Kilometerslange fiets- en wandelpaden die je langs en door de leefgebieden van allerlei wilde diersoorten voeren. Klinkt als een plek waar je goed op avontuur kunt. Blogger Froukje en haar gezin gingen op pad in Natuurpark Lelystad. Al na een kwartier was het raak: een kudde Przewalskipaarden liet zich rustig bekijken.
P.S. Scroll ook zeker even naar beneden om meer te lezen over WILDkamperen in Natuurpark Lelystad. Een unieke ervaring in Nederland!
Natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad is een natuurpark van bijna vierhonderd hectare groot met kilometerslange fiets- en wandelpaden. Om met onze jonge kinderen van 6 en 3 jaar zoveel mogelijk te kunnen zien, huren we fietsen – met zitjes, hoe fijn! De sleutels halen we op in het bezoekerscentrum, waar we vervolgens bijna niet meer weg komen. De oudste wil een dam bouwen zoals de otters en de jongste kijkt vol belangstelling naar de informatiefilm over alle bomen en dieren in het natuurpark.
Eerst koffie
We laten ze spelen en nemen ondertussen zelf een kop koffie in het restaurant. Als de kinderen er lucht van krijgen dat daar ook een speelhoek is, sluiten ze aan voor een appelsapje en een praatje met de ontzettend gastvrije bediening.
Op pad in Natuurpark Lelystad
Tijd voor actie! We halen de fietsen op in de schuur die ons aangewezen is. Het zijn stevige rijwielen met fijne kinderstoelen waar we prima mee vooruit kunnen deze middag. Als bij een van de fietsen het stuur wat los blijkt te zitten, tovert de medewerker van het bezoekerscentrum meteen een inbussleutel tevoorschijn om de boosdoener vast te draaien. Na een welgemeend ‘Veel plezier!’ en de opdracht aan de jongens om haar straks te komen vertellen welke dieren ze hebben gezien, stuurt ze ons op pad.
Geen dierentuin maar dieren in het wild
We waren al gewaarschuwd dat Natuurpark Lelystad geen dierentuin is. De dieren leven in grote gebieden waar ze zich ook gemakkelijk kunnen terugtrekken in de bossen als ze geen zin hebben in publiek. Inderdaad zien we het eerste kwartier tot verdriet van de oudste geen enkel dier. Zijn kleine broer weet wel een oplossing: “Als we stil zijn als muisjes, zien we ze misschien.” En warempel, voor ons doemt een kudde Przewalskipaarden op.
Uitkijkpunten in Natuurpark Lelystad
Door de duidelijke bewegwijzering is het niet moeilijk een leuke route uit te stippelen. In het park leven verschillende soorten wilde dieren in grote leefgebieden en we fietsen van gebied naar gebied. We gaan regelmatig van het verharde pad af om bij een uitkijkpunt te stoppen. Soms kijken we rond vanaf de fiets, soms stappen we even af om een ‘geheim paadje’ te ontdekken of te picknicken op een bankje.
Pater Davidsherten en het dier van de Kerstman
We stuiten op de Pater Davidsherten. We kijken hoe ze grazen en bewonderen het kleine hertje. Als we ons nietsvermoedend omdraaien om verder te fietsen, blijken pal achter ons twee elanden te staan, die op hun gemakje de bosjes kaal eten. Oudste denkt ze meteen te herkennen: “Dit zijn de dieren van de Kerstman!” Hij bestudeert ze grondig en vindt ze mooi. Al vraagt hij zich wel af, hoe zo’n groot, log beest nou kan vliegen…
Frislingen
Het volgende gelukje zijn de frislingen. Dat woord kenden we niet, maar zo worden de biggetjes van de wilde zwijnen genoemd. De babyzwijntjes staan vandaag zo dicht bij het hek dat we de stippen op hun rug kunnen tellen. Heel veel tijd om te kijken hebben we echter niet, want het is bijna 15 uur.
Otters voeren
Drie uur, het vaste tijdstip waarop de otters gevoerd worden en daar willen we bij zijn. Al voor de boswachter arriveert, hebben we verschillende otters gespot. Wanneer de boswachter komt aanrijden in zijn kleine autootje wordt hij met gejuich ontvangen. Hij vertelt veel over de Europese otters die hier leven en beantwoordt geduldig alle vragen van het publiek. Ondertussen kijkt onze kleuter, zelf vegetariër, met een mengeling van afschuw en nieuwsgierigheid in de bakken die klaarstaan. De otters houden er duidelijk andere eetgewoonten op na dan hij. Vis en eendagskuikens staan dagelijks op het menu.
Het weerhoudt hem er niet van overal met zijn neus bovenop te staan. Het is dan ook mooi om te zien hoe de otters een visje uit de hand van de boswachter eten om het vervolgens mee te slepen naar de waterkant. Waar reigers al klaar staan om ze de vis afhandig te maken, soms met succes.
Speeltijd
Na al dat zitten op de fiets is het tijd om te spelen, vinden de kinderen en wij zijn het met ze eens. Ze duiken de speeltuin in. Daar kruipen ze door tunnels, roetsjen van de kabelbaan en klimmen op het klimhuis. Nog één keer van de glijbaan, nog één keer met de kabelbaan, nog één keer via de touwladder omhoog en dan zit het er echt op. De fietsen moeten terug, er wacht ons nog een flinke rit naar huis en de vermoeidheid slaat toe.
Op weg naar de parkeerplaats vraag ik ons oudste kind wat hij tegen andere kinderen zou willen zeggen over Natuurpark Lelystad. Zijn antwoord is veelzeggend: “Het is een mooi bos waar je heel veel dieren ziet die je nog niet kent en er is een leuke speeltuin.”
Uniek: WILDkamperen
Het Flevo-landschap nodigt wildkampeerders uit hun tent op te zetten in Natuurpark Lelystad van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli 2018. Dat betekent je tent open ritsen en oog in oog staan met een wisent, tijdens de avondwandeling nog even genieten van een bever die druk bezig is met het bouwen van een burcht, in de vroege ochtend met de boswachter mee op zijn ronde langs alle dieren en ontbijten met fantastisch uitzicht over de grote plas. Wil jij meedoen met WILDkamperen? Er is plaats voor maximaal 40 tenten, dus meld je snel aan via de website van Het Flevo-landschap. Heb je geen tent? Dan kun je terecht in de pre-historische boerderij.
Praktische informatie
Natuurpark Lelystad is een van de natuurgebieden die beheerd worden door Het Flevo-landschap. Het natuurpark is elke dag toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Het bezoekerscentrum is van maart tot en met oktober dagelijks open tussen 12 en 17 uur, van november tot en met februari sluit het een uurtje eerder. Ook het restaurant is elke dag open.
Ligging Natuurpark Lelystad:
Parkeren kost 3 euro. Als je je uitrijkaart samen met een consumptie afrekent in het restaurant, betaal je 2 euro. Fietsen zijn te huur voor 5,50 euro per dag. Kijk voor alle informatie op de website van Het Flevo-landschap.
Meer lezen
Nieuwsgierig wat er nog meer in deze omgeving te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Bataviawerf in Lelystad
- Pannenkoeken eten bij Hans & Grietje
- Belevenissenbos
- Vliegtuigen kijken bij Aviodrome
- Direct naar alle blogs over Flevoland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Het Flevo-landschap. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.