Skivakantie in Zuid-Tirol: onze skiles in Gsieser Tal én tips voor skigebieden

0
468

Een skivakantie in Zuid-Tirol? Saskia gaat met haar gezin op skiles op de skipiste in St. Magdalena in het Gsieser Tal en vertelt meer over de andere skigebieden in dit deel van Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Skivakantie in Zuid-Tirol vanuit het Gsieser Tal

Een collega van mij is al jaren enthousiast over haar skivakantie in Zuid-Tirol en de Dolomieten. Maar zij kan supergoed skiën, wij zijn beginners. Is een skivakantie in Zuid-Tirol dan ook geschikt voor ons?

In de kerstvakantie logeren we een week op de Aussermahrhof, een boerderij van Roter Hahn. Deze agriturismo ligt in het Gsieser Tal, net voor het dorpje St. Martin. Twee kilometer verder het dal in is de kleine skipiste van St. Magdalena te vinden. Daar gaan wij heen voor onze skiles.

Op rijafstand van het Gsieser Tal zijn grotere skigebieden te vinden. Meest bekend zijn Kronplatz en Drei Zinnen. Over deze skigebieden straks meer informatie, want als geoefende skiër moet je volgens mij daar zijn. De skipiste in St. Magdalena is geschikt voor beginners en gezinnen.

Beginnende skiërs

Voor mij is het de eerste keer dat ik ga skiën. Ik vind het best spannend, maar wil deze uitdaging op mijn 40e niet uit de weg gaan. Voor mijn man is het zo’n 20 jaar geleden dat hij op skivakantie ging. Onze 11-jarige dochter en 9-jarige zoon hebben twee jaar eerder een weekend skiles gehad in Winterberg. We zijn dus echt beginnende skiërs.

Deze kindjes in een skiklasje zullen ons nog voorbij skiën....
Deze kindjes in een skiklasje zullen ons nog voorbij skiën….

Skiles op de piste van St. Magdalena

Op tijd rijden we naar St. Magdalena. Zo vinden we makkelijk een parkeerplekje op de gratis parkeerplaats direct aan de piste en hebben we rustig de tijd om onze skispullen te huren. Onze skiles begint om 9.45 uur, we zijn zo’n drie kwartier eerder bij de skiverhuur.

Skiverhuur St. Magdalena

De skiverhuur zit in hetzelfde gebouwtje als de skischool. Zodra we binnenkomen worden we vriendelijk welkom geheten. De kinderen moeten op de bank zitten en twee medewerkers beginnen met het aanmeten van de schoenen, ski’s, skistokken en helmen. Voordat ik alle formulieren in heb kunnen vullen zijn de kinderen al klaar. Daarna zijn de volwassenen aan de beurt.

De eerste keer met skischoenen aan valt me tegen. Pfieuw, wat zitten die dingen raar! We ‘lopen’ naar buiten en doen daar rustig onze skibrillen op de helmen en de handschoenen aan. Zo, wij zijn er klaar voor.

Skiles bij Gsieser Skischüle

We hebben een privé skiles voor ons gezin. Wel zo handig, want de skileraar spreekt Duits en Engels en nu kunnen we vertalen voor de kinderen. De les begint met het leren hoe we onze skischoenen in de ski’s moeten klikken. “Nu gaan we eerst naar boven lopen” zegt de leraar. Zijwaarts gaan we stap voor stap omhoog.

Pizzapunt

Een voor een mogen we daarna met de skileraar naar beneden glijden. Daar komt de beroemde ‘pizzapunt’ om de hoek kijken. De kinderen hebben het vrij snel weer onder de knie en ook mij valt het mee, al sta ik behoorlijk gespannen op die rare lange dingen.

Opnieuw lopen we zijwaarts omhoog. “Dit is een belangrijke oefening om te ervaren hoe het is om je met ski’s te bewegen” vertelt de skileraar. Ok, doorzetten dus. Bij onze volgende ‘afdaling’ oefenen we met het variëren in snelheid.

