De Romeinse Limes in Osterburken: museum, park en wachttoren

0
561

Iets leren over de geschiedenis van een gebied is meestal een vast onderdeel van de vakanties bij Saskia. Bijvoorbeeld door het bezoeken van een kasteel, oude stad of een museum. In het Duitse Osterburken zijn de sporen van de Romeinse Limes goed terug te zien. Want ja, die Romeinse grens liep niet alleen in Nederland tot aan Nijmegen, maar was ook halverwege Duitsland te vinden.

De Romeinse Limes

Officieel horen we eigenlijk te spreken over de Opper-Germaanse-Raetische Limes, maar in het dagelijks spraakgebruik hebben we het vaak kortweg over de Romeinse Limes. De Romeinse Limes was 2.000 jaar geleden de grens van het oude Romeinse rijk. Het is nu een van de belangrijkste archeologische bodemmonumenten van Europa. In Duitsland heeft de Limes een lengte van 550 kilometer en loopt van de Rijn naar de Donau.

De belangrijkste Romeinse bezienswaardigheden langs de Romeinse Limes in Duitsland zijn:

  • Saalburg in Bad Homburg, een gereconstrueerd fort
  • Römermuseum in Osterburken
  • Limesmuseum in Aalen, het grootste Romeinse museum in Zuid-Duitsland met een archeologiepark en een fort
  • InWeißenburg zijn Romeinse thermen en eenRömermuseum met Limes-informatiecentrum te vinden

Het betreft niet alleen authentieke Romeinse restanten, maar er zijn ook opgravingen en reconstructies te zien. De Romeinse Limes liep vooral door bossen en velden, oplettende kijkers kunnen dit nu nog terug zien.

Wij bezochten in Osterburken hetRömermuseum, het Limespark en een reconstructie van een Romeinse toren.

Römermuseum in Osterburken

We starten ons bezoek aan de Romeinse Limes in Osterburken bij het Römermuseum. Al ver buiten Osterburken zien we de bordjes naar het Römermuseum staan. We zijn benieuwd, want eerlijk is eerlijk, ik had nog nooit van Osterburken gehoord. Bij Romeinen en Duitsland denk ik eerder aan Trier.

Lees hier ons blog over een bezoek aan Trier met kinderen.

De grootste bezienswaardigheid in het Römermuseum is het Romeins badhuis waarvan de fundering hier te zien is. Informatieborden en een schaalmodel maken duidelijk hoe het badhuis er vroeger uitzag. De Romeinen hebben hier ongeveer 100 jaar gewoond. Best lang, maar te kort om het badhuis te voorzien van mozaïek.

Normaal gesproken mag je niet op de fundering van het badhuis staan. Wij worden tijdens ons bezoek rondgeleid en mogen het daarom wel. Als onze gids aan C. vraagt of hij onder de vloer wil kijken, kruipt hij er bijna onder. Eh, dat is niet de bedoeling….

Het Romeinse badhuis.
Het Romeinse badhuis.

Er is onderzoek gedaan naar de kleding en spullen die de Romeinen bij zich hadden toen ze naar Duitsland kwamen. Replica’s hiervan zien we in een glazen ruimte naast het badhuis. Er is zelfs iemand geweest die met deze replica-kleding te voet dezelfde afstand heeft afgelegd. Een hele prestatie, want de Romeinse kleding is behoorlijk zwaar.

De uitrusting van de Romeinen waarmee ze lopend over de Alpen kwamen.
De uitrusting van de Romeinen waarmee ze lopend over de Alpen kwamen.
Aan deze stok hingen ze de spullen die ze meenamen.
Aan deze stok hingen ze de spullen die ze meenamen.

Het Römermuseum is niet heel groot. Er is naast de entree een zaal met allerlei opgravingen en Romeinse restanten. Het museum heeft een speurtocht die vooral met beeldmateriaal werkt en dus ook te doen is als je basiskennis Duits beperkt is. Zoon C. (7 jaar) vindt het erg leuk om plaatjes en museumstukken bij elkaar te zoeken. Dochter M. (9,5 jaar) kan het minder boeien, haar interesse gaat al wat verder. Ik besluit met haar verder te gaan naar de volgende zaal. Hiervoor gaan we met een trap naar boven. Aan de hand hangt een grote tekening met Griekse en Romeinse goden, die kent ze deels van school. We praten erover en bekijken daarna de andere beelden in de ruimte.

Camiel vindt de speurtocht leuk en is er druk mee bezig.
C. vindt de speurtocht leuk en is er druk mee bezig.
Maureen en ik halen onze kennis over de oude goden op bij deze moderne afbeelding.
M. en ik halen onze kennis over de oude goden op bij deze moderne afbeelding.

Limes Park

Vanaf het museum is het ongeveer 5 minuten lopen naar het Limes Park. C. huppelt vrolijk voor ons uit. Op school hebben ze het over de Romeinen gehad en nu kan hij het allemaal in het echt zien. M. is er normaal gesproken ook in geinteresseerd, maar deze dag even wat minder.

Bij het Limes Park zien we de contouren van een oud Romeins kasteel. Waar ooit de entreepoort naar de stad was, staat nu een stalen kunstwerk van een Romeinse poort op ware grootte. Pas als C. erbij gaat staan zien we hoe groot het echt is.

In het park is ook een klein speeltuintje.

De restanten zijn goed te zien en vaak is herkenbaar wat het vroeger was.
De restanten zijn goed te zien en vaak is herkenbaar wat het vroeger was.
Camiel is erg onder de indruk van alle vondsten.
C. is erg onder de indruk van alle vondsten.
Als je goed kijkt zie je het stalen kunstwerk op de plek van de vroegere toegangspoort.
Als je goed kijkt zie je het stalen kunstwerk op de plek van de vroegere toegangspoort.

De Romeinse wachttoren

We halen de auto op en rijden naar de Romeinse wachttoren. Deze toren ligt ongeveer 1 km vanaf het museum, wandelend kan je er dus ook komen. Bij hetRömermuseum kan je een muntje halen waarmee je de deur van de toren open kan doen. Deze hebben we al bij ons. De toren die we bezoeken is een reconstructie van een Romeinse toren. Erg leuk is dat er twee verrekijkers op de toren staan. Geen gewone verrekijkers, maar verrekijkers waarmee je terug in de tijd kan kijken. We zien de Romeinse Limes in Osterburken zoals deze was in de tijd van de Romeinen.

De reconstructie van de Romeinse wachttoren.
De reconstructie van de Romeinse wachttoren.
Dit zijn geen gewone verrekijkers.
Dit zijn geen gewone verrekijkers.
Terug kijken in de tijd naar het Osterburker landschap in de tijd van de Romeinen.
Terug kijken in de tijd naar het Osterburker landschap in de tijd van de Romeinen.

Handig om te weten over de Romeinse Limes in Osterburken

Een familieticket voor hetRömermuseum kost 10 euro. Het Limes Park is gratis te bezoeken. Meer informatie over openingstijden en speciale activiteiten is te vinden op de website van de Romeinse Limes in Osterburken.

Hou jij er ook van om historische bezienswaardigheden te bezoeken tijdens je vakantie?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in deze omgeving te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Odenwald. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.