Røros, voormalig mijnstadje in Noorwegen

2
505

Saskia bezocht Røros, een oud mijnstadje, tijdens haar kampeerhuttenrondreis door Noorwegen in 2008, een oud mijnstadje. M. was toen 10 maanden oud, maar dit is echt een plek die op ons lijstje staat om te bezoeken met oudere kinderen.

Røros op de UNESCO-lijst

Røros staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dat is al voldoende aanleiding om een bezoek aan dit stadje te brengen. Een plek komt namelijk niet zomaar op deze lijst, dan moet het wel bijzonder zijn. Twee straten met houten huizen en een stenen kerk zijn belangrijke onderdelen van het beschermde stadscentrum.

Aankomst bij Roros.
Aankomst bij Roros.
Oude houten huisjes.
Oude houten huisjes.
Roros, een bijzonder stadje en de moeite waard om voor om te rijden.
Roros, een bijzonder stadje en de moeite waard om voor om te rijden.

Historie

Maar eerst even terug in de tijd. Rond 1665 werd de kopermijn in Røros geopend en na bijna 3 eeuwen van zwaar werk kwam er voor de Tweede Wereldoorlog een einde aan de koperindustrie. Later is er nog wel koper en zink gewonnen, maar dat ging een stuk efficiënter en minder zwaar dan in devroegere jaren. In 1977 kwam er definitief een einde aan de mijnbouw.Wat overbleef zijn ongeveer 100 houten gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. Dat is sowieso al bijzonder, want veel andere houten gebouwenuit die periode in Noorwegen zijn verwoest door branden

Roros in vroegere tijden.
Roros in vroegere tijden.

Zionskerk in Røros

In 1784 werd de Zionskerk in Røros gebouwd. Het is een achthoekig stenen gebouw dat plek biedt aan meer dan 2000kerkgangers en de toren is al van verre te zien.Het contrast tussen de barokke kerk en de houten huizen is groot. De kerk lijkt een vreemde eend in de bijt, toch laat het mijnwerkersembleem op de toren zien dat deze kerk echt bij Røros hoort. Binnen in de kerk is een portret te vinden van de eerste persoon die koper uit de grond haalde. De Zionskerk is de moeite waard om eventjes binnen te kijken.

De achthoekige Zionskerk.
De achthoekige Zionskerk.

Rørosmuseet

Voor kinderen is het Rørosmuseum het hoogtepunt van een bezoek aan Røros. Officieel is het Rørosmuseet een ‘openluchtmuseum voor industriële geschiedenis’. Binnen krijg je een goed beeld van het zware werk datin Røros werdverricht. Tot de verbeelding spreken vooral de schaalmodellen van de mijn en de zwart-wit foto’s. Bij ons ontstond er een diep respect voor het zware werk van de mijnwerkers. Buiten wordt dit gevoel versterkt. Alles ziet er nog uit alsof de mijnbouw hier zo weer van start kan gaan. Omdat alles zo levensecht te zien is,zijn Røros en het museum echte aanraders om met kinderen te bezoeken.

Een van de nagemaakte miniatuurafbeeldingen van het leven in de mijn.
Een van de nagemaakte miniatuurafbeeldingen van het leven in de mijn.
De mijnwerkers kunnen zo weer aan de slag.
De mijnwerkers kunnen zo weer aan de slag.
De oude mijnen zijn goed zichtbaar in het landschap.
De oude mijnen zijn goed zichtbaar in het landschap.

Meer informatie over entreeprijzen en openingstijden is te vinden op de website van het museum. Voor kinderen tot 15 jaar is de entree gratis, voor volwassenen varieert de prijs afhankelijk van welke delen van het museum je wilt bezoeken.

Ben jij weleens in Røros geweest?

Meer lezen

Meer weten over Noorwegen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

2 COMMENTS

  1. We zijn er ook geweest. Helaas op een zondag, dus veel was er gesloten. Wel zoveel gezien dat ik er 5 blogposten over heb gemaakt ). We komen hier zeker een keer terug als het wat levendiger is. De stilte was ook wel indrukwekkend.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.