10 redenen om naar De Ontdekhoek in Zwolle te gaan

1
886

Oh wat was het leuk! Met 11 kinderen tijdens een studiedag naar De Ontdekhoek in Zwolle. Van de kleintjes uit groep 1 t/m de grote meiden uit groep 8, allemaal kwamen ze tijd te kort om alles te ontdekken. Nog nooit van De Ontdekhoek in Zwolle gehoord? Lees dan verder en we geven je 10redenen om ook met jouw kinderen naar De Ontdekhoek te gaan.

Wat is De Ontdekhoek?

De Ontdekhoek heeft vestigingen in Zwolle, Rotterdam, Den Boschen Amsterdam (sinds 31-12-2015 tijdelijk gesloten). In tegenstelling tot andere science centra is De Ontdekhoek een particulier initiatief dat bijna volledig gefinancierd wordt uit de entreegelden. De Ontdekhoek bestaat sinds 1986 en jaarlijks komen er ongeveer 100.000 kinderen.

Volgens hun eigen website behoortDe Ontdekhoek in de categorie van kleinere science centra tot de wereldtop. De meeste onderdelen van De Ontdekhoek zijn nergens anders zo te vinden.

Mooie waarschuwing voor de ouders.
Mooie waarschuwing voor de ouders.
Uitleg aan de kinderen.
Uitleg aan de kinderen.
Klein maar fijn.
Klein maar fijn.

Dat willen we natuurlijk zelf ervaren.De afgelopen jaren hebben we meerdere science centra bezocht, dus we durven ons wel een beetje ervaringsdeskundige te noemen. Zo gingen we natuurlijk naar NEMO in Amsterdam, hebben de kinderen het nog steeds over het Innovatum in Trollhattan (Zweden) en vermaakten ze zich uitstekend bij Haus der Natur in Salzburgen Experimentarium City in Kopenhagen.

De Ontdekhoek is veel kleiner in vloeroppervlak, maar het plezier is er niet minder door. Er zijn zeker 10redenen waarom je een keer met de kinderen naar De Ontdekhoek in Zwolle (of een van de andere vestigingen) moet gaan.

Zelf chips maken

Het allerleukste onderdeel volgens dochter M. en zoon C.! Bij de balie krijgen ze een A4-tje om een patatzak te maken en een grote aardappel. De patatzak vouwen ze snel in elkaar en dan is het tijd om de aardappel te schillen. Ik help C. eventjes, maar daarna kan hij zelf aan de slag. Hij prikt de aardappel op de houder en dan is het een kwestie van draaien. De aardappelsliertjes mogen in de patatzak en daarna in het frituurmandje. De frituurpan is goed ingebouwd, dus de kinderen kunnen veilig zelf hun chips frituren. Even laten uitdruipen en afkoelen en dan…. Smullen!

De aardappelslierten worden gefrituurd: zelf chips maken.
De aardappelslierten worden gefrituurd: zelf chips maken.
Yeah, de chips zijn klaar.
Yeah, de chips zijn klaar.

Een echte dijk bouwen

De jongens van onze groep zijn niet weg te slaan bij het onderdeel ‘Dijken’. Een van de medewerkers zet de machine aan en het water begint te stromen. C. en zijn twee vriendjes gaan snel bouwen. Eerst ieder voor zich, maar al snel hebben ze door dat ze het daarmee niet gaan redden. Samenwerken dus! Het resultaat mag er zijn: een hele stevige dijk die bijna al het water tegen houdt. Later komen ook de andere kinderen. Achtste groepers, kleuters en alles wat daar tussenin zit is fanatiek aan het bouwen.

Twee bakken met water voor de dijkenbouwers.
Twee bakken met water voor de dijkenbouwers.
Oeps, de dijk staat nog niet stevig genoeg.
Oeps, de dijk staat nog niet stevig genoeg.
Bijna klaar!
Bijna klaar!

Eten bij de koning

Een beetje weggestopt zien we twee tronen staan tegenover een afbeelding van Willem-Alexander. Hier mag je eten met de koning. Dat eten is wel aan regels gebonden: kijk de koning aan, hou je linker hand op tafel en niet knoeien. Dat kan toch niet moeilijk zijn? Dit onderdeel laten de kinderen eerst links liggen, totdat toch iemand het probeert. Oeps, er zit een addertje onder het gras… Oftewel een magneet onder het bord. Dan wordt eten opeens heel moeilijk en lachwekkend.

Zelf een zeepje maken

Bij een van de tafels ruikt het heerlijk fris. Zodra dochter M. doorheeft dat je hier zelf een zeepje mag maken gaat ze aan de slag. Eerst de zeepreepjes fijn stampen, kneden, parfum erbij en in een malletje doen. Zeepjes maken is niet alleen voor meisjes, ook C. en de andere jongens vinden het leuk.

