De wereld in een notendop bij het Missiemuseum in Steyl

4
548

Net ten zuiden van Venlo ligt het dorpje Steyl. Ik heb nog nooit zo’n bijzonder dorpje gezien. Drie hele grote kloostercomplexen domineren het straatbeeld in het oude gedeelte van Steyl. Als je vanaf Baarlo met het pontje de Maas over gaat zie je de Dubbelkerkal liggen. Hoe komt het dat Steyl zo’n rijke geschiedenis heeft? En wat is er te zien bij het Missiemuseum in Steyl?

Zo'n klein dorpje en zoveel te zien.
Zo’n klein dorpje en zoveel te zien.

Een stukje bijzondere geschiedenis

De Duitse Pater Arnold Janssen zocht in 1875 een plek om zijn droom te realiseren. In Duitsland was er in die tijd geen ruimte voor katholieke initiatieven. Zo kwam hij in Nederland terecht. In Steyl kon hij missionarissen opleiden en uitzenden naar de hele wereld. Ze leerden om het geloof te verspreiden en om in hun missie bij te dragen aan een gelukkige samenleving. Hij vroeg de missionarissen ook om iets uit de cultuur van hun gastland mee terug te nemen naar Steyl. Een groot deel van deze ‘souvenirs’ heeft een plek gevonden in het Missiemuseum in Steyl.

Voor de deur van het Missiemuseum.
Voor de deur van het Missiemuseum.

Niet alleen vroeger vertrokken er vele duizenden mannen en vrouwen vanuit Steyl naar alle werelddelen, ook nu bestaan de congregaties nog uit meer dan tienduizend missionarissen uit meer dan 70 landen ter wereld.Drie gebouwen in Steyl spelen daarbij een belangrijke rol:

  • Missiehuis St Michaël, het moederhuis van de Congregatie van het Goddelijke Woord. Hier is Arnold Janssen begonnen met zijn missionaire beweging. Achter het Missiehuis staat de Dubbelkerk, met in de Benedenkerk het graf van de heilig verklaarde Arnold Janssen.
  • Het Heilige Geest Klooster is het moederhuis van de derde congregatie die Arnold Janssen heeft gesticht. De zusters zijn overtuigd van de kracht van het gebed en zij stellen hun leven in het dienst van de aanbidding en van voorbede voor het wereldwijde missiewerk en de mens (in gewone mensentaal: deze zusters bidden full time voor de missie).
  • Het Heilig-Hart-Klooster is het moederhuis van de missiezusters. Deze congregatie is gesticht door Arnold Janssen, Helena Stollenwerk en Hendrina Stenmanns. Deze zusters zetten zich in voor de waardigheid van vrouwen en meisjes en voor mensen aan de rand van de maatschappij.

Daarnaast zijn er de Kloostertuinen. Een plek voor bezinning en voor het genieten van de natuur.

Op het plattegrond van Steyl zijn de kloosters te zien.
Op het plattegrond van Steyl zijn de kloosters te zien.
De kloostertuin.
De kloostertuin.

De wereld in een notendop bij het Missiemuseum in Steyl

Het Missiemuseum in Steyl is gehuisvest in een oud gebouw, helemaal passend bij de sfeer van het dorp. Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door de dames achter de balie. Ze laat de gratis zoekplaat voor de kinderen zien en wij kopen voor 50 cent een speurtocht erbij. Dan vragen ze ons of we eerst een film willen zien over de geschiedenis van Steyl. Dat willen we wel.

Door de film leren dochter M. en zoon C. heel snel meer over het verleden van Steyl en over het ontstaan van het Missiemuseum. Wij hadden een deel van de informatie al gelezen op een infobord dat buiten het museum staat. De film maakt de geschiedenis en het heden levendiger. Het is moeilijk voor te stellen dat er nog 120 zusters, broeders en paters in Steyl wonen en missiewerk verrichten of ondersteunen. Het voelt voor mij alsof ik in een andere tijd terecht ben gekomen.

De inrichting van het Missiemuseum is zelf al museumwaardig.
De inrichting van het Missiemuseum is zelf al museumwaardig.

“Gaan we nu de speurtocht doen?” wordt er gevraagd zodra de film is afgelopen. Kinderen en speurtochten, het blijft bij ons een gouden combinatie. Beide kinderen hebben een zoekplaat gekregen met afbeeldingen van kevers en vlinders. Als we de ruimte instappen waar we deze dieren moeten vinden zakt de moed me in de schoenen. Wat veel! Hele wanden vol met de meest kleurrijke vlinders en enge kruipende beestjes. Hoe gaan we hier de dieren van onze zoekplaat vinden? C. stelt me gerust: “Ik ben een goede speurder, kijk maar, ik heb deze al gevonden”. In record tempo vindt hij de vlinders en kevers van de zoekplaat. M. doet de speurtocht en moet vragen beantwoorden. Best een uitdaging met al die moeilijke Latijnse namen.

