Hoe overleef je vliegen met kleine kinderen?Onze bloggers vliegen regelmatig hun, baby’s, peuters en kleuters en in dit artikel hebben we onze beste tips voor je verzameld, van begin tot eind, oftewel vanaf het moment dat je begin met plannen tothet moment dat je je bestemming bereikt. Met behulp van onze ervaringen en tips reis jij vanafeen stuk relaxter met je jonge kinderen.
Vliegen met kleine kinderen: onze tips verzameld
Je kent het vast. Ze huilen aan boord, hebben pijn aan hun oortjes en met een beetje pech zit je ook nog eens met diarree luiers. Je medepassagiers zijn over het algemeen niet heel blij met (huilende) kinderen aan boord van het vliegtuig. En laten we eerlijk zijn, een peuter vindt het strand van Texel eigenlijk net zo leuk als het strand van Portugal of Spanje, om zo maar eens wat te noemen. Waarom zou je eigenlijk nog willen vliegen met kleine kinderen?
Toch is het simpel. Alhoewel Nederland best mooie stranden heeft, is het bepaald niet handig om in de mei- of herfstvakantie met de auto helemaal naar een zon-zekere bestemming te rijden. Daarom kiezen onze bloggers er regelmatig voor om toch in het vliegtuig te stappen voor vluchten binnen- én buiten Europa.
Inmiddels zijn we door schade en schande steeds een stukje wijzer geworden en daarom delen we hier onze beste ‘vliegen met kleine kinderen’ tips met jullie. Uiteraard is ons lijstje niet volledig en bieden we ook geen succesgarantie, maar doe je in ieder geval je voordeel mee, of ten minste een poging …
Vliegen met kleine kinderen: de voorbereiding
Allereerst is een goed voorbereiding voor vliegen met kleine kinderen noodzakelijk. Hieronder vind je onze beste tips hiervoor:
-
Vliegen met kleine kinderen? Just do it!
Je kunt uiteraard verschillende horrorscenario’s bedenken met wat er mogelijk allemaal wel niet fout kan gaan, maar zoals je waarschijnlijk ook wel weet is je kind zo veranderlijk als het weer. Dus vooral niet doen, die rampscenario’s bedenken. Laten we eerlijk zijn, het is niet ideaal om met een huilende baby drie uur te moeten vliegen, maar je overleeft het wel. En jouw baby en de medepassagiers ook. Just do it!
-
-
Ontspan!
-
Wellicht een open deur, maar hoe relaxter jij zelf bent, hoe relaxter jouw kleintje is. Dus neem onze tips ter harte en probeer zo goed mogelijk te ontspannend, daar hebben jullie beiden (okee en de rest van het vliegtuig ook) de meeste baat bij.
-
Slim keuzes voor een airline, vliegveld én vliegtijden
Ga je vliegen je met kleine kinderen, kies dan zorgvuldig deairlinewaar je mee wilt vliegen uit. Bekijk online recensies over hoe kindvriendelijk ze zijn. Kijk naar het beleid met betrekking tot bagage en babyspullen die mee mogen. Hebben ze misschien kindvriendelijke diensten aan boord, zoals de mogelijkheid je fles op te warmen of babybedjes. Uit eigen ervaring kunnen we je vertellen dat ook de meeste lowcost airlines (bijvoorbeeld Ryanair) best kindvriendelijk zijn. Echter zijn er zeker verschillen per luchtvaartmaatschappij. Wij adviseren je dan ook goed onderzoek te doen naar de verschillen.
Uit onze ervaring blijkt dat het niet altijd handig is om van een luchthaven te vertrekken die wat verder weg ligt. Zo had een van onze bloggers een vlucht vanaf airport Charleroi (voorbij Brussel) en was het handig geweest om van tevoren wat research te doen over deluchthaven. Ruim 2,5 uur in de auto zitten om net dat beetje goedkoper op reis te kunnen is met kleine kinderen gewoon niet zoniet handig. Om te beginnen is de kans dan groot dat ze onderweg in de auto al in slaap vallen. Op het vliegveld zijn ze dan helemaal hyper of erger nog: tijdens de vlucht. Hoe verder weg de luchthaven van jouw vertrek, hoe groter de kans op files is onderweg. Daar word je weinig relaxt van. waarna ze dus helemaal hyper zijn op het vliegveld, of erger: tijdens de vlucht. Ook was er in Charleroi niet de mogelijkheid om voor de terminal afgezet te worden in verband met de verschillende veiligheidsmaatregelen. Dat betekent dus heel veel spullen meeslepen op een grote loopafstand.
