Een weekendje Brussel. Daar hoort behalve een bezoek aan Manneken Pis en het Atomium toch ook echt een museum bezoek bij. Maar welk museum kies je dan? Lineke werd getipt over het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen, het dinomuseum van Brussel. Een oud museum met indrukwekkende collecties. Maar is dit museum kindvriendelijk? Ook voor de wat minder museum behoeftige kinderen? Je leest het hier.
Het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen
In 1814 opent de stad Brussel zijn eigen natuurhistorisch museum. In 1846 neemt de staat het museum over en noemt het Koninklijk Natuurhistorisch Museum. Inmiddels is het eigendom van het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen. Dit instituut staat internationaal bekend als belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek. Het is een van de meest bezochte musea van België.
Het dinomuseum van Brussel
Omdat ik de naam van het museum voor de kinderen erg ingewikkeld vind meld ik hen dat we naar het dinomuseum van Brussel gaan. Een museum waar veel dinosaurus botten te zien zijn. Een schot in de roos. Ja hoor daar willen ze wel naar toe. Ik krijg de tip om van te voren de app ‘iziTravel’ te downloaden. Met de app kunnen we namelijk in het museum 6 filmpjes bekijken die meer vertellen over wat we zien.
Onze ervaring in het dinomuseum
Met een mega dino voor de deur beginnen de jongens volop te stuiteren. Binnen sluiten we aan in de wachtrij tot het museum open gaat. Bij de kassa liggen 2 speurtochten voor kinderen. In België noemen ze dit parcours en deze zijn er voor kinderen van 6-8 jaar en 9-12 jaar. De speurtocht duurt ongeveer een uur en neemt je mee langs in ieder geval 12 van de topstukken die het museum heeft.
Met de speurtochten in de hand beginnen we gelijk bij de dinosauriërs. De eerste antwoorden worden ingevuld en het eerste filmpje bekeken. De collectie dino’s die ze hier hebben is indrukwekkend. Al snel staat mijn oudste zoon oog in oog met Stan de T-rex. Vast en zeker een maatje geweest van Trix de T-rex uit Naturalis. Een enorm skelet met indrukwekkende tanden en klauwen. Dit is genieten voor mijn eigen paleontoloog in spé.
De speurtocht neemt ons mee van de dinosauriërs langs de mosasauriërs, de evolutie, natuurwetenschappen en uiteindelijk de zaal van de mens. Na de dino’s zijn de jongens daar van het meeste onder de indruk. De eerste mensen zijn nagebouwd uit houten plankjes. Ze zijn net zo groot als mijn jongste zoon van 1,25 meter. Verwonderd staat hij er naast en zegt: “ik ben net zo groot als dit Kapla mens mam” Ik grijns om zijn begrijpelijke benaming ‘Kapla mens’ en we lopen door naar de breinen. Wie heeft het grootste brein? De mens of de aap?
Na de route door de vaste tentoonstelling komen we bij de tijdelijke tentoonstelling ‘Gif’. Dit spreekt enorm tot de verbeelding van de jongens. Ze pakken elkaars hand vast want beesten….want gif…want gevaarlijk. Maar al snel staan ze met de neuzen tegen het terrarium glas gedrukt. Spinnen, slangen, kikkers, vissen en ga zo maar door. Wat zijn er veel dieren die gif kunnen afgeven bij aanraking. Deze Gif tentoonstelling is nog tot september 2017 te zien in het museum.
Na alle indrukken lopen we weer naar boven en drinken nog wat in het restaurant. We controleren de antwoorden van de speurtochten. De jongens hebben goed opgelet. Bijna alles goed. Voldaan gaan we richting de uitgang. “Dag dino’s, tot de volgende keer”. Want dat we nog eens terug gaan dat is zeker.
Lees bij een collega-blogger over Pairi Daiza
Is het dinomuseum kindvriendelijk?
Absoluut. De speurtochten zijn mooi vorm gegeven en passend bij de leeftijdscategorie. Er zijn veel interactieve punten op de route waar kinderen met plezier informatie krijgen over wat ze zien. Daarnaast zijn ook de 6 filmpjes die we via de app kijken een meerwaarde voor ons bezoek. De jongste die net leert lezen luistert aandachtig naar wat er verteld word. Maar het toppunt van kindvriendelijkheid vind ik het te lenen opklapbare opstapje voor kinderen. Zo kunnen ook kleinere kinderen in de wat hogere vitrines en terraria kijken. Super trots loopt mijn jongste dan ook door de Gif tentoonstelling met zijn eigen opstapje. Onze conclusie is dat het dinomuseum van Brussel zeker kindvriendelijk is.
Praktische informatie
Door gebrek aan parkeerruimte in de omgeving van het museum wordt het dringende advies gegeven om met het openbaar vervoer te gaan. Met behulp van Google maps en het kaartje vinden we de metrolijn die we moeten hebben. En inderdaad de parkeerruimte bij en rondom het museum is zeer beperkt.
Het museum is in het weekend geopend van 10 tot 18 uur. Doordeweeks gaat het museum een half uur eerder open. Op maandag is het museum gesloten.
De entreeprijs is 7 euro voor volwassenen en 4,50 euro voor kinderen van 6-17 jaar. Wil je ook nog naar de tijdelijke tentoonstelling dan betaal je 2,50 euro extra (prijspeil 2017).
Voor een hapje en drankje kan je terecht in het Dino café. Maar heb je je eigen versnaperingen bij je dan kan je ook gebruik maken van de picknick tafels binnen en buiten.
Jassen, tassen en bagage kan je afgeven bij de gratis garderobe. En voor waardevolle spullen zijn er 1 euro lockers ter beschikking.
Voor actuele activiteiten en tentoonstellingen kijk je op de website van het museum.
Ken jij dit dinomuseum? Hoe vonden jouw kinderen het?
Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke uitjes in België? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Stedentrip Gent met kinderen, genieten van een geweldige stad
- Luik: Expositie Terracotta leger met kinderen bezoeken
- Bezienswaardigheden in Dinant voor gezinnen
- Hotel met familiekamer in Brussel? Ontdek het Novotel
- Direct naar alle blogs over Belgie
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen te Brussel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eerlijke mening en ervaringen.