Zo kampeer ik: in een kampeerhut

4
628

Vandaag in onze zomerspecial “Zo kampeer ik” vertelt Saskia over haar ervaringen met de kampeerhut. Deze keer met een kampeermiddel dat erg populair is in Scandinavië.

Wie zijn jullie en sinds wanneer kamperen jullie?

Ehm, wij stellen ons niet meer voor. De afgelopen periode hebben jullie ons al aardig leren kennen en dat zal de komende periode alleen maar meer worden. Heb je onze introductie gemist? Klik dan hier.

Met welk kampeermiddel kamperen jullie?

Deze zomer kamperen wij in Zweden inkampeerhutten. Kampeerhutten tref je vooral aan in Scandinavië, maar ook in Nederland zijn ze te vinden alleen noemen we het dan trekkershutten. Een kampeerhut is meestal tussen de 10 en 14 m2 groot, voorzien van twee stapelbedden, een tafel met stoelen en een eenvoudig keukentje. Voor het sanitair gebruik je dezelfde faciliteiten als de ‘gewone’ kampeerders.

Een driehoekige kampeerhut in Noorwegen (Halden). Twee bedden op de begane grond en twee bedden in de nok.
Een driehoekige kampeerhut in Noorwegen (Halden). Twee bedden op de begane grond en twee bedden in de nok.

Waarom hebben jullievoor een kampeerhutgekozen?

In 2008 gingen we naar Noorwegen en hadden wij nog geen eigen kampeermiddel. Het was de keuze tussen appartementen of kampeerhutten. Wij vonden de kampeerhutten leuker omdat ze op een camping staan, hier heb je sneller contact met andere mensen. Ook de knusse uitstraling sprak ons aan. We werden al verliefd op de kampeerhutten bij de eerst foto’s die we zagen: rood geschilderde mini-huisjes met witte kozijnen, gelegen op de prachtigste plekken. Die hoog gespannen verwachtingen werden waar gemaakt! Elke hut heeft z’n eigen charme. Daarnaast is het overnachten in kampeerhutten erg praktisch. Alles is aanwezig, je neemt alleen je eigen kleding en beddengoed mee.

Het interieur van een kampeerhut op een camping nabij Oslo. Twee stapelbedden, een tafel met stoelen. Op deze camping was er een gezamenlijk keuken waar we gebruik van konden maken.
Het interieur van een kampeerhut op een camping nabij Oslo. Twee stapelbedden, een tafel met stoelen. Op deze camping was er een gezamenlijk keuken waar we gebruik van konden maken.
De meeste kampeerhutten zijn voorzien van een eenvoudige kookgelegenheid, inclusief servies, bestek en pannen.
De meeste kampeerhutten zijn voorzien van een eenvoudige kookgelegenheid, inclusief servies, bestek en pannen.

Dit jaar gingen we naar Zweden en hebben we de afweging gemaakt tussen de (inmiddels ex-) caravan en de kampeerhutten. Het gemak van de laatste heeft daarbij gewonnen. Met rondtrekken vinden we het fijn dat er niet continu een huisje op wielen achter de auto hangt. Met alleen een auto is het een stuk makkelijker parkeren bij een tussenstop. En tja, de charmante uitstraling van de kampeerhutten speelde ook mee.

Wat kosteen kampeerhutongeveer?

De prijzen voor eenvoudige kampeerhutten verschillen per regio en beginnen rond de 40 euro per nacht, oplopend naar zo’n 80 euro per nacht. Hoe groter de hut en hoe meer voorzieningen in de hut, hoe hoger de prijs. Hoewel, dat gaat niet altijd op. Bij grote steden en aan de kust betaal je meer dan in het binnenland.In Zweden betaalden we gemiddeld 50 euro per nacht, met uitschieters naar boven (de hut in de buurt van Stockholm) en naar beneden (de hut ergens in het binnenland van Zweden).

Midden in de natuur!
Midden in de natuur!

Waarom zou je een kampeerhut aan anderen aanraden?

Kampeerhutten en trekkershutten zijn ideaal voor beginnende kampeerders, je kan rustig wennen aan het leven op een camping maar slaapt wel in een gewoon bed. Wij vinden het ook handig tijdens een rondreis, zo hoef je niet elke keer je tent op te zetten. Kampeerhutten zijn vaak erg mooi gelegen, dat is zeker een pré.

Als je met kinderen gaat die boven in het stapelbed kunnen slapen, dan is het handig om zelf een (demontabele) uitvalbeveiliging mee te nemen. Niet alle stapelbedden zijn namelijk voorzien van een hekje voor het bovenste bed.

Zelf een kampeerhut boeken in Zweden? Bekijk hier de opties en prijzen.

Meer lezen

Meer weten over mooie kampeerplekken in Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

4 REACTIES

  1. Beste,
    Welke route hebben jullie gereden?
    Wij zijn dit ook van plan,maar schrikken van de prijs voor de ferries.

    Gr. Jan Harmen

    • Onze route staat elders op de website (via Zweden of onder Vakantie en dan Rondreis). Daar heb ik ook de prijzen opgenomen die wij hebben betaald in 2014. Een dag eerder of later kan nogal eens flink verschil in prijs maken. Zo betaal je op zaterdag vaak meer dan op bijv. maandag. Wij hebben heen Travemunde-Trelleborg gedaan en terug Goteborg-Kiel.

  2. Als we de tweede helft van augustus zouden reizen, is het dan zinvol om deze kampeerhutten te reserveren of niet? Zijn die gemiddeld volgeboekt in Zuid-Zweden?

    • Hangt van de locatie af. Aan de kust zou ik reserveren, daar is het meestal drukker. Je kunt ook de gok nemen en dan in de loop van de dag kijken of je ergens terecht kunt. Persoonlijk hou ik niet van die onzekerheid en leg ik liever alles vooraf vast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.