Den Gamle By: terug in de tijd in het openluchtmuseum in Aarhus

0
663

Op vakantie in Denemarken ging blogger Iris D. in Aarhus naar openluchtmuseum Den Gamle By. Hier is de historie van Denemarken in een klein dorpje gevangen. Samen met haar gezin struinde ze door de straten van het Denemarken van vroeger.

Openluchtmuseum Den Gamle By: terug in de tijd

Den Gamle By (spreek uit: bu) betekent letterlijk: de oude stad. En dat is ook precies wat het is. Een stadje waar je kunt ronddwalen in kleine straatjes. Waar je je waant in de jaren voor 1900, 1920 en rond 1970. Met oude huizen, maar ook met hun bewoners en hun ambachten.

Als we voor de deur staan van het museum kunnen we nog niet goed zien wat ons te wachten staat, maar direct na de kassa stap je een andere wereld binnen. Stoeptegels worden kinderkopjes en kleurrijke huizen sieren het straatbeeld. We besluiten een rondje linksom te maken, zodat we bij de oudste huizen beginnen en zo langzaamaan terug naar de meest recente huizen lopen. De oudste huizen die in Den Gamle By staan zijn van voor 1900. Op de huizen hangen bordjes uit welke streek ze komen en met welk materiaal ze zijn gebouwd. Veel huizen zijn letterlijk in zijn geheel hierheen verplaatst en weer opgebouwd. Dit geeft het gevoel dat je in een oude stad ronddwaalt.

Openluchtmuseum Den Gamle By
Openluchtmuseum Den Gamle By
De oude stad: waar gaan we naar toe?
De oude stad: waar gaan we naar toe?

Stap binnen in het dagelijks leven van 100 jaar geleden

Bij vrijwel elke deur in Den Gamle By staat een bordje waarop je uitgenodigd wordt om binnen te komen. Zo stap je letterlijk het leven van alle dag in voor 1900. Je ziet hoe de mensen toen leefden, woonden en werkten. Dit is voor onze kinderen (3 en 5 jaar) best wel spannend, want door de kleine raampjes kunnen ze vaak net niet kijken. Trapje op, voorzichtig de krakende deur open maken, om het hoekje kijken, en dan… Elke keer is het voor ons als ouder een verrassing hoe onze kinderen zullen reageren. Alles komt voorbij: verwondering, enthousiasme, gelach, oorverdovende stilte en spanning.

Het eerste huis waar we naar binnen stappen toont het dagelijks leven in 1864. Een vrouw in klederdracht wijst ons de weg door haar kleine huisje. De kinderen zijn gefascineerd door het kleine bedje, de keuken zonder fornuis, het spinnenwiel en vooral… de enorme hoepelrok van de vrouw. De dame blijkt heel vriendelijk en legt van alles uit.

Wie zou er in dit huisje wonen?
Wie zou er in dit huisje wonen?
Hier konden de kinderen vroeger op tekenen.
Hier konden de kinderen vroeger op tekenen.
Huizen met origineel houtwerk.
Huizen met origineel houtwerk.

Oude ambachten, wat een werk!

In andere huizen in het openluchtmuseum ontdekken we verschillende oude ambachten. We leggen de kinderen uit dat al het handwerk tegenwoordig allemaal door machines wordt gedaan en dat het dus veel sneller gaat dan vroeger. Ze maken kennis met beroepen als schoenmaker, hoedenmaker, horlogemaker, timmerman, kaarsenmaker en kleermaker.

Op het oude dorpsplein, bij de waterput, staat de voormalige burgemeesterswoning, een enorm groot huis. Via trappen worden we door alle kamers geleid. Wat een verschil met de armoede in de arbeidershuisjes. Een eindje verderop lopen we de winkelstraat in, waar een heerlijke bedrijvigheid heerst. Er komen heerlijke geuren uit de bakkerij, die lekkernijen verkoopt. In de boekwinkel kunnen we oude Deense kranten lezen. De apotheek doet onze mond openvallen van verbazing: wat een boel laatjes en kastjes!

De werkplaats van een oude klokkenmaker.
De werkplaats van een oude klokkenmaker.
Weer een deur die open staat. Wie zou daar op ons wachten?
Weer een deur die open staat. Wie zou daar op ons wachten?

De bewoners van Den Gamle By

Al dolend door de straatjes komen we regelmatig ‘bewoners’ tegen. Ze zijn gekleed in kleding van vroeger. Rijke lui en arme lui. Zo zien we een stoet moeders en kinderen langs komen met manden was. Ze zijn op weg naar de wasplaats. We passeren een accordeon speler, die in het zonnetje een muziekje speelt. Op de hoofdstraat staat ook een paard met een koets, waarmee je een ritje door de oude stad kunt maken. Waarvoor je overigens gewoon met pin kunt afrekenen, dat dan weer wel.

