Fietsen in Midden-Limburg met kinderen: de Maas, pontjes, sluizen, heuvels, bos en meer leuks

0
631

Als je kinderen ouder worden kan het gebeuren dat ze steeds minder te porren zijn voor een wandeling. Er is meer behoefte aan uitdaging en omdat het uithoudingsvermogen beter wordt, is het niet gek om de benenwagen in te wisselen voor een fiets. Met de fiets ga je niet alleen sneller, je legt ook een grotere afstand af, waardoor je op meer plekken kunt komen. Ideaal om een regio te verkennen, vooral als je er nog niet eerder geweest bent. Annemiek gaat met haar gezin fietsen in Midden-Limburg, daar waar het net vlak genoeg is om lekker te fietsen zonder alleen maar tegen heuvels op te trappen.

Fietsen in Midden-Limburg met kinderen

Lange fietstochten zijn voor ons geen wekelijksekost. Omdat we omringd zijn door Zuid-Limburgse heuvels is het best een opgave om met jongere kinderen een dagje op de fiets eropuit te gaan. Hoe leuk is het dan om een mini-vakantie te plannen en te gaan fietsen in Midden-Limburg.We maken plannen voor een weekendje Spik, een buurtschap nabij Roermond, waar we logeren in een B&B.

Met de tips over fietsen langs knooppunten van Fieke en een kaart met knooppunten bij de hand, stippelen we tweeroutes uit. We willen graag naar de Maas enmet een pontje de Maas oversteken maar ook graag naar Nationaal Park De Meinweg. We kiezen voor een route van ongeveer 30 kilometer per dag en zorgen we voor voldoende pauzes.

Fietsenin Midden-Limburg langs de Maas biedt veel variatie en is daarmee erg verrassend. We passeren bossen en weilanden, zien in de verte de stad Roermond en natuurlijk veel water. Liefhebbers van boten (werkelijk in alle soorten en maten) kunnen hun hart ophalen. Onderweg vind je kraampjes waar je groenten en fruit kunt kopen en er zijn verschillende terrassen om te pauzeren.

Kijken bij het water in de buurt van Linne
Kijken bij het water in de buurt van Linne

Met het pontje of fietsbrug naar de overkant

Op enkele plaatsen kun je de Maas oversteken met een pontje. Wij steken over bij Oolin het vakantiepark Marina Oolderhuuske. Hier vind je tevens een jachthaven waar je je ogen uitkijkt. Een ander bekend pontje vind je bij Ohé en Laaken tussen Maasbracht – Thorn – Wessem vaart eveneens een pontje, echter check eerst de dienstregeling van dit laatste veer, want het vaart alleen op vaste tijden.

Onderweg naar vakantiepark Marina Oolder Huuske
Onderweg naar vakantiepark Marina Oolder Huuske
De jachthaven van Marina Oolder Huuske

Een andere manier om de Maas over te steken, is door gebruik te maken van bruggen. Vaak zijn deze bruggen bedoeld voor alle soorten verkeer, maar bij Linne vind je een brug op de waterkrachtcentrale. Deze brug is alleen geschikt voor fietsers en wandelaars en is meteen een plek om nader te bekijken. De kracht van het water maakt wel veel herrie!

Dit is wel spannend: fietsen over de stuw waar het water met veel lawaai doorheen geperst wordt
Dit is wel spannend: fietsen over de stuw waar het water met veel lawaai doorheen geperst wordt

Kijken bij de sluis van Linne

Iets verderop ligt de sluis van Linne. Als we aankomen gaat net het signaal dat de laatste boot de sluis is ingevaren en dat het water zal gaan zakken. We lopen naar de andere kant van de sluis, daar waar de boten de sluis weer zullen verlaten, en zien met hoeveel kracht het water wordt weggepompt. In een rap tempo zakken de boten naar beneden tot het waterpeil gelijk is met het peil aan de andere kant van de sluisdeur. Dan klinkt er weer een signaal en gaan de deuren open. De boten starten hun motoren en we kijken hoe ze hun weg vervolgen richting Roermond.

De sluis van Linne, nabij Roermond
De sluis van Linne, nabij Roermond
Altijd leuk om te doen: kijken hoe het water in de sluis zakt. Maar wat een herrie!
Altijd leuk om te doen: kijken hoe het water in de sluis zakt. Maar wat een herrie!

