Oostenrijk is een heerlijk vakantieland voor actieve gezinnen. De bergen zorgen voor vele leuke uitstapjes die geschikt zijn voor kinderen in alle leeftijden. Blogger Fieke gaat er graag met haar gezin naar toe. In dit blog lees je haar ervaring over hoe het in de zomervakantie is in het Stubaital met kinderen.
Stubaital in Tirol
Het Stubaital is één van de vele dalen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het dal ligt tussen Innsbruck en de Brennerpas (op de grens met Italië). Het dal is zo’n 40 km lang en door het dal stroomt de rivier Ruetz. Het Stubaital wordt omringt door prachtige bergen. Aan het eind van het dal ligt de Stubaier Gletsjer waar je het gehele jaar door sneeuw aantreft.
Het bekendste dorp in het dal is Fulpmes. Daarnaast zijn er in het dal een aantal andere kleine typische Oostenrijkse dorpen. Van die dorpen met prachtige vakwerkhuizen, balkons vol met bloemen, leuke restaurantjes en een goede sfeer. Vanuit een aantal dorpen vertrekken gondels de bergen in.
In de zomer is het Stubaital erg geliefd onder de wandelaars en in de winter onder de wintersporters.Het Stubaital ligt op zo’n 900 km rijden vanaf Utrecht en is daarmee goed bereikbaar vanuit Nederland.
Wij trekken zelf na een verblijf van een week door naar Italië. De ligging, vlak bij de Brennerpas, zorgt ervoor dat het een ideale tussenstop is.
Stubaital met kinderen, de leukste activiteiten in de zomervakantie
Onze week in het Stubaital is eigenlijk in tweeën gedeeld. We verblijven een paar dagen in een hotel waar vanuit we uitstapjes maken en we zijn in het Stubaital om een deel van de Stubaierhohenweg te wandelen.
Hieronder lees je onze tips voor de leukste uitstapjes in het Stubaital met kinderen.
Uitzichtpunt de ‘Top of Tyrol’ op 3210 meter hoogte
In je korte broek een sneeuwballengevecht houden, wie wil dat nou niet? Onze kinderen zijn wel te porren om in de zomer op zoek te gaan naar de sneeuw. In het Stubaital kan dat eenvoudig en geniet je ook nog eens van een prachtig uitzicht over de bergen. De gondels van de Stubaier Gletscherbahn brengen ons, in etappes, een flink stuk de berg op naar ruim 3.000 meter hoogte.
Wanneer we uitstappen, trekken we de ritsen van onze vesten goed dicht, want ondanks de zon is het heel wat frisser dan in het dal. Voordat de kinderen de sneeuw in rennen bezoeken we eerst het uitzichtpunt ‘Top of Tyrol’. Via een stalen trap klimmen we naar het plateau. Daar hebben we een 360 graden zicht op de bergen om ons heen. We zien niet alleen de Alpen, maar ook de Dolomieten. Wat een fantastisch uitzicht!
Mijn man en zoon besluiten dat we nog niet hoog genoeg zijn. Samen klimmen ze een stukje hoger de berg op en bekijken het kappelletje wat op de berg staat. Ik wandel met de meiden lekker door de sneeuw en geniet van het uitzicht op de Stubaier Gletsjer.
En af en toe vliegt er een sneeuwbal door de lucht!
IJsgrot bij de Stubaier Gletsjer
Op de terugweg van de ‘Top of Tyrol’ stappen we uit bij het bergtstation van de Stubaier Gletscherbahn. Hier staat een indrukwekkend grote bison waar onze jongste direct enthousiast op af rent. Je blijkt in de poten van de bison naar boven te kunnen klimmen en tussen de slagtanden zien we een glijbaan naar beneden komen. Dat wordt dus eerst een paar keer glijden voordat we naar de ijsgrot gaan.
Op korte afstand van het bergstation ligt een ijsgrot. Deze ijsgrot is een gangenstelsel met gangen van 2,5 hoogte onder het eeuwige ijs van de Stubaier Gletsjer. Onze jongste vindt het een beetje spannend om naar binnen te gaan, wat als de grot instort. Maar zodra hij de mooie glimmende gangen ziet is hij verkocht.
Tijdens de wandeling door de grot kom je verschillende informatieborden tegen. Deze vertellen meer vertellen over de gletsjer en de bescherming van de gletsjer waar men nu druk mee is door de stijging van de temperatuur. De ijsgrot mag alleen daarom al niet ontbreken bij een bezoek aan het Stubaital met kinderen.
Met onze dikke vesten, korte broek en bergschoenen aan is het prima te doen in grot. Je bent tijdens een bezoek zo’n 20 tot 30 minuten binnen.
Meerdaagse wandeltochten met kinderen in het Stubaital
Wij zijn fan van een meerdaagse wandeltocht lopen in de bergen. Lekker actief bezig in de bergen, lopen op paden waar je bijna niemand tegenkomt en ’s avonds op een bijzondere locatie overnachten.
