Autovakantie in Zweden met kinderen, een echte aanrader

0
923

Een autovakantie in Zweden met haar kinderen, een lang gekoesterde wens van Froukje kwam in vervulling. Het was liefde op het eerste gezicht. De natuur, de aardige mensen, de rust. Een vakantie om niet snel te vergeten.

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2024 voorzien van een update.

Autovakantie in Zweden met kinderen

De reis zoals hieronder omschreven boekten wij bij Pharos Reizen, wat inmiddels is over gegaan in ANWB Reizen. Wil je een compleet verzorgde rondreis door Zweden met kinderen boeken, dan zijn de volgende aanbieders favoriet:

Autovakantie in Zweden met kinderen van dag tot dag

Bij een autorondreis wil je vast weten hoe deze er van dag tot dag uit ziet. Dat ga ik jullie vertellen.

Dag 1: Slapen op een schip

We rijden naar het Duitse Kiel, waar we aan het eind van de middag aan boord gaan van een ferry van Stena Line. Onze jongste (3) vindt het te spannend om te gaan slapen, dus hij bekijkt aan dek de zonsondergang, maar de oudste (6) nestelt zich heerlijk in zijn bed in onze hut en valt al snel in slaap.

We ontdekken dat we een vrij cruciale fout hebben gemaakt. We zijn vergeten luiers uit de auto te pakken toen we hem achterlieten op het autodek. En daar kun je dus echt niet meer bij als de boot eenmaal vaart… Gelukkig blijken we niet de enigen die dit overkomt. De meneer achter de informatiebalie heeft een pak luiers staan. Niet voor de verkoop, maar om per stuk uit te delen. Ook weer opgelost dus.

autovakantie in zweden
Zweden, het land van meren en bossen. Door het mooie weer genoten wij volop van al dat water tijdens onze autovakantie met kinderen in Zweden.

Dag 2: Van Göteborg naar Säfsen Resort Frederiksberg

Na een ontbijt en de ontdekking van een Zweedse kinderzender op tv kijken we op het dek. We zien Zweden! Eventjes dan, want de kinderen willen liever spelen in de speelhoek.

We komen aan land in Göteborg en willen daar even de stad in om rond te kijken. Een rustige parkeerplaats is zo gevonden en al snel slenteren we door Haga Nygata, de oudste wijk van Göteborg. We drinken er wat op een terras, spelen in de speeltuin naast de Hagakyrkan, een kerkje, en doen wat boodschappen voor onderweg.

En dan is onze autovakantie met kinderen in Zweden echt begonnen! We beginnen vol goede moed aan de rit naar onze eerste bestemming, Säfsen Resort bij Fredriksberg, maar ontdekken al snel dat bijna 400 kilometer rijden in Zweden heel anders is dan in Nederland. Je mag hier op enkele stukken 110 kilometer per uur rijden, maar veel vaker mag je niet harder dan 80. In dorpen rijd je zelfs maar 40.

Omdat Filipstad, op een klein uur rijden van Säfsen, de laatste grote plaats lijkt waar we doorheen komen, gooien we er de tank vol, doen boodschappen en pinnen contant geld. Later ontdekken we dat in Fredriksberg, een paar kilometer van het resort, een prima gesorteerde Coop-supermarkt is. De rit is mooi, maar na een paar uur hebben we de eindeloze rijen bomen wel even gezien en we zijn dan ook blij als we aan het begin van de avond arriveren bij het resort.

De roodgeschilderde stuga op Säfsen Resort.
De roodgeschilderde stuga op Säfsen Resort.

Daar wacht ons een aangename verrassing. Onze stuga is prachtig! Het rood geschilderde huisje (zoals vrijwel alle huizen in Zweden trouwens) is ruim, schoon, gezellig ingericht en heeft een heerlijke veranda. We kijken uit op bomen, waar tussendoor we het water van het Säfsjonmeer zien glinsteren.

Lees hier wat handig is om mee te nemen naar een stuga-vakantie

Hoewel we geen campingbedje gereserveerd hebben, ligt er wel een klaar. We maken er dankbaar gebruik van. Doordat de jongste bij ons slaapt, kan zijn grote broer lekker het onderste stapelbed op zijn kamer nemen, net wat veiliger.

