Wandelen in natuurgebied de Duursche Waarden? Het ontdekken waard!

0
643

Ken je dat? Je woont al jaren op dezelfde plek en bent goed bekend in de regio. Toch word je op een dag verrast door een prachtig natuurgebied zo vlak in de buurt. Waarbij je je direct afvraagt: “Waarom ben ik hier niet eerder naartoe gegaan?”. De Duursche Waarden is voor blogger Fieke zo’n gebied.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Natuurgebied de Duursche Waarden

Natuurgebied de Duursche Waarden ligt in de gemeente Olst-Wijhe in Overijssel. Het is een 120 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer aan de IJssel. Door het gebruik van dijken werd het in het verleden mogelijk om de uiterwaarden voor agrarische doeleinden te gebruiken. Het gebied verloor zo zijn natuurlijke rol en karakter. Het gebied de Duursche Waarden is aangewezen als gebied waar het oorspronkelijke rivierenlandschap weer terug kan keren. Het gebied is heel divers en bestaat uit rivierarmen, moerassen en stukken bos. Op het terrein lopen Schotse Hooglanders en IJslandse paarden en daarnaast kom je er natuurlijk veel vogels tegen. In het verleden is er rivierklei gewonnen voor baksteenproductie. Tot 1976 was de steenfabriek Fortmond actief, ook hiervan zijn nog steeds overblijfsels zichtbaar.

Vanaf de weg zie je het bezoekerscentrum liggen.
Vanaf de weg zie je het bezoekerscentrum liggen.

Infocentrum IJssel Den Nul, van alle gemakken voorzien

Aan de rand van de Duursche Waarden ligt het infocentrum IJssel Den Nul. Het ligt aan de N337 tussen Deventer en Zwolle, ten hoogte van Den Nul. Parkeerplaatsen zijn bij de toegang van het terrein te vinden. In en rondom het infocentrum is van alles te zien en te doen. In het centrum is een vaste expositie aanwezig die de thema’s natuur, cultuur en water op originele manier vormgeeft en uitermate geschikt is voor kinderen. Ook zijn er wisselende exposities. Het centrum organiseert regelmatig excursies en activiteiten, informatie hierover is te vinden op de website. Speciaal voor kinderen uit groep 5 t/m 8 organiseert het centrum iedere eerste woensdagmiddag van de maand IJsselnatuurkids. In samenwerking met IVN en Staatsbosbeheer worden er dan leuke, spannende en leerzame activiteiten georganiseerd.

Natuurlijk kan je in het centrum ook terecht voor de wandel- en fietsroute in en om de Duursche Waarden.

Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd. Horecagelegenheid “Op Duur” staat bekend om zijn heerlijk kopje koffie met huisgemaakte taart. Maar er staat nog veel meer lekkers op de kaart.

Direct rondom het centrum vind je nog de boomgaard, de drijfbrug, de waterspeelplaats en de zwemkolk.

Informatiebord bij het infocentrum.
Informatiebord bij het infocentrum.
Het infocentrum ligt mooi aan het water.
Het infocentrum ligt mooi aan het water.
De waterspeelplaats.
De waterspeelplaats.

Via de drijfbrug de Duursche Waarden in!

Wij bezoeken de Duursche Waarden op een zonnige winterdag. We willen genieten van de buitenlucht en besluiten het infocentrum voor een volgend bezoek te bewaren, net zoals de zwemkolk! Via de Drijfbrug lopen we richting de dijk waarachter het natuurgebied ligt. Op de borden zien we de ruige route (groene route, vanaf infocentrum ruim 8 km) en de observeratiehut route (rode route, 3,9 km). De ruige route is door het hoge water niet in zijn geheel te lopen omdat het trekveer niet bereikbaar is. We kiezen ervoor om naar het uitkijkpunt vlak aan de IJssel te lopen. Dus een combinatie van de rode en groene route.

Via de wiebelbrug richting de dijk en het natuurgebied in.
Via de wiebelbrug richting de dijk en het natuurgebied in.
Vanaf de dijk loop je door de weilanden.
Vanaf de dijk loop je door de weilanden.

