Kinderdijk, een bezoek aan UNESCO Werelderfgoed met kinderen

0
717

UNESCO werelderfgoed met kinderen: Kinderdijk. “Wat is dat dan? Wat gaan we daar doen?” De kinderen van blogger Lineke kennen het niet. Lees hier wat Lineke en haar kinderen van het werelderfgoed vonden.

Wat is dat dan? Kinderdijk?

Op Instagram zie ik ze regelmatig voorbij komen. De molens van Kinderdijk. Ik ben er nog nooit geweest. En dat terwijl het UNESCO Werelderfgoed is. Ik zou best willen maar dan wel met de kinderen. Maar is dat leuk? Is er iets te doen voor de kinderen? Wat als ze direct zeggen: “Is dit alles?” Ach, we gaan het gewoon doen. De eerste prachtige zonnige dag van het nieuwe jaar stappen we in de auto.UNESCO Werelderfgoed met kinderen: Kinderdijk. Wij komen er aan!

Omdat ik weet dat ik deze vraag ga krijgen van mijn kinderen lees ik me in via de website. Ook wil ik weten of er iets te doen is voor de kinderen. Ik zie alleen een stukje voor schoolklassen die Kinderdijk willen bezoeken. Ik waag er een telefoontje aan. Een dame vertelt me dat het ook voor kinderen echt leuk is. Er zijn twee molens te bezoeken en een museum.

Even kijken wat we hier allemaal kunnen doen. UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Even kijken wat we hier allemaal kunnen doen.

UNESCO Werelderfgoed met kinderen: Kinderdijk

Eenmaal in de auto komt die ene vraag gelijk. “Mam, wat is Kinderdijk en wat gaan we daar doen?” vraagt mijn jongste zoon. Zo goed als ik kan, leg ik het uit. We gaan naar Kinderdijk. Daar hebben ze molens die heel belangrijk zijn. Zo belangrijk dat ze bij het UNESCO Werelderfgoed behoren. En dat betekent dat er niemand nog iets aan het landschap of aan de molens mag veranderen. Dat moet blijven zoals het is. “Dat klinkt echt supersaai mam,”is het antwoord van B. Ai, dat geeft de burger geen moed.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Op naar Kinderdijk.

De geschiedenis van Kinderdijk

In Kinderdijk zie je een stukje geschiedenis van echt Nederlands watermanagement. Nederland ligt immers onder zeeniveau. Als we niets zouden doen, zou een groot deel van Nederland helemaal onder water staan. Al sinds mensenheugenis zijn Nederlanders in gevecht met het water. Er zijn dijken gebouwd om ons te beschermen tegen het water.

De polder onder water

In 1421 slaat het noodlot toe. De Sint Elisabethsvloed breekt de slecht onderhouden dijken en zet de polder onder water. Het verhaal gaat dat veel bewoners verdronken zijn. Toch drijft er langs de kapotte dijk de volgende ochtend een klein wiegje met een kindje er in. Een kat springt op het wiegje op en neer om het in evenwicht te houden. Het kindje wordt gered en zo ontstaat de naam Kinderdijk. Men besluit de polder te ontwateren met behulp van molens. En zo zorgen de 19 molens van Kinderdijk er voor dat het water daar gemanaged wordt.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Stel je eens voor, alles onder water.

Watermanagement op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Sinds 1997 staat Kinderdijk op de UNESCO Cultureel Werelderfgoedlijst. Dit omdat het een uniek complex is. Nergens anders ter wereld zie je de complete geschiedenis van watermanagement terug zoals in Kinderdijk.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Kinderdijk is 1 van de 9 UNESCO erfgoederen in Nederland.

Oer-Hollands landschap

Als we er bijna zijn, zien we tussen de dijkhuizen door het landschap met de molens al. Mijn hart maakt een sprongetje. Cool dit. Ook de jongens kijken geïnteresseerd uit het raampje. Zodra we de auto uit zijn, grijp ik direct naar de camera. Dit zijn Hollandse plaatjes ten top. De toegangstickets heb ik online gekocht. Ik ga met de scancode naar de kassa voor een plattegrond en een brochure.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Hoe Hollands wil je het hebben?

Bezoekerscentrum Wisboomgemaal

We gaan eerst naar het bezoekerscentrum Wisboomgemaal dat voorheen een stoomgemaal was. We beginnen met een film over de geschiedenis van Kinderdijk. Het wordt leuk gepresenteerd en is modern vormgegeven. De jongens vinden het echter niet zo interessant. Ze kijken naar de plaatjes maar pikken weinig op. Het molenspel in de hal, ja dat spreekt wél tot de verbeelding. Tot drie keer toe doen ze een ronde mee. Voel je even molenaar van je eigen molen. Na het molenaarsspel gaan we over naar een soort knikkerbaan om te zien wat het verschil is tussen elektra en stoom.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Eerst naar bezoekerscentrum Wisboomgemaal.
UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Draai je wieken tegen de windrichting in mam.

