Naar Zweden met kinderen? Zo kom je er

6
926

Zweden klinkt heel ver weg. Maar wist je dat je er met 500 kilometer rijden al kan zijn? Er zijn meerdere mogelijkheden omnaar Zweden te gaan. In dit blog zet Saskia de verschillende opties op een rijtje, inclusief een indicatie van de kosten.

Reizen naar Zweden

Vooral voor de overtochten kunnen de prijzen variëren per periode, wanneer je boekt en het voertuig waarmee je gaat. Ook de keuze van de hut bepaalt de prijs, zo kost een panoramsuite aanzienlijk meer dan een binnenhut. Bekijk de websites van de ferries om de exacte prijs voor jullie situatie te vinden.

Naar Zweden met de ferry Travemunde – Trelleborg (met TT-line)

Travemunde ligt in Noord-Duitsland en is vanuit onze woonplaats Deventer ongeveer 440 kilometer rijden (ok, Deventer klinkt voor sommige Randstedelingen ook erg ver, maar vanaf Amsterdam ben je er binnen een uur, valt mee toch?). Onderweg kan je opstoppingen tegen komen bij Hamburg en Bremen, vooral op de zwarte zaterdagen is het daar druk. Wij kozen voor zondag als vertrekdag en reden er binnen 4 uur heen, hierdoor hadden we genoeg tijd voor een heerlijke middag aan het strand.

Bij Travemunde ligt de ferry van TT-line al klaar om ons naar Trelleborg te brengen.
Bij Travemunde ligt de ferry van TT-line al klaar om ons naar Trelleborg te brengen.
Speciaal ontvangst bij TT-line voor kinderen. Twee piraten knutselen een ballon-figuur en delen chocolademunten uit. Dat is ontspannen reizen naar Zweden!
Speciaal ontvangst bij TT-line voor kinderen. Twee piraten knutselen een ballon-figuur en delen chocolademunten uit. Dat is ontspannen reizen naar Zweden!

De ferry vertrekt om 22 uur, inchecken kan tot 21 uur. Wij kozen ervoor om aan de kust iets te eten, maar dit kan ook aan boord. Er is van alles te doen aan boord: genieten van het uitzicht, er is een casino (niet toegankelijk voor kinderen), een bioscoop en een winkel. Speciaal voor kinderen is er de kidslounge, dat stelde niet veel voor en is leuk t/m 6 jaar. Er is een kleine ballenbak met glijbanen en een paar loopauto’s. Slapen deden we in onze 4-persoons binnenhut. Deze was klein maar comfortabel, we hebben allemaal heerlijk geslapen in onze mini hotelkamer op zee.

Vanaf onze TT-line ferry kijken naar de activiteiten in de haven.
Vanaf onze TT-line ferry kijken naar de activiteiten in de haven.

Om 7.30 uur is de aankomst in Trelleborg, in het zuidelijkste puntje van Zweden. Het is mogelijk om aan boord te ontbijten, wij gingen liever picknicken aan de Zweedse kust.

Met TT-linekostte een enkele reis voor 4 personen met een personenautoons in het hoogseizoen 264 euro (dat is inclusief 89 euro voor de 4-persoons binnenhut).

Naar Zweden met ferry Kiel – Goteborg (met StenaLine)

Kiel ligt iets noordelijk dan Travemunde, voor ons is het zo’n 450 kilometer rijden. We hebben deze overtocht in 2008 gemaakt toen M. nog een baby was en dit jaar in omgekeerde richting (< is nu bijna 7 en C. is net 5 jaar oud). In 2008 vertrokken we op een zaterdag en hebben we bij Hamburg en Bremen erg lang in de file gestaan, zelfs zolang dat we bijna de boot hadden gemist. Niet echt een lekker ontspannen begin van je vakantie. Onze tip: neem een hele ruime veiligheidsmarge met je tijd, er is niets vervelender dan je vakantie te beginnen met het uitzwaaien van een gemiste ferry….

