Prison Island met kinderen: een combinatie van Fort Boyard en escaperoom

0
969

Op zoek naar een leuk, actief uitje met kinderen van verschillende leeftijden? Blogger Iris bezocht met vier kinderen Prison Island. Vorm teams en verdien zo veel mogelijk punten in de vele gevangeniscellen met verschillende spellen, sporten, puzzels en uitdagingen.

Prison Island met kinderen: een leuk, actief uitje voor alle leeftijden

We staan voor een uitdaging. Een goede vriendin komt op bezoek en we willen iets leuks doen met de kinderen. Alleen zijn die kinderen van hele verschillende leeftijden, variërend van 6 jaar tot een tiener van bijna 14. De dierentuin wordt afgekeurd, de middelste vindt het saai. Binnenspeeltuinen kunnen al helemaal niet, want daar is de oudste uitgegroeid. Lastig. Uiteindelijk komen we op de website van Prison Island terecht.

Prison Island is een combinatie van Fort Boyard en een escaperoom, lezen we op de website. Het televisieprogramma Fort Boyard ken ik nog wel. Allemaal kamers waar verschillende uitdagingen te moet doen zijn met een team. Soms puzzels, soms meer fysiek. We kijken wat filmpjes op YouTube en worden allemaal enthousiast. Zelfs onze tiener!

Een telefoontje naar locatie Utrecht leert ons dat het ook geschikt is voor jonge kinderen van rond de 6 jaar. We boeken voor de volgende dag. Voor de zekerheid wel een half uur langer dan de standaardtijd van een uur. We verwachten dat Prison Island met kinderen wat langer zal duren.

Met zijn allen de gevangenis in bij de Kartfabrique in Utrecht

De volgende dag komen we aan bij de Kartfabriek in Utrecht. Wat een enorme locatie! Er zijn hier veel mogelijkheden: karten op grote banen, lasergamen en Prison Island spelen. Wij lopen richting de gevangenis. Bij de balie krijgen we de opdracht ons in twee teams te verdelen en die teams een naam te geven. We gaan voor de jongens tegen de meisjes, een groep van 3 en van 4.

In elk team krijgt een persoon een keycord met een tag er aan. Daarmee kunnen we de verschillende cellen openen. “Ik vind het zo spannend! Ik kan niet wachten om te beginnen”, giechelt de jongste van de groep (6) opgewonden. Over een kwartier mogen we de oranje lampen volgen richting de cellen. We nemen plaats in het café en drinken wat tijdens het wachten.

Een cel opent met een speciale tag
Een cel in Prison Island opent met een speciale tag

Uitdaging in alle cellen

Dan is het eindelijk zo ver. We lopen een stuk of zeven steile trappen omhoog en komen in een grote ruimte terecht met overal ijzeren deuren. De locatie in Utrecht bestaat uit maar liefst 38 cellen, verdeelt over drie verdiepingen. En in al die cellen wacht een andere uitdaging. We zien veel groepen om ons heen van de ene naar de andere cel rennen. Sommige groepen zien er behoorlijk fanatiek en oververhit uit.

Een medewerker ontvangt ons. “Ik ben vandaag jullie prison guard. Jullie kunnen altijd naar me toe komen voor vragen of speluitleg”. Hij neemt ons mee naar een kamer waar we een voorlichtingsfilm te zien krijgen.

Maximaal aantal punten verdienen

In de film wordt uitgelegd hoe alles werkt binnen Prison Island. Met onze tag kunnen we een cel openen. De cellen waar een groen lampje brandt, zijn niet bezet. Op de deur hangt een bord waarop staat wat we van de cel kunnen verwachten. Voor hoeveel mensen is de kamer minimaal geschikt? Is het vooral een fysieke uitdaging, behendigheid of tactisch?

