Vanaf welke leeftijd slapen kinderen in een bijzettent?

0
950

Vanaf welke leeftijd kamperen kinderen in een bijzettentje? Het is een vraag die veel ouders hebben. Hoog tijd om eens te kijken wat andere ouders doen, welke keuze uit bijzettentjes er is en om meer handige tips te delen voor als je kind in een eigen tent gaat slapen. Saskia zocht het allemaal voor jullie uit.

Vanaf welke leeftijd kamperen kinderen in een bijzettentje?

Eerst onze eigen ervaring met een jong kind dat dolgraag in een eigen bijzettent wil slapen.

“Mam, mag ik in een eigen tent slapen?” onze dochter is bijna 5 jaar als ze deze vraag stelt. Op de camping ziet ze andere kinderen die in een bijzettentje slapen. Onze vroegwijze jongedame lijkt dat ook wel wat. Wij hebben wel wat twijfels, maar geloven ook in meegaan met de zelfstandigheidsbehoefte van onze kinderen.

Dus die zomer gaat er een bijzettentje mee. We kamperen op een hele kleine camping met maar 6 kampeerplekken en in de caravan houden we een slaapplaats voor haar vrij. Heel dapper gaat ze de eerste avond slapen en wij liggen vooral wakker te luisteren of we haar horen. Een paar nachten gaat het hartstikke goed en we zien haar figuurlijk groeien.

Zoals wel vaker op Franse zomeravonden kan het weer flink omslaan. Ook op onze camping gaat het onweren. Geen haar op m’n hoofd die er dan aan denkt om mijn kind alleen in een tent te laten slapen. Dus verhuizen we haar met al haar knuffels naar de caravan.

Uiteindelijk blijft ze die vakantie vooral in de caravan slapen, want het weer is ’s avonds laat en ’s nacht te wisselvallig.

Na deze vakantie verkopen we de caravan en stappen we over op een tent. Onze Karsten-tent heeft een aanritsbaar koepeltentje dat vanaf dan de slaapplek wordt voor de kinderen. Zo hebben ze op jonge leeftijd wel hun eigen plekje en op latere leeftijd is er een aparte tent van te maken.

Bijna 5 jaar en zo blij dat ze in haar eigen tent mag slapen.
Bijna 5 jaar en zo blij dat ze in haar eigen tent mag slapen.

In een eigen tent slapen: vanaf welke leeftijd?

Wij waren er dus vroeg bij om ons kind in een eigen tent te laten slapen op de camping. Maar hoe doen andere ouders dat? Ik stel de vraag op onze Facebook-pagina en dit is een greep uit de antwoorden:

“Vanaf het moment dat we onze grote vouwwagen ingeruild hebben voor een kleinere. De oudste was toen net 9 jaar en de jongste 6 jaar. Wel met z’n tweeën in één tentje. Inmiddels slapen ze beide in een eigen tentje als de ruimte op de kampeerplek dat toelaat.”

“De oudste (nu 12 jaar) slaapt vanaf 4 jaar in een eigen tent, dat wilde hij graag zodat hij niet wakker werd van zijn babybroertje die toen nog regelmatig nachtvoeding kreeg. Nu slapen ze samen in een tent als het warm genoeg is, anders in het stapelbed in de caravan. De tent staat wel vlakbij de caravan en bij slecht weer slapen ze ook ‘binnen’.”

“Mijn dochter ligt al vanaf dat ze 1 jaar is in de erker in de voortent. Ze vindt dit fantastisch en kan niet wachten totdat ze weer naar bed mag. Een bijzettent willen we niet omdat dit meestal extra kosten vraagt.”

“Wij wachten nog steeds op dat moment! Ze zijn hier 14, 12, 11 en 9 jaar oud en ze hebben het nog veel te gezellig in de twee stapelbedden tegenover elkaar in de caravan.”

“Sinds afgelopen jaar slapen ze in een bijzettentje. De jongste is 6 en de oudste nog net 7 jaar. Met een babyfoon in de tent zodat als er iets is ze ons kunnen roepen. Dat werkte perfect en de kids vonden het geweldig om alleen in een tent te slapen.”

“Vanaf 4 jaar al, met z’n tweeën dat wel. Geweldig vonden ze het.”