Over de wandelroute langs de molens

Na het bezoek aan het informatiecentrum lopen we naar de wandelroute door het landschap. Ondanks de extreme kou zijn er toch veel bezoekers. De jongens lopen in hun jassen gedoken over het pad. Als ik vraag of ze even stil willen staan voor een foto is B het een beetje zat. “Mam, er zijn zoveel molens en één molen is wel genoeg.” Gelukkig komen we net aan bij museummolen Nederwaard. Hier scannen we onze tickets en neemt de molenaar ons mee. Hij stelt gelijk de juiste vragen aan de jongens. De interesse is gewekt. Vol enthousiasme stappen ze de molen binnen. Dank u wel molenaar!

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Op naar museummolen Nederwaard.
UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
De mensen van toen waren vast heel klein.
UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
De molenaar vertelt waarom de molen niet draait vandaag.

Museummolen Blokweer

We vervolgen onze weg over de wandelroute. Bij museummolen Blokweer gaan we van de route af. Ook hier kan je naar binnen met een ticket. We scannen die van ons en gaan de molen binnen. Deze ziet er heel anders uit dan de eerste molen. De jongens proberen nog even een klein oud traporgeltje uit. Het was ooit van de familie die er woonde. In de tuin doen ze nog snel de was en dan zijn we klaar.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Museummolen Blokweer is een heel ander soort molen dan de Nederwaard.
UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Mag ik het traporgeltje proberen?
UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Wat een heerlijke tuin hebben ze hier.

Het bezoek heeft indruk gemaakt

De jongens hebben genoeg gezien en wij ook. Al met al zijn we hier toch drie uur zoet geweest. We maken de laatste foto’s en vertrekken naar huis. In de auto kijken we nog één keer naar dat oer-Hollandse landschap. “Ik vond het toch wel mooi en leuk hoor mam,” zegt B. Gelukkig, heb ik toch een stukje UNESCO Werelderfgoed aan de kinderen mee kunnen geven.

Later blijkt dat een bijzondere anekdote de meeste indruk heeft gemaakt heeft op de heren. De vrouw des huizes van molen Nederwaard is om het leven gekomen tijdens een reddingsactie van één van de twaalf kinderen uit haar gezin. Mevrouw kreeg daarbij letterlijk een tik van de molen die haar fataal geworden is. Bij iedere langs zwiepende molenwiek wordt dit verhaal van Kinderdijk weer opgelepeld.


Weet je dat de molens nog steeds bewoond zijn hier?

Is een bezoek aan de molens van Kinderdijk leuk met kinderen?

Eenmaal thuis klim ik achter mijn laptop om dit blog te schrijven. ‘Kinderdijk, een bezoek aan UNESCO Werelderfgoed met kinderen’ wordt de titel. Ik denk terug aan ons bezoek. Is Kinderdijk leuk voor kinderen? Zonder twijfel zeg ik ja. Kinderdijk met kinderen bezoeken is zeker leuk. Toch denk ik dat er nog meer uitgehaald kan worden voor kinderen. Mijn jongens hadden misschien een extra stimulans gehad met behulp van een speurtocht. De interactieve activiteiten in het bezoekerscentrum zijn leuk. De enthousiaste molenaars zijn ook een meerwaarde.

Ga je zonder kinderen naar Kinderdijk? Lees dan het blog over deze beroemde molens van collega-blogger Stripe Away.

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Een bezoek aan Kinderdijk is toch wel heel bijzonder.

Praktische informatie

Parkeren kan op één van de parkeerterreinen van Kinderdijk. Wij betalen 5 euro voor het parkeren. Online toegangstickets voor de film in het bezoekerscentrum en de museummolens kosten 8 euro voor volwassenen en 5,50 euro voor kinderen (prijspeil 2018). Daarnaast kan je groepsarrangementen boeken of met een rondvaartboot mee.

Kijk voor actuele prijzen en openingstijden op de website van Kinderdijk. Bij het online aanschaffen van je tickets wordt een inschatting gegeven voor de drukte op de betreffende dag. Hartstikke handig. Trek voor een bezoek aan Kinderdijk gerust een dagdeel uit.

Ligging:

UNESCO-werelderfgoed-met-kinderen-Kinderdijk
Weet je dat ze hier wel 19 molens hebben?

Zou jij je kinderen meenemen naar zo’n stukje cultureel werelderfgoed?

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes oer-Hollandse uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.