Direct is duidelijk waarom op de website staat aangegeven dat bergschoenen of laarzen aan te raden zijn alsje de route tijdenshoogwater loopt. De weilanden waar we doorheen lopen zijn lekker drassig. We lopen richting het ooibos. De kinderen spotten halverwege direct al een ooievaar die rustig in het weiland staat. In dit gebied zie je meerdere palen voor ooievaarsnesten staan, ook hier wordt dus aandacht aanbesteed. Ook het pad door het ooibos is niet begaanbaar maar ziet er wel super uit, echt een struinpad.

Wij lopen over een verhard pad langs knotwilgen naar een lange brug richting Fordmond. Vanaf de brug is het prachtig wegkijken. De zon schittert mooi over het water. Iets verderop slaan we rechts af richting het uitkijktoren. We passeren de resten van de steenfabriek waar de kinderen nieuwsgierig even in de steenopslagplaatsen kijken. Maar dan is het toch echt tijd om naar boven te klimmen. Het is niet druk maar deze toren kent twee trappen dus op drukke dagen heb je hier geen last van passerend verkeer op de trap. Achter de uitkijktoren vertrekt het Kozakkenveer, een fiets- en wandelveer naar de overzijde van de IJssel. Mocht je hier gebruik van willen maken, check dan vooraf of het vaart.

Na de weilanden over het pad langs de knotwilgen.
Na de weilanden over het pad langs de knotwilgen.
De oude steenfabriek zien we al in de verte liggen.
De oude steenfabriek zien we al in de verte liggen.
De oude steenfabriek.
De oude steenfabriek.
De uitkijktoren.
De uitkijktoren.
Met de brug gingen we naar de overkant.
Met de brug gingen we naar de overkant.
Het water is wel erg hoog....
Het water is wel erg hoog….
Onderweg komen we ook prachtige klimbomen tegen.
Onderweg komen we ook prachtige klimbomen tegen.
Vanaf de dijk zien we het infocentrum alweer liggen.
Vanaf de dijk zien we het infocentrum alweer liggen.

Wij besluiten dezelfde route terug te lopen. De kinderen blijven lekker vooruit lopen en rennen. De route is qua omgeving en paden zo divers dat ze zich niet vervelen. En ze willen weer terug naar de ‘wiebelbrug’ (de drijfbrug aan het begin van de route). Wij besluiten dat we zodra het mooi weer is terug moeten naar deze mooie plek. We willen de lange route incl. trekveer graag een keer helemaal lopen. We zien het al helemaal voor ons, lekker lunchpakketten mee en dan halverwege uitgebreid picknicken en van de omgeving genieten. De vogelkijkhut en het kijkscherm in de rode route bewaren we ook voor dan. Als het weer het toe laat kunnen we aan het eind van de wandeling een duik nemen in de zwemkolk. Dit gebied heeft in elk seizoen wel wat te bieden.

Nog een keer over de wiebelbrug.
Nog een keer over de wiebelbrug.
Het hele gebied op kaart.
Het hele gebied op kaart.

Zoals je op de kaart op de foto kan zien, zijn er naast de parkeerplaats bij het infocentrum ook nog twee andere parkeerplaatsen in het gebied incl. informatieborden. Dus mocht je niet de volledige route willen lopen, dan kan je er ook voor kiezen om hier met de auto naar toe te rijden. De foto van de kaart is genomen bij het infobord bij de parkeerplaats in Fortmond. Je ziet dat er ook nog een derde wandelroute, de steenovenroute is (gele route, 1,3 km). Mochten de kinderen nog te klein zijn om echt ver te lopen dan is deze route ideaal, kort maar wel inclusief uitkijktoren.

Praktische informatie

Meer informatie over het infocentrum IJssel en wandelen in de Duursche Waarden vind je op de website. Bezoekerscentrum en horeca zijn dagelijks open van 10 tot 17 uur.

Goede schoenen, bergschoenen of laarzen zijn geen overbodige lux. Bij het infocentrum staan borstels om aan het einde van de wandeling de schoenen schoon te maken.

Heb jij al eens gewandeld in natuurgebied de Duursche Waarden?

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.