Kijk ten slotte ook nog naar devluchttijden die handig zijn voor jouw gezin? Waarschijnlijk is het de moeite waard om voor een paar tientjes extra op gunstige tijden te vliegen in plaats van midden in de nacht. Je kunt bijvoorbeeld via Cheaptickets alle tijden handig vergelijken. Let er wel op dat alle airlines het recht hebben om, ook na boeking, je vluchttijden te wijzigen. Soms ook in jouw nadeel, helaas.
-
Ga aan de slag met een checklist
Vliegen met (kleine) kinderen is andere koek dan wanneer je alleen of samen met je partner vliegt. Je sleept vanalles mee en als je niet oplet of even afgeleid raakt kan het zomaar zijn dat je je belangrijkste bagage vergeet. Maak dus van tevoren een checklist die je kan afvinken met alles wat mee moet. Aan het einde van dit blog delen we onze checklist voorvliegen met kleine kinderen.
-
Zorg dat je voldoende tijd op het vliegveld hebt
Bedenk welke tijd je op het vliegveld wilt zijn en doe er dan nog een uur bovenop want je hebt altijd meer tijd nodig dan je denkt. Uit eigen ervaring kunnen we je helaas vertellen dat samen met je partner door een terminal rennen om alsnog op tijd te zijn te doen is, met een baby of peuter is dit simpel gezegd mission impossible.
Lees ook het blog van Gezinopreis met tips voor kindvriendelijke hotels vlakbij Schiphol
-
Vraag naar de meest kindvriendelijke stoelen
Veel airlines hebben rijen voor voor gezinnen met kleine kinderen. De plekken hebben hier net wat meer beenruimte dan de reguliere plaatsen. Online zijn deze plekke meestal niet te boeken, maar neem je telefonisc contact op met de airline dan is er vaak meer mogelijk. Je kunt altijd een poging wagen. Heb je een wat ouder kind of juist een kind dat graag slaap tijens de reis, dan is deze plek wellicht minder geschikt. Een van onze peuters, die heerlijk lag te slapen, werd enorm hyper door andere huilende en drukke kinderen. Niet ideaal dus. Wat wijsheid is? Dat kun je alleen zelf bepalen. Maak je een verre reis en heb je een baby, kies dan altijd voor een plek op de speciale rijen voor kinderen omdat er alleen daar kinderbedjes zijn. Vaak zijn deze er alleen voor intercontinentale vluchten en ze moeten van tevoren gereserveerd worden.
-
Less is more
Wanneer je vliegt met kleine kinderen heb je meestal veel bij je. Geloof ons, dit wil je echt zo veel mogelijk beperken tot het uiterste noodzakelijke. Hoe meer bagage, hoe meer kans dat je iets kwijtraakt of dat er ergens iets achter blijft. Probeer je bagage daarom zo slim mogelijk in te pakken. Denk aan kledingstukken die eenvoudige te combineren zijn, shirtjes voor je kleine kinderen in een donkere kleur zodat je niet elke vlek ziet en pak eventueel waspoeder in zodat je een snelle handwas kan doen. Op de meeste zonbestemmingen zijn je kleren zo weer droog. En bovendien is bijna alles ook ter plekke te koop want ze hebben daar immers ook baby’s. Je wordt vanzelf ook heel creatief. Zo vergaten wij ooit onze buggy, waardoor we genoodzaakt waren onze peuter zo veel mogelijk zelf te laten lopen. We huurden echter ook fietsen met een kinderzitje en in de supermarkt kon hij plaatsnemen in de winkelwagen.
