Wat te doen in de Belgische stad Luik met kinderen? 10 x de leukste kinderactiviteiten!

0
1502

Een stedentrip naar de Belgische stad Luik met kinderen, daarvoor koos blogger Annemiek. Ze durft te zeggen dat deze stad een serieuze concurrent kan zijn voor Maastricht. Het ligt op nog geen half uur van Maastricht en is dus prima te doen tijdens een vakantie in Zuid-Limburg. Zij deelt haar tien tips en laat je zien hoe veelzijdig een bezoek aan Luik met kinderen is.

P.S. Kijk ook zeker het leuke filmpje over deze stedentrip in Luik met kinderen. Je vindt deze onderaan dit blog.

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2022 voorzien van een update

Wat is er te doen in Luik met kinderen?

Ok, ok, de vooroordelen over Luik zijn niet mals: saai, grijs, bedompt, overal fabrieken. Het is al vaker gezegd dat de aanblik vanaf de snelweg een verkeerde indruk van deze Waalse stad geeft. Wij verblijven twee dagen en nachten in Luik met kinderen en ontdekken dat er meer dan genoeg te doen is. En er is voor ieder wat wils: shopaholics, fijnproevers, streetartlovers, klimgeiten, museumkids en snoepkonten, iedereen kan aan zijn trekken komen in Luik. Hieronder vind je onze tien tips voor leuke kinderactiviteiten in Luik in willekeurige volgorde:

#1: Beklim de trappen van Montagne de Bueren

Laten we beginnen met de tip die je meteen buiten adem laat komen én je in hogere sferen brengt: het beklimmen van de 374 treden van Montagne de Bueren. Vanaf de markt loop je links-rechts door de smalle straatjes van Luik om uiteindelijk aan je linkerhand ineens de enorme trap te zien liggen.

Deze trap werd vanaf 1881 gebruikt om vanaf de citadel direct de stad te kunnen bereiken. Handig voor de soldaten die in de citadel gelegerd waren.

Wij lopen een klein stukje de trappen op, maar besluiten om te keren en een alternatieve route te nemen (zie tip #2). Zodoende komen we ook boven en daarna lopen we via de lange trap weer naar beneden, terug richting markt.

Welkom in Luik, een stad waar je je niets snel zult vervelen!
Welkom in Luik, een stad waar je je niet snel zult vervelen!
Montagne de Bueren
Omlaag is toch wel iets relaxter…

#2 Dwaal rond door de doodlopende straatjes aan de voet van de citadel

In plaats van de Montagne de Bueren te beklimmen, gaan we direct voor de start van de trappen linksaf. Hier begint de Impasse des Ursulines, de langste doodlopende steeg van Luik. Denk niet dat deze route makkelijker is dan de hierboven genoemde 374 trappen. Hier zul je net zo goed de nodige stappen omhoog zetten. Deze route is een stuk uitdagender en gevarieerder en valt bij onze kids goed in de smaak.

Onderweg komen we langs een binnenpleintje en we zien in de muren overal nisjes met Mariabeelden en zelfs een tuinkabouter. Er is genoeg te ontdekken hier en verdwalen is nauwelijks mogelijk. Uiteindelijk voeren de trappen je via het bos van de Minderbroeders richting een uitzichtpunt op de terrassenhelling van de citadel. Hiervandaan heb je een goed uitzicht over de hele stad.

Aan het einde van dit pad kun je via een stalen trap weer een stukje dalen. De trappen komen uit in de Rue Pierreuse. Wij gaan rechtsaf en lopen via een oranje gemarkeerde route nogmaals rechtsaf, de helling op. Boven aangekomen staan we aan de top van Montagne de Bueren.

Wie nog energie over heeft, kan verder bergop richting een monumentale zuil. Deze plek herinnert aan de sombere periode van twee wereldoorlogen in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Uitzicht over Luik met kinderen
Vanaf de terrassen op de helling heb je mooi uitzicht over de stad Luik.

#3: Bezoek één van de toffe musea in Luik met kinderen

Museumliefhebbers kunnen prima terecht in Luik. Wij bezoeken vier verschillende musea, allen in het stadscentrum gelegen. Het Archéoforum en het Museum van het Waalse leven zijn beide geleden nabij de Markt en het Place Saint-Lambert. Het Aquarium-Museum en Wetenschapshuis liggen aan de andere kant van de Maas, in de wijk Outremeuse.

