Stedentrip Málaga met kinderen, een leuke combinatie van cultuur en strand

0
527

Málaga met kinderen, een prima stad voor een stedentrip of langere vakantie met het gezin. De brede stranden en het goed beloopbare centrum zijn een fijne combinatie. De kinderen van Mieke en hun neefjes (tussen de 5 en 8 jaar) verblijven een week in deze Spaanse stad. Hierbij leuke tips waarvan de kinderen ook vrolijk worden.

Stedentrip Málaga in het kort

Met gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar kan de zomerkleding in de koffer voor onze stedentrip naar Málaga met kinderen. Deze stad aan de Costa del Sol ligt in Zuid-Spanje, pal aan de Middellandse Zee.

Behalve prachtige stranden, heeft de stad ook een grote zeehaven, een moderne boulevard en een prima winkelstraat. Wie voor de cultuur komt: er zijn bouwwerken uit de romeinse, moorse en (vroeg)christelijke tijd te vinden. En dan is er nog kunst: Pablo Picasso is in Málaga geboren en daarom is er een Picassomuseum in zijn geboortehuis.

Gibralfaro, een berg met prachtig uitzicht

Niet te missen in Málaga: het Moorse fort Alcazaba tegen de berg Gibralfaro. We wandelen eerst richting het op de top gelegen kasteel Gibralfaro. Halverwege worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de Middellandse zee. Vanwege de warmte – begin mei en circa 30 graden – kiezen we ervoor om terug te lopen naar het fort Alcazaba aan de voet van de berg.

Tip: wil je naar de top, begin dan vroeg op de dag vanwege de snel oplopende temperatuur.

De trappen naar Gibralfaro beginnen in het stadscentrum. Het kasteel op deze berg bezoeken, betekent een beste klim!
De trappen naar Gibralfaro beginnen in het stadscentrum. Het kasteel op deze berg bezoeken, betekent een beste klim!
Halverwege de berg worden we beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de haven.
Halverwege de berg worden we beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de haven.
En uitzicht over de stierenvecht-arena.
En uitzicht over de stierenvecht-arena.

Fort Alcazaba is een doolhof

Alcazaba lijkt van buiten een fort en is van binnen een doolhof. Bij de entree krijgen we een plattegrond, maar deze stoppen we al snel weg. Binnen dit ommuurde labyrint mogen de jongens zelf hun weg zoeken. Spannend!

Langs muurtjes, binnenplaatsen en wachttorens passeren we rozentuinen, vijvers en watergangen. Als we hoger komen, lopen we door de paleizen in Arabische sfeer met zuilengangen en prachtige plafonds.

Alcazaba is van oorspong een Moors fort en gebouwd als een doolhof. We steken de plattegrond in de zak en laten de kinderen hun gang gaan.
Alcazaba is van oorspong een Moors fort en gebouwd als een doolhof. We steken de plattegrond in de zak en laten de kinderen hun gang gaan.
Even verkoeling in het fontein in de rozentuin.
Even verkoeling met de handen in het fontein in de rozentuin.

Romeins theater in Málaga

Aan de voet van de Gibralfaro, midden in het centrum van Málaga, vinden we het Romeinse theater: Teatro Romano. Van dit theater uit de eerste eeuw voor Christus is ongeveer de helft nog aanwezig. Veel materialen zijn later gebruikt door de Moren voor de bouw van Alcazaba.

De toegang tot het theater is gratis en is te bezoeken via de naastgelegen expositieruimte. Tip: er ligt een skelet tentoongesteld. Wil je niet dat kinderen dit zien, loop dan direct door de ruimte naar de ingang van het theater en vermijd de vitrines.

Kathedraal ‘La Manquita’ met Nederlandse audiotour

Wie door het centrum loopt, kan de grote kathedraal van Málaga niet ontgaan. Het valt ons op dat één toren niet is afgebouwd. De reisgids leert ons dat de kathedraal als bijnaam ‘La Manquita’ heeft: de manke dame. Dat vinden de jongens grappig en deze naam komt nog meerdere keren in onze Malaga-week voorbij.

De bijhorende binnentuin is gratis te bezoeken, een kleine groene oase in de warme stad. De kerk is ook toegankelijk, maar wel betaald. Voor kinderen geldt een gereduceerd tarief. Heel handig: de audiotour is ook in het Nederlands. Geen vertaalwerk voor de ouders dus een relaxte rondwandeling door de prachtige kathedraal is mogelijk!

Links de grote kathedraal van Málaga: de manke dame.
Links de grote kathedraal van Málaga: de manke dame.

Picassomuseum in Málaga met kinderen bezoeken

En weer terug naar de moderne tijd: Málaga is de geboortestad van Pablo Picasso. Vlakbij zijn geboortehuis is een museum ingericht met minder bekende werken. De entree is voor kinderen tot 16 jaar gratis. Kinderen ontvangen een Picasso-werkboekje waarmee ze actief aan de slag kunnen.

Onze kinderen tussen de 5 en 8 jaar vermaken zich opvallend goed in het museum. Deze kunstwerken van Picasso hebben vaak een kinderlijke uitstraling en dat spreekt de kinderen erg aan. Het museum is klein en overzichtelijk, een prima uitje met kinderen én ze steken wat op van kunst.

