Alles over de leukste kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum lees je hier

1
660

Elke schoolvakantie zijn er speciale kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum. Saskia en haar 9-jarige zoon hebben er een hele toffe dag en zetten in dit blog de allerleukste activiteiten op een rij.

Naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

De eerste keer dat ik naar het Zuiderzeemuseum ging was ik ongeveer net zou oud als mijn zoon nu. Met een schoolreisje gingen we erheen. Ik vertel hem er enthousiast over: “Ik heb zelfs een foto dat we met de hele klas klederdracht aan hebben.” Hij kijkt bedenkelijk en vraagt voorzichtig: “Moet ik me ook verkleden? Dat wil ik niet….” Ik stel hem gerust dat verkleden mag, maar zeker niet moet. Wij gaan de andere kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum proberen.

Kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum

Elke schoolvakantie worden er kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum georganiseerd. Bij de kassa krijgen we een boekje waar alle activiteiten in staan. “Kijk, daar kun je een eigen zeepje maken en daar een klompbootje” wijs ik aan. Hij rent al voor me uit, op naar de eerste activiteit.

Zeepje maken

Voordat we het gebouwtje binnen stappen ruiken we al dat we goed zijn. “Wil je een zeepje maken?” wordt er vriendelijk gevraagd. Dat wil mijn zoon wel. Hij krijgt uitleg over het maken van zeep en kiest een vormpje, kleur en geur. Alle ingrediënten gaan bij elkaar in een bekertje en dan moet hij goed roeren. De zeepmix mag daarna in het vormpje gegoten worden. Nu is het tijd om te wachten, want het duurt een paar uur voordat het zeepje hard is.

Alle kinderen mogen een papieren zakje versieren waar later het zeepje in gaat. Hij maakt er een mooie tekening op. Er ligt ook allerlei knutselmateriaal waarmee het zakje versierd kan worden, maar daar heeft hij geen interesse in.

Aan het einde van de dag halen we het zeepje op. De medewerker heeft deze al in het papieren zakje gestopt. Mijn zoon is dolblij met zijn blauwe zeepeendje dat naar aardbei ruikt.

Kosten zeepje maken: 2,50 euro

Klompbootje timmeren

Vooraf heeft mijn zoon het meeste zin in het timmeren van een klompbootje. Dat wordt dus onze volgende activiteit. Het is al flink druk aan de tafel, we hebben een van de laatste vrije plekken. Om ons heen wordt druk getimmerd en gezaagd.

Bij de medewerker kopen we het houtpakket. Op tafel ligt de gebruiksaanwijzing. Hmm, dit ziet er best ingewikkeld uit… Een andere ouder helpt ons op weg. Nu valt het me op dat ik vooral ouders druk bezig zie. “Wat moet ik zagen?” klinkt het naast me. Ok, ik ga toch kijken of ik mijn zoon zoveel mogelijk zelf kan laten doen.

Hij zaagt en ik hou vast. Hij zoekt de spijkers en ik timmer ze er in. Hij tekent het zeil en ik knoop het vast. Toch best teamwork. Voor een kind alleen is een klompbootje maken niet te doen, daar hebben ze echt hulp van volwassenen bij nodig.

Vol trots lopen we een uur later de timmerschuur uit. Wat hebben wij een mooi bootje gemaakt.

Kosten klompbootje maken: 4 euro

Klompje schilderen

We lunchen en zien dat naast het restaurant klompjes geschilderd kunnen worden. Dat wordt onze volgende activiteit. Ik koop voor ons beide een klompje. De vriendelijke medewerkster wijst aan waar we een schilderschort kunnen pakken en zorgt dat er schoon water en schone kwasten op tafel komen.

Mijn 9-jarige maakt er een vrolijk geheel van. Ik schilder de Nederlandse vlag op het klompje om het zo echt Hollands te houden. Als we klaar zijn kunnen we met onze klompjes naar de tafel met föhns, zo maken we ons schilderwerkje droog.

Kosten klompje schilderen: 2,50 euro

Touw maken

We slenteren verder door het Zuiderzeemuseum. Op het kaartje hebben we gezien dat het mogelijk is om zelf een touw te maken. Dat heeft mijn zoon eerder een keer in een ander museum gedaan en wil hij weer doen. Er staat best een rij bij de touwslagerij. “Weet je zeker dat je wilt wachten?” vraag ik. “Ja, ik vind het niet erg om te wachten dan kan ik ondertussen kijken.”

Na een half uurtje wachten is mijn zoon aan de beurt. Heel fanatiek draait hij de hendel rond. Het is best hard werken om een touw te slaan. Hij blijft erbij lachen, waar ik andere kinderen halverwege zie opgeven gaat hij gewoon door. Het lukt hem het touw helemaal zelf te maken.