Bekijk de prijzen en beschikbaarheid van het Säfsen Resort hierof boek een volledig arrangement inclusief overtochten bij ANWB Vakanties.

Ons huis in Säfsen heeft een heerlijke veranda, waarop we eten, spelen en luieren.
Ons huis in Säfsen heeft een heerlijke veranda, waarop we eten, spelen en luieren.

Dag 3: Midgetgolf en wandelen bijSäfsen Resort

Naast de receptie ligt een midgetgolfbaan en de kinderen staan te trappelen om een balletje te slaan. Dat doen we dan maar meteen.

’s Middags wagen we ons aan de kinderwandelroute, waarvoor je bij de receptie een blaadje met vragen kunt ophalen om onderweg te beantwoorden. Terwijl in alle informatie staat dat de route 3 kilometer is, blijkt hij bij het startpunt 4 kilometer te zijn. We wagen het er toch op.

Tijdens het wandelen je eigen tussendoortje plukken, hoe heerlijk.
Tijdens het wandelen je eigen tussendoortje plukken, hoe heerlijk.

Het rondje is prachtig. Kleine klim- en klauterpaadjes wisselen mooie vergezichten af. We komen langs leuke pauzeplekjes. Er groeien frambozen in overvloed, dus we snacken heel wat af onderweg. De oudste is in zijn element, maar onze peuter vindt vooral de afdalinkjes wel spannend. Het is erg warm deze middag en de afstand blijkt wat te groot voor hem. De laatste paar honderd meter dragen we hem, slapend op onze schouders.

Note to self: volgende keer nemen we echt de rugdrager mee. Vanaf kleuterleeftijd is dit wandelrondje wel een aanrader!

Dag 4: Zwemmen in het Säfsjonmeer, ook dat doen we tijdens onze autovakantie met kinderen in Zweden

Het is prachtig weer, dus het water lonkt. We gaan zwemmen in het Säfsjonmeer. Vanaf het resort loop je hier in een kwartiertje naar toe. We spreiden onze handdoeken uit in de schaduw, terwijl de kinderen scharrelen op het kleine zandstrandje en in het water. Het water blijft heel lang ondiep, dus ze kunnen er heerlijk in spelen.

We zien regelmatig kano’s voorbij komen en we nemen ons voor de volgende dag ook een tocht te maken. We reserveren bij terugkomst op het resort direct een vierpersoonskano voor de volgende dag.

Hoewel het warm is, ga ik die avond toch in de sauna. Want een huis met sauna hebben en er dan niet in gaan, dat kan natuurlijk niet.

Dag 5: Kanoën, picknicken, zwemmen bijSäfsen Resort

Het huren van een bootje blijkt een gouden greep, de kanotocht gaat bij ons allemaal de boeken in als ‘de leukste dag van de vakantie’. Op het vakantiepark halen we zwemvesten en handige stoeltjes voor de kinderen en aan de rand van het meer maken we onze eigen kano los met de sleutel die we hebben meegekregen. We peddelen op ons gemak het meer op en steken over naar het eerste strandje dat we zien. We leggen de boot vast aan een steiger om te gaan spelen bij ‘Vildmarkslekplats’, een klimbos. Als we genoeg geklauterd hebben, stappen we weer in de kano en varen verder het meer op.

Hoe gaaf is dit? De hele dag varen we over het Säfsjonmeer van eiland naar eiland.
Hoe gaaf is dit? De hele dag varen we over het Säfsjonmeer van eiland naar eiland.

De volgende stop is een strandje met wat ruwer zand, dat we helemaal voor onszelf hebben. Na een haastig broodje gaan de kleren uit en plonzen we in het water. Dit is Zweden zoals je het je voorstelt. De rust, het water, de eenvoud. De kinderen bouwen een toren van stenen en doen een poging vis te vangen, wij liggen loom in de zon en lezen een boek.

Hé zwemvest, waar ga je met dat kind naartoe
Hé zwemvest, waar ga je met dat kind naartoe?