Prachtige kleurrijke vlinders in alle soorten en maten.
Prachtige kleurrijke vlinders in alle soorten en maten.
Dan zijn dit de kleinere kevers...
Dan zijn dit de kleinere kevers…
Zoekt en gij zult vinden....
Zoekt en gij zult vinden….

We lopen verder en komen in een grote ruimte. Vol met ouderwetse vitrines die op hun beurt vol staan met voorwerpen uit China, Indonesië, Papoea – Nieuw Guinea en Afrika. Ik weet bijna niet waar te beginnen met kijken. Gelukkig helpt de speurtocht ons. We gaan op zoek naar de voorwerpen en beantwoorden de vragen. Zo komen we langs alle vitrines en wordt er goed gekeken. M. en C. lijken het vanzelfsprekend te vinden dat al deze voorwerpen hier liggen. Ik vraag me heel praktisch af hoe de missionarissen sommige voorwerpen hebben meegekregen naar Steyl. Niet alle voorwerpen hebben een koffer-formaat en de reis ging ook niet comfortabel met het vliegtuig… Ook vraag ik me af of er onderling een soort wedstrijd was: wie kan de meest bijzondere voorwerpen mee terug nemen? Of zouden ze daar niet mee bezig zijn geweest? De hele verzameling bij elkaar is echt indrukwekkend.

Vragen beantwoorden van de speurtocht.
Vragen beantwoorden van de speurtocht.
Wat is er veel te zien.
Wat is er veel te zien.

Maar er staan niet alleen voorwerpen. De helft van de ruimte bestaat uit vitrines met opgezette dieren. Gesorteerd per soort is het een bizarre verzameling. Opnieuw krijg ik allerlei praktische vragen. Zo’n opgezette zebra, hoe zou die hier gekomen zijn? Dat is nog lastiger mee te nemen dan een kwetsbaar servies. En wat dacht de missionaris toen hij met twee olifantenpoten terug kwam in Steyl? Achter me hoor ik M. en C. met hele andere dingen bezig: “Welke soorten hagedissen zijn er te zien? Ik zie helemaal geen hagedissen. Oh daar, dat zijn er veel, welke moet ik dan opschrijven?”. Mijn gedachten vliegen alle kanten op. Het Missiemuseum in Steyl, ik vind het een bijzondere en bijna bizarre plek.

Een gigantische verzameling opgezette dieren uit alle uithoeken van de wereld.
Een gigantische verzameling opgezette dieren uit alle uithoeken van de wereld.
Vitrines vol!
Vitrines vol!
De kinderen moeten goed kijken om de vragen te kunnen beantwoorden.
De kinderen moeten goed kijken om de vragen te kunnen beantwoorden.
Schattig!
Schattig!
Hagedissen opzoeken.
Hagedissen opzoeken.
Ondertussen zie ik opeens twee olifantenpoten staan...
Ondertussen zie ik opeens twee olifantenpoten staan…

Met wat gemixte gevoelens loop ik naar buiten. M. en C. rennen al voor ons uit. Langs de Maas en langs de indrukwekkende kerk lopen we terug naar de auto.

Langs de Maas wandelen.
Langs de Maas wandelen.

Praktische informatie

Een bezoek aan het Missiemuseum in Steyl duurt 1 a 1,5 uur. Je kan het combineren met een wandeling van 3,5 km in de directe omgeving. Op woensdag en zondag kan je naar het naastgelegen Wereldpaviljoen om Nicaragua te ontdekken.

Er zijn meerdere wandelmogelijkheden in Steyl.
Er zijn meerdere wandelmogelijkheden in Steyl.
Op ons lijstje voor de volgende keer Noord-Limburg: het Wereldpaviljoen.
Op ons lijstje voor de volgende keer Noord-Limburg: het Wereldpaviljoen.

Het Missiemuseum is geopend van dinsdag t/m zondag. Volwassenen betalen 5euro voor de entree en kinderen van 4 t/m 17 jaar 2,50euro. Met Museumkaart mag je gratis naar binnen. De zoekplaat is gratis en de speurtocht kost 50 cent. Meer informatie en de exacte openingstijden zijn te vinden op de website van het Missiemuseum.

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie musea waar je opgezette dieren kan zien? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

We bezochten het Missiemuseum in Steylop uitnodiging van Liefde voor Limburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.