Huisjemetselen

Zelf een huisje of iets anders metselen? Ook dat kan. Dit eindresultaat mag je niet mee naar huis nemen, maar dat drukt de pret niet. M. gaat samen met haar vriendinnetje aan de slag. C. wordt geholpen door een van de grotere meiden uit groep 8. Zo leuk om te zien, in de loop van de dag ontstaan er steeds nieuwe groepjes kinderen die samen een proefje doen. Klein en groot trekt met elkaar op.

Bootje varen

Van piepschuim mogen de kinderen een bootje maken. Eerst met stift de vorm tekenen en daarna met een hete draad de vorm uitsneden. Een stokje er in en een zeil vast maken. Drie ventilatoren blazen de bootjes vooruit. Al snel komen er wedstrijdjes. Wie heeft het snelste bootje gemaakt? Hier en daar worden de bootjes bijgesneden om ze nog sneller te maken.

Muziek maken

Ken je de draaiorgels die je vaak in de binnenstad ziet? Ze maken muziek met behulp van gaatjes boeken. Bij De Ontdekhoek in Zwolle mogen de kinderen zelf zo’n boek maken. C. maakt het ene gat na het andere: “Hier nog eentje en dan daar en dan heb ik mooie muziek”. Het boekwerk gaat in het orgeltje en al draaiend aan het wiel laat hij ons het eindresultaat horen.

Zelf een muziekboek met gaatjes maken.
Zelf een muziekboek met gaatjes maken.

Naam in metaal timmeren

De groep 3-jongens zijn helemaal enthousiast als ze hun eigen naam in een metalen plaatje mogen slaan. Zeker als je net kan schrijven is dat erg leuk. Geconcentreerd wordt de ene na de andere letter opgezocht en op het metaalplaatje geplaatst. Een flinke tik er op en dan staat de letter in het metaal.

Letters in een metalen strip slaan.
Letters in een metalen strip slaan.

Bijzondere knikkerbanen

Net voordat we weg willen gaan ziet C. een knikkerbaan in de hoek. Hij haalt het bakje met knikkers op en samen met zijn vriendje wordt de ene na de andere knikker door de baan gerold. De ene gooit de knikker er boven in en de ander vangt ‘m onderaan op. Daarna ontdekken ze een andere knikkerbaan. Nu moeten ze zelf draaien om de knikker omhoog te helpen.

Plezier met de knikkerbanen.
Plezier met de knikkerbanen.

Schrijven met een echte veer

De dames uit groep 6 pakken een echte veer om te schrijven. Letters in metaal slaan heeft voor hen niet veel uitdaging meer, maar schrijven met een veer en echte inkt wel. Ook bij hen opperste concentratie. Maureen schrijft een heel verhaal en zorgt er daarna voor dat de inkt goed kan drogen.

Geconcentreerd aan de slag.
Geconcentreerd aan de slag.
Best netjes geworden.
Best netjes geworden.

Maar er is nog veel en veel meer te doen. In totaal zijn er in Zwolle circa 30 proefjes. Voordat je aan een proefje mag beginnen ga je eerst naar de balie. Daar wordt het proefje van de kaart gestreept en krijgen de kinderen de spullen die ze nodig hebben. Bij de meeste proefjes maken de kinderen iets dat ze mee naar huis mogen nemen. Heel handig is er daarvoor op de gang een bewaarmuur gemaakt. Elk vakje heeft een nummer en de kinderen stoppen daar hun maaksels in.

Koe melken.
Koe melken.
De afstreepkaart.
De afstreepkaart.
De Bewaarmuur waren alle knutsels bewaard kunnen worden. Aan het einde van de dag heb je een tas vol.
De Bewaarmuur waren alle knutsels bewaard kunnen worden. Aan het einde van de dag heb je een tas vol.

Praktische informatie

Bij De Ontdekhoek in Zwolle betalen kinderen 10 euro en volwassenen 8 euro voor de entree. Zwolle is open op woensdag, vrijdag en zaterdag. De andere vestigingen hebben andere openingsdagen. Ook in de schoolvakanties zijn de openingstijden afwijkend. Kijk dus even op de website van De Ontdekhoek voordat je gaat.

Je mag je eigen eten en drinken meenemen naar De Ontdekhoek. Voor de kleine trek kan je iets lekkers kopen, ook is er drinken verkrijgbaar. Het is handig om zelf een plastic tasje mee te nemen voor alle knutsels van de kinderen. Ben je dat vergeten? Dan kan je er voor 10 cent ook eentje kopen.

Zouden jouw kinderen een bezoekje aan De Ontdekhoek leuk vinden?

Meer lezen

Kinderen en science centra zijn een goede combinatie. Klik & kijk voor meer inspiratie van echte doe-musea:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.