Dag 6: Op weg naar Orsa

Als we de volgende ochtend wakker worden, is het tijd om onze spullen weer in te pakken. We zijn tenslotte op autovakantie in Zweden met kinderen. We gaan door naar vakantiepark Orsa Grönklitt, 15 kilometer ten noorden van de stad Orsa. Een rit van ongeveer 150 kilometer.

Onderweg stoppen we in het stadje Mora. Omdat het zondag is, is het er rustig, maar de horecagelegenheden en supermarkten zijn open. We eten een prima lunch bij Wayne’s Coffee en doen weer flink wat boodschappen voor we verder rijden.

Lees hier het blog van Iris S. over Orsa Grönklitt

Bij Orsa Grönklitt moeten we naar een klein hokje voor het park, waar een envelop klaarligt met onze sleutel en parkinformatie. Met het plattegrondje achterop de envelop is ons huisje zo gevonden.

Het is even slikken na ons heerlijke verblijf in Säfsen. Het huis is zeer gedateerd, de badkamer klein en alles oogt wat smoezelig. Als tien minuten na aankomst beide kinderen al een keer zijn uitgegleden over één van de vele kleedjes die op de gladde vloer liggen, besluiten we ze allemaal op te rollen en weg te leggen. Op de veranda, die drie keer zo klein is als bij het vorige huis, steken spijkers uit de planken, dus we manen de jongens goed uit te kijken waar ze hun voeten neerzetten.

Eerlijk is eerlijk, een waslijntje spannen kun je zelf ook, water koken in een pannetje bij gebrek aan waterkoker gaat prima en een koffiezetapparaat en staafmixer zijn pure luxe. Maar als dit – en zoveel meer – er in de eerste accommodatie allemaal wel is, is het kwaliteitsverschil wel erg groot.

Maar zie daar het grote voordeel van reizen met kinderen: het maakt ze niets uit. De in Mora gekochte Lego wordt uitgestald op de plakkerige tafel, de televisie heeft kinderprogramma’s en ook in deze magnetron kun je melk warm maken. Niets aan de hand dus. De pizza die we ’s avonds halen bij het restaurant van het park is overigens erg lekker. Pluspunt!

Dag 7: Naar het strand van Rädsjön

Het mooie weer houdt aan, dus zoeken we ook de volgende dag het water op. We wandelen naar het badstrand van het Rädmeer (Rädsjön in het Zweeds). Het is een leuk wandelingetje vanaf onze stuga, maar je kunt ook vlakbij het strand je auto parkeren. Het blijkt een heerlijk zandstrand te zijn, met schommels. De steiger die een eindje het water inloopt is ideaal voor het maken van bommetjes. Enige nadeel: vanaf het begin van de middag is nergens meer schaduw, dus op zomerse dagen wordt het flink warm.

De stuga in Orsa is een tikkeltje gedateerd.
Het park in Orsa heeft een leuk zandstrandje, schommels en een aanlegsteiger die zich uitstekend leent voor het maken van bommetjes.
Tegen de avond rijden we naar de top van de berg waarop Orsa Grönklitt gebouwd is. Wat een prachtig uitzicht hebben we daar.
Tegen de avond rijden we naar de top van de berg waarop Orsa Grönklitt gebouwd is. Wat een prachtig uitzicht hebben we daar.

Dag 8: Dalarnapaardjes

Naast het vakantiepark ligt ‘het grootste roofdierenpark van Europa’, Orsa Rovdjurspark. De recensies zijn wisselend, en ondanks de enthousiaste verhalen van de positief gestemde bezoekers besluiten wij de forse entreeprijs (810 kronen voor twee volwassenen en twee kinderen, omgerekend zo’n 80 euro, prijspeil 2018) in onze zak te houden en naar het plaatsje Nusnäs te rijden. Hier kun je in werkplaatsen zien hoe het beroemde houten Dalarnapaardje wordt gemaakt. We zien hoe het uit hout wordt gesneden en vervolgens minutieus wordt beschilderd.

Lees hier het blog van Iris S. over het roofdierenpark.

Een leuk uitje, maar zeker niet dagvullend, dus rijden we nog een halfuurtje door, naar het plaatsje Rättvik. We parkeren bij de Svenska kyrkan, een wit kerkje, en slaan ons kampje voor deze middag op aan de rand van het grote meer. We zien de beroemde oude stoomboot van Gustaf Wasa varen in de verte.