Gelukkig mogen we voor de volgende oefening omhoog lopen met de ski’s onder onze arm. Ik voel m’n benen behoorlijk. Mijn man en de kinderen gaat het steeds beter af en lijken daar geen last van te hebben. Terwijl ik samen met de skileraar omhoog loop zegt hij dat hij kan zien dat ik schaatservaring heb en dat ik daar nu voordeel aan heb. Hierdoor sta ik stabieler dan mensen zonder schaatservaring. Hmm, zo voelt het niet…

Het eerste stukje zijwaarts omhoog 'gelopen'. Tijd om een voor een naar beneden te glijden.
Het eerste stukje zijwaarts omhoog ‘gelopen’. Tijd om een voor een naar beneden te glijden.
Daar is ie: de pizzapunt.
Daar is ie: de pizzapunt.
Het eerste stukje gegleden zonder te vallen.
Het eerste stukje gegleden zonder te vallen.

Bochtjes maken

Nu is het tijd om bochtjes te maken. Eerst het gewicht op het been aan de kant van het dal, bocht in draaien, gewicht op beide benen, bocht verder draaien en dan met gewicht op het been dat nu aan de dalkant is. We oefenen meerdere bochtjes.

Het lukt mij niet om ontspannen op de ski’s te staan. De skileraar zegt dat dat helemaal niet raar is als je op deze leeftijd voor het eerst gaat skiën, bij de meeste volwassenen kost het 3-4 lessen voordat ze zover zijn.

Mijn man en kinderen zijn toe aan een langere afdaling waarvoor ze met de skilift omhoog moeten. Hier haak ik af. Met toch wel een trots gevoel dat ik het gedaan heb en dat ik niet afgevoerd ben met een helikopter.

Onze dochter staat zelfverzekerd op de ski's.
Onze dochter staat zelfverzekerd op de ski’s.

Met de sleeplift omhoog

De rest van het gezin gaat met de sleeplift omhoog. Halverwege verlaten ze de sleeplift en gaan ze als een treintje naar beneden. Ik zie ze naar beneden komen, ondertussen keurig bochtjes makend. Er is genoeg tijd over voor een tweede afdaling.

Onze jongste komt daarna heel trots naar mij toe: “De skileraar zegt dat ik het heel goed doe.” Wat een opsteker voor zijn zelfvertrouwen dat deze les steeds meer is gegroeid. De lestijd zit erop en we nemen afscheid van onze skileraar.

De oudste wil graag langer skiën, maar onze zoon is na twee uur les echt moe. Samen met haar vader loopt onze oudste twee keer een stukje de helling op. Nog even bochtjes oefenen. Dan zit het skiën er echt op. Tijd om het skimateriaal in te leveren en te gaan lunchen in onze vakantieboerderij.

Samen met de skileraar gaan ze met de sleeplift omhoog.
Samen met de skileraar gaan ze met de sleeplift omhoog.
In een sliert komen ze alle drie naar beneden.
In een sliert komen ze alle drie naar beneden.

Kosten skiën en skiles piste St. Magdalena

Wij skiën een halve dag. Kom je voor een 100% skivakantie in Zuid-Tirol? Dan betaal je in St. Magdalena het volgende:

  • 161 euro voor volwassenen en 126 euro voor kinderen voor 6 dagen huur van skimateriaal, bestaande uit ski’s voor beginners, skischoenen, stokken en een helm.
  • 120 euro voor 6 dagen groepsles per persoon, waarbij je 2 uur per dag skiles hebt.
  • Een skipas kost per dag 21 euro voor volwassenen en 14 euro voor kinderen t/m 13 jaar. Daarnaast zijn er ook skipassen te koop voor dagdelen.

