Groen, groener, groenst, deze kinderfietsroute bij Utrecht

0
757

Fietsen is altijd een goed idee vindt Froukje. Gelukkig denken haar kinderen er ook zo over. Deze zomer fietste het gezin een kinderfietsroute bij Utrecht. Het werd een heerlijke dag met vers fruit, modder, pannenkoeken en lekker veel groen onderweg. Klinkt goed toch?

Kinderfietsroute bij Utrecht

Op een bewolkte zomerdag vertrek ik met mijn zoons van 9 en 6 jaar richting Utrecht. We hebben het plan opgevat de Groen-groener-groenst-route te gaan fietsen, een tocht van ruim 23 kilometer. Het is een rondje dat samengesteld is met duidelijk gemarkeerde punten uit het landelijke fietsknooppuntennetwerk. Wij starten bij knooppunt 32 in De Meern en fietsen de route die we op een spiekbriefje bij ons hebben vervolgens met de klok mee.

De oudste fietst zelf, de jongste zit lekker achterop en heeft een belangrijke taak: de bekende witte bordjes met een groen cijfer erop in de gaten houden. Dat doet hij, en nog veel meer ook. Onderweg wijst hij ons op een haas, op koeien en – niet onbelangrijk – op ijsjeswinkels.

Wij pikken de kinderfietsroute bij Utrecht op in het dorp De Meern.
Wij pikken de kinderfietsroute bij Utrecht op in het dorp De Meern.
Onderweg stoppen we af en toe bij een routebord om te kijken hoeveel kilometer het is naar het volgende knooppunt.
Onderweg stoppen we af en toe bij een routebord om te kijken hoeveel kilometer het is naar het volgende knooppunt.

Terrasje pikken

Het is vakantie en we hebben geen haast, dus als we na drie kwartier fietsen in Harmelen zijn, pikken we meteen een terrasje. Logis Hotel Het Wapen van Harmelen blijkt een onverwacht pareltje, want we stuiten op een ontzettend kindvriendelijke serveerster. Ze is geduldig en aardig en als ze de bestelling brengt, hoeft er niet gevochten te worden om het koekje bij mijn koffie, want de jongens krijgen een eigen koekje bij hun frisdrank. Een klein gebaar, maar iedereen met kinderen weet hoe fijn het is als horecapersoneel oog heeft voor dit soort dingen.

Via Harmelen gaan we onderweg naar Haarzuilens. Al vrij snel komen we langs een grote boerderijwinkel en die kunnen we niet zomaar voorbij fietsen. Met kilo’s vers fruit in de fietsmand vervolgen we niet veel later onze weg. De rest van de dag werken we regelmatig aan onze kersenpit-spuug-vaardigheden, een fijn tijdverdrijf als de benen even moe worden en afleiding gewenst is.

Via een mooi, rustig fietspad bereiken we het middeleeuwse Kasteel de Haar. Omdat je hier entree moet betalen en wij ook nog wat andere plekken willen zien, besluiten we niet naar binnen te gaan. We lopen wel even onder de kasteelpoort door en nemen een kijkje op de binnenplaats. Daarna fietsen wij door naar onze lunchplek van vandaag, Geertje’s Hoeve.

Dol op dit soort fijne fietspaden.
Dol op dit soort fijne fietspaden.
We nemen een kijkje bij het middeleeuwse Kasteel de Haar.
We nemen een kijkje bij het middeleeuwse Kasteel de Haar.

Lunch op de kinderboerderij

Boerderij Geertje’s Hoeve op landgoed Haarzuilens is restaurant, speeltuin en kinderboerderij ineen. Die combinatie blijkt voor veel mensen aantrekkelijk, want het is er flink druk. Toch vinden we nog een tafeltje en nadat de kinderen ieder een pannenkoek hebben uitgezocht, gaan ze op onderzoek uit. Er zijn geiten en varkens om te aaien, er is een speeltuin, een hooischuur waar op de balen geklommen mag worden en er zijn speelgoedtractors om op te rijden.

Lunchen tussen de dieren, terwijl de kinderen lekker spelen.
Lunchen tussen de dieren, terwijl de kinderen lekker spelen.
De geiten willen dolgraag geaaid worden, maar de 6-jarige blijft liever nog even op afstand.
De geiten willen dolgraag geaaid worden, maar de 6-jarige blijft liever nog even op afstand.

Speelnatuur van OERRR

Na de lunch steken we de straat over om de fonkelnieuwe speelnatuur van OERRR uit te testen. Zoals we inmiddels van Natuurmonumenten gewend zijn, is het een fijne plek geworden. De oudste vergeet even dat zijn benen moe zijn en verdwijnt de heerlijke struinpaadjes in. We lopen over spannende bruggetjes en kijken verlekkerd naar de kinderen die van de modderglijbaan roetsjen. We hebben er, kortom, nóg een reden bij om terug te komen naar deze regio.

Vandaag houden we onze kleren (bijna) droog en stappen weer op ons stalen ros. Via Vleuten gaan we richting ons einddoel: knooppunt 32 in De Meern. De route voert ons om het bekende Máximapark heen. Heb je nog tijd en zin in wat groen, fiets dan vooral het park even in. Je vindt er een bosspeeltuin, mooie bruggetjes en paadjes en fijne picknickplekjes.

De kinderfietsroute bij Utrecht brengt ons ook naar speelnatuur van OERRR.
De kinderfietsroute bij Utrecht brengt ons ook naar speelnatuur van OERRR.

Welverdiend ijsje

Er is ons van meerdere kanten geadviseerd een ijsje te eten bij ijssalon Zomers en dat soort tips nemen we natuurlijk graag ter harte. Eenmaal terug in De Meern smullen we moe maar voldaan van onze ijshoorntjes. Het zit erop.

De afwisselende route zorgde ervoor dat zowel de fietser als het kind achterop zich geen moment verveeld hebben. Met alle stops onderweg zijn we een groot deel van de dag lekker buiten bezig geweest. Wat ons betreft is deze kinderfietsroute bij Utrecht een aanrader.

Praktische informatie over de kinderfietsroute bij Utrecht

Zoals hierboven al genoemd, fietsten wij een route van 23,1 kilometer, samengesteld door Routes in Utrecht. Je fietst hierbij een rondje dat bestaat uit fietsknooppunten. Je kunt op elk punt van de route instappen, als je vervolgens met de klok meefietst, kom je vanzelf weer op je beginpunt uit. De complete route, alle knooppunten en tips voor bezienswaardigheden onderweg vind je op de website.

Vanaf welke leeftijd jouw zoon of dochter deze kinderfietsroute bij Utrecht zelf kan fietsen, hangt natuurlijk echt af van je kind en zul je zelf moeten inschatten. Het is wel zo dat de route door rustige dorpen en wijken gaat en je vrijwel overal over fietspaden fietst, dus ook voor de minder ervaren fietser is het een veilige route.

Fietsen is gratis en de kosten onderweg heb je zelf in de hand. Bij Kasteel de Haar betaal je entree (wel gratis met Museumkaart), dus wil je waar voor je geld, zorg dan dat je echt de tijd hebt om uitgebreid binnen te kijken. Ook voor de speelnatuur betaal je entree (1,50 euro per persoon, te betalen via een QR-code bij de ingang).

Kinderfietsroute bij Utrecht

De kinderfietsroute bij Utrecht gaat door dit gebied ten westen van de stad.

Meer lezen

Meer tips over fietsen met kinderen? Lees ook eens deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Routebureau Utrecht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.