Universe Science Park in Denemarken, waar techniek en plezier samengaan

0
618

Universe Science Park in Denemarken is voor Froukje en haar jongens dé grote verrassing tijdens hun verblijf in het Deense Zuid-Jutland. Wetenschap en techniek zijn in dit prachtige park in een voor kinderen aantrekkelijke jas gegoten. Van ballenfabriek tot waterpark, en van filmstudio tot virtual realityhal, alles is leuk!

Universe Science Park in Denemarken

“Kun je daar een hele dag doorbrengen?”, vraag ik nog naïef aan de dame van Destination Sønderjylland, de ‘plaatselijke VVV’. Ze werpt een blik op mijn zoons van 7 en 4 jaar en zegt zonder enige twijfel: “Dat weet ik zeker!” En wat heeft ze gelijk gekregen!

Universe Science Park ligt in de plaats Nordborg. Het mooi opgezette park ligt in het noorden van het Zuid-Jutlandse eiland Als. Het park is opgericht door Jørgen Mads Clausen, de toenmalige directeur van Danfoss, een technisch bedrijf. Hij wilde kinderen spelenderwijs laten kennismaken met wetenschap en techniek. Voor wie bij deze omschrijving wil stoppen met lezen: niet doen! Want Clausens missie is geslaagd, zelfs deze a-technische moeder is overstag, niets leuker dan een dagje techniek!

Mooi park

Nog los van alle toffe attracties, Universe Science Park is ook gewoon een heel mooi aangelegd park. Veel groen, brede paden en de bewegwijzering is heel duidelijk. Wij verkennen de boel op ons gemak en lopen eerst tegen een geweldige skytrail aan. Helaas is mijn oudste niet te vermurwen, hij wil er niet met me op. Een beetje jaloers kijk ik een tijdje naar de scholieren die hoog boven de grond hun kunsten vertonen.

Wat een toffe skytrail is dit.
Wat een toffe skytrail is dit.

Ballen, ballen, ballen

Onze eerste echte stop is de Ball Factory. De naam van deze hal zegt genoeg. Hier staan ballen centraal. Van computerspelletjes met ballen tot grote ballenmachines en van proefjes met luchtdruk en ballen tot een klimtoestel met, inderdaad, ballen.

De kinderen raken hier niet uitgespeeld en eerlijk gezegd heb ik het zelf ook reuze naar mijn zin. Wat is er veel te ontdekken! De oudste probeert de grote machine die via raderen ballen naar een ‘schietslurf’ brengt de doorgronden, terwijl de jongste kruiwagens vol ballen een klimtoestel op takelt. Zonder dat de kinderen het in de gaten hebben, experimenteren ze hier volop met luchtdruk, zwaartekracht en technisch vernuft.

De oudste is gefascineerd door deze ballenmachine.
De oudste is gefascineerd door deze ballenmachine.
Takelen, schieten, scheppen; het is hard werken in de ballenfabriek.
Takelen, schieten, scheppen; het is hard werken in de ballenfabriek van Universe Science Park.

In een bubbel

Het kost wat moeite, maar we weten de Ball Factory toch te verlaten. Om vervolgens in het BubbleLab terecht te komen. Hier kun je bellenblazen. Niet zomaar een huis-, tuin- en keukenbelletje, maar reuzebubbels. In grote bakken liggen liggen enorme bellenblazen. Maar je kunt ook jezelf opsluiten in een bel door een ring uit het sop omhoog te trekken of zelf een bellenregen veroorzaken door heel hard aan een wiel te draaien.

Zoals overal in het park ontbreken borden met uitgebreide instructies. Een bewuste keuze van de oprichter. Over techniek moet je niet lezen, in ieder geval niet als je kind bent, je moet dóen. Uitproberen, ontdekken en ‘uitvogelen’, zoals mijn oudste dat graag noemt. En dat kan hier, absoluut.

Spuitende geiser

De aankoop van de gigantische Blue Cube, op de Expo-tentoonstelling in Hannover, was in 2000 de start van Universe Science Park zoals het nu is. De kubus is nog steeds de blikvanger. Langs het helblauwe blok stroomt water naar beneden en binnen spuit een geiser met enige regelmaat tientallen meters hoog.

Via een helling lopen we rondom de geiser omhoog en onderweg leren we over natuurverschijnselen zoals geisers, bliksem en vulkanen. Koren op de molen van mijn jongens, dus wanneer ze gewend zijn aan het donker, willen ze alles weten. Terwijl we binnen zijn, spuit de geiser een aantal keer. Wat een natuurkracht!

