Naar Paleis Het Loo met kinderen? Ga met een speurtocht op pad

0
576

Een bezoek aan Paleis Het Loo met kinderen? Bij Saskia thuis is de eerste reactie niet positief. “Ik ben daar al geweest” zei dochter M. en zoon C. vult aan: “Ik wil niet naar een paleis, dat is stom”. Zucht, nee, dat is niet stom. Wedden dat jullie het leuk vinden als we er zijn? M. draait snel bij en C. stapt mopperend de auto in. Joepie, we gaan iets leuks doen!

Naar Paleis Het Loo met kinderen

Camiel is nog steeds aan het mopperen als ik de auto bij Paleis Het Loo parkeer. Niet heel erg enthousiast loopt hij mee naar het entreegebouw. Ik heb op de website gezien dat er speurtochten zijn en vraag daar bij de kassa naar. M. krijgt de speurtocht voor meisjes van 8 t/m 12 jaar waarbij ze met het hondje Antoinette op pad gaat. “Hoe oud ben jij?” vraagt de meneer achter de kassa aan C. “Zeven? En ben je een beetje slim?” C. knikt heel hard van ja. “Dan krijg je de speurtocht met de slimme waakhond Hector van mij”. Stralend neemt C. de speurtocht voor jongens van 8 t/m 12 jaar in ontvangst. “Als er moeilijke vragen bij zitten dan wil je zus je vast wel helpen” zegt de meneer nog. M. trekt net niet meteen de speurtocht uit C.’s handen.

We lopen naar de entree van het echte paleis. Via een trap onder het bordes komen we in een hal waar de garderobe, audiotour uitgifte, toiletten en paleiswinkel te vinden zijn. Inmiddels hebben M. en C. ontdekt dat de speurtocht uit twee delen bestaat, een voor binnen en een voor buiten. “We gaan niet naar de tuin hoor” roepen ze samen. Dat zullen we nog wel zien straks.

Op de kaart kijken waar de ingang van het paleis is.
Op de kaart kijken waar de ingang van het paleis is.
Met de speurtocht in de hand naar het paleis lopen.
Met de speurtocht in de hand naar het paleis lopen.
Paleis Het Loo.
Paleis Het Loo.

Met een speurtocht het paleis verkennen

Het is even goed kijken hoe de speurtocht werkt. De vragen zijn genummerd en gerelateerd aan een ruimte in het paleis met een nummer. Voor je het weet haal je al die nummers door elkaar. M. en C. hebben beide een andere speurtocht met andere opdrachten in andere ruimtes. Dat zorgt er met twee competitieve kinderen voor dat ons tempo hoog ligt. Ze willen beide snel naar de volgende ruimte en wachten op elkaar is moeilijk. Dan ontdekken ze dat ze minder lang hoeven te wachten als ze elkaar helpen met de opdrachten.

Ik probeer ze te interesseren voor de ruimtes zonder speurtochtopdrachten. “Zien jullie hoe klein die bedden zijn?” vraag ik. “Ja, en dat gordijn er omheen is om te zorgen dat het warm bleef” antwoordt M. Ok, er is gelukkig iets blijven hangen van ons bezoek aan het Paleis van Versailles.

Druk bezig met de speurtocht.
Druk bezig met de speurtocht.
Op zoek naar een van de antwoorden.
Op zoek naar een van de antwoorden.
Ze kunnen de speurtocht goed zelfstandig maken.
Ze kunnen de speurtocht goed zelfstandig maken.
Indrukwekkende kamers....
Indrukwekkende kamers….

In de kapel kijken we iets langer rond. “Hier worden weleens kinderen gedoopt” vertelt oma die vandaag met ons mee is. Mijn twee niet gelovige kinderen kijken haar een beetje raar aan. Waar heeft oma het over? “Ze krijgen een beetje water over hun hoofd als zegening van God” vertellen we. “Dat hebben wij toch niet gehad?” vraagt M. Nee, dat klopt. C. is meer gefascineerd door de troon die er staat. Ook het orgel ziet hij eerst aan voor een troon, maar door een paar stappen naar achteren te zetten ziet hij het orgel volledig. “En die kaarsen zijn niet echt want dan komt er brand” concludeert hij. Ik verbaas me erover dat zo’n eenvoudige kapel zoveel gespreksstof oplevert.