De Stubaier Höhenweg is een bekende meerdaagse wandeltocht van 7 etappes. Het bijzondere aan deze wandeltocht is dat deze tocht makkelijk in te korten is. Je kunt dus prima een route van 1 of 2 nachten maken. Je komt daardoor veel gezinnen op deze tocht tegen. De ervaring is onvergetelijk. Wandel bijvoorbeeld van het middelstation van de Stubaier Gletscherbahn naar de Sulzenauhutte en loop vandaar weer terug naar het dal.
Wij liepen een 3 daagse tocht en sliepen in de NurnBergerhutte en de Sulzenauhutte.
Wandel het Boomhuttenpad in Fulpmes
In het Stubaital hebben ze ook aan de jongere kinderen gedacht. Er zijn niet alleen wandelingen voor oudere kinderen en volwassenen, maar ook echt voor de jongste.
In Fulpmes nemen we de Schlick2000 Bergbahn naar boven en bezoeken we eerst het uitzichtplatform ‘Stubaiblick’. Een korte wandeling met prachtige uitzichten op de bergen om je heen. Onderweg staan er allemaal verschillende bankjes. Onze jongste rent van het ene naar het andere bankje. Op die manier lopen we lekker door.
Maar waar we echt voor komen is het Boomhuttenpad. Een 2 kilometer lang pad langs verschillende boomhutten. Bij de gondel hebben de kinderen allemaal een ‘knipkaart’ gekregen en bij iedere boomhut die ze tegenkomen moeten ze op zoek naar de ‘kniptang’ waarmee ze een knipje kunnen zetten in hun knipkaart bij de desbetreffende boomhut.
We zijn onder de indruk van de gave boomhutten die we tegenkomen. We komen onder andere de kabouterkeuken, de kabouterspeelplaats en de muziekkamer tegen. Ondanks dat onze kinderen net buiten de directe doelgroep vallen zoeken ze bij iedere boomhut fanatiek naar de kniptang en hebben we een fijne wandeling.
Bij het eindpunt aangekomen, na 2 km afdalen, drinken en eten we gezellig wat bij het restaurantje en bespreken we wat we zullen doen. Optie 1 is weer helemaal terug lopen naar boven en daar de lift naar het dal nemen, of vanaf het restaurant in een klein half uurtje naar het dal lopen. We kiezen voor het laatste, het is warm en in flink klimmen hebben de kinderen geen zin. Hou hier dus even rekening mee, dan je vanaf het eindpunt één van de twee moet doen.
Bij het dalstation van de gondelbaan laten de kinderen hun volle knipkaart zien en krijgen ze een kleine attentie.
Wandel (een stuk) van de Wilde Wasser Weg
Het smeltwater van de gletsjer moet ergens het dal in lopen. In het Stubaital vind je de Wilde Wasser Weg. Hier stroomt het ijskoude gletsjerwater met grote kracht en snelheid de berg af naar het dal. Dit levert op verschillende plekken de mooiste watervallen op.
De hele Wilde Wasser Weg bestaat uit drie etappes. Etappe 1 loopt door het dal vanaf Ranalt, etappe 2 klimt de berg op via de Sulzenau Alm en etappe 3 eindigt bij de gletsjer Sulzenauferner. Tijdens onze driedaagse wandeltocht lopen wij etappe 3. Een deel van etappe 2 lopen we nadat we de ijsgrot en ‘Top of Tyrol’ bezocht hebben.
We parkeren onze auto langs de weg vlakbij de Grawa Alm. Vanaf hier volgen we het wandelpad en komen na een paar honderd meter bij de Grawa waterval. Wat een indrukwekkende waterval en wat een indrukwekkend uitkijkplatform is daar gebouwd. We genieten een tijdje liggend van de natuurkracht van het water en besluiten dan een stuk langs de waterval omhoog te lopen.
Via een heerlijk zigzaggend bergpad, gedeeltelijk van houten vlonders, lopen we naar boven. Van dit soort paden houden onze kinderen en ze zijn niet bij te houden. Er zijn meerdere uitzichtpunten over de waterval langs de route.
Na een tijdje besluiten we naar de auto terug te gaan, we starten de volgende dag met onze huttentocht en willen vandaag niet te veel kilometers maken. Maar de enthousiaste reacties die we van mensen over de Sulzenau Alm horen beloven veel goeds. Dus heb je een hele dag de tijd, loop dan door tot de alm.
Rodelbaan in Mieders
Rodelen is ook zoiets wat eigenlijk bij een zomervakantie in de bergen hoort. Dus als we lezen dat er in Mieders een super leuke rodelbaan moet zijn, dan moeten we die maar eens uitproberen.
We nemen de Serlesbahn vanuit Mieders naar boven. Tijdens dit tochtje zien we onder ons de rodelbaan al. We verbazen ons erover hoe steil hij gaat en er zijn bruggetjes waar hij overheen gaat en hele scherpe bochten.
Boven op de berg aangekomen kunnen we niet wachten om te gaan rodelen. Het leuke meertje en de speeltuin (je kunt je hier dus prima een middag vermaken met jonge kinderen) die ook op de berg liggen, willen ze niet bekijken. We moeten gelijk door naar de rodelbaan.