Onze favoriet is het Aquarium-Museum: een bijzondere combinatie van levende vissen, skeletten en opgezette dieren van over de hele wereld. Het kleine wetenschapsmuseum dat in hetzelfde gebouw is gevestigd, biedt kinderen de kans enkele natuurkundige proeven te ontdekken. Jammergenoeg is alles in het Frans, maar voor kinderen die leren door te doen zal dat geen bezwaar zijn.

Wie liever meer weet over de geschiedenis van Luik raden we een bezoek aan één van de andere twee musea aan. Onder het Place Saint-Lambert ga je terug in de tijd en ontdek je welke gebouwen er door de eeuwen heen op deze plek gestaan hebben. In het Museum van het Waalse leven leer je meer over de ontwikkeling van de industrie en het dagelijks leven van de mensen in deze regio. De wisselende tentoonstellingen zijn vaak extra interessant voor kinderen.

Meer weten over deze musea? Check dan mijn blogover wat wij het meest kindvriendelijke museum van Luik voor kinderen vinden.

Aquarium-Museum Luik
Grappige vissen en andere zeedieren bekijken in het Aquarium-Museum.
Archéoforum Luik
Terug in de tijd én ondergronds gaan bij Archéoforum.
Wetenschapshuis Luik met kinderen
Hoe werkt een infrarood camera? Je ontdekt het in het Wetenschapshuis.
Museum van het Waalse leven
De binnenplaats van Museum van het Waalse leven.

#4: Eet de allerlekkerste Luikse wafel die je ooit geproefd hebt

Buitenlucht maakt hongerig en als je dan toch in Luik bent, wil je natuurlijk meteen een Luikse wafel proeven. Ons favoriete adresje is Une Gaufrette Saperlipopette, gelegen in Rue des Mineurs, nabij de Markt en het Museum van het Waalse leven. Trek er wel eventjes voor uit, want het is er meestal zo druk dat je buiten in de rij staat te wachten totdat je aan de beurt bent.

Tijdens het wachten kun je naar binnen gluren en het water in je mond laten lopen. Gelukkig komt de eigenaresse even naar buiten met een mand vol soesjes om de hongerige wachtrij zoet te houden. Als we eenmaal aan de beurt zijn, krijgen we nóg meer lekkers aangeboden om te proeven. Wat een verwennerij!

Krijg je al zin in een bezoek aan Luik met kinderen?
De allerlekkerste wafels van Luik eet je bij Une Gaufrette Saperlipopette

#5: Bezoek in Luik de markt ‘La Batte’ op zondag

Waarschijnlijk heb je vast eerder gehoord van een Luikse Markt. Meestal is dat een verzameling kraampjes, vergelijkbaar met een braderie of jaarmarkt. In Luik kun je de échte Luikse Markt bezoeken.

Iedere zondag, van 8 uur ’s ochtends tot ongeveer 14 uur ’s middags is een groot deel van de grote weg ‘La Batte’, gelegen direct langs de Maas, afgezet. Over een lengte van zeker een kilometer staan vijfhonderd kraampjes opgesteld en je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te koop.

Wij lopen de hele markt af. Ondanks de kou is het druk. Veel mensen doen er de wekelijkse verse boodschappen. Er zijn kraampjes met groenten en fruit, maar ook met kaas, vleeswaren en olijven. Sommige kramen bieden het volledige drogisterij-assortiment en in andere kramen koop je kleding, planten of elektronica. Marktkooplieden roepen tegen elkaar op. Het gaat allemaal in het Frans, dus we verstaan er helaas niets van.

Het meest bijzondere is de kraam waar levende kippen, kuikens en eenden worden verkocht. Hier blijven we even staan en kijken verwonderd naar de dieren. Het ziet er niet zielig uit en we hopen vooral dat de dieren bedoeld zijn om thuis in een kippenhok of op het boerenerf te laten rondscharrelen.

Luikse Markt in Luik
F. kijkt uit over het water met rechts de kraampjes van de Luikse Markt.
La Batte in Luik
Zicht op ‘La Batte’ vanaf Passerelle Saucy.