Bezoek aan Thorn, het witte stadje

Eigenlijk warenwe graag naar Thorn gefietst. Het witte stadje is een toeristische trekpleister en dankt haar bijnaam aan de vele witte huisjes. Omdat het te ver is om te fietsen, rijden we later op de dag met de auto naar Thorn om er even rond te lopen en een pannenkoek te eten. We wanen ons in het buitenland, genieten van de smalle straatjes, checken of álle huisjes wel wit zijn en nemen een kijkje op het pleintje achter de kerk. De terrassen zitten vol en er hangt een gezellige sfeer. Mocht je er in de buurt zijn, is het zeker een bezoekje waard.

Wandelen door Thorn, het witte stadje
Wandelen door Thorn, het witte stadje
Lekker rennen op een van de pleintjes in Thorn
Lekker rennen op een van de pleintjes in Thorn

Nationaal Park De Meinweg

Op de volgende fietsdag gaan we richting Nationaal Park De Meinweg.We fietsen vanaf de B&B naar het Bezoekerscentrum De Meinweg en Brasserie de Boshut. Hier houden we een korte pauze en spelen de kinderen in het klimparcours. We vervolgen onze route en fietsen dwars door de bossen. We horen kikkers en vogels en ruiken de dennenhars.

Brasserie De Boshut: een prima uitvalsbasis voor een dagje NP De Meinweg
Brasserie De Boshut: een prima uitvalsbasis voor een dagje NP De Meinweg

Dit gebied is veel bosrijker dan de directe omgeving van de Maas en veel fietspaden gaan dwars door het bos. Deze paden zijn soms wat zanderig maar dit heeft bij ons niet voorproblemen gezorgd. In deze regio vind je ookiets meer heuvels, maar niet zoals je die in het zuiden van de provincie tegenkomt. Mijn zoon fietst op een fiets zonder versnellingen en het lukt hem in de meeste gevallen om zonder af te stappen ‘boven’ te komen. En een voordeel van deze heuvels is natuurlijk ook dat je ze even later weer af kunt fietsen. Dit geeft een heerlijk gevoel van vrijheid.

Heerlijk fietsen in nationaal Park De Meinweg in Midden Limburg
Heerlijk fietsen in nationaal Park De Meinweg in Midden Limburg
Heerlijk fietsen in Midden-Limburg met kinderen
Heerlijk fietsen in Midden-Limburg met kinderen

Ontspannen fietsen in Midden-Limburg

De fietspaden in Midden-Limburg zijn mooi aangelegd en vaak autoluw. Sommige delen zijn volledig auto-vrij en dat hebben wij als een groot voordeel ervaren. Ook voor wandelaars is vaak een apart pad aangelegd, zodat je elkaar niet voor de voeten fietst (of loopt). Een andervoordeel is, dat je je kinderen meer vooruit kunt laten fietsen. Omdat we vooraf afgesproken hebben welke routebordjes we volgen, kunnen de kinderen zelfde route volgen en ons wijzen waar we naartoe moeten.

Wat ons verder opvalt, is dat weweinig andere fietsers tegen komen. Natuurlijk zijn er tegenliggers en inhalers, maar in verhouding vinden we het erg meevallen. Hierdoor, maarook door de breed aangelegde paden, is het makkelijk om naast elkaar te fietsen. Zeker met jonge kinderen is dat een prettige manier om met elkaar in contact te blijven. En het is veel gezelliger natuurlijk.

Voor wie het leuk vindt onze route een keer te fietsen, kan starten bij Station Roermond. Vervolgens volg je de knooppunten:86 – 85 – 65 – 14 – 13 – 81 – 27 – 15 – 36 – 84 – 93 – 94 – 83 – 64 – Station Roermond. Totale route: 34 km. Veel plezier!

Door de autoluwe wegen kun je vaak makkelijk naast elkaar fietsen
Door de autoluwe wegen kun je vaak makkelijk naast elkaar fietsen
Sommige paden zijn wat stoffig en hobbelig
Sommige paden zijn wat stoffig en hobbelig

Wist jij dat je zo lekker kon fietsen in Midden-Limburg met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over fietsen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.