Explorado Kindermuseum in Duisburg, een dagje weg net over de grens

3
753

Voor een dagje weg zoek ik eigenlijk altijd iets in Nederland. Toch merk ik steeds vaker dat er net over de grens heel veel leuks in Duitsland te doen is. Zo staat er in Duisburg het Explorado Kindermuseum. Niet zomaar een kindermuseum, nee, Explorado Kindermuseum is het grootste kindermuseum van Duitsland. Op ruim 3.000 m2 is er van alles te beleven. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Explorado Kindermuseum: volop speelplezier

Het Explorado Kindermuseum kent 3 verdiepingen. Op de begane grond is het thema ‘beweging’, op de 1e verdieping ’techniek’ en op de 2e verdieping ‘media en communicatie’. Op de bovenste verdieping is ook de tijdelijke tentoonstelling te vinden, deze staat t/m oktober 2016 in het teken van culturen ver weg. Van boven naar beneden loopt er een knikkerbaan door het museum, dit is zelfs de langste knikkerbaan ter wereld! Wij beginnen ons bezoek natuurlijk op de begane grond.

Explorado Kindermuseum is te vinden in Innerhafen.
Explorado Kindermuseum is te vinden in Innerhafen.
Van de banner word ik al blij.
Van de banner word ik al blij.

Even lopen dochter M. (8) en zoon C. (6) onwennig rond. Een nieuw museum in een ander land is de eerste paar minuten spannend. Dan ziet C. de hele grote tafelvoetbaltafel. Hier kunnen 2 voetbalteams tegen elkaar tafelvoetballen. “Papa, wil je met mij voetballen?” roept C.. Met z’n tweeën een spel spelen is flink heen en weer rennen. M. heeft ondertussen een andere plek gevonden om te rennen. Op een speciale baan kan je een sprintjes afleggen. Je reactiesnelheid en je rensnelheid worden gemeten. We stellen voor om verder te lopen, even twijfelen ze. Pas als ik beloof dat we hier later terug komen, lopen ze mee. Al snel ziet C. een boot en samen zijn ze druk bezig met laden en lossen. “Trossen los, we varen verder” roept M., maar eerst moeten wij ook aan boord.

Tijdens het fietsen zien hoe je skelet dan beweegt. Camiel vindt het prachtig.
Tijdens het fietsen zien hoe je skelet dan beweegt. C. vindt het prachtig.

Op de 1e verdieping ziet C. direct wat de bedoeling is in een hoekje met zand. “Dino botten opgraven!” en fanatiek gaat hij aan de slag met een kwastje. Er ligt veel meer, zo vinden ze een zwaard, een klomp en zelfs een ouderwetse telefoon. Naast de opgravingen staat een boomhut, dus deze keer kost het ons geen moeite om ze mee te krijgen. Al snel klimmen en klauteren ze in de hut.

Via een voelpad naar de opgravingen.
Via een voelpad naar de opgravingen.
Archeoloog in de dop.
Archeoloog in de dop.

De grote ruimte op de 1e verdieping staat in het teken van bouwen. C. begint met dakpannen leggen en al snel doen we allemaal mee. M. en C. merken dat het niet handig is om aan twee verschillende kanten te beginnen met dakpannen leggen. Dan past de middelste dakpan niet en kan je opnieuw beginnen. Het mag de pret niet drukken, een ‘bouwfout’ hoort erbij. Ondertussen ontdekt M. hele leuke blokken waar je ook mee kan bouwen. Het wordt een huis en al snel helpt iedereen mee.

Dakpannen leggen.
Dakpannen leggen.
Oeps, bouwfout!
Oeps, bouwfout!
Een huis bouwen van blokken.
Een huis bouwen van blokken.

Het verkeersparcours ziet er erg leuk uit. C. probeert een voertuig in beweging te krijgen, dat valt nog niet mee. Er is nog veel meer te ontdekken op deze verdieping. M. d’r keuze valt op een grote sudoku puzzel. We helpen allemaal en dat is vast de reden dat we ergens de fout ingaan. De puzzel klopt niet… Gelukkig wacht er nog veel meer leuks op ze, dus deze teleurstelling is binnen een minuut verwerkt.

