Onze blogger Suzanne en haar gezin zijn gek op de natuur. Als ze in de buurt van Schiermonnikoog zijn laten ze deze kans niet voorbij gaan. Hup, met de boot naar de overkant. Daar is het genieten van rust en prachtige natuur. Vaar en fiets je mee?
Een dag naar Schiermonnikoog met kinderen
Wil je je kinderen leren over natuur? Samen vogels spotten? Kennismaken met verschillende landschappen? Uren struinen op het strand? Lekker fietsen door de kwelders? Zoek je rust en ruimte? Dan zit je op Schiermonnikoog goed. Schiermonnikoog is hét eiland om je kinderen kennis te laten maken met de natuur. Heel Schiermonnikoog is aangewezen als Nationaal Park vanwege de overweldigende natuur, de prachtige vergezichten, de uitgestrekte stranden, de kwelders en de mooie landschappen.
Wij zijn natuurfreaks. Wij houden ervan om uren door de natuur te lopen en te genieten van alles wat we horen, zien en ruiken. Daarom kiezen we tijdens ons verblijf op Landal Esonstad voor een dagtrip naar Schiermonnikoog.
Boottocht naar Schiermonnikoog
Vanaf camping Landal Esonstad vertrekt regelmatig een eigen veerboot naar de haven van Schiermonnikoog. De boottocht duurt 1,5 uur. Precies lang genoeg om het leuk te maken. We varen over het Lauwersmeer naar de Robbengatsluis die het Lauwersmeer met de Waddenzee verbindt. De Robbengatsluis is een schutsluis met twee stel sluisdeuren die één voor één open gaan om de verschillende waterstanden tussen Lauwersmeer en Waddenzee te overbruggen. Enorm interessant voor de kinderen om te zien. Ze willen graag op het achterdek zitten om te kijken hoe de sluisdeuren achter het schip sluiten. Eenmaal op de Waddenzee blijven we goed kijken. Dat wordt beloond met een blik op een zwemmende zeehond.
Kindertandems op Schiermonnikoog
Op Schiermonnikoog staan twee kindertandams voor ons klaar. Deze hebben we eerder al gereserveerd en betaald bij de receptie van camping Landal Esonstad. De kindertandems zijn ideaal en blijken een groot succes. De kinderen hebben de grootste lol en vinden het geweldig om op dezelfde fiets voor ons plaats te nemen en samen te trappen. Dit maakt een fietstocht voor kinderen wel heel erg leuk. We rijden eerst naar het westen van het eiland, onder de dijk langs, met uitzicht over de Waddenzee en de vele vogels. We spotten onnoemelijk veel broedende zeevogels en vinden een nest met eieren van een scholekster.
Westerplas, een uniek vogelgebied
We fietsen naar de Westerplas. Volgens de borden is dit het mooiste stukje Nederland. We stoppen bij een vogelkijkpunt en lopen via houten vlonders dwars door wilgen en rietkragen heen naar de hut die zich midden op het water bevindt. In de hut hangt allerlei informatie over de vogels die hier voorkomen. We zien tientallen lepelaars, bruine kiekendieven en allerlei soorten eenden. De echte vogelaars komen hier zeker aan hun trekken. Een bijzonder plekje.
Eindeloze stranden
We fietsen verder. Richting paal 2, het zandstrand aan de westkant van Schiermonnikoog. Doordat hier de zee steeds verder het eiland op komt, is dit het smalste strand van het eiland. Dat is niet te merken. We parkeren de fietsen en lopen richting het strand. Eenmaal boven op de duinen zijn we verbaasd. Is dit echt het smalste strand van Schiermonnikoog? Zo ver we kunnen kijken strekt het zandstrand zich voor ons uit. Heel in de verte zien we de zee. Onvoorstelbaar. Wat een ruimte, wat een leegte, wat een rust. We genieten van het prachtige uitzicht bovenop de duinen en lopen verder. De duinen door, het strand op. Naar paal 2. De kinderen willen naar de zee, schelpen zoeken. Maar als ik ze zeg dat het heel ver lopen is en dat we nog veel meer gaan zien, blijven ze staan. We eten en drinken even wat en genieten van de rust. Daarna laten we de imposante uitgestrekte ruimte weer achter ons. We gaan naar de vuurtoren.
Twee vuurtorens op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog heeft van oudsher twee vuurtorens. De witte en de rode. De Zuidertoren en de Noordertoren. De rode Noordertoren is in werking en wordt nog bemand. De witte toren is later een watertoren geworden en op dit moment fungeert het als antennemast. De toren is niet open. We lopen even wat rond bij de Noordertoren. Je kunt hier naar het strand, en via het Vuurtorenpad een wandeling maken. Het stikt hier van de fazanten, die zitten te broeden in de duinen.
Schiermonnikoog dorp
We vervolgen onze weg naar het dorp. Het dorp is knus, gezellig kneuterig en staat vol met gerestaureerde karakteristieke huisjes uit de 17e eeuw. Het oudste huisje dateert uit 1721. In het midden van het dorp staan twee kaken van een blauwe vinvis opgesteld, ter herinnering aan de walvisvaart van na de Tweede Wereldoorlog. Even verderop staat het bronzen beeld van de Schiere Monnik, ter ere van de monniken die Schiermonnikoog hebben gesticht.
Speelbos Hazenweitje
Het is tijd geworden om te lunchen. We fietsen naar Speelbos Hazenweitje. Een leuke plek in het bos, waar we gaan picknicken en waar de kinderen lekker kunnen spelen. In het speelbos zijn diverse natuurlijke speelmogelijkheden gecreëerd. Er staan twee voetbaldoelen en er is een kabelbaan. Die moet natuurlijk direct uitgeprobeerd worden door de kinderen. Een leuke plek om hier even te pauzeren.
