Kattegatcentret: het mooiste aquarium van Denemarken

0
740

In een land als Denemarken, kom je het zeeleven praktisch elke dag tegen. Het Kattegatcentret is hier een mooie aanvulling op. In dit aquarium in Oost-Jutland vind je de grote dieren uit de Deense zee. Niet gek dus dat de kinderen van Iris D. tijdens hun vakantie in Denemarken graag haaien willen bekijken!

Dit blog is geschreven in 2018 en van een update voorzien in 2020.

Kattegatcentret: het aquarium in Grenaa Oost-Jutland

Op een regenachtige dag tijdens onze vakantie in Oost-Jutland besluiten we een bezoek te brengen aan het Kattegatcentrum. Een aquarium vol dieren die leven in het Kattegat, maar ook in de grote oceanen en zeeën van over de hele wereld. I. (5) en A. (3 jaar) komen maar voor één ding: de haaien. Die willen ze zien!

Vanaf ons fijne vakantiehuis in Odder, waar we in samenwerking met Feriepartner Odder-Juelsminde verblijven, is het ongeveer negentig minuten rijden naar de plaats Grenaa. Deze havenplaats ligt helemaal in het puntje van Oost-Jutland. Vanaf hier vertrekken de boten naar Zweden. Maar vlak naast de terminal, in de haven, ligt het Kattegatcentret.

Als we binnenkomen wordt onze aandacht getrokken door de grote glazen tank. Om de haverklap zwemmen daar haaien langs de ramen. “Jaaaaaaaa, haaien!” roept A. en weg is hij. Samen staan de kinderen te staren naar de sierlijke bewegingen van de haaien. Maar we gaan toch echt op ontdekking.

Welkom in het Kattegatcentret: het mooiste aquarium van Denemarken!
Welkom in het Kattegatcentret: het mooiste aquarium van Denemarken!
Bij binnenkomst wordt je aandacht meteen naar het grote aquarium getrokken.
Bij binnenkomst wordt je aandacht meteen naar het grote aquarium getrokken.
Uitzicht over het Kattegat.
Uitzicht over het Kattegat.

De onderwaterwereld van het Kattegat

We worden eerst meegenomen in de wereld van het Kattegat zelf. Wat leeft daar eigenlijk in de zee? En in de haven? En tussen de rotsen? Vaak denk je bij een aquarium als eerste aan tropische vissen in mooie kleuren. Hier blijkt eens en te meer dat een rijke onderwaterwereld ook uit hele andere dieren kan bestaan.

Via een schuine helling lopen we langs een grote waterwand vol krabben en kleine visjes naar beneden. Zo de diepte van het Kattegat in. Nou ja, zo rustig gaat het eigenlijk niet, want de kinderen zien zo veel. Ze rennen van bassin naar aquarium. En continue klinkt er: “Kom eens kijken, hier is een grote vis.” We besluiten ze bij de hand te nemen en spreken af bij elk aquarium even rustig te kijken.

Hoewel de kleuren hier vooral donkerblauw, grijs en groen zijn, is het niet minder fascinerend. Wat bestaan er eigenlijk veel verschillende vissen en krabben. Het bijzonderste is het aquarium waar de haaieneieren in hangen. Je ziet de babyhaaitjes er in bewegen en je kan ze van heel dichtbij bekijken.

Welkom in de wereld van het Kattegat.
Welkom in de wereld van het Kattegat.
We dalen af in de onderwaterwereld van het Kattegat.
We dalen af in de onderwaterwereld van het Kattegat.
Haaieneieren met daarin de kleine haaitjes.
Haaieneieren met daarin de kleine haaitjes.
Zie je de haaieneieren hangen aan het wier?
Zie je de haaieneieren hangen aan het wier?

Tropische zone

De volgende zone die we inlopen is de tropische zone. Als eerste lopen we tegen een wand vol ‘haaiengebitten’ op. Een medewerker legt ons precies uit wat de verschillen tussen alle tanden zijn. Er hangt ook een roggengebit tussen. Het blijkt dat roggen eigenlijk helemaal geen echte tanden of kiezen hebben. Wat een geruststelling voor I., want nu durft ze haar handen wel in een touch-bassin te steken.