In deze gigantische kubus is een geiser, die regelmatig spuit. We zijn benieuwd!
In deze gigantische kubus is een geiser, die regelmatig spuit. We zijn benieuwd!
In de kubus leren we alles over vulkanen en geisers. Koren op de molen van mijn jongens.
In de kubus leren we alles over vulkanen en geisers. Koren op de molen van mijn jongens.

Gat in de grond

We realiseren ons dat de tijd begint te dringen en besluiten dat we op weg gaan naar de Waterworks, een grote waterspeeltuin. Onderweg eten we wat bij de Burger Factory en graven de kinderen als ware graafmachinisten nog even een gat.

Graafmachinist in de dop.
Graafmachinist in de dop.

Waterwerken

Wij strijken neer op een van de vele picknickbankjes, de kinderen laten we los in de speeltuin. Ze graven, bouwen dammen en dijken, drijven watermolens aan met de kracht van water, experimenteren met sluizen en waterdruk. Ze spelen, euh… ervaren techniek dat het een lieve lust is.

De waterspeeltuin van sciencepark Universe is zo groot, waar zullen we beginnen?
De waterspeeltuin van Universe Science Park is zo groot, waar zullen we beginnen?

Virtual Reality

Wij komen er helaas iets te laat achter dat de beroemde Virtual Realityhal van Universe Science Park al vroeg sluit vandaag, dus tegen de tijd dat we daar zijn, hebben we nog maar heel even tijd. Samen met de oudste ontwerp ik een achtbaan, waar we daarna in mogen met een VR-bril op. Hij haakt last-minute af, ik blijf zitten. Nooit kwam ik zo misselijk uit een achtbaan! Het vergt overduidelijk wat meer oefening om een goede achtbaan te ontwerpen.

De 7-jarige durft het wel aan om met een bril op over een plank te lopen. Wij zien een plank, hij loopt voor zijn gevoel heel hoog, tussen twee flatgebouwen in. En waar zijn moeder in deze zelfde ruimte doodsangsten uitstaat, is hij nuchter: “Natuurlijk is dit niet eng, ik weet toch dat het nep is.”

M. balanceert met een vr-bril op over een plank. Dapper!
M. balanceert met een vr-bril op over een plank. Dapper!

Tijd tekort in Universe Science Park

Het park gaat sluiten, we worden eruit geveegd. We hebben niet alles kunnen zien en doen, maar daar staat tegenover dat we wel uitgebreid de tijd hebben genomen op plekken waar we het ontzettend naar onze zin hadden. We hadden een topdag! En tsja, dat we het museum en de filmstudio en nog wat dingen niet hebben ervaren, is alleen maar een goede reden om eens terug te komen.

Praktische informatie

Voor ons bezoek aan Universe Science Park gebruikten wij een combinatieticket waarmee je ook naar Sønderborg Slot en Historiecenter Dybbøl Banke kunt. Dit kost 39,50 euro voor volwassenen en 26 euro voor kinderen (prijspeil 2019, prijs omgerekend van Deense kronen naar euro’s met de dagkoers van dat moment).

Je kunt ook losse kaartjes kopen. Kijk vooral voor kinderen onder de 5 wat het voordeligst is, want bij het slot en het historisch centrum mogen ze sowieso gratis naar binnen en op sommige momenten ligt de toegangsprijs van Universe, waar je vanaf 5 jaar wel betaalt, lager dan de prijs van het combiticket. Is het combiticket voor jou een voordelige keus, kun je dit ter plekke bij de kassa van alle drie de attracties kopen, maar het is ook verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

Universe Science Park is in de wintermaanden gesloten. In de periode dat het park open is, worden verschillende openingstijden gehanteerd. Kijk vooraf op de website als je je bezoek plant. In het voor- en naseizoen is het raadzaam bij de entree een plattegrondje mee te nemen, daarop staan de actuele tijden waarop attracties of onderdelen sluiten. Wij werden er bijvoorbeeld een beetje door overvallen dat de VR-hal al om 14.30 uur sloot, terwijl het park tot 16 uur open was. Goed om hier wel op voorbereid te zijn zodat je eventueel je looproute kunt aanpassen.

Het park is goed bereikbaar met de auto, parkeren is gratis.

Meer lezen:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vakantiepartner Denemarken en Destination Sønderjylland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.