Het water is heel ondiep, zelfs de peuter kan vele meters het water inlopen. Na een lange zwempartij en picknick bewandelen we het mooie pad dat rondom de kerk loopt. Het interieur van deze kerk schijnt heel bijzonder te zijn, maar omdat er een uitvaart gaande is, gaan we logischerwijs niet naar binnen.

Het meer van Rätvikk. Ook hier is het weer prachtig.
Het meer van Rätvikk. Ook hier is het weer prachtig.
De Svenska Kyrkann. Voor bezoekers aan het kerkhof dat er omheen ligt, kan het fenomenale uitzicht niet anders dan troostend zijn.
De Svenska Kyrkann. Voor bezoekers aan het kerkhof dat er omheen ligt, kan het fenomenale uitzicht niet anders dan troostend zijn.

Dag 9: Van Orsa naar Idrefjäll, onze volgende stop tijdens deze autovakantie met kinderen in Zweden

We hebben inmiddels een routine ontwikkeld tijdens onze autovakantie met kinderen in Zweden. Ik pak de auto in en neem de kinderen daarna mee naar de receptie om nog wat te spelen, terwijl P. het huisje schoonmaakt. Het is mogelijk om de eindschoonmaak te laten doen, maar wij kozen voor de optie om zelf schoon te maken bij vertrek. Scheelt flink wat geld en alle stuga’s zijn zo overzichtelijk dat het poetsen binnen afzienbare tijd gepiept is.

We laten Orsa achter ons en rijden noordwaarts, richting Idre. We pauzeren in het dorp Särna. Ook hier treffen we weer een mooie kerk aan die nog in gebruik is, plus een houten kerkje uit de zeventiende eeuw. Aan het water is het prima picknicken. Wil je langer pauzeren in Särna kan dat ook, er is een leuk strandje, er zijn een supermarkt en diverse andere winkels.

Ons huis in Idre Fjäll. Als je 's winters komt skiën is de buitenruimte misschien afdoende. Met weer dat uitnodigt om buiten te leven is deze grindbak wat armetierig.
Ons huis in Idre Fjäll. Als je ’s winters komt skiën is de buitenruimte misschien afdoende. Met weer dat uitnodigt om buiten te leven is deze grindbak echter wat armetierig.

Idrefjäll ligt in bergachtig gebied. In de winter is het een wintersportgebied, in de zomer wordt vooral mountainbiken flink gepromoot. Wij krijgen de benedenverdieping van een woning boven aan de berg toegewezen. De accommodatie heeft geen buitenruimte, tegen het huis aan staan drie tuinstoelen waarvan er één kapot is. Maar we klagen niet, want binnen is het ruim, modern ingericht en schoon. We horen van medereizigers die onder aan de berg een huisje hebben, dat zij het wat dat betreft een stuk slechter getroffen hebben dan wij.

Het park heeft binnen en buiten een zwembad (voor het binnenbad moet je betalen), een prima supermarkt, een pizzeria, een fietsenverhuur en nog veel meer.

Het appartement is ruim, netjes en van alle gemakken voorzien.
Het appartement is ruim, netjes en van alle gemakken voorzien.
Een groot zwembad, een peuterbad, twee snelle glijbanen die uitkomen in een apart badje en een grote ligweide; hier wagen we natuurlijk meteen een plonsje.
Een groot zwembad, een peuterbad, twee snelle glijbanen die uitkomen in een apart badje en een grote ligweide; hier wagen we natuurlijk meteen een plonsje.

Dag 10: Fika in een wafelhuisje

Aan de rand van het park is een bos waar onze kinderen helemaal aan hun trekken komen. Een speeltuin, een kinderboerderij en… een ‘wafelstuga’. Vandaag hebben we hier onze ‘fika’, het Zweedse moment voor koffie met wat lekkers. We nemen een warme wafel die versierd mag worden met ijs, slagroom, spikkels en jam.

