Waarom natuurspeeltuin Hoppies veel meer is dan spelen in de natuur

0
720

Op een warme dag ontdekt blogger Iris D.natuurspeeltuin Hoppies in Ammerzoden, ten noorden van Den Bosch. Hier kunnen kinderen zich de hele dag uitleven en mogen ze lekker vies worden.

Natuurspeeltuin Hoppies

Het is vanaf de weg even zoeken naar de speeltuin, voor mijn gevoel rijd ik midden tussen de boerenerven. Maar als ik beter kijk, zie ik een midgetgolfbaan, volgens de site van de speeltuin zou het daar moeten zijn. Het grote parkeerterrein en de grote loodsen die we aantreffen wijzen er niet op dat hier een hele gave natuurspeeltuin ligt. We zullen zien.

Met mijn kinderen (3 en 5) loop ik naar de entree van Hoppies, in een sfeervol ingerichte hal met daarin een lange bar. We krijgen van een medewerker meteen uitleg over het maïsdoolhof en het zwemwater en dan lopen we naar buiten.

Wat een ruimte! Overal waar ik kijk zie ik ruimte en groen, wat een verademing. We lopen het terras over, gaan aan één van de picknicktafels zitten en stallen onze spullen uit. Mijn kinderen staan te trappelen van ongeduld, maar omdat er zo veel te doen is vinden ze het moeilijk om te kiezen waar ze mee willen beginnen.

Welkom bij natuurspeeltuin Hoppies.
Welkom bij natuurspeeltuin Hoppies.
Hier is het, kan niet missen!
Hier is het, kan niet missen!

Blotevoetenpad

Ik besluit dat we eerst het blotevoetenpad gaan lopen. Deze route loopt helemaal rondom het terrein en bestaat uit diverse bakken met een speciale ondergrond. Hup, de schoenen gaan uit en de kinderen rennen voor me uit. Ze hebben er zin in. De bordjes met de voeten wijzen ons de weg.

We lopen over grote en kleine stenen, boomstammen, houtsnippers, door en over het water. De kinderen genieten van al die verschillende materialen aan de voeten. Soms is het scherp en niet zo fijn, soms is het heerlijk. Ze zijn compleet in het moment.

Yes, op weg naar de volgende bak van het blote voeten pad.
Yes, op weg naar de volgende bak van het blotevoetenpad.

Speelgedeelte voor kleine kinderen

Na ongeveer 40 minuten zijn we klaar met het pad en stuiven de kinderen door. Voor ik het weet zitten ze al op een traptrekker. Er is een speciale baan aangelegd waar ze over heen kunnen rijden. Er staat een stoplicht en een flitspaal. Maar het mooiste is dat ze de aanhangers zelf kunnen vullen met water en leeg kunnen laten lopen. Lekker knoeien dus.

De traptrekkerbaan ligt in het gedeelte voor de jongere kinderen. Naast een leuke speeltuin met allerlei kleine klimtoestellen en schommels is er ook een grote zandbak vol speelgoed. Er hangt een groot schaduwdoek boven. Dat alle kinderen zich op het heetst van de dag hier verzamelen is niet verwonderlijk.

Mijn dochter is er vrij snel klaar mee, zij heeft haar zinnen gezet op het knuffelen met de dieren. En dat kan want er is een enorme knuffelweide. We lopen de weide in en zien schapen, geiten, alpaca’s en koeien. De dieren vinden het heerlijk om geaaid te worden en lopen deels los over het terrein. Ze gaat vol goede moed van start, maar de dieren hebben vandaag niet zo veel zin. Zij hebben het ook warm en willen liever in de schaduw liggen.

Lekker rondjes rijden op de trekker.
Lekker rondjes rijden op de trekker.
Hetzelfde kun je zeggen van spelen in de zandbak.
Hetzelfde kun je zeggen van spelen in de zandbak.
Favorietje: ezels aaien in de knuffelweide.
Favorietje: ezels aaien in de knuffelweide.

Gedeelte voor grotere kinderen

Aan de andere kant van het terras ligt het speelgedeelte voor de grotere kinderen. Er is een skelterparcours, een tafeltennistafel en een airkussen. Ook ligt daar een midgetgolfbaan.

Na de lunch halen wij bij de kassa de midgetgolfspullen op en gaan aan de slag. Er zijn 19 banen. De oudste probeert ze allemaal. En hoewel sommige te moeilijk zijn, speelt ze zeker 15 holes. De jongste doet fanatiek mee en vindt het schitterend. Samen dwalen ze over het terrein en zijn ze helemaal in hun element.

Speelwater in Hoppies

Het terrein van natuurspeeltuin Hoppies wordt doorkruist door een aangelegd beekje dat je op verschillende manieren kan oversteken. Er zijn gewone bruggen, touwbruggen, boomstammen en een trekvlot. De kans op een nat of vies pak is vrij groot. De slogan van Hoppies is niet voor niets: spelen in de natuur, waar vies worden mag!