De moeilijkheidsgraad staat aangegeven met een 1, 2 of 3. De naam van de kamer staat ook op het bord, plus een hint over de uitdaging en het aantal punten dat maximaal te verdienen is. We mogen de cellen gewoon verlaten wanneer we willen en worden nooit echt opgesloten. Als onze tijd om is, werkt de tag niet meer en kunnen we geen nieuwe cel meer in.

Punten bij elkaar sprokkelen tijdens behendigheidsspel

Tijd om ons Prison Island avontuur met kinderen te beginnen! Onze twee teams splitsen op en beginnen allebei bij een andere cel. Ons team, de meiden, gaat een cel in waar ‘Basket’ op staat. Op het bord staat dat deze uitdaging vooral fysiek is en om behendigheid gaat. We zien drie baskets om verschillende hoogtes hangen. De opdracht: binnen de tijd zo vaak mogelijk raak gooien. Maar dan wel vanachter de tralies, wat extra moeilijk is. De meiden beginnen fanatiek te gooien en we sprokkelen zowaar wat punten bij elkaar.

Lichtgevende knopjes indrukken

Daarna gaan we achter elkaar steeds een andere cel van Prison Island in. De opdrachten die we tegenkomen, variëren van met behulp van lange buizen een bal doorgeven tot hij in een gat valt, tot kruipen door tunnels waar knopjes in verborgen zitten. Er is voor iedereen wat wils, bijvoorbeeld een voetbal in gaten schieten voor punten, een kunstroof doorzien door de juiste code te kraken en memory en mastermind spelen.

“Ik vind deze echt het leukst, kunnen we die nog een keer spelen?”, vraagt de jongste bij een cel waar zo snel mogelijk de lichtgevende knopjes ingedrukt moeten worden. We gaan er opnieuw in en verbeteren ons record.

En cellen waar je vooral moet nadenken
En cellen waar we vooral moeten nadenken
De lichtgevende knopjes op tijd indrukken valt in de smaak
De lichtgevende knopjes op tijd indrukken valt in de smaak

Alleen de hoogste score telt

Als we tijdens een spel met sterren en lampjes een groot aantal punten binnenslepen, maken we een fout. We denken slim te zijn door het spel meerdere keren opnieuw te spelen en veel punten te halen, maar alleen de hoogste score per cel telt een keer mee. Zo verspillen we kostbare tijd.

Als we aan het einde van onze speeltijd het jongensteam tegenkomen, blijkt dat zij dezelfde fout hebben gemaakt. “We hadden ontdekt hoe we veel punten konden verdienen met een flipperkast en dat hebben we een heleboel keer gedaan. En die telde maar 1 keer!”, moppert onze oudste zoon (11).

Gelukkig kan hij het baal-gevoel snel loslaten en dan zijn we het er allemaal over eens: het wat een superleuk uitje met zijn allen! En inderdaad geschikt voor de verschillende leeftijden binnen onze groep. In het café bij Prison Island printen we met onze tags de scorelijsten van onze teams uit. Hoera, de meiden hebben gewonnen! “We gaan echt nog een keer hoor, en dan gaan we jullie verslaan”, zegt onze jongste zoon (9). Deal!

We spotten het jongensteam een verdieping lager
We spotten het jongensteam een verdieping lager
Aan het einde printen we met de tag onze scores uit
Aan het einde printen we met de tag onze scores uit

Praktische informatie

Prison Island is een concept dat op meerdere locaties gespeeld kan worden. Wij waren bij de XL-locatie in Utrecht. Prison Island is er ook in Assen, Echt, Middelburg, Winterswijk en Zoetermeer.

Prison Island is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6. Een bezoek van een uur kost in Utrecht 17,50 per persoon. Het is ook te boeken voor anderhalf uur of twee uur. Er zijn speciale tickets voor kinderfeestjes voor 24 euro. Daarbij krijgen de kinderen een kindermenu, een ijsje en onbeperkt limonade.

In Utrecht zijn er combinatietickets te koop met karten of lasergamen op de zelfde locatie. Meer informatie is te vinden op de website van Prison Island.

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen in een bijzonder uitje met kinderen? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.