In het tropische gedeelte zie je overal kleur. Fel gekleurde vissen, krabben en kreeften. Eyecatcher is de looptunnel onder het water door. De haaien zwemmen gracieus over je hoofd heen. Het blijft toch bijzonder om deze grote dieren zo door het water te zien bewegen. We krijgen uitleg over hoe je het verschil kunt zien tussen mannetjes en vrouwtjes (aan de twee potloden aan de achterkant van het lijf, die zijn van de mannetjes) en leren nog veel meer dingen over de haai. Wat de oudste het meest is bijgebleven is dat de haaien nooit de andere vissen in hun bassin opeten. Ze wachten keurig op hun eten. Alleen als vissen ziek zijn, worden ze opgegeten.

Tropische vissen in allerlei kleuren.
Tropische vissen in allerlei kleuren.
Kijk daar! Een haai!
Kijk daar! Een haai!
Wauw, zo kun je de onderwaterwereld pas echt goed bekijken.
Wauw, zo kun je de onderwaterwereld pas echt goed bekijken.
Haaientanden in alle soort en maten.
Haaientanden in alle soort en maten.

Dieren aanraken

In het Kattegatcentrum zijn diverse ’touch-bassins’. In deze bakken zwemmen zeedieren rond die je mag aanraken of vastpakken. Het grootste bassin is die met de roggen en haaien. Het bassin is expres vrij diep gemaakt, zodat de dieren zelf kunnen beslissen of ze wel of niet aangeraakt willen worden. Ze hebben de ruimte om weg te zwemmen. I. vindt het een beetje eng, maar tegelijkertijd ook interessant. Ze staat dichtbij en haar hand zweeft boven het water, maar de dieren echt aanraken durft ze niet. Ik vind het echt geweldig dat dit kan. De roggen dansen boven het water uit. Het lijkt net alsof ze er om vragen om geaaid te worden. Ze laten zich vrij makkelijk aanraken.

Verspreid over het centrum kom je nog diverse andere bakken met dieren tegen. Naar sommige mag je alleen kijken, maar die kun je wel extra goed zien. Bijvoorbeeld zeesterren en degenkrabben. Bij anderen, zoals het krabbenbassin, staat een duidelijke instructie hoe je ze kunt vastpakken. Dat blijkt een uitdaging, maar wel een hele leuke!

In het 'touch-bassin' de roggen aanraken.
In het ’touch-bassin’ de roggen aanraken.
Stil wachten tot de haaien voorbij zwemmen en dan zacht over hun vel aaien.
Stil wachten tot de haaien voorbij zwemmen en dan zacht over hun vel aaien.
Krabbetjes vangen met de hand blijkt moeilijker dan gedacht.
Krabbetjes vangen met de hand blijkt moeilijker dan gedacht.
Zeesterren van dichtbij bekijken.
Zeesterren van dichtbij bekijken.

Gevaarlijke en bijzondere dieren

Krabbetjes hebben scherpe scharen, maar heel gevaarlijk zijn ze natuurlijk niet. Gelukkig zijn er in het Kattegatcentret genoeg andere aquariums met gevaarlijke beesten. Denk aan kreeften, sidderalen, maar ook een grote octopus. Hou je niet zo van griezelen, ga dan op zoek naar de bijzondere dieren, zoals de zeepaardjes. Wist je dat de mannetjes van de zeepaardjes zwanger worden? En dat de grote zeepaardjes in koud water leven en die hele kleintjes in warm, tropisch zeewater? Zo zijn er nog een heleboel andere dieren waar je veel over te weten komt als je op onderzoek uitgaat.

Een blauwe krab, wie had dat gedacht?
Een blauwe krab, wie had dat gedacht?

Interactieve zone

Vlakbij het Oceanarium, het grootste bassin, bevindt zich de interactieve zone. Hier kunnen kinderen en volwassenen zich uitleven met spelletjes en extra informatie verzamelen over het leven in de zee. Hoe hard kun jij rennen en met de snelheid van welk zeedier komt dit overeen? Een lekker stukje kajakken over de wereldzeeën is ook mogelijk. Verschillende lichaamsdelen en functies van de haai kun je leren kennen en zo nog veel meer. Wat heel leuk is, is dat van sommige onderdelen een foto of filmpje worden gemaakt. Op de computers ter plekke kun je deze versturen naar jezelf, zo leuk! Wij zijn hier even bezig terwijl we wachten tot het tijdstip waarop de haaien gevoerd gaan worden.

Even kajakken over de Evenaar.
Even kajakken over de Evenaar.