Onze kinderen zijn na deze skiles weer helemaal enthousiast over het skiën. Ik beloof ze dat ze tijdens een volgende winterse vakantie meer lessen mogen volgen en dat we er dan een echte skivakantie van maken. Tijdens deze vakantie in Zuid-Tirol wachten er andere leuke winterse activiteiten op ons.

De skiles bevalt goed.
De skiles bevalt goed.

Skigebieden in het oosten van Zuid-Tirol en de Dolomieten

De gehele regio zet zich op de kaart als ‘Dolomiti Superski’, het grootste skinetwerk ter wereld. Met één skipas kun je gebruik maken van 1200 kilometer piste. Die pistes behoren bij meerdere ‘kleinere’ skigebieden die afzonderlijk van elkaar al veel te bieden hebben.

Ik ga hier alleen in op de twee skigebieden van ‘Dolomiti Superski’ die vanuit het Gsieser Tal het meest dichtbij liggen: Kronplatz en Drei Zinnen.

Skigebied Kronplatz in de regio Bruneck

Op weg naar de Aussermahrhof hebben we Kronplatz al zien liggen, deze berg is niet te missen als je vanuit Bruneck komt. Vanaf drie kanten kun je hier met skiliften omhoog. Vooral gevorderde skiërs en snowboarders komen graag naar de Kronplatz, onder andere dankzij de snowparks en de zwarte pistes. Natuurlijk zijn er ook kidsparks en skischolen, deze vind je vooral op de minder steile hellingen.

De Kronplatz heeft 119 kilomter piste, bestaande uit 58 kilometer blauwe piste, 32 kilometer rode piste en 29 kilometer zwarte piste.

Geen zin om te skiën? Ook dan is een tochtje naar de top van de Kronplatz de moeite waard. Er is rondom volledig zicht op het omliggende landschap en de bergtoppen. Maar dat niet alleen, je kunt er naar het Messner Mountain Museum. Het museum is ontworpen door een toparchitect en gaat over de beroemde klimmer Reinhold Messner.

Skigebied Drei Zinnen in de Dolomieten

Dit skigebied ligt rondom de bekendste rotsformatie van de Dolomieten: de Drei Zinnen. Maar ook andere bergen maken deel uit van dit skigebied. Er is zo’n 100 kilometer skipiste: 37 km blauwe piste, 51 km rode piste en 12 km zwarte piste.

Zeker de berg Rotwand/Croda Rossa is leuk om met kinderen heen te gaan. Er staan grote sneeuwpoppen, er lopen rendieren en er is een rodelbaan van 5 kilometer. Wij zagen daar ook een hele steile piste, later lees ik dat deze een hellingsgraad van 72% heeft.

De Ski Pustertal Express verbindt Drei Zinnen en Kronplatz met elkaar.

Praktische tips

Wij krijgen bij de Aussermahrhof een Holiday Pass, hiermee kunnen we gratis met het openbaar vervoer. Dit kan een uitkomst zijn, want de parkeerplaats aan de piste is zeker met mooi weer in de vakantieperiode snel vol.

Gsieser Tal is zo’n 1.000 kilometer rijden vanuit het midden van Nederland. Het is de rit zeker waard. Niet alleen vanwege de prachtige en veelzijdige omgeving, maar ook omdat je aan de zuidkant van de Alpen meer kans op zon heeft. Zuid-Tirol heeft bijvoorbeeld 300 zonnige dagen in het jaar.

Alle genoemde prijzen in dit blog zijn uit 2018. Voor meer informatie en actuele prijzen van skiles kijk je op de website van Skischule Gsies. Skimateriaal wordt verhuurd door Huskien is van tevoren online te reserveren. Als je dit uiterlijk 30 dagen van tevoren online doet krijg je korting. Informatie over de skipassen is hier te vinden.

Het Gsieser Tal is ook bekend van de mooie route voor langlaufers. Wil je dat leren? Dan kun je langlauflessen volgen.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een winterse vakantie Zuid-Tirol en de Dolomieten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).


Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Zuid-Tirol. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.