“Onze meiden afgelopen jaar voor het eerst met 6 en 4 jaar oud. Ze vonden het gewelding. En wij sliepen in de caravan ernaast. Het ging heel goed en relaxed. Ze hadden thuis als een keer in de tuin proef geslapen.”

“6 en 9 jaar oud. De oudste wilde het weleens proberen, dus tentje aangeschaft. En toen het tentje stond besloot de jongste dat hij daar ook wilde slapen. Wij lagen in de grote tent ernaast. Het ging goed en ze hebben heerlijk geslapen.”

“Vorig jaar met mijn ouders voor het eerst een weekje. Toen waren ze 5 en 8 jaar oud. Dit jaar hebben we een nieuwe vouwwagen gekocht en daar rekening mee gehouden.”

“11 en 13 jaar oud. Wij hadden aan de voortent een zijstuk waar ze in konden slapen en dat volstond. Sinds vorig jaar slapen ze samen in een eigen tentje.”

“Hier de oudste vanaf 5 jaar. Met ingang van zijn tentje bij ons onder de luifel.”

“Ze waren toen 5, 7 en 9 jaar oud. Dat was het eerste jaar dat we een tent hadden. Een voor onszelf en een voor de drie kinderen.”

Gemiddelde leeftijd slapen in bijzettent op de camping

Elders lees ik dat de gemiddelde leeftijd dat kinderen in een eigen tent gaan slapen op 8 jaar ligt. Daarbij wordt nadrukkelijk gezegd dat je vooral moet kijken naar je eigen kind. Het ene kind is er met 6 (of bijna 5) jaar al aan toe, voor een ander kind is 12 jaar een goede leeftijd om ermee te beginnen.

Voor mij telt ook mee op wat voor camping je staat. Ik zou mijn kind eerder alleen in een tent laten slapen op een kleine boerencamping (met meer sociale controle), dan op een grote camping met volop tienervermaak en dus tot laat onrust. Ook op een stadscamping zou ik er langer mee wachten, daar heb je toch een grotere kans op mensen die niets op de camping te zoeken hebben en voor overlast kunnen zorgen.

Wat is de beste bijzettent?

Ok, de knoop is doorgehakt: jouw kind gaat in een eigen tent slapen. Maar wat is de beste bijzettent om aan te schaffen? Dit hangt van meerdere factoren af en dus ga ik daar hieronder kort op in. Zo kun jij het bijzettentje kiezen dat het beste bij jullie situatie past.

Tip: slapen er twee kinderen in de tent? Koop dan een tent die geschikt is voor drie personen, anders is er geen ruimte voor hun bagage.

Hou er rekening mee dat naast de bedjes er ruimte is voor tassen.
Hou er rekening mee dat naast de bedjes er ruimte is voor tassen.

Model bijzettent

Eerst het model bijzettent. Daar zijn verschillende opties mogelijk.

Koepeltent

Een koepeltent is het meest gekozen model bijzettent. Kies er wel een met ruimte voor de slaapcabine, dat is handig om schoenen neer te zetten. Ook als het regent is het handig dat ze eerst in hun ‘voortent’ kunnen en pas daarna de slaapcabine open hoeven te ritsen. Een koepeltent biedt voldoende ruimte voor twee kinderen en hun tassen.

Voor kinderen is een koepeltent makkelijk zelf op te zetten. Ik was zelf een jaar of 12 toen ik dat zelfstandig kon.

Voorbeelden van koepeltenten:

Tunneltent

Een tunneltent is zoals de naam al doet vermoeden een langwerpige tent. Vaak is er wat minder ruimte in de tent. Tunneltenten zijn te koop als lichtgewicht model, dus ook handig te gebruiken als je de tent een wilt gebruiken voor een fiets- of wandelvakantie. Afhankelijk van het model biedt een tunneltent ruimte voor in ieder geval één persoon.

Voor kinderen is een tunneltent iets lastiger op te zetten dan een koepeltent. Maar met wat hulp zal dit na verloop van tijd wel lukken.

Voorbeelden van tunneltenten:

Vis-a-vis tent

Een vis-a-vis tent is eigenlijk geen bijzettent, maar een klein model van deze tent is hiervoor wel uitermate geschikt als er meerdere kinderen in moeten slapen. Het grote voordeel van een vis-a-vis tent is dat bij twee kinderen ze beide hun eigen slaapcabine hebben. Handig als je twee pubers hebt van verschillend geslacht of die elkaar niet altijd zo goed liggen. Tussen beide slaapcabines hebben ze een kleine gemeenschappelijke ruimte.