De bewoners van Den Gamle By zijn er van april tot oktober en maken de beleving van het openluchtmuseum helemaal af. Ze brengen de stad tot leven. Achter elke deur en in elke winkel komen we hetzelfde tegen: alle bewoners hebben een mooi verhaal of anekdote klaar om te delen met de bezoekers. Ze zijn vriendelijk naar kinderen, rustig en mooie verhalenvertellers.

Het is genieten om naar deze straatmuzikant te luisteren.
Het is genieten om naar deze straatmuzikant te luisteren.
Zin in een ritje door de oude stad in een koets?
Zin in een ritje door de oude stad in een koets?
Waterput op het plein voor de burgemeesterswoning.
Waterput op het plein voor de burgemeesterswoning.

Steeds dichterbij het heden: 1920

Het is heerlijk slenteren door de tijd in Den Gamle By. Langzaam maar zeker lopen we zo het jaar 1920 in. We zien ineens fietsen en midden op straat een benzinepomp. De kinderen kruipen in een oude auto en vinden het vooral een mooi speeltoestel. De huizen worden moderner en groter. Het is duidelijk te merken dat de welvaart toeneemt. Op het oude postkantoor wordt ons uitgelegd hoe de mensen vroeger telefoneerden en dat mogen wij zelf ook proberen. Wat een gedoe! Maar uiteindelijk krijgen we elkaar wel te spreken gelukkig. Bij deze winkels horen de huizen van rijkere mensen. Dat kunnen we zien aan de luxe aankleding van de huizen.

Een oude auto lijkt helemaal niet op een auto!
Een oude auto lijkt helemaal niet op een auto!

Welkom in de 70’s

Tot slot kunnen we rondlopen in de jaren ’70. Dit is vooral voor ons volwassen heel tof om te zien. Een TV-winkel vol ouderwetse TV’s en radio’s. Een speelgoedwinkel met speelgoed waar onze ouders mee hebben gespeeld. Vooral de kleurrijke inrichting van de appartementjes spreekt tot de verbeelding. Met de hippies in je achterhoofd zie je het helemaal voor je. Voor onze kinderen is dit het minst interessante deel. Op een of andere manier hebben ze meer met de oudere geschiedenis, dan met de recentere.

Huizen uit de zestiger jaren.
Huizen uit de zestiger jaren.

Is Den Gamle By geschikt voor kinderen?

Het openluchtmuseum is zeer interactief. Het binnenstappen in de huizen zorgt voor een echt gevoel van ontdekken. Kinderen kijken hun ogen uit, er is overal wat te zien. Op veel plekken is ook wat te doen of te ervaren. Onze kinderen van 3 en 5 vonden, met name het oude gedeelte, echt fantastisch.

Omdat Den Gamle By een openluchtmuseum is, is het fijn om er op een mooie dag te zijn. Je loopt toch behoorlijk veel buiten. Hoe lang je binnen bent hangt echt af van jezelf. Alles tussen 1 uur en 4 uur is mogelijk. Wij waren ruim 2 uur binnen met onze kinderen.

In het park is ook een speeltuin met ouderwets vertier. Denk aan schommels, een zweefmolen, hoepels met stokken en stelten. Geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Ik heb mijn wagen vol geladen.....
Ik heb mijn wagen vol geladen…..
Je zal hier toch wonen, schitterend!
Je zal hier toch wonen, schitterend!
Uitzicht over de hoofdstraat en het water wat dwars door de stad loopt.
Uitzicht over de hoofdstraat en het water wat dwars door de stad loopt.

Praktische informatie

Den Gamle By is het hele jaar door geopend vanaf 10 uur ’s morgens tot 17 of 18 uur. Alleen in de winter gaat het museum eerder dicht. Een kaartje voor volwassen kost omgerekend 18,63 euro (prijspeil 2018), kinderen tot 18 jaar gaan gratis naar binnen. Voor meer en precieze informatie, kijk op de site van Den Gamle By.

In het museum kun je op diverse plekken wat eten of drinken kopen. Maar, net als overal in Denemarken, zijn er heel veel picknickplekken ingericht waar je rustig kunt zitten en je meegebrachte eten en drinken kunt nuttigen.

Houd er wel rekening mee dat als je in de mei- of herfstvakantie gaat niet alle eetgelegenheden en de speeltuin open zijn (tot teleurstelling van onze kinderen). Ook lopen er minder bewoners rond. Daarentegen is het wel heerlijk rustig en kun je overal op je gemak rondkijken.

Wij bezochten Aarhus en Den Gamle By vanuit een prachtig Deens vakantiehuis in Odder, in samenwerking met Feriepartner Odder-Juelsminde. Het huis ligt op 5 minuten lopen van het strand en heel veel kindvriendelijke bezienswaardigheden zijn niet meer dan een uur rijden. In het huisje staat voor de kinderen LEGO klaar om mee te spelen. Aanrader!

Ligging Den Gamle By

Meer lezen

Wil je meer ontdekken van Oost-Jutland of van Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking metFeriepartner Odder-Juelsminde. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.