Help! Noodweer tijdens de vakantie

0
525

Help! Noodweer tijdens de vakantie. Ja, ook bij de bloggers van KidsErOpUit gaat er weleens iets mis op reis. We geven jullie een kijkje achter de schermen in onze rubriek ‘Help!’. We hopen dat onze ervaringen en bijbehorende tips jullie helpen in een ‘noodsituatie’ tijdens een vakantie met kinderen.

Help! Noodweer tijdens de vakantie

Deze keer: noodweer tijdens de vakantie. Lees hoe het Engelse weerbericht aan Annemiek voorbij gaat en hoe Iris en Saskia geen kant meer op kunnen wanneer er een hoosbui losbarst.

Voorbereiden op storm aan Nederlandse kust

Annemiek: “De eerste keer dat we een stevige storm meemaken tijdens een kampeervakantie is in Schoorl, aan de Nederlandse kust. Via sociale media verneem ik dat er midden op de dag storm op komst is. We spannen onze tent dus strak af en doen de luifel naar beneden zodat de wind er geen vat op krijgt.

We maken er op een plek buiten de camping een leuke dag van met de gedachte: als de boel de lucht in gaat, zijn het maar spullen en zijn wij veilig.

Terug op de camping blijkt dat in de omgeving veel schade is en ook op de camping is bij anderen veel schade: boom op caravan, koepeltentjes aan flarden gewaaid. Maar onze tent, een Albatros van De Waard, staat nog steeds zoals we hem hadden achtergelaten. Wat zijn we blij dat we voorzorgsmaatregelen hebben getroffen!”

De lucht is dreigend donker.
De lucht is dreigend donker.

Vol in de wind in Cornwell

Hoe anders vergaat het de familie in Engeland. Annemiek: “We zijn op een camping in Cornwell. We zien wel dat anderen met stormbanden bezig zijn en dat windschermen worden ingepakt, maar bij ons er valt geen kwartje…

‘s Nachts begint het heel hard te waaien, vól onder onze luifel. We wachten even af, maar al snel wappert het zo hard, dat we bang zijn dat de luifel scheurt of de tent door het geflapper uit de stokken schiet. Ook wordt de tent een beetje opgetild door de wind. Supereng!

Uiteindelijk ga ik in de tent aan de stokken hangen om de boel tegen te houden en ritst mijn man buiten de luifel af en spant de scheerlijnen strak omlaag. De kinderen zijn echt bang, maar ik hoor hoe ze elkaar gerust stellen. Mijn man kan nog net de stoelen plat op de grond leggen en het ‘keukenkastje’ tegen de ingang van de tent schuiven, maar voor verdere actie waait het echt te hard. We wachten in de tent tot de storm voorbij is.”

“Achteraf gezien hadden we in de UK beter de weerberichten en het gedrag van andere kampeerders moeten lezen”, blikt Annemiek terug. “Dan hadden we de boel vooraf opgeruimd en afgespannen en eventueel de tent verlaten en in het gebouw van de camping gewacht tot de storm over was.

Gelukkig lopen onze beide stormervaringen goed af, maar we leren een paar wijze lessen. We hebben een stevige tent die veel wind aankan, maar tegen een vallende boom is geen enkele tent bestand. Dus bij echt noodweer – wat je dus ziet aankomen als je het weerbericht leest én op het gedrag van de andere campinggasten let – schuil je dus beter op een veilige plek, zoals het toiletgebouw of een gezamenlijke ruimte. Vraag vooraf aan de campingeigenaar wat een goede schuilplaats is in geval van nood.”

Na de storm. De tent van Annemiek komt er zonder kleerscheuren uit, maar spannend was deze avond wel.
Na de storm. De tent van Annemiek komt er zonder kleerscheuren vanaf, maar spannend was deze avond wel.

Hagelstenen als knikkers

Wind is één ding, maar wat ook veel kampeerders vrezen, is hagel. Voor Iris is de hagelbui die hen in Frankrijk treft dan ook op zijn minst een indrukwekkende ervaring te noemen.

Ze vertelt: “We kamperen in de Dordogne, onze dochter. is 1 jaar. We staan op een minicamping met onze vouwwagen. France Meteo geeft code oranje af voor de avond, maar de Nederlandse campingeigenaren vertellen ons niet in paniek te raken, het zal ongetwijfeld meevallen. Die avond zitten we dan ook gezellig met alle campinggasten te barbecuen als we in de verte de lucht pikzwart zien worden. Komt het slechte weer onze kant op, krijgen we echt noodweer tijdens de vakantie?

Net als sommige anderen zetten we de tent extra vast en zetten de stoelen, tafel en andere lossen dingen in de voortent neer. We leggen ook onze tassen in het slaapgedeelte van de vouwwagen neer, uit voorzorg voor als het water de voortent in loopt.