#6: Ga op zoek naar coole streetart

Wij zijn liefhebbers van streetart en bij ieder stadsbezoek kijken we vooraf of er ergens mooie ‘murals’ te zien zijn. Luik heeft vooral veel grote graffiti-tags die in onze ogen weinig bijzonder zijn. Maar gelukkig zijn er daarnaast enkele pareltjes. Je moet er even naar zoeken, maar eenmaal gevonden geven ze een lach op je gezicht. Bij ons wel, althans.

Tijdens onze wandeling door Luik met kinderen vinden we grote muurschilderingen in de Rue St Adalbert, nabij de Sint-Pauluskathedraal. Tegen de gevel van het Museum voor Schone Kunsten, te bereiken via Rue St Georges, is een kleurrijke ster geschilderd. Daardoor is de ooit zo grijze muur een stuk vrolijker geworden.

Als je langs de Maas loopt ter hoogte van de Pont des Arches, zie je in Rue Nagelmackers een enorme afbeelding van een man met een bolhoed. Wanneer je de Maas oversteekt en door de wijk Outremeuse loopt, zul je nog vaker verrast worden, zoals in Rue Jean Delvoye.

Streetart in Rue Saint-Adalbert
Streetart in Rue Saint-Adalbert.
Prachtige streetart in het centrum van Luik
Dit is voor veel mensen de meest bekende ‘mural’ van Luik.
Museum voor Schone kunsten in Luik met kinderen
De gevel van het Museum voor Schone Kunsten is door de streetart een stuk fleuriger geworden.

#7:Eet de traditionele Luikse gehaktballen, mét jus!

Natuurlijk kun je niet alleen maar leven op een Luikse wafel. Mocht je honger krijgen tijdens je bezoek aan Luik met kinderen, dan raden we je aan in een van de vele brasserieën de traditionele Luikse gehaktballen te proeven. Deze zijn iets zoeter dan de gehaktballen zoals wij ze kennen, waarschijnlijk doordat er rozijntjes in de jus zitten.

Wij kiezen voor Taverne A Pilori, gelegen aan de Markt tegenover het stadhuis van Luik. Het is te koud om op het terras te eten, ondanks dat de warmtelampen aan staan. Binnengekomen zien we een gezellig, huiskamer-achtig restaurant, vol met tafeltjes.

Alles is bezet en daarom lopen we achter de ober aan naar boven. Onderweg zien we meer gezellige hoekjes en overal zitten mensen te eten. Via een behoorlijk steile trap komen we in een zaaltje op de tweede verdieping waar we genieten van heerlijke Luikse streekgerechten, met Luikse koffie toe.

Het stadhuis van Luik, gelegen aan de Markt
Het stadhuis van Luik, gelegen aan de Markt
Dat gaat smaken: Luikse gehaktballen met frites!
Dat gaat smaken: Luikse gehaktballen met frites!

#8:Ga lekker shoppen

Een stadsbezoek plannen met ouder wordende kinderen kan lastig zijn, maar niet als je ze kunt beloven dat er genoeg te shoppen valt. Luik zal je niet teleurstellen. De belangrijkste plekken om naartoe te gaan, zijn Place Saint-Lambert, Rue Grétry aan de overzijde van de Maas en de straatjes rondom de Sint Pauluskathedraal.

Aan het Place Saint-Lambert vind je een groot warenhuis, Les Galeries Saint-Lambert, met daarin enkele bekende modezaken. Ook elders aan dit plein vind je bekende ketens zoals we die in Nederland kennen.

Wie echter van deze grote namen geen genoeg kan krijgen, raad ik aan direct door te lopen richting Rue Grétry. In het enorme shoppingcentrum Médiacité kun je met gemak een hele dag doorbrengen. Je bent dus gewaarschuwd tijdens je bezoek aan Luik met kinderen.

Liefhebbers van boetiekjes, speciaalzaken en delicatessen blijven liever in de buurt van de Sint Pauluskathedraal. Hier vind je zomaar een luxe sieradenwinkel naast een kaasboertje met regionale producten. In deze straatjes vind je verder gezellige koffiebarretjes, winkels vol stripboeken en spelletjes of winkels met aparte kinderkleding. Rondom het plein vind je sowieso veel horecazaken dus als je moe wordt van het shoppen kun je hier prima uitrusten.