Dag 11: Zwemmen met vrienden in het Idresjön

Al op de boot naar Göteborg heeft de oudste een vakantievriend gemaakt die precies dezelfde reis maakt als wij en die we dus op elk park weer tegenkomen. We besluiten een dagje samen te gaan zwemmen in het Idresjön. We vinden weer een rustig strand met veel schaduw van bomen. Het water is heerlijk fris en ook hier loopt het langzaam af, erg fijn voor beginnende zwemmers. We hebben een schepnet gekocht en deze keer lukt het om kleine visjes te vangen. Vol trots komen de 6-jarigen hun vangst laten zien.

Van zwemmen word je moe. Faas doet een heerlijk dutje in een geïmproviseerde tent.
Van zwemmen word je moe. De jongste doet een heerlijk dutje in een geïmproviseerde tent.

Dag 12: Wandelen en klimmen inIdrefjäll

’s Ochtends maken we een goed gemarkeerde wandeling van 5,5 kilometer. De route loopt vrij vlak en over zand- en grindpaden. De oudste vindt hem wat saai, dus er is af en toe wat coaching nodig om hem gemotiveerd te houden, maar als we terug zijn bij het begin is hij –terecht- trots.

Nu we toch lekker actief bezig zijn, gaan we ook nog naar het klimbos. Er is een leuk parcours uitgezet voor de kleintjes. Er zijn ook klimroutes tussen de bomen voor grotere kinderen.

Autovakantie zweden met kinderen
Om terug te zijn voor het heel warm wordt, gaan we vroeg op pad voor onze wandeling.
autovakantie zweden met kinderen
Onze kinderen vermaken zich prima op het kinderparcours, maar voor grotere waaghalzen zijn ook routes hoger tussen de bomen uitgezet.

Omdat het de laatste dag in Zweden is, eten we pizza met onze vakantievrienden. Het interieur van de pizzeria op het vakantiepark verdient geen schoonheidsprijs, maar de pizza’s zijn lekker. Eén van onze tafelgenoten durft zelfs een pizza met rendiervlees aan!

Dag 13: Prachtig Noorwegen

We pakken ons boeltje. Tijd om afscheid te nemen van Zweden. De route van vandaag, met eindpunt Oslo, voert voor het grootste deel door Noorwegen. Het is een prachtige rit, we genieten van het ruige, groene Noorse landschap.

Zicht op Oslo en de zee vanaf het Akershus.
Zicht op Oslo en de zee vanaf het Akershus.

Als we halverwege de middag in Oslo arriveren, parkeren we de auto op de parkeerplaats van de ferrydienst. Let op: het is betaald parkeren en er wordt streng gecontroleerd!

We lopen naar het Akershus, een eeuwenoud fort. Met kanonnen, mooie uitkijkpunten en echte wachters voor de deur en marcherend over de vestingmuur is dit zeker voor onze oudste een leuke tussenstop voor we straks weer op de boot gaan. Onze 3-jarige vindt de strenge wachters met geweren iets te veel van het goede. Hij loopt met een grote boog om ze heen en kijkt nog meters verder over zijn schouder of ze hem niet achterna komen.

Een wachter voor het Akershus. We hebben een beetje medelijden met de geüniformeerde man die uren in de verzengende hitte staat.
Een wachter voor het Akershus. We hebben een beetje medelijden met de geüniformeerde man die uren in de verzengende hitte staat.

Eenmaal aan boord van het Stena Line-schip, blijken we een soberder hut te hebben dan op de heenweg. Maar meer dan bedden en een badkamertje hebben we natuurlijk niet nodig. Deze vaart is ook wat korter, dus we zoeken al gauw ons bed op.

Dag 14: Tussenstop in Duitsland

Vroeg in de ochtend meren we aan in de Deense Frederikhavn. Ook deze keer leren we weer wat over bootovertochten: klap de buitenspiegels van je auto in als je op het autodek geparkeerd staat. Bij ons is er een afgebroken als we bij de auto komen. Pech, waarschijnlijk is iemand er in het smalle looppad tegenaan gelopen.

Van hier naar ons huis in de randstad is het ongeveer duizend kilometer rijden. Dat is teveel voor ons, dus wij hebben vooraf al een hotel geboekt in Kaltenkirchen. De familiekamer in Hotel Dreiklang Business & Spa Resort is niet goedkoop, maar hij is dan ook erg mooi. Met twee tweepersoonsbedden, een grote hoekbank, een royale badkamer, tafelvoetbalspel en een X-Box een heerlijke ruimte.