Kosten touw maken: 1,50 euro

Zelf touw maken is hard werken.
Zelf touw maken is hard werken.

Waterspeelplaats ‘Expeditie Waterwerken’

Diegenen die met de boot naar het Zuiderzeemuseum gaan zien de waterspeelplaats meteen bij aankomst. Wij eindigen onze dag hier. Kinderen kunnen er met een bootje varen, spelen met sluisjes en waterpompen en ‘vissen’ vangen.

Mijn 9-jarige wil niet in z’n eentje in een bootje varen. Hij vindt een dagje weg samen met mama erg gezellig, alleen op dit soort momenten mist hij zijn zus. Hij vermaakt zich erg goed met de sluisjes en het vangen van ‘vissen’.

Speurtocht

Bij de entree van het museum krijgen we een boekje. Daarin staat een overzicht van alle kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum, overige activiteiten en (tijdelijke) tentoonstellingen. Als we het boekje omdraaien is het een puzzeltocht voor kinderen.

Mijn 9-jarige vindt de opdrachten erg leuk. Op sommige vragen weet hij meteen het antwoord, bij andere vragen moet hij even nadenken. De speurtocht zorgt ervoor dat we het hele museum zien. Op de terugweg krijgt hij op de boot een cadeautje, net als de andere kinderen die de puzzel hebben opgelost.

Met de speurtocht in de hand lopen we het Zuiderzeemuseum door.
Met de speurtocht in de hand lopen we het Zuiderzeemuseum door.

Oud-Hollandse snoepwinkel

Niet speciaal voor kinderen, maar wel razend populair: de Oud-Hollandse snoepwinkel. Mijn zoon mag snoepjes uitzoeken. “Die snoephartjes vind ik lekker. Voor mijn zus wil ik ook dropjes erbij” bestelt hij bij de mevrouw achter de toonbank.

Snoepjes bestellen in het kleine snoepwinkeltje.
Snoepjes bestellen in het kleine snoepwinkeltje.

Oud-Hollandse spelletjes

Centraal in het Zuiderzeemuseum is een pleintje waar Oud-Hollandse spelletjes te vinden zijn. Een gigantische sjoelbak herkennen we, andere spelletjes zien we voor het eerst. Bij elk spel hangt een uitleg. Wij hebben geen zin om die te lezen en bedenken onze eigen spelregels.

Verkleden

Voor kinderen die het leuk vinden om zich te verkleden, ligt er in het Zuiderzeemuseum verkleedkleding. Kinderen kunnen klederdracht aan doen en zo de Oud-Hollandse spelletjes spelen. Ik vond dat als 9-jarige erg leuk, mijn 9-jarige wil er niets van weten.

Schrijf- en aardrijkskundeles

In het boekje lees ik dat het een paar keer per dag mogelijk is om schrijf- en aardrijkskunde te volgen. Wij komen hier niet eens aan toe, er zijn teveel kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum om op één dag te doen.

Met de boot naar het museum

Vanaf de grote parkeerplaats en vanaf het station van Enkhuizen vaart er een boot naar het Zuiderzeemuseum (en vice versa). Iedereen die naar het museum gaat mag hier gratis gebruik van maken. Deze boot maakt een dagje naar het Zuiderzeemuseum nóg leuker.

De boot komt aan bij het station.
De boot komt aan bij het station.

Oud-Hollandse kermis in de herfstvakantie

In de herfstvakantie van 2018 staat er van 20 t/m 28 oktober een Oud-Hollandse kermis in het Zuiderzeemuseum. Er staan verschillende gratis kermisattracties uit de jaren ’20 zoals een zwanenzeefmolen, luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Bij de suikerspin- en popcornkraam is er bijpassend lekkers te koop.

Praktische informatie

Het Zuiderzeemuseum heeft een binnen- en een buitengedeelte. Het openluchtgedeelte is geopend van begin april tot eind oktober.

Met de Museumkaart is de entree gratis. Anders betaal je voor een familiekaart voor twee volwassenen en twee kinderen t/m 12 jaar 42,50 euro. Parkeren kost 5 euro (prijspeil 2018).

Expeditie Waterwerken, klompje pimpen, schrijf- en aardrijkskundeles, Oud-Hollandse spelletjes, verkleden en het klompbootje maken zijn de officiële kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum. Een deel van deze activiteiten wordt alleen in het weekend of tijdens feestdagen en vakanties georganiseerd. Check dus altijd vooraf op de website van het Zuiderzeemuseum wat er te doen is tijdens jouw bezoek.

Wist jij dat er zulke leuke kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum zijn?

Meer lezen

Op zoek naar meer typisch Hollandse uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Zuiderzeemuseum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

1 REACTIE

  1. Bedankt voor de geweldige blog over het zuiderzeemuseum en je zoon. Ik heb er veel aan gehad. Succes verder en groetjes…Mary.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.