Maar de allerleukste manier om het water over te steken is door je eigen vlot te maken. Er liggen touwen, palen en drijfvaten verspreid over het terrein. Zeker de wat oudere kinderen kunnen zich fantastisch uitleven. We zien kinderen slepen met spullen, waarmee ze in het water vlotten bouwen en ze vervolgens gaan varen. In de beek is een aantal eilandjes waar ze naar toe varen om lekker te spelen en te kliederen.

Vergeet dus zeker niet om de zwemspullen mee te nemen. Over het algemeen is de waterkwaliteit in Hoppies goed en kunnen kinderen ook in het water lopen of zwemmen. De bodem is van klei en zorgt er voor dat kinderen vies worden. Gelukkig zijn er douches en kraantjes waar ze zich kunnen afspoelen.

Lekker met het trekvlot naar de overkant varen.
Lekker met het trekvlot naar de overkant varen.
Spullen verzamelen om een vlot te bouwen.
Spullen verzamelen om een vlot te bouwen.
Een eilandje midden in de beek.
Een eilandje midden in de beek.
Met een zelfgebouwd vlot over het beekje varen.
Met een zelfgebouwd vlot over het beekje varen.
De hele speelbeek.
De hele speelbeek.

Avontuur in het maïsdoolhof

Mijn kinderen vinden de modderige bodem maar niets. Ze willen het water niet in, daarom gaan we op avontuur in het maïsdoolhof. We krijgen een instructie mee over de regels die gelden in het doolhof. Als we de juiste weg volgen komen we letters tegen en die vormen een woord. Kinderen mogen absoluut NIET alleen het doolhof in en achteraf begrijp ik waarom.

Het maïsdoolhof van Hoppies is heel, heel erg groot. Je bent er zo 45 minuten tot een uur bezig om er uit te raken. Mijn kinderen vinden het zoeken na een half uur niet leuk meer. Ze raken vermoeid, oververhit en licht gestresst omdat ze de uitgang niet kunnen vinden. Met die hoge temperaturen is het ook niet ideaal om dan rustig te blijven. Gelukkig biedt Google Maps mij uitkomst.

Van manlief heb ik geleerd dat op de satellietfoto’s de doolhoven vaak staan en dat klopt inderdaad. Zo ben ik er een heel stuk sneller uit met twee kinderen die behoorlijk overstuur zijn. Het is dus zaak om om vooraf goed in te schatten of je kinderen dit maïsdoolhof aankunnen. Je bent er niet één, twee, drie uit en zult behoorlijk wat moeten lopen.

Pluktuin

Voordat we op huis aan gaan besluiten we als souvenir een mooi boeketje bij elkaar te plukken. De pluktuin staat in volle bloei en de zonnebloemen steken hoog boven het veld uit. Het is een gaaf gezicht. Iza plukt een bosje met alle kleuren van de regenboogén natuurlijk een zonnebloem.

Eten en drinken

Mijn kinderen zijn zo druk met spelen dat er haast geen tijd is om te eten. Maar zo af en toe melden ze zich bij mij aan de picknicktafel voor wat te eten of te drinken. Je mag je eigen spullen gewoon meenemen en nuttigen aan de tafels op het terrein.

Een hapje eten kan op het terras dat uitkijkt over alle speelplekken. Ook binnen kun je heerlijk en sfeervol zitten. Er worden onnoemelijk veel lekkere dingen geserveerd. Van smoothies tot salades en van pannenkoeken tot hamburgers. Maar ook hapjes, drankjes en natuurlijk ijsjes.

Uitzicht vanaf de overkant van de speelbeek.Uitzicht vanaf de overkant van de speelbeek.

Praktische informatie

Natuurspeeltuin Hoppies hoort bij champignonkwekerij Hopwaag. Naast het spelen in de speeltuin zijn er nog veel meer activiteiten te doen. Zo worden er kookworkshops, kinderfeestjes en rondleidingen georganiseerd.

Hoppies is geopend van begin april tot eind oktober op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13 tot 18 uur. En op zondag van 10.30 tot 18 uur. Tijdens de zomervakantie van regio midden en regio zuid is Hoppies open van dinsdag t/m zondag van 10.30 tot 18 uur.Het maïsdoolhof en de pluktuin zijn meestal geopend vanaf 1 juli, maar raadpleeg voor actuele informatie de site van Hoppies.

De entreeprijs bedraagt voor kinderen van 1 meter en langer 7,50 euro. Voor volwassenen is de entree gratis, maar als het maïsdoolhof open is, dan is de entree 4 euro (prijspeil 2018).Parkeren is gratis. Kinderen kunnen hier makkelijk een hele dag doorbrengen.

Wat ga jij doen bij natuurspeeltuin Hoppies?
Wat ga jij doen bij natuurspeeltuin Hoppies?

Ligging

De speeltuin ligt in Ammerzoden, op de grens van Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Meer lezen

Wil je meer lezen over spelen in de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!

Hoppies is veel meer dan een natuurspeeltuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.