Museumpark Orientalis: een karavaanroute door het Midden-Oosten

0
573

‘Museumpark Orientalis, een rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen’, zo prijst Museumpark Orientalis zichzelf aan. Blogger Froukje reisde naar het dorp Heilige Landstichting en ontdekte dat daarvan geen woord gelogen is. Ze struinde een middag met haar gezin door het bos en langs dorpen en steden van vroeger.

Karavaanroute door Museumpark Orientalis

Orientalis is een openluchtmuseum dat zich uitstrekt over dertig hectare grond. Je kunt op verschillende manieren door het park. Wij kiezen ervoor de drie kilometer lange route ‘Spelen in het Heilig Land’ te lopen. We volgen tijdens onze wandeling een karavaanroute door het Midden-Oosten.

Voor we op weg gaan naar het joodse dorp Beth Juda stoppen we bij het binnenmuseum. De jongens rennen het kinderatelier in en voor ik me af kan vragen of het paasverhaal al geschikt is voor kinderen van 3 en 6 jaar zitten ze al in een echte bedoeïnentent een animatie over de lijdensweg en wederopstanding van Jezus te kijken. Ze lijken niet echt onder de indruk van het leed dat Christus ten deel valt en vervolgen na het tekenfilmpje monter hun weg.

Door Museumpark Orientalis
De oudste stippelt de route uit.
Filmpje kijken in een Bedoeïenentent
Filmpje kijken in een Bedoeïenentent

Proeven van het Midden-Oosten

Het binnenmuseum wordt gebruikt voor wisselexposities, tot en met 28 oktober 2018 is dat ‘Proeven van het Midden-Oosten, voedsel voor lichaam & ziel’. De oudste stuift er doorheen, liever begint hij aan de wandeling, maar de jongste wil wel even bekijken wat voor lekkers er in verre landen wordt gegeten en de geuren van al die lekkernijen opsnuiven.

Kerk van de Joodse mensen

Oudste zoon wijst de weg naar Beth Juda, waar we op zoek gaan naar de waterput, waar mensen vroeger samenkwamen om met elkaar te kletsen. We kijken binnen in het huis van Maria. “En van Jezus, want hij was het kind van Maria!”, weet onze kleuter. We horen gezang en gaan in het dorp op onderzoek uit. Het blijkt uit de synagoge te komen, ‘de kerk van de Joodse mensen’.

We reizen verder. We komen bij Karavanserai, waar reizigers rustten. Dat doen wij ook. We eten onze lunchtrommeltjes leeg, klimmen op de kamelen en proberen de ezeltjes die in de wei staan te aaien.

Waar komt het gezang vandaan?
Waar komt het gezang vandaan?

Arabisch schrijven

De volgende stop is het islamitische vissersdorp Omani. Dit dorp blijkt met stip de favoriete plek van onze oudste vanwege de oosterse sfeer en prachtige kleuren die in de huisjes zijn gebruikt. De maquette van een souk (markt) is een eyecatcher voor hem. In de miniatuurmarktkraampjes staan sieraden, vazen en allerlei andere glimmertjes, precies waar hij van houdt. In de moskee schrijft hij zijn naam en die van zijn broer in het Arabisch.

We naderen een grote stad, Jeruzalem, en drinken daar koffie in de herberg. Het is dat we al geluncht hebben, anders hadden we zeker ook één van de lekkere gerechten van de kaart geprobeerd. Na het bezichtigen van de stad beginnen we aan de terugweg. Op andere dagen hadden we zeker ook de witgepleisterde Cenakelkerk bezocht, die van binnen een ware kleurenpracht schijnt te zijn. Maar omdat wij Museumpark Orientalis bezoeken op Goede Vrijdag, een christelijke feestdag, is hij de hele dag in bedrijf – er worden doorlopend missen verzorgd – dus slaan we hem over met onze moegespeelde, modderige kinderen.

Onderweg naar Omani
Onderweg naar Omani
In de moskee leert Mats de beginselen van het Arabisch schrift.
In de moskee leert de oudste de beginselen van het Arabisch schrift.
Er zitten kikkers in het water
“Er zitten kikkers in het water!”

Boswandeling met benefits in Museum Orientalis

De conclusie? Wij hadden een heerlijke middag in Museumpark Orientalis. Dat was mede te danken aan het lekkere weer, want ik denk niet dat de kinderen het zo lang hadden volgehouden als ze door de regen hadden moeten sjokken. Het museum is heel ‘basic’. Reken niet op speeltuinen, interactieve spellen of superspannende speurtochten. Voor onze kleuter en peuter was het park echter perfect. Veel trappetjes om te beklimmen, takken om mee te sjouwen en kleine opdrachtjes om uit te voeren. Een bezoek aan het museumpark is eigenlijk een prachtige boswandeling met ‘benefits’. Of de boodschap echt was doorgekomen betwijfelde ik, maar toen zijn oma ’s avonds aan onze zoon vroeg waar hij was geweest, luidde het antwoord: “In een museum over God en waar je zag hoe de mensen vroeger woonden.” Op subtiele wijze slaagt Orientalis er dus toch in die boodschap over het voetlicht te brengen!

Ook iets voor jouw kinderen, een dagje reizen als een bedoeïen?

Praktische informatie

Museumpark Orientalis is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Tijdens feestdagen en vakanties ook op maandag open. Het park is gesloten op Koningsdag en tijdens de Nijmeegse Vierdaagse (in 2018 van 17 tot en met 20 juli). Kijk voor verdere informatie op de website.

Entreeprijzen: volwassenen 10 euro, kinderen van 4 t/m 15 jaar 6 euro, kinderen tot en met 3 jaar. Museumkaarthouders, rolstoelbegeleiders en Vrienden van het museum mogen gratis naar binnen. Een parkeermunt kost 3,50 euro.

Er zijn voldoende toiletten, maar er is geen verschoonplek voor baby’s en kleinere kinderen op het park. De hoofdpaden zijn goed begaanbaar met een kinderwagen.

Op twee plekken in het museumpark is een horecagelegenheid.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de omgeving van Nijmegen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen is samenwerking met Museumpark Orientalis. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.