Dan moeten we echt verder met de speurtocht van de kinderen. Bij sommige opdrachten krijgen ze een letter en deze letters vormen samen een woord. M. en C hebben al heel snel door welk woord wordt gezocht bij C.’s speurtocht. “Die speurtocht is echt te makkelijk, iedereen weet dat antwoord!” zegt M. C. sluit zich daarbij aan: “Je weet toch wie er na Willem-Alexander de koningin wordt?”. Tja, dat is inderdaad niet een vraag die heel moeilijk is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar als je al een A en M hebt verzameld als eerste twee letters van de naam. De speurtocht van M. vraagt gelukkig wat meer gepuzzel. Haar gezochte woord is niet zomaar te raden, maar we komen er met z’n vieren wel uit.

Bij de garderobe balie laten ze hun speurtocht zien. Ja, de antwoorden zijn goed en dus krijgen ze een aardigheidje.

Een rondje door de paleistuin

We zijn bij Paleis Het Loo op een dag met wisselvallig weer. Het is nog droog als we klaar zijn met ons rondje door het paleis. Ik wil toch graag eventjes in de tuin kijken. “Nee, we lopen niet helemaal naar achteren” beloof ik. Paleis Het Loo heeft een hele mooie tuin waar het gewoon leuk is om eventjes te kijken. M. en C. vermaken zich al snel met het springen over een droge fonteinbak en ze willen echt op het grote bordes op de foto.

Op weg naar de auto komen we vlakbij de stallen langs een vrij nieuwe speeltuin. Er is een kleine versie van Paleis Het Loo nagemaakt van hout. Een erg leuk speeltoestel met allerlei klimmogelijkheden. Deze mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Paleis Het Loo met kinderen.

He, een wereldbol.
He, een wereldbol.
Maureen krijgt het weer voor elkaar: een foto maken van een springende Camiel.
M. krijgt het weer voor elkaar: een foto maken van een springende C.
Het kleine Loo mag je niet missen tijdens je bezoek aan Paleis Het Loo met kinderen.
Het kleine Loo mag je niet missen tijdens je bezoek aan Paleis Het Loo met kinderen.

Paleis Het Loo in Apeldoorn, een stukje geschiedenis

Paleis Het Loo is nu een nationaal museum, maar was voorheen een koninklijk paleis. Stadhouder Willem III kocht in 1684 Het Oude Loo en liet op het terrein het huidige paleis bouwen. Later werd het paleis uitgebreid met vier paviljoens. Hier kwamen de koninklijke appartementen van Willem III en Mary Stuart. Van1686 tot 1975 was Paleis Het Loo de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen. Prinses Margriet was de laatste bewoonster. Tussen 1977 en 1984 zijn de tuinen en het paleis vollediggerenoveerd.

In de periode 2018-2021 wordt Paleis Het Loo grootschalig verbouwd.

Handig om te weten over een bezoek aan Paleis Het Loo met kinderen

Tijdens een bezoek aan Paleis Het Loo met kinderen kan je kiezen uit verschillende activiteiten voor ze. Wij gingen met de koninklijke honden op speurtocht, maar er is ook een speciale audiotour voor kinderen vanaf 6 jaar. Tijdens de schoolvakanties zijn er regelmatig extra activiteiten. Soms moet je je hier voor opgeven, bekijk dit vooraf op de website van Paleis Het Loo.

Met de Museumkaart kan je Paleis Het Loo gratis bezoeken. Geen Museumkaart? Dan betaal je voor een gezinskaart (2 volwassenen en max 4 kinderen t/m 12 jaar) 35 euro. Tijdens speciale tentoonstellingen kan er een toeslag gelden. Parkeren kost 2,50 euro per uur met een maximum van 7 euro. Het paleis is meestal geopend van dinsdag t/m zondag. Actuele openingstijden en entreeprijzen zijn te vinden op de website van Paleis Het Loo.

Heb jij al eens een bezoek aan Paleis Het Loo met kinderen gedaan?

Meer lezen

Er is meer leuks in Apeldoorn te doen met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.