Winter Dinoland is in de winter van 2017/2018 voor het eerst open. Saskia gaat samen met haar zoontje C. (8) naar de opening van Winter Dinoland in Zwolle om een kijkje nemen bij dit nieuwe evenement.
Winter Dinoland
C. kent Dinoland van een schoolreisje in de zomer. Als ik hem vraag of hij mee wilt naar Winter Dinoland twijfelt hij geen seconde. Meteen komen er hele verhalen over dino’s, botten opgraven en een klimbos waarvoor hij toen net te klein was. Ik probeer iets aan verwachtingsmanagement te doen: “We gaan naar Winter Dinoland, dat is anders dan in de zomer. Ik denk dat een deel dicht is en dat er juist vooral binnen van alles te doen is”. Het maakt zijn enthousiasme niet minder.
Lees het blog van Suzanne over Dinoland in de zomer
China Lights in Winter Dinoland
Ik ben het meest nieuwsgierig naar de China Lights dino’s. Toen ik C. vooraf de foto liet zien vond hij het prachtig. Als we de eerste China Light dino zien is hij maar kort geinteresseerd. Hij rent van dino naar dino en weet mij precies te vertellen welke dinosaurussen het zijn. Ik zou het liefst wat langer willen kijken, maar ik word alweer meegetrokken: “Kijk mama, daar komt een dino uit een ei”. Ik kan net een foto maken voordat hij naar de volgende verlichte dinosaurus rent. We zijn door het snelle tempo van C. binnen 10 minuten uitgekeken bij de China Light dino’s.
T-rexpeditie
Voor Winter Dinoland is Dinoland een samenwerking aangegaan met onder andere Naturalis. Erg leuk, want Naturalis zelf is vanuit het oosten van het land best een eind rijden. Er hangt allemaal informatie over de T-rex aan de wand: waar worden ze gevonden en hoe graaf je een T-rex op? In het midden van de zaal staat een T-rex skelet. We kunnen zelfs voor een groen scherm met een T-rex op de foto.
Wij beginnen met het inkleuren van een dino kleurplaat. “Gebruik donkere kleuren, anders zie je je dino straks niet op het scherm” adviseert een medewerker. Dan hebben we door waar de kleurplaten voor zijn. We kunnen onze dino scannen en daarna loopt ie op het beeldscherm tussen de andere dino’s. Ik maak een echte KidsErOpUit-dino en C. vindt het zo leuk dat hij de ene na de andere dino inkleurt en scant.
In een andere hoek zetten we een VR-bril op. Helaas voor brildragers zijn deze brillen niet scherp te stellen. Ik zie dus vooral wazig en ben er snel klaar mee. C. niet, die vindt het fantastisch. Vooral als hij virtueel tussen de opgravingen staat.
We maken daarna onze eigen dino met een 3D-pen. Het is een kwetsbaar dinootje dat we meenemen, C. koestert ‘m de dagen daarna totdat de 3D dino echt kapot is. Voor de liefhebbers is het mogelijk om van strijkkralen een dinosaurus te maken.
Een andere grote trekker bij de T-rex tentoonstelling is een bak met zand. Er wordt licht op geprojecteerd op een hele bijzondere manier. Kinderen kunnen zelf vulkanen of juist water maken in de bak. Een hoge berg zand wordt een vulkaan en de diepe kuilen vullen zich met ‘water’. Daartussen lopen dino’s. Ik heb niet eerder zo’n bijzondere bak met zand gezien. C. wil niet verder: “Ik wil deze vulkaan afmaken, wacht even hoor”.
Dino zandsculpturen
In de volgende ruimte is een groot zandsculptuur gemaakt. Rondom is er voor kinderen van alles te doen. Hier is Dinoland een samenwerking aangegaan met Mergelrijk, een leuke grot in Valkenburg. C. herinnert het zich meteen en gaat fanatiek aan de slag met een stukje mergel: “Ik weet hoe dit moet, ik heb dit al eerder gedaan” vertelt hij aan de andere kinderen. Zijn bewerkte stukje mergel mag mee in een papieren zakje.
Bij een grote bak zien we zeefjes liggen. “Wat is hier te doen?” vraagt C. aan de medewerker. Hij krijgt een beker met zand en mag een zeef pakken. “Kijk, ik doe de inhoud van de beker in de zeef, rustig schudden, dan ga je vanzelf van alles vinden” licht de medewerker toen. C. is helemaal in de zevende hemel als hij een tand in z’n zeef vindt. Hij vindt er nog een en nog een. Maar ook kleine glimmende steentjes en kristallen. Al zijn schatten gaan in een zakje. “Deze mag je mee naar huis nemen” vertelt de medewerker. C. kan zijn geluk niet op.
Eventjes gaat hij met een kwastje aan de gang in de bak waar een dino uit te graven is. Maar dan ziet hij op de tafel daarnaast zand. Hier mogen bezoekers hun eigen zandsculptuur maken. Hij zoekt een vrij plekje en gaat aan de slag. Een zandsculptuur maken valt niet mee, zijn sculptuur verandert van een tent in een grot en wordt uiteindelijk een ingestorte grot. Eigenlijk wil hij een nieuwe poging doen, maar ik vind het tijd om naar huis te gaan.
Handig om te weten over Winter Dinoland
Winter Dinoland is geopend van 15 decmber 2017 t/m 4 maart 2018. Er gelden de normale entreeprijzen. Winter Dinoland is, m.u.v. kerstavond, geopend van 12 tot 20 uur.
Probeer aan het einde van de middag te gaan en bezoek als het licht is de T-rex tentoonstelling en de ruimte met het zandsculptuur. Daarna kun je in het donker de China Light dino’s bekijken. Verder is het mogelijk om te laser gamen, is er een gezellig winterplein waar je marshmallows kunt roosteren en is Raptor Dock open. Voor de inwendige mens kun je terecht in het T-rextaurant.
Afhankelijk van de interesses van je kind ben je maximaal een halve dag bezig bij Winter Dinoland.
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke uitjes voor in de winter? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- De leukste uitjes in de kerstvakantie
- Kerst in Valkenburg
- Sealife en LEGOLAND Discovery in Oberhausen
- Direct naar alle blogs over uitjes in de kerstperiode
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dinoland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Vanaf welke leeftijd is dit uitje aan te raden? Wij hebben een dino fan thuis van 4 maar ben bang dat hij het te spannend vind. Wij zouden graag gaan in de vakantie, is het haalbaar voor deze leeftijd?
Het zal per kind verschillen. Als ze snel bang zijn in het donker zou ik het niet doen, maar als hij goed beseft dat het geen echte dino’s zijn dan kan het prima.