Vanuit Kiel vertrekt de ferry om 18.45 uur, uiterlijk inchecken om 18.15 uur. Met dit vertrektijdstip is het handig om aan boord te eten. Het is aan te raden om het diner vooraf te reserveren, tegelijk met het boeken van de overtocht. Je kan kiezen uit twee shifts voor het diner en vooral de vroege shift is populair, helemaal bij gezinnen. Het buffet is gigantisch uitgebreid, als visliefhebber kon ik m’n hart ophalen. Maar ook voor vleesliefhebbers is er genoeg keuze. Smullen dus! Na het diner is er genoeg tijd over om de boot te bekijken. De voorzieningen zijn wat uitgebreider dan bij TT-line. De kinderen genoten volop van het knutselen bij de kidsclub en de mini-disco.

De 4 persoons binnenhut bij StenaLine. Een comfortabele manier om naar Zweden te reizen.
De 4 persoons binnenhut bij StenaLine. Een comfortabele manier om naar Zweden te reizen.

De binnenhut is prima voor elkaar. Ook hier treffen we twee stapelbedden en een complete minibadkamer aan.

Aankomst in Göteborg is om 9.15 uur. Voor die tijd wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet gereserveerd. Bij onze kinderen leverde dat glimmende oogjes op, ze mochten uit al dat lekkers kiezen wat ze wilden. Een paar dagen later was het nog steeds StenaLine voor en StenaLine na in hun verhalen.

Aankomst in Kiel. Voordat we de auto opzoeken genieten we nog even van het uitzicht en de buitenlucht.
Aankomst in Kiel. Voordat we de auto opzoeken genieten we nog even van het uitzicht en de buitenlucht.

Wij betaalden in het hoogseizoen bij StenaLine voor een enkele reis 143 euro. De 4-persoons binnenhut was 115 euro. Samen is dat 258 euro. Wil je ook dineren en ontbijten aan boord? Wij betaalden het familie-tarief, voor 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen is dat 89 euro, inclusief drankjes.

Naar Zweden via Denemarken en dan met de Öresundbrug

Deze optie hebben we overwogen voor onze rondreis in Zweden, maar we hebben gekozen voor een overtocht met een ferry omdat we dat een hele comfortabele manier van reizen vinden. Vooral als je een bezoek aan Zweden wilt combineren met Legoland in Denemarken is deze route een aanrader. Ook met een caravan of vouwwagen achter de auto valt deze route meestal goedkoper uit en met zo´n 900 kilometer voor de boeg is dit net mogelijk zonder extra overnachting.

Het is ook mogelijk om alleen Puttgarden-Rodby met een pont te doen (zie ook onder ‘overige opties’) en daarna de Öresundbrug naar Malmö te nemen. Dat scheelt ruim 100 kilometer.

Een enkeltje over de Öresundbrug kost 49 euro voor een personenauto. Met caravan of vouwwagen achter de auto betaal je 98 euro.

Overige opties om naar Zweden te reizen

Behalve bovenstaande drie manieren om in Zweden te komen zijn er meer opties. Je kan natuurlijk gaan vliegen en dan een auto huren (lijkt me omslachtig en duur, tenzij je helemaal in het noorden moet zijn of een citytrip doet). Ben je bang voor varen, vliegen en lange bruggen? Dan zou je over land kunnen rijden, via Rusland en Finland. Maar dat zijn heel veel kilometers en qua tijd past dat niet in de gemiddelde schoolvakantie.

Vooral per ferry zijn er meer realistische mogelijkheden om in Zweden te komen:

  • Frederikshaven (noord Denemarken) – Oslo (Noorwegen). Deze route is ook van StenaLine en qua prijs vergelijkbaar met Kiel – Göteborg. Vooral handig als je in het westen van Zweden wilt zijn.
  • StenaLine vaart ookvan Rostock en Sassnitz naar Trelleborg, van Grena naar Varberg en van Frederikshaven naar Göteborg. Voordeel van de kortere overtochten is dat je geen hut op de boot nodig hebt, dat maakt de overtocht goedkoper. Bekijk de website van StenaLine voor de prijs van deze overtochten.
  • Met Colorline van Kiel naar Oslo. Dit is de langste overtocht en daarmee ook de duurste (vanaf 280 euro in het laagseizoen). De ferry is wel erg luxe en onder andere voorzien van een zwembad en shopping mall.
  • Via Denemarken is het mogelijk om naar Zweden te gaan met twee korte overtochten van Scandlines, namelijk Puttgarden-Rodby (vaartijd 45 minuten, vertrekt elke 30 minuten) en Helsingor-Helsingborg (vaartijd 20 minuten, vertrekt elke 20 minuten). Een combinatieticket kost circa 100 euro.