Oceanarium: het grootste bassin

In het Oceanarium zwemmen de grootste haaien. Hier zie je ze van boven, terwijl je ze in de looptunnel van onderen kunt bekijken. Dit bassin is, net al vele andere bassins, open van boven. Dit is bewust om de bezoekers te laten zien en te ervaren dat haaien geen gevaarlijke dieren zijn. In het ondiepe gedeelte vindt de training van de haaien plaats.

De haaien worden gelokt met het geluid van lege kokosnoten die tegen elkaar tikken. Zo bijzonder om te zien dat de haai meteen komt en zelf op de platte steen gaat liggen. De haai ligt daar rustig te wachten op voedsel en laat de verzorger hem gewillig aanraken. Natuurlijk gaat hier veel training aan vooraf, maar wat tof zeg! Het geluid van een happende haai, daar schrikken we de eerste paar keer behoorlijk van. Dat is echt een grote, luide hap.

Het Oceanarium.
Het Oceanarium.
De haaien worden gelijk getraind zodat ze zich makkelijker laten onderzoeken.
De haaien worden gelijk getraind zodat ze zich makkelijker laten onderzoeken.

Buitenbassins

Het Kattegatcentret ligt in de haven en grenst aan open zee. Eén van de bassins ligt ook echt in de zee. Je kijkt zo letterlijk het Kattegat in. In dit bassin kan ook gedoken worden. Je ontdekt zo het leven in het Kattegat van heel dichtbij en kunt zwaaien naar de bezoekers van het aquarium.

Ook is er een buitenbassin waarin twee zeeleeuwen zwemmen. Deze kun je altijd bezoeken en worden ook getraind. Wij zijn helaas niet naar buiten geweest, omdat de regen met bakken uit de hemel kwam.

Zo ziet het leven in de haven van het Kattegatcentret er uit.
Zo ziet het leven in de haven van het Kattegatcentret er uit.

Spelen in het Kattegatcentret

Achter in de centrale hal is een leuke speelplek voor kinderen ingericht. Met een grote LEGO-bak, een kleurtafel en ander klein speelgoed. Er is een krabbetjesbassin en een ontdekzone. Buiten is een hele toffe speeltuin en speelgedeelte met water, dus ook in de zomer kunnen kinderen heerlijk spelen.

Middenin de hal ligt de aandacht op de twee grootste bassins: het Oceanarium en een tropisch aquarium waar kleinere vissen zwemmen. Hier kunnen de kinderen naar hartelust kijken en rondlopen.

In de winkel zijn leuke souvenirtjes te koop, zoals een echte Deense hengel om krabbetjes te vangen. Ook kun je er drinken en wat te eten kopen. Boven is ook een restaurant waar je heerlijke broodjes en andere gerechten kunt kopen.

Lekker spelen, binnen of buiten.
Lekker spelen, binnen of buiten.
Een van de vele aquariums.
Eén van de vele aquariums.
Haaien bekijken in de tank van het Oceanarium.
Haaien bekijken in de tank van het Oceanarium.

Praktische informatie

Het Kattegatcentret is leuk voor jong en oud. Overal is wat te zien, te doen en te leren. Voor de basisschoolkinderen is er een speurtocht uitgezet. Deze is in het Deens, Duits en Engels, dus met een beetje hulp van papa en mama moet dat zeker lukken. Je kunt overal met de buggy of wandelwagen komen.

Wij brachten met onze kinderen ruim 3 uur door in het aquarium. Wij deden de speurtocht niet, maar kregen alsnog meer dan genoeg informatie van alle vriendelijke medewerkers die er rondlopen.

Het Kattegatcentret is het hele jaar door geopend van 10 – 16 uur en in de zomer tot 17 uur. Een entreekaartje kost voor kinderen van 3-11 jaar 95 DKK (circa 12,75 euro) en volwassenen 175 DKK (23,50 euro, prijspeil 2020). Parkeren kan op de parkeerplaats bij het centrum voor 25 DKK (3,35 euro) voor een hele dag. Maar in de haven zijn genoeg gratis parkeerplaatsen te vinden. Voor informatie kijk je op de site van het Kattegatcentret.

Ligging Kattegatcentret

Meer lezen

Ben je enthousiast geworden over Denemarken of over de activiteiten in Oost-Jutland? Klik & kijk voor meer informatie.

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Feriepartner Denemarken. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.