal. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.