-
Kledingtips voor ouders voor het vliegen met kinderen
We snappen dat je er een beetje okee uit wilt zien als je gaat vliegen met kinderen. Het is slim om vooral te kiezen voor praktische kledingstukken. Neem een vest of jas mee met diepe zakken die het liefst ook nog afsluitbaar zijn. Hier stop je alles in wat je snel nodig kunt hebben. Denk aan je telefoon (incl. mobiele digitale boarding pass), paspoort, een speentje, of doosje rozijntjes. Een vest is bovendien lekker zacht als je kindje tegen jouw aan in slaap valt en bovendien beschermt het tegen de koude airco op luchthavens en aan boord. Op de intercontinentale vluchten krijg je meestaleen dekentje en/of een kussentje, maar op vluchten binnen Europa vluchten niet.
-
Kledingadvies voor je baby of peuter tijdens het vliegen
Net als voor jou kies voor je ook voor je baby of peuter voor praktische kleding. Vergeet de modieuze outfits met knoopjes en andere franjes, maar kies voor kleding die je snel kunt wisselen Het verschoningshokje (lees: toilet) aan boord van het vliegtuig is ongeveer een vierkante meter groot, met een beetje mazzel. Een poepluier in een vliegtuig is sowieso al ellende (verderop meer daarover), maar ook nog eens gedoe met het aan- en uittrekken van de kleertjes is gewoon niet wat je wilt.
-
Verdeel de taken
Vliegen met kleine kinderen vergt een gedegen organisatie. Ben je samen als ouders of volwassenen, verdeel dan de taken: de een let op de baby of de peuter, de andere op de bagage.
-
Ga ga als laatste aan boord
Over deze tip zijn de meningen verdeeld. Wij kiezen er meestal voor om als laatste aan boord te gaan. Voor peuters is wachten vaak nog best lastig en dus gaan we graag zo laat mogelijk aan boord. Een nadeel hiervan is soms dat de bagagebakken boven jouw stoel al vol kunnen zitten en je het soms wat verder weg pas kwijt kunt.
-
Stop een 2-daags survival pakket in je handbagage
Helaas gebeurt het toch nog af en toe dat je zorgvuldig ingepakte bagage niet mee komt naar je eindbestemming. Met een beetje pech heb je ook nog een late vlucht en zijn alle winkels al gesloten wanneer je aankomt. Zorg ervoor dat je minimaal twee dagen bij je hebt met de meest noodzakelijke spullen in je handbagage. Denk aan extra babyvoeding, luiers, een setje extra kleding en medicijnen zitten.
Vliegen met kleine kinderen: aan boord van het vliegtuig
Tot zover de voorbereiding, nu komt het echte werk: de vlucht zelf. In dit deel van de blog delen we onze tips voor vliegen met kleine kinderen tijdens de vlucht zelf.
-
Zorg voor iets drinken en eten tijdens de start en landing
Neem voor tijdens het opstijgen en het landen iets te drinken of te eten mee om de druk op de oren van je baby of peuter te verlichten. Dit vergt trouwens ook wel wat planning want het kan zomaar zijn dat je vanaf de Polderbaan vliegt en dat je fles al leeg is voordat je de lucht in gaat. Informeer dus van tevoren bij het cabinepersoneel hoe lang de taxitijd verwacht is. Stukjes fruit en rozijntjes zijn goud waard omdat ze er goed op moeten kauwen en slikken. Bovendien zijn ze hier redelijk wat tijd mee kwijt.
-
Neem slimme speeltjes mee
De iPad is wellicht pedagogisch niet helemaal verantwoord, maar hij is me toch een partij handig. Zet er wel van tevoren genoeg apps op die je offline kunt gebruiken, zoals een magnetisch tekenbord. Denk ook handige speeltjes die niet al teveel lawaai produceren. Heb je speeltjes die makkelijk kunnen vallen? Maak er een touwtje aan er een veter aan, zodat je ze makkelijk weer kan terughalen. Dit geldt trouwens ook voor kinderen die een speen gebruiken, die wil je ook vast maken, maar dan met een speenkoord.
-
Heb een kleedje bij de hand
Wanneer je ver vliegt is het handig om altijd een klein kleedje bij de hand te hebben voor als je kind even ergens wil spelen. Vaak hebben ze deze bij lange vluchten aan boord, bij korte vlucht enn lowcost airlines niet. Neem dan gerust zelf een doek of dekentje mee.
