Sportief uitje: Hardlopen met kinderen

1
761

Blogger Suzannedoet samen met haar kinderen regelmatig mee aan hardloopwedstrijden. Vandaag deelt ze haar beste tips voor hardlopen met kinderen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Hardlopen met kinderen

Ik ben een runner. Niet zo’n heel fanatieke. Maar toch…. genoeg om minimaal één keer in de week met plezier te gaan hardlopen. Inmiddels heb ik mijn man ook besmet met het hardloopvirus. Zelf loop ik af en toe een wedstrijd, om een trainingsdoel te hebben. En de kinderen lopen dan ook mee met de Kidsrun, meestal 1 kilometer. Ze hebben hiermee al wat medailles bij elkaar gespaard, iets wat ze geweldig leuk vinden. Vorige maand liepen we de IJsselloop in Deventer en op 14 juni doen we als gezin mee met de 5Hoekloop, in onze woonwijk in Deventer. De kinderen lopen de Kidsrun van 1 kilometer en mijn man loopt de 5 kilometer. Ik zit in de organisatie en kan zelf daarom helaas niet meedoen met deze leuke kleinschalige en gezellige familieloop.

Hardlopen met kinderen. De beste tips om ze voor te bereiden op een Kidsrun. Foto door Peter Lammers.
Hardlopen met kinderen. De beste tips om ze voor te bereiden op een Kidsrun. Foto door Peter Lammers.

Voorbereiden voor een Kidsrun

Het valt me op dat er vaak veel kinderen zonder enige loopervaring of oefening meedoen aan een loopwedstrijd “omdat het zo leuk is om mee te doen”. Ouders schrijven hun kind(eren) in en denken “het is maar 1 kilometer, dus dat kan mijn kind wel”. Toch zie ik elke loop weer kinderen huilend de kilometer afleggen en in tranen over de finish komen of kinderen die door een begeleidende ouder vooruit worden gesleept naar de finish. Een vervelende ervaring voor je kind. Het moet wel leuk blijven en hardlopen met kinderen is juist heel erg leuk!

Maar hoe bereid je de kinderen voor op het lopen en een loopwedstrijd?

  1. Zorg voor goede schoenen
    Trek je kind geen gympies, voetbalschoenen of gewone schoenen aan, dat doe je zelf ook niet als je gaat lopen. In de sportwinkel koop je al voor 40 euro een paar loopschoenen van bijvoorbeeld Nike. Verder volstaan een (korte) sportbroek en een shirt. Geheugensteuntje: tel bij de buitentemperatuur 10 graden op en dat is je uitgangspunt. Dus is het buiten 15 graden, dan ga je hardlopen in korte broek en t-shirt, want dat zou je ook aandoen bij 25 graden.
  2. Ga trainen
    Kinderen kennen geen grenzen. Ze starten keihard met rennen en zijn na 200-300 meter al uitgeput. Dan duurt een Kidsrun van 500 of 1000 meter erg lang. Ga dus oefenen met je kind, zodat het voorbereid is. Als je kind goed getraind is, kan hij vanaf een jaar of 10 ook langere afstanden aan (2,5 of 5 kilometer).
  3. Warming-up
    Begin een training met een warming-up met speelse oefeningen. Joggen, huppelen, springen, hinkelen en een aantal strekoefeningen zijn prima.

    Warming-up door Kamiel Maase voor de Kidsrun op camping Les Sucheres.
    Warming-up door Kamiel Maase voor de Kidsrun op camping Les Sucheres.

  4. Leer je kind rustig te starten
    Kinderen zijn erg enthousiast en gaan als een kanonskogel weg. Doseer in het begin en oefen om rustig te starten. Let daarbij vooral op je kind. Zolang die niet gaat hijgen en nog rustig adem kan halen en wat kan praten is het tempo goed.
  5. Oefen met intervallen
    Hiermee kun je de snelheid omhoog brengen. Maak er een leuk spel van door van boom tot boom sprintjes en rustig joggen af te wisselen.
  6. Varieer in training.
    De ene keer train je een duurloopje, de andere keer met intervallen. Dat houdt het voor je kind ook leuk. Je kunt daarbij ook variëren in routes en ondergrond. Een keertje lopen in het bos of over onverharde paden is een prima afwisseling.
  7. Trainingsduur
    De trainingsduur is –afhankelijk van de leeftijd en sportervaring van je kind – eerst zo’n 10 minuten. Bouw dat langzaam uit naar 30 minuten.
  8. Train niet te vaak.
    Maximaal twee keer per week is meer dan genoeg, mede afhankelijk van eventuele andere sporten.
  9. Bereid je kind ook voor op een wedstrijd.
    Een wedstrijd lopen is heel anders dan trainen. Ze lopen harder en zullen écht moe gaan worden. Doorzettings- en uithoudingsvermogen zijn dan belangrijk. Ook het lopen in een grote groep waar kinderen elkaar verdringen is iets waar ze op voorbereid moeten zijn. Is je kind onervaren met wedstrijden of nog erg jong? Vaak mag je als ouder meelopen bij een Kidsrun, zodat je je kind kunt steunen/begeleiden als het nodig is.

    Ouders mogen vaak ter begeleiding meelopen bij een Kidsrun. Foto door Peter Lammers.
    Ouders mogen vaak ter begeleiding meelopen bij een Kidsrun. Foto door Peter Lammers.

  10. Beloon je kind
    Zowel na de trainingen als na de Kidsruns bij wedstrijden.Bij vrijwel alle Kidsruns krijgen de kinderen een medaille en soms zelfs nog iets extra’s. Maar een knuffel en/of kleine beloning van de ouders is toch wel het allerbelangrijkste en onmisbaar voor elk kind.
  11. Hou plezier in het lopen
    Dat is het allerbelangrijkste! Let goed op je kind en negeer geen signalen die er op wijzen dat hij/zij het niet meer leuk vindt of niet (meer) wil. Het moet wel leuk blijven.

De meeste kinderen die gewend zijn om te bewegen en te sporten hebben aan vijf trainingen genoeg om zelfstandig een Kidsrun te kunnen lopen. Wil je weten waar in jouw buurt een leuke Kidsrun is waar je kinderen aan mee kunnen doen? Kijk dan op www.hardloopkalender.nl of http://www.runinfo.nl/loopagenda.htm.

Hardlopen met kinderen, heb jij dat al eens gedaan? En doen jullie ook mee aan Kidsruns?

Meer lezen

Hou jij van actieve uitjes? Klik & kijk dan voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.