De prachtige Opéra Royal de Wallonie
De prachtige Opéra Royal de Wallonie, gelegen tussen twee winkelgebieden in.

#9:Breng een bezoek aan station Liège Guillemins

Heb je zin in een wandeling en ben je liefhebber van bijzondere architectuur? Ga dan zeker kijken bij het treinstation Liège Guillemins, waar onder anderede internationale trein richting Parijs stopt. Wij zijn er eerder al een keer gaan kijken, toen er de expositie over het Chinese Terracottaleger werd gehouden.

Het station is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Wie graag fotografeert kan hier zijn hart ophalen. Het lijnenspel en de afwisseling van beton en glas is fantastisch.

Station Liège Guillemins
Op weg naar station Liège Guillemins.
Zicht op de sporen en treinen
Zicht op de sporen en treinen in Station Liège Guillemins.

#10: Blijf een nachtje slapen

Misschien dat je je afvraagt hoe je alle bovenstaande tips kunt combineren in één bezoek aan Luik met kinderen. Wij hebben er twee dagen voor uitgetrokken en lang niet alles gedaan wat ik hierboven heb beschreven. Een logeerpartij in een fijn hotel is daarom geen straf.

Wij hebben geslapen in Hotel Ramada Plaza, gelegen aan de Maas, op zo’n tien minuten lopen van de Markt. Het is een groot hotel dat beschikt over enkele familiekamers. Deze kamers zijn voorzien van een tweepersoons bedbank die voor de kinderen wordt opgemaakt.

De faciliteiten van het hotel zijn prima voor een stedentrip naar Luik met kinderen. Er is een restaurant met brasseriekaart (mét Luikse gehaktballen!) en bij het ontbijt kun je genieten van verse, regionale producten maar ook van zoetigheden zoals pannenkoekjes of mini-muffins.

Parkeren kan op het eigen terrein van het hotel en kost 12,50 euro per nacht.

De familiekamer in Ramada Plaza hotel Luik
De familiekamer is groot genoeg voor ons gezin van vier personen.

Algemene informatie

Luik is de hoofdstad van de provincie Luik en ligt op ongeveer een half uur rijden vanaf Maastricht. De stad is op verschillende manieren te bereiken en het makkelijkst is waarschijnlijk om per auto te komen.

Maar wist je dat je ook met de trein of boot kunt komen? In Maastricht en zelfs Amsterdam kun je de internationale trein nemen en uitstappen op het mooie station Liège Guillemins. Kijk voor treintickets en tijden op NS International. Een boottocht op de Maas is te overwegen op een zonnige dag. De boot vertrekt vanaf hartje Maastricht.

Hoe je ook naar Luik reist, houd altijd rekening met parkeerkosten. Parkeren in Luik kan op verschillende plaatsen en net als in Nederland geldt, hoe dichter in het centrum hoe hoger het uurtarief.

In Luik wordt voornamelijk Frans gesproken. Op sommige plaatsen kun je je redden in het Engels of het Nederlands, maar dit is niet vanzelfsprekend. In sommige musea is geen Nederlandse informatie beschikbaar.

Hoewel je op zondag een bezoek kunt brengen aan de markt, zijn de overige winkels veelal gesloten. Koopzondagen zoals wij ze kennen zijn niet gebruikelijk, ook niet bij de grotere winkelketens.

Kom je naar Luik met jonge kinderen? Neem dan geen kinderwagen of buggy mee, maar overweeg een rugdrager of draagdoek. De talloze kleine steentjes zorgen ervoor dat je kindje heen en weer gehobbeld wordt en met alle trappen is een kinderwagen niet echt handig.

Ook leuk om te doen is een fietstour. Bij Baja Bikes kan je een tour doen met een lokale gids, die je van alles vertelt over de stad.

Hebben we je met bovenstaande tips enthousiast kunnen maken voor een dagje of mogelijk een weekend naar Luik met kinderen?

Ligging

Boek je reis en activiteiten in Luik met kinderen

Meer lezen

Wil je meer weten wat er te doen is in de buurt van Luik? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met België Toerisme Wallonië-Ardennen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.