Havengebied met groene parkstrook

Het havengebied van Málaga is een uitje op zich. De boulevard met een golvend dak ziet er heel futuristisch uit en biedt de nodige schaduw. De kinderen kijken hun ogen uit bij de grote cruiseschepen die aangemeerd liggen in de haven. De scheepshoorns hebben ze al gehoord in ons vakantiehuisje op een heuvel. Nu zien we de kolossen in het echt. In dit gebied staat ook het reuzenrad maar die is tijdens ons verblijf in onderhoud.

De haven met restaurants en winkels ligt op steenworp afstand van het centrum van Málaga. Het wordt gescheiden door een groene strook: paseo del parque. Dit smalle, lange, groen park is een verademing. Er staan palmbomen, bananenbomen en het wemelt er van de hagedisjes. Met speeltuinen en kiosken met zitgelegenheid vinden wij dit met stip een perfecte pitstop met tijdens een stedentrip Málaga met kinderen.

We lopen door Paseo del Parque, tussen de drukte van de stad en het groen van het park.

Brede stranden met speeltuinen en douches

Málaga heeft in totaal zestien stranden en daar is het heel fijn om met kinderen te zijn. De stranden zijn breed, schoon en voorzien van vele speeltoestellen. Ook heel erg leuk zijn de vele restaurants en visrook-tentjes op en aan de stranden. En na afloop van een stranddag zijn de douches met verschillende hoogtes handig om de kinderen af te spoelen.

Overal op de stranden zijn visgrill-tentjes te vinden.

Praktische informatie voor een stedentrip Málaga met kinderen

Vanaf meerdere luchthaven in Nederlands kun je rechtstreekse vluchten boeken naar Málaga. Wij kiezen voor Schiphol en vliegen met Transavia. Onze reden om hiervoor te kiezen zijn de gunstige tijden: vroeg heen en begin van de middag terug. Prijstechnisch is er weinig verschil tussen de luchthavens.

Je bent ongeveer drie uur onderweg. Wij vinden dit met kinderen een prima vliegtijd. Het vliegveld van Málaga ligt op circa acht kilometer van de stad. Er zijn trein- en busverbindingen. Wij kiezen voor een huurauto die we op de luchthaven meenemen.

Verblijf in Málaga met kinderen

Onze vakantiewoningen boeken we via Airbnb. Omdat we met twee gezinnen op vakantie gaan, kiezen we voor een wat ruimer vakantiehuis. Bedenk van te voren goed wat jouw wensen en eisen zijn want er is een heel divers aanbod. Van villa’s in de bergen rondom de stad en all-in hotels tot appartementen in torenflats dichterbij het centrum.

Vervoer in Málaga met kinderen

Naar het centrum en de stranden pakken we de auto. Er zijn veel parkeergarages, ook tegen het historische centrum aan. Met de bus is een mogelijkheid. Er rijden veel bussen maar in beperkte cirkels, waardoor je rekening moet houden met meerdere keren overstappen.

We zien heel veel speciale parkeerplaatsen voor elektrische steps. Deze Segways zijn een ideale manier van vervoer in de stad. Betalen gaat met een app en creditcard. Omdat onze kinderen te jong zijn (5 tot en met 8 jaar), mogen ze nog niet op deze steps en samen mag ook niet.

Het centrum is prima te belopen en het is grotendeels autovrij. Gewend aan de toeristen, zijn bijna alle winkels en horeca open tijdens de siësta.

Hoe lang naar Málaga?

Wij verblijven, inclusief reisdagen, acht dagen in Málaga. Dit is een prima periode om de stad en de stranden te verkennen. Het Spaanse tempo ligt lager en de temperatuur hoger. Voor de lunch nemen we uitgebreid de tijd. Hierdoor gaan we minder snel dan tijdens een stedentrip in een noordelijker stad.

Nederlandse gidsen en routes

We bezoeken het Toeristen Informatiecentrum bij de haven. Hier kun je gratis plattegronden krijgen in het Spaans. Wil je liever informatie in het Nederlands? Er zijn Nederlandse reisgidsen en wandelroutes te koop. Een bezoek aan dit Oficina de Turismo is een aanrader voor een verkenning van Málaga.

Huurauto met CO2-compensatie

Tijdens deze stedentrip naar Málaga met kinderen maken we gebruik van een all-in huurauto van Sunny Cars. Met een paar extra muisklikken tijdens de online boeking, is de CO2-uitstoot gecompenseerd. Door deze bijdrage van enkele euro’s worden concrete klimaatprojecten van GreenSeat bekostigd. De CO2-compensatie is heel eenvoudig toe te passen en er staat ook een uitleg-filmpje op de site. Leuk is dat we direct na de betaling een CO2-certificaat in de mail ontvangen.

Na aankomst op de luchthaven halen we direct de auto op en door de all-in service zijn extra verzekeringen niet nodig. Koffers achterin en we kunnen door naar ons vakantiehuis op een berg, waarbij de auto onmisbaar is. Tijdens onze vakantieweek geeft de auto een gevoel van vrijheid, want het openbaar vervoer is net buiten de stad niet de hele dag beschikbaar.

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Andalusië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Sunny Cars. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.