Na de hartelijkheid van de Zweden die we de afgelopen weken ontmoetten, is de Duitse zakelijkheid wel even wennen. Hoewel het zwembad er leuk uitziet, maken we er geen gebruik van. Het is namelijk best prijzig (9 euro per persoon voor 2 uur zwemmen, plus verplichte huur van badjassen à 5 euro per stuk, prijspeil 2018). In plaats daarvan strijken we neer in de schaduwrijke tuin, waar de kinderen heerlijk spelen en wij genieten van een ijskoud Duits biertje.

Dag 15: Naar huis!

Omdat het in de kamer zonder airconditioning ontzettend warm is, slapen we niet zo goed en zijn we om 5 uur allemaal wakker. We pakken onze spullen en om 6 uur verlaten we het hotel. Onze autoreis Zweden met kinderen zit er op, we gaan naar huis!

Deze reis zelf boeken? Je vindt hem hier bij ANWB Vakanties.

Conclusie: Zweden is leuk

We kunnen niet anders dan concluderen dat Zweden een heel fijn vakantieland is. De natuur is mooi, de mensen zijn aardig en het is er zelfs in het hoogseizoen heerlijk rustig overal. Onze kinderen zijn 6 en 3 jaar en voor hen was deze reis heel leuk omdat zij met water, zand en stenen nog prima uit de voeten kunnen. Maar ook wat oudere kinderen kunnen het hier heel leuk hebben. Op alle parken zijn veel wandel- en MTB-routes, we zijn diverse klimbossen tegengekomen en op twee van de parken was een zwembad.

De vooraf geboekte reis is goed bevallen.Wil je een compleet verzorgde rondreis door Zweden met kinderen boeken, dan zijn de volgende aanbieders favoriet:

De volgende reizen passen goed bij het bovenstaande programma:

Wil je zelf je reis regelen? Ook dat is een prima optie. De volgende links zijn dan handig:

Praktische informatie

Kosten autovakantie Zweden met kinderen

In Zweden betaal je met de kroon. Wij namen op onze eerste dag wat contant geld op, maar moesten op de laatste dag nog ‘verplicht’ ijs eten om het op te krijgen. Je kunt overal met pin betalen, sterker nog, de Zweden hebben dat graag.

Scandinavië staat bekend als duur. Onze ervaring is dat het wel meevalt. Als je regelmatig zelf kookt en bij supermarkten op aanbiedingen en huismerken let, zitten je uitgaven ongeveer op het niveau van Nederland. Alcohol is wel aanmerkelijk duurder dan bij ons. De prijzen van koffie, frisdrank en snacks als pizza en patat in horecagelegenheden zijn vergelijkbaar met de prijzen die je in Nederland op veel plekken betaalt.

Lees hier meer over de kosten van de vakantieboodschappen

Het assortiment in supermarkten is groot. Het aanbod verse groenten en fruit is echter vaak karig, duur en van slechte kwaliteit. Kijk eens in het diepvriesvak. Ook in kleine supermarkten zijn meestal wel veel diepvriesgroenten voorradig.

De vakantie kan ook fors duurder uitpakken als je fietsen huurt, meedoet aan activiteiten op de parken, of skiliften de berg op neemt. Wij ondernemen veel gratis activiteiten (wandelen, zwemmen, de Dalarnapaardjesfabriek, klimbos) en houden de kosten daarmee binnen de perken.

Zweden en muggen

Zeg je dat je naar Zweden gaat, dan roept iedereen: “Muggen!” Ook dat valt ons heel erg mee. Tijdens de wandelingen smeren we een antimuggenmiddel omdat we last hebben van de prikbeestjes, verder worden we nauwelijks gestoken.

Lees hier het blog over muggen in Zweden

Op alle vakantieparken waar we waren, was alleen wifi bij de receptie. Ook op de beide schepen was internet via wifi.

Deze rondreis door Zweden met de auto maakten we:

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Zweden met kinderen

Meer lezen

Meer lezen over vakantie in Scandinavië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.