Voor het opzetten van de meeste vis-a-vis tenten is het handig om dit met twee personen te doen. Sommige campings hanteren een maximum oppervlak voor een bijzettent, het kan zijn dat jouw vis-a-vis bijzettent dan te groot is.

Voorbeelden vis-a-vis bijzettenten:

Pop-up tent

Tot slot de pop-up tent. Een model bijzettent die heel snel op te zetten is, maar waarbij het inpakken een kunst op zich is. Bekijk dus vooraf goed de filmpjes op YouTube.

Een pop-up tent ziet er uit als een kruising tussen een koepeltent en tunneltent. Meestal zijn ze geschikt voor twee of drie personen. De ‘voortent’ bij een pop-up bijzettent is meestal erg klein, daardoor zijn deze tenten wat minder geschikt voor kamperen met slecht weer.

Voorbeelden van pop-up tenten:

Er is genoeg keuze qua modellen voor een eigen tent voor de kinderen.
Er is genoeg keuze qua modellen voor een eigen tent voor de kinderen.
De meeste tenten zitten in een langwerpige zak. Alleen pop-up tenten niet, die worden verpakt als platte schijf.
De meeste tenten zitten in een langwerpige zak. Alleen pop-up tenten niet, die worden verpakt als platte schijf.

Materiaal bijzettent

Een andere keuze die je moet maken is voor het materiaal van de bijzettent.

Bijzettent van katoen

Een tent van katoen houdt de binnenkant van een tent relatief koel, dat maakt een katoenen bijzettent geschikt voor warmere bestemmingen. Nadeel van een katoenen tent is dat deze zwaarder is om mee te nemen en na regen niet zo snel droogt.

Bijzettent van polyester

Polyester tenten zijn het goedkoopste, maar voor warme bestemmingen raden we deze af. Een polyester bijzettent wordt van binnen heel erg warm. Een voordeel van een polyester tent is dat deze licht van gewicht is en na regen snel droogt.

Bijzettent Fresh & Black

Sinds een paar jaar worden er tenten op de markt gebracht met innovatieve nieuwe materialen. Een van de bekendste tenten is de Fresh & Black van Decathlon. We hebben het zelf getest: deze tent blijft zelfs koeler dan een katoenen tent! Qua gewicht is de Fresh & Black tent vergelijkbaar met een polyester tent. Omdat de tent van binnen goed donker blijft, worden kinderen niet ’s ochtends vroeg al gewekt door de zon.

Wat ons betreft is de Fresh & Black tent een van de beste keuzes voor een bijzettentje voor kinderen.

De Fresh & Black tenten blijven het koelst van allemaal.
De Fresh & Black tenten blijven het koelst van allemaal.

Tips voor slapen in een bijzettentje

Grote kans dat je kinderen eerder in een eigen tent willen slapen dat dat jij er zelf mee zou komen. Want, eerlijk is eerlijk, vaak vinden ouders deze stap spannender dan de kinderen zelf.

Met deze tips laat je jouw kind met een gerust hart in een eigen bijzettent slapen:

  • Maak een belletje aan de rits, zo hoor je makkelijker als je kind de tent uitgaat.
  • Zorg dat je kind een zaklamp in de tent heeft.
  • Zet bij de ingang van de bijzettent en van jouw eigen kampeermiddel een lamp op zonne-energie neer, zo is de ingang ook ’s nachts makkelijk te vinden.
  • Zet de bijzettent naast het raam van de caravan of naast jouw slaapcabine van de vouwwagen of tent, zo kun je de kinderen goed horen.
  • Zorg voor voldoende slaapruimte in jouw eigen kampeermiddel zodat kinderen met heel slecht weer bij jou kunnen slapen.
  • Een babyfoon kan handig zijn om makkelijk met elkaar te praten.

Heb jij een kind dat wat onrustiger slaapt en daardoor van het matje rolt of zonder slaapzak komt te liggen? Kijk dan eens naar dit matje met geïntegreerde slaapzak.

Heel veel plezier met kamperen!

Zet een bijzettent vlakbij het kampeermiddel van de ouders.
Zet een bijzettent vlakbij het kampeermiddel van de ouders.

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor kamperen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.