Ik ga in bed liggen lezen, mijn man blijft nog even buiten om foto’s van de lucht te maken. Ineens klinkt een soort geluid als van een tsunami (zo stel ik me dat voor): er komt een soort gedonder aanrollen. En dan ineens… Binnen tien seconden lijkt het of iemand een mitrailleur staat af te schieten op onze tent. Ik voel iets op mijn hoofd: de hagelstenen zo groot als eieren komen dwars door het tentdoek heen!”

Grote hagelstenen boren zich met kracht door het tentdoek. Iris schuilt noodgedwongen met man en kind onder hun slaapzakken.
Grote hagelstenen boren zich met kracht door het tentdoek. Iris schuilt noodgedwongen met man en kind onder hun slaapzakken.

Veilige schuilplek zoeken bij noodweer tijdens de vakantie

Iris vertelt verder: “Ik gris mijn dochter uit de andere slaapcabine en we gaan met zijn drieën onder onze slaapzakken zitten om te schuilen. Ik ben echt heel erg bang We kunnen geen kant meer op! Zodra het iets minder wordt, rennen we naar het washok.”

Iris sluit zich na deze ervaring helemaal aan bij de tip van Annemiek: “Als je noodweer ziet aankomen, blijf niet in je tent liggen, maar zoek een veilig heenkomen in het washok of een ander gebouw van steen.”

De hagelbui duurt uiteindelijk maar een paar minuten, maar in die korte tijd is de complete camping vernield. Het dak van het huis van de eigenaren is kapot en tenten, caravans en campers hebben gaten. De auto’s zien eruit als poffertjespannen. Veel autoruiten gebarsten. Van het meubilair dat nog buiten staat, is niets meer heel.

Iris: “We mogen die nacht onze matras bij de eigenaren in de woonkamer leggen om daar te slapen. Al komt daar niet veel van terecht. Mijn zusje staat op een camping vlakbij, daar is er niets aan de hand. Zij komt de volgende dag langs om ons te helpen onze gehavende spullen in te pakken.”

Deze knikkers boezemen de campinggasten behoorlijk wat angst in.
Deze knikkers boezemen de campinggasten behoorlijk wat angst in.
De hagelbui van de avond ervoor duurde maar een paar minuten, maar richt in die korte tijd een behoorlijke ravage aan.
De hagelbui van de avond ervoor duurde maar een paar minuten, maar richt in die korte tijd een behoorlijke ravage aan. Dit mag met recht noodweer tijdens de vakantie genoemd worden.

Goed verzekeren tegen noodweer

Net als Annemiek, let Iris nu beter op het lokale weerbericht: “Neem een code die afgegeven wordt altijd serieus. Neem het zekere voor het onzekere. Extreem weer komt steeds vaker voor en is veelal lokaal.”

Ze voegt nog toe: “Als je een nieuwe caravan of tent hebt, verzeker deze dan goed. Wij hadden een 25 jaar oude vouwwagen bij ons, dus voor ons was dat niet nuttig. Maar er waren mensen met een nieuwe camper, niet verzekerd, die was totall loss. Dat is wel heel erg zuur.”

Zwarte lucht en heftig noodweer

Maar al zie je het slechte weer aankomen en ben je voorbereid op noodweer tijdens de vakantie, de heftigheid kan je toch overvallen, zo merkte Saskia. “We kamperen in Frankrijk op een hele kleine camping. De een na laatste avond wordt heel slecht weer verwacht. Uit voorzorg breken we de voortent alvast af en leggen alle losse spullen in de auto of caravan. De andere kampeerders slapen in een tent, ook zij breken alvast af en slapen hun laatste nacht bij de campingeigenaren in de woonkamer. Wij blijven in de caravan en zijn daarmee de enige gasten die nog op de camping slapen.”

Die avond breekt het voorspelde noodweer los. De lucht wordt zwart, het regent keihard en het onweert. De wind giert om de caravan en Saskia en haar gezin schudden flink heen en weer. “We leggen losse spullen in kastjes en we nemen de kinderen bij ons in bed. We vinden het doodeng, maar we kunnen geen kant meer op. Nu de caravan uitgaan en een veilige plek in een van de gebouwen zoeken is geen optie meer.”

Na heel wat uurtjes in spanning neemt het noodweer af. “We hebben het heelhuids doorstaan en de caravan is nog heel. We zijn nog opgeluchter als we horen dat op een camping vijf kilometer verderop de caravans echt zijn weggewaaid. Dat had ons ook kunnen overkomen! De volgende keer zoeken we bij noodweer tijdens de vakantie een veilig heenkomen in een van de gebouwen van de camping of gaan we in de auto zitten. Gevoelsmatig is dat veiliger dan in een caravan.”

Dreigende lucht.
Dreigende lucht.
Het begint keihard te regenen.
Het begint keihard te regenen.
En dan wordt het buiten helemaal zwart. Harde regen, wind en onweer. Het kan flink tekeer gaan in Frankrijk!
En dan wordt het buiten helemaal zwart. Harde regen, wind en onweer. Het kan flink tekeer gaan in Frankrijk!

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over pech en ongemakken tijdens het reizen met kinderen? Klik & kijk voor meer tips en ervaringsverhalen:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.