Slovenië heeft zoutvelden die nog in bedrijf zijn en waar echt zout wordt gewonnen. Bij veel mensen onbekend. Als ik voorstel om erheen te gaan beginnen dochter M. en zoon C. meteen over een aflevering van ‘Wie is de Mol’ met een opdracht in de zoutvelden. Dat willen ze zeker met eigen ogen zien. Wij rijden naar de zoutvelden in Secovlje Salina Nature Park, vlakbij Piran en de Kroatische grens.
Een bezoek aan Secovlje Salina Nature Park
Secovlje Salina Nature Park heeft twee ingangen. Wij beginnen ons bezoek bij de ingang in Lera. Het is even goed opletten waar we precies moeten zijn. Langs de weg staat een bord dat we na 300 meter de afslag moeten nemen, maar bij de afslag zelf staat geen bord. Op goed geluk gaan we naar rechts. In het gehuchtje gaan we bij een soort T-splitsing naar links en dan zijn we er al. We parkeren de auto en kopen voor 16 euro een familieticket (prijspeil 2016). Hiermee kunnen we later ook bij de andere ingang het park in.
Wandelen langsde zoutvelden naar het bezoekerscentrum
Een lange houten vlonder ligt voor ons. De kaarsrechte verkaveling van de zoutvelden zorgt ervoor dat we een kilometer rechtdoor lopen. Tussen de voormalige en nog in werking zijnde zoutvelden door. Langs het pad is geen beschutting. Onze eerste stop is na zo’n 500 meter bij de souvenirshop. Hier kunnen we even in de schaduw staan en rustig om ons heen kijken. Om ons heen zien we een bijzonder landschap met dijkjes en kavels met water, zout of lage groene begroeiing.
We lopen verder en komen nu bij de zoutvelden waar wordt gewerkt. Aan de rand van de zoutvelden liggen grote bergen met het witte goedje. Tussen de zoutvelden ligt rails. Een metalen karretje wordt voortgeduwd en vol geschept met zout. We kijken met verbazing naar de zoutvelden. Ik snap niet goed hoe de zoutwinning nu precies werkt. Natuurlijk is het de bedoeling dat het water verdampt en het zout achterblijft, maar wordt er nog iets toegevoegd aan het water om het zout boven te laten komen? Ik krijg er later in het bezoekerscentrum niet echt antwoord op. Ondertussen ziet M. kansen: “Als ik een emmertje zeewater meeneem, kan ik dan ook het zout eruit halen?”. Ik zeg dat ze het kan proberen als ze het water in een dun laagje op een bord giet en wacht totdat het water is verdampt. “C., we moeten zeewater meenemen, dan gaan we zelf zout maken” roept ze naar haar broertje.
In het bezoekerscentrum van Secovlje Salina Nature Park staat een maquette van het natuurpark. Met lichtjes kunnen we zien waar de verschillende bezienswaardigheden te vinden zijn. In een vitrine zien we verschillende soorten zout uit verschillende delen van de wereld. We verbazen ons over de verschillende kleuren en structuren. Aan de muur hangen informatieve borden, zowel in het Sloveens als in het Engels. Voor de kinderen is er weinig te doen of te ontdekken, dus ze zijn al snel uitgekeken. Ik probeer uit de lange Engelse tekst af te leiden hoe de zoutwinning exact werkt, maar het wordt me niet duidelijk. Jammer, in dit bezoekerscentrum is nog een wereld te winnen op het gebied van interactie en multimedia.
Buiten beklimmen we het uitkijkplatform. We kunnen over het hele natuurpark uitkijken. Het is een fascinerend landschap om naar te kijken. We zijn nieuwsgierig naar het andere gedeelte en besluiten terug te lopen naar de auto.
Fietsen naar het Zoutmuseum
De tweede ingang van Secovlje Salina Nature Park ligt zo’n 3 km verderop. Precies in het stukje niemandsland tussen Slovenië en Kroatië. We moeten de grens over en krijgen zelfs een paspoortcontrole. Gelukkig hebben we deze bij ons. Een klein en onopvallend bordje wijst naar rechts. We rijden het grindpad op en komen bij een parkeerplaats. Nadat we ons entreekaartje hebben getoond mogen we een fiets pakken om naar het Zoutmuseum te fietsen. Je kan er ook heen lopen, maar dat is zo’n 2,5 km enkele reis. Daar doen we M. en C. aan het einde van de dag geen plezier meer mee.
Er staan precies vier fietsen. Drie fietsen voor volwassenen en een kinderfiets. Met het zadel op de laagste stand past C. op de kinderfiets en M. op een volwassen fiets. Het is voor beide kinderen even wennen aan de vreemde fietsen, maar daarna gaat het hartstikke goed.
Over het grindpad fietsen we door Secovlje Salina Nature Park. We zien veel vogels in oude zoutpannen. De zon zakt inmiddels snel naar beneden en zorgt voor een prachtige gloed. Na zo’n 2 kilometer slaan we rechtsaf. We fietsen over een smaller grindpad verder. “Mama, ik zag een mooie veer maar ik ben niet gestopt met m’n fiets want het ging net zo goed” zegt C. Dat is een knap staaltje zelfbeheersing, want hij is dol op veren.
Bij het Zoutmuseum stoppen we en zetten we de fietsen in het fietsenrek. Het museum bestaat uit drie gebouwtjes. We bekijken ze alle drie en krijgen een indruk van het werk op de zoutvelden in vroegere tijden. Dat moet echt pittig geweest zijn. Maar ook nu lijkt het me in de brandende zon geen pretje. In dit gedeelte van het natuurpark zien we meer natuur en meer vogels. We blijven een tijdje staan kijken naar de kleine zilverreigersdie kenmerkend zijn voor dit park.
Dan pakken we de fietsen en rijden we terug. Het is mogelijk om naar zee te fietsen en daar te kijken. Wij moeten nog een eindje rijden naar de camping en slaan de zee over.
Handig om teweten over de zoutvelden in Secovlje Salina Nature Park
Probeer je bezoek aan de zoutvelden in Secovlje Salina Nature Park aan het einde van de dag te plannen. De zon is dan minder warm en zorgt voor mooi licht. Je kan een bezoek aan de zoutvelden goed combineren met een dagje in Piran. In het natuurpark is ook een wellness te vinden, hier kan je alleen komen als je hebt geboekt. Meer over het natuurpark is te vinden op hun website.
Vergeet niet om je paspoort mee te nemen, anders kan je niet bij de tweede ingang komen.
Zou jij de zoutvelden in Secovlje Salina Nature Park willen bezoeken tijdens je vakantie in Slovenië?
Meer lezen
Op zoek naar meer informatie over Slovenië? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Wandelen bij het meer van Bohinj
- Met een ezel wandelen in Brda
- Paragliden in Slovenië met kinderen
- SUPpen in Ljubljana
- Overnachten in een boomhut bij Bled
- Direct naar alle blogs over Slovenië
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).