We besluiten allemaal in een eigen rodel te gaan, onze jongste kiest er wel voor om met zijn rodel vastgemaakt te worden aan de rodel van mijn man. Zo hoeft hij zelf niet op te letten maar zit hij wel in een eigen rodel. De rodelbaan is 2,8 km lang en telt 40 scherpe bochten.
Als we beneden aankomen zijn we het er allemaal over eens, deze rodelbaan is echt super gaaf en zou wel eens op nummer 1 van onze favoriete rodelbanen kunnen staan.
Zwembaden in het Stubaital
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar onze kinderen moeten zwemmen tijdens hun vakantie. Nu hebben we geluk dat ons hotel een natuurlijke zwemvijver in de tuin heeft, maar ze willen ook graag een keer naar een zwembad.
In het Stubaital heb je er meerdere. De eigenaresse van ons hotel raadt ons aan om naar Das StuBay te gaan in Telfes. Een groot zwembad met binnen- en buitengedeelte, leuke glijbanen en een trechter. Ik installeer me met een boekje buiten op het terras terwijl de rest van de familie geniet van een paar uur lekker zwemmen en glijden.
Activiteiten in het Stubaital met kinderen die wij niet gedaan hebben, maar zeker de moeite waard zijn
Na al die activiteiten in de natuur is het leuk om een stad te bezoeken. Vlakbij het Stubaital ligt de grote stad Innsbruck. Makkelijk per auto te bereiken maar ook heel eenvoudig per trein vanuit het Stubaital. Een aantal jaar geleden bezochten wij deze stad zelf ook. Het centrum maar ook de dierentuin zijn het bezoeken meer dan waard.
Natuurlijk zijn er in het Stubaital nog veel meer wandelmogelijkheden dan die ik hier genoemd heb. Ga langs bij de Tourist Information in het Stubaital zelf en ze kunnen je voorzien van heel veel informatie over de wandelmogelijkheden. Natuurlijk kunnen zij je ook vertellen welke wandelingen er geschikt zijn voor kinderen, en welke leuke speelmogelijkheden je onderweg tegen komt.
Hou je van meer uitdagendere activiteiten, dan kun je in het Stubaital ook terecht voor mountainbiken, raften en paragilden. De gekleurde paraglides kom je op verschillende plekken in het dal tegen. Vanuit ons hotel zagen we de kleurrijke parachutes iedere avond voorbij vliegen.
Genoeg te doen dus tijdens de zomervakantie in het Stubaital met kinderen!
Stubai Super Card
In Oostenrijk werken veel regio’s met een eigen toeristenkaart hiermee kun je voordelig uitstapjes maken in de desbetreffende regio. Het Stubaital kent ook een dergelijke kaart, de Stubai Card en de Stubai Super Card.
Met deze kaarten is de toegang voor een heel aantal activiteiten gratis, of je krijgt korting op de toegangsprijs. Met de kaart kun je gratis gebruik maken van alle skiliften in het dal, kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de trein naar Innsbruck), en heb je gratis toegang tot de zwembaden en de rodelbaan. Je krijgt o.a korting bij diverse musea, het roofvogelpark en rafttours.
De Stubai Super Card krijg je gratis als je bij één van de aangesloten accommodaties verblijft. De Stubai Card kan je kopen als je wel in het Stubaital verblijft maar bij een accommodatie die niet is aangesloten. De prijs van de Stubai Card is 75 euro voor volwassenen en 37,50 euro voor kinderen t/m 14 jaar (prijspeil 2022).
Bijna al onze uitjes in het Stubaital hebben wij met onze Subai Super Card gedaan. Krijg je geen kaart bij je accommodatie? Dan is kopen de moeite waard, zeker als je van plan bent een aantal keer van de kabelbanen gebruik te maken.
Hotel Steuxner, prettig familiehotel voor verblijf in het Stubaital met kinderen
Wij verbleven tijdens onze week in het Stubaital in Hotel Steuxner in Neustift im Stubaital en twee nachten in berghutten.
Hotel Steuxner is een drie sterrenhotel dat uitermate geschikt is voor gezinnen. Er is een grote tuin met daarin speelmogelijkheden en een grote natuurlijke zwemvijver. Het hotel biedt verschillende kamers waaronder familiekamers voor 4 personen. De meeste kamers hebben een balkon met prachtig uitzicht hebt op de bergen.
Met ons vijven kiezen we voor twee kamers, de meiden zijn oud genoeg om op een naastgelegen kamer te liggen. We kiezen voor de optie half pension en zo kunnen we iedere dag gebruik maken van het uitgebreide ontbijtbuffet en het diner (keuze menu). Hotel Steuxner is één van de aangesloten accomodaties bij de Stubai Super Card.
Zou jij met je gezin op zomervakantie gaan naar het Stubaital in Tirol ?
Meer lezen
Op zoek naar meer blogs over vakanties in Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Karinthië met kinderen
- Saalfelden Leogang met kinderen
- Lech am Arlberg met kinderen
- Dachstein met kinderen
- Waarheen op zomervakantie in Oostenrijk met kinderen?
- Leukste Landalparken in Oostenrijk
- Direct naar alle blogs over Oostenrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot mede stand gekomen in samenwerking TVB Stubai Tirol. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.