Algemene ferry-tips

Ga je voor het eerst met een ferry? Dan zijn dit een aantal zaken omrekening mee te houden:

  • Boek op tijd, voor een ferry geldt: vol=vol. De meeste ferries zijn vanaf december te boeken.
  • Elke ferry hanteert andere regels ten aanzien van de hoogte (en lengte) van de auto. Als je een dakkoffer op de auto hebt, dan is deze combinatie vaak hoger dan 2 meter. Bij StenaLine Kiel-Göteborg val je hierdoor in een iets duurdere prijsklasse.
  • Op sommige lijnen van StenaLine kan een caravan gratis of voor 25 euro mee.
  • Vertrek op tijd, liever tijd over zodat je bij de vertrekhaven iets kan doen, dan dat je de boot mist.
  • Zorg dat je een aparte tas hebt met spullen die je nodig hebt aan boord, je kan tijdens de overtocht niet meer bij je auto.
  • In de tas stop je: toiletartikelen, pyama en schone kleding voor de volgende dag. Eventueel iets te doen voor de kinderen als je veel tijd aan boord hebt. Een warme winddichte jas is fijn als je buiten op het dek wilt kijken.
  • Ben je gevoelig voor geluid? Neem dan voor de zekerheid oordoppen mee. Het schijnt dat in sommige hutten de machinekamer te horen is. Anders kan het handig zijn als je net een hut aan een gang hebt waar veel passagiers langs moeten. Wij hebben zelf nooit last gehad van geluidsoverlast, maar we zijn vaste slapers.
  • Bang dat je zeeziek wordt? Koop dan voor vertrek pilletjes tegen zeeziekte.
  • Heb je een baby of dreumes mee? Dan is het handig om een Deryan bedje mee te nemen, die past precies tussen de bedden van een 4-persoonshut (zowel bij StenaLine als TT-line). Ons Nomad kinderbedje was te breed en blokkeerde daardoor de deur.

Maar vooral: geniet van de overtocht, je vakantie naar Zweden is begonnen!

Meer lezen

Meer praktische tips lezen voor een verblijf in Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter)

6 REACTIES

  1. Dit is al van wat langer geleden, maar wij gaan deze zomer heen. Welke reis heeft jouw voorkeur? We hebben een dochter van 9 en een dochter van 5. De terugreis gaan we sowieso via Malmo, Kopenhagen en door Denemarken. Ik twijfel over de heenreis. Bedankt!

    • Ik zou voor de heenreis kiezen voor Kiel-Goteborg met StenaLine. Zo’n nachtboot is al een belevenis op zich. Boek dan wel het vroege dinerbuffet erbij, dat is echt super uitgebreid en lekker.

  2. Komende zomer gaan we met de veerboot van Travemunde naar Trelleborg. Heb je wellicht nog suggesties voor leuke kindvriendelijke restaurants in Travemunde en/of openbare speeltuinen in de buurt van de haven? Alvast dank!

  3. Hoi Saskia,

    Als ik wil boeken voor Sassnitz naar Trelleborg, krijg ik de mogelijkheid om leunstoelen te reserveren.
    Zijn er ook gewoon zitplaatsen aan boord? En kun je ook op het dek zitten?
    We reizen voor het eerst met Stena line, (aug 2019) dus ik ben heel benieuwd of je met iets aan kunt raden!
    Ik wil best leunstoelen reserveren, maar ik wil veel liever buiten kijken denk ik 🙂

    • Hallo Sandra,

      Ik heb die overtocht nog nooit gedaan. Is dat een nachtboot? Dan moet je vaak iets van slaapplaatsen reserveren en op sommige boten kan dat ook een leunstoel zijn. Zou ik zelf niet aanraden.
      Als het een dagboot is hoef je geen stoel te reserveren. Er zijn altijd zitjes aanwezig.

      Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.