Puzzels en raadsels genoeg.
Puzzels en raadsels genoeg.
Met z'n allen aan een sudoku werken. Dat is natuurlijk vragen om vergissingen....
Met z’n allen aan een sudoku werken. Dat is natuurlijk vragen om vergissingen….

Op de bovenste verdieping duiken we eerst de andere culturen in. De schoolklas heeft grote aantrekkingskracht op ze. Even wordt er gediscussieerd wie er de juf of meester mag zijn. G. en ik worden overgehaald om in de schoolbankjes te gaan zitten en we krijgen beide een eigen juf of meester. De tijdelijke tentoonstelling vinden we alle vier erg leuk. Wij zien veel herkenbare dingen van toen we nog verder weg op vakantie gingen. Voor de kinderen is het vooral een grote speeltuin. C. vindt het wiebelpad geweldig. Hij rent heen en weer en probeert het ook met een mandje op zijn hoofd. Dat valt niet mee! Dan ontdekt M. het reisbureau. G. en ik moeten aan de balie gaan zitten en vertellen waar we heen willen. Heel serieus worden er vliegtickets ingevuld. Ik vlieg naar Polen en G. gaat met de boot naar Nieuw-Zeeland.

Culturen van ver weg? Nee hoor, ook onze Hollandse klompen zien we.
Culturen van ver weg? Nee hoor, ook onze Hollandse klompen zien we.

Dan bezoeken we het gedeelte over media en communicatie. Op een blauw scherm worden mooie plaatjes geprojecteerd en je kan er zelf in staan. We luisteren naar muziek uit verschillende tijden en communiceren via blikjes en draadjes. Dan zien we het begin van de knikkerbaan staan. G. koopt twee knikkers (50 cent per stuk) en een voor een gaan deze de baan in. Het duurt bijna 10 minuten voordat we de knikkers op ooghoogte voorbij zien komen. Dan schieten ze door een buis langs de muur. We rennen er achteraan en wachten bovenaan de trap op de knikker. Hier komt de knikker uit de buis en begint aan de lange weg naar beneden. Hier smokkelen we even (het duurt lang!) en halen de knikker uit de baan. Twee verdiepingen lager leggen we de knikker terug en bekijken we het laatste stukje van de knikkerroute. Luid gejuich bij de kinderen als de knikker veilig in de afgesloten bak valt.

Komt 'ie al naar beneden?
Komt ‘ie al naar beneden?

Al dat spelen maakt hongerig. Gelukkig heeft Explorado Kindermuseum een eigen bistro waar je redelijk voordelig iets te eten en te drinken kan kopen. Je eigen eten en drinken kan je in een kantine ruimte in de kelder nuttigen.

De bistro.
De bistro.

Praktische informatie

Explorado Kindermuseum is te vinden in de Innerhafen van Duisburg. Een oud industrieel gebied dat nieuw leven is ingeblazen. Wij bezochten Explorado Kindermuseum op een doordeweekse dag. Een betaalbare parkeerplek vinden valt dan niet mee. Op straat mag je maximaal gratis 1,5 uur staan (tip: af en toe naar buiten om je parkeerschijf een zetje te geven). De overige parkeerplaatsen zijn doordeweeks duur (3,50 euro per uur) of moeten vooraf worden gereserveerd. Als je op de Philosophenweg door rijdt, dan is er na het kunstmuseum aan je linker hand een braakliggend terrein. Daar kan je nu (mei 2016) gratis parkeren. Ik vermoed dat dit niet altijd zo blijft. In het weekend is het parkeren op straat niet gebonden aan een bepaalde tijdsduur en zal dit dus makkelijker zijn.

Een bezoek aan Explorado Kindermuseum kost met een familieticket voor 3 personen 36 euro en elke extra persoon kost 10 euro (via online voorverkoop). Kijk op de website om de actuele openingstijden, tarieven en tijdelijke tentoonstelling te ontdekken.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke dagjes weg net over de grens? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Explorado Kindermuseum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

3 REACTIES

  1. In deze prijsvraag staat een stuk van een andere prijsvraag: Vertel op onze Facebook-pagina onder het bericht over de deze leuke kaart van Europa van canvas wat jouw favoriete vakantieland in Europa is.
    Wat moet ik doen om deze leuke prijs te winnen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.