Bunker en bunkermuseum Schlei
Als we even later onze fietstocht vervolgen door het bos, gaan we verder oostwaarts. Daar zijn de kwelders met de Kobbeduinen. We komen langs een oude bunker (Bunker Wassermann) uit de Tweede Wereldoorlog waar je een kijkje kunt nemen. Het is het hoogste punt van Schiermonnikoog, dus je krijgt een mooi uitzicht over het eiland en de zee. Even verderop ligt het bunkermuseum. Hoewel dit een belangrijk stuk geschiedenis voor Schiermonnikoog bevat, besluiten we het over te slaan. Wij schatten in dat dit museum voor onze jongste niet interessant is en gaan snel verder.
Kwelders
Eenmaal voorbij het bunkermuseum fiets je de duinen uit, de kwelders in. De kwelders ontstaan door ‘verlanding’van de wadbodem. Een oerlandschap, zeldzaam in ons land. Diepe slenken doorsnijden het kweldergebied. Zij voeren het zoute zeewater en zoete regenwater af. Het gebied loopt regelmatig vol zeewater en onder invloed van de zilte zee en de wind ontstaat een bijzondere vegetatie van planten. Hierdoor is het gebied ideaal voor vogels. Wel duizenden meeuwen en honderden lepelaars zitten hier te broeden. We fietsen een eindje door de kwelders naar Kaap Kobbeduinen en zien tal van lepelaars in het water op zoek naar vis.
Baken de Kobbeduinen
Ongeveer een kilometer voor Baken de Kobbeduinen houdt het fietspad op. Daar parkeren we onze fiets. We gaan verder lopen naar het Baken. Dit baken is een houten scheepsbaken van vroeger en wordt ook wel Baken van Kobbeduinen genoemd. We wandelen er langs uitgestrekte velden met mooie bloeiende bloemen en vele vogels naar toe. Bij het baken klimmen we naar boven. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de kwelders. Vanwege het broedseizoen mogen we helaas niet verder wandelen, maar normaal gesproken kun je vanaf hier nog veel verder lopen via het Bouwe Hoekstrapad, dwars door de ruige natuur.
Drooggevallen wad
Tegen 16.00 uur is het tijd om te vertrekken. We brengen de fietsen terug en kijken nog even rond in de haven. Het is inmiddels eb geworden en de blik op de Waddenzee is compleet anders dan toen we aankwamen. We zien het drooggevallen wad, twee bergeenden met hun jongen, pleviertjes met jongen. Maar ook droog gevallenboten op de zandbanken die wachten tot het weer vloed wordt. Het is een prachtig gezicht. Veel te snel moeten we alweer vertrekken. Wat hebben we geweldig genoten van de imposante natuur, de rust, de ruimte en de diversiteit aan landschappen. Schiermonnikoog is echt overrompelend mooi.
Overige tips en informatie voor een bezoek aan Schiermonnikoog
Neem een goede verrekijker en een telelens voor je fotocamera mee. Daarmee mis je niks.
Heb je tijd over? Breng dan een bezoek aan het schelpenmuseum. Voor 2 euro zie je een privé-collectie van vele bijzondere schelpen. De eigenaar vertelt vol enthousiasme alles wat je wilt weten over zijn verzameling.
Het bunkermuseum Schlei is geschikt voor oudere kinderen (vanaf circa 8-9 jaar), er worden regelmatig schoolgroepen ontvangen. Let op: alleen geopend op zondagmiddag en woensdagmiddag. Meer informatie lees je op hier.
Wij hebben onze eigen lunch meegenomen en op het eiland gepicknickt. Er zijn echter vele goede restaurants en eetgelegenheden op het eiland aanwezig. In het dorp, aan het strand, bij zwemmeertje De Berkenplas of in de haven. Ruime keuze.
Een retourtje met de veerdienst van Landal Esonstad kost 46 euro (twee volwassenen en twee kinderen). Deze boot vaart echter niet dagelijks. Komt het in jouw planning niet uit om met deze boot te gaan? Dan kun je ervoor kiezen naar Lauwersoog te rijden, de auto daar te parkeren en met de vaste veerdienst naar Schiermonnikoog te gaan. De prijs van een retourtje voor twee volwassen en twee kinderen bedraagt 46,70 euro (prijspeil 2016). Je gaat dan echter niet via het Lauwersmeer en de Robbengatsluis, maar vertrekt rechtstreeks de Waddenzee op.
Wij hebben onze kindertandems gehuurd via de receptie van Landal Esonstad. Twee kindertandems kosten 31 euro voor een dag. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden voor fietsenverhuur.
Op Schiermonnikoog zijn nog meer activiteiten met kinderen te ondernemen. Eén dag is eigenlijk net te kort om alles te ontdekken. Wil je een weekend naar Schiermonnikoog? Dan zijn er diverse mogelijkheden. Appartementen, hotels, bungalows, bed&breakfast of kamperen. Alles is mogelijk. Op de website van de VVV vind je meer informatie en alle overnachtingsadressen.
Ben jij al eens een dag naar Schiermonnikoog met kinderen geweest?
Meer lezen
In het hoge noorden van ons eigen landje is er genoeg te doen! Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Landgoed Tenaxx, het dinopark in Groningen
- DoeZoo in Leens
- Citytrip Groningen met kinderen
- Kamperen bij Landal Esonstad
- Een dagje naar Sneek met kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).