-
Verschoontips
De allerbelangrijkste regel is dat je je kind nooit verschoont op je stoel. Alhoewel jij de poepluier van je kind natuurlijk prima kunt verdragen, kunnen jouw medepassagiers dat niet. Echt niet nee. Dat betekent dus dat er niks anders op zit dan verschonen in het toilet. En dan komen we dus bij de reden waarom je kind handige en functionele kleding aan moet hebben in plaats van iets dat zo leuk staat.Neem niet je hele tas mee maar beperkt je tot wat je echt nodig hebt: billendoekjes, een luier, een reserve romper, een kleedje waar je kindje op kan liggen én een speeltje zijn voldoende. Bonuspunten voor jou als je een extra zakje meeneemt om de poepluier in te doen voordat je hem in de afvalbak doet!
-
Meenemen: heet water, koud water, melkpoeder
Alhoewel de meeste airlines je tegenwoordig graag helpen wanneer je gaat vliegen met kleine kinderen, is het toch fijn om zelf een aantal zaken mee te nemen zodat je niet afhankelijk bent van hen. Neem bijvoorbeeld heet water mee in een thermosfles. Dat voorkomt dat je ineens geen flesje hebt voor tijdens het taxiën. Wat er nog meer mee gaat is een flesje koud water en babyvoeding in een poedertoren. In het flesje zit al koud water, zodat je alleen de voeding en warm water toe hoeft te voegen.
Wat neem je mee: vliegen met een baby en/of peuter
Neem dit in ieder geval mee in je handbagage als je gaat vliegen met jonge kinderen:
- Extra kleding voor je baby of peuter
- Luiers, billendoekjes en verschoningsmatje
- Handgel
- Warm en koud water, een fles
- Melkpoederin een poedertoren
- Een speentje
- Speeltjes, een iPad
- Touwtjes om speelgoed vast te maken
- Spuugdoek
- Snacks: denk aan druiven, rozijnen, stukjes appel
- Een setje schone kleding voor jezelf.
Vertraging of aansluitende vlucht gemist?
Vertraging is uiteraard nooit fijn, maar met kleine kinderen erbij zeker niet. Controleer voor vertrek nogmaals je vertrektijd en of deze misschien toch nog op het laatste moment gewijzigd is. Wellicht kun je wat later van huis vertrekken hierdoor. Ben je al op het vliegveld luchthaven als de vertraging bekend wordt, dan moet je improviseren. Neem altijd genoeg te eten mee in je handbagage, evenals een hervulbare fles met water. Neem ook wat klein speelgoed mee.
Wanneer je gaat vliegen met kinderen is het slim om te kiezen voor een rechtstreekse vlucht. Soms is dat niet mogelijk en moet je toch overstappen. De tijd die je op de luchthaven onderweg doorbrengt vult zich vanzelf op met alles wat nodig is voor je overstap. In sommige landen betekent dit veel in de rij staan en ook dan is het handig om genoeg eten, drinken en speelgoed bij je te hebben.
Soms loopt de vertraging behoorlijk op of mis je je doorvlucht. Heel vervelend maar je hebt het niet onder controle. Hierdoor kan het zijn dat je extra kosten moet maken. Gelukkig is het mogelijk om financiële compensatie te krijgen, mits je vertraging voldoet aan bepaalde voorwaarden. Vind je het ingewikkeld om deze compensatie aan te vragen? Dan kan AirHelp je helpen met het aanvragen vancompensatie voor je gemiste aansluitende vluchtof je vertraging.
Tot zover onze tips voor vliegen met jonge kinderen. Wellicht hebben we dingen gemist of heb jij nog aanvullingen, laat ze dan gerust achter in de comments!
Meer lezen
Op zoek naar meer handige tips voor onderweg? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelweg
- Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Duitse snelweg
- Vakantiespullen en gezin in de auto? Zo pak je effectief in
- Incidenteel met de auto eropuit met Greenwheels
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
De tekst is in 2023 herschreven door de redactie van KidsErOpUit. De foto’s zijn gemaakt door voormalig blogger Yvonne.