Barcelona met de hop on hop off bus: go or no go?

3
736

Tijdens onze vakantie in Catalonië hadden we één dag gepland om met de kinderen naar Barcelona te gaan. Meer dan 10 jaar geleden waren we een keer een dagje met z’n tweeën in Barcelona en ook nu hadden we maar één dag de tijd. Een goede reden om de hop on hop off bus te proberen met de kinderen. Ik hoor vaak enthousiaste verhalen hierover en met kinderen lijkt het ook een makkelijke en comfortabele manier van de stad bekijken.

Hop on hop off bus in Barcelona

In Barcelona zijn er twee aanbieders die rondrijden met hop on hop off bussen:

  • Barcelona Bus Turisticvan de Tourist Information van Barcelona. Deze bussen rijden 3 routes. Een blauwe die langs de Sagrada Familia, Parc Guell en het stadion van FC Barcelona gaat. De rode route doet onder andere Montjuic en de haven aan. Deze routes duren beide circa 2 uur. Tot slot is er de kortere groene route, deze rijdt langs de kust en komt langs het Olympische gedeelte. Op verschillende plekken is het mogelijk om over te stappen van de ene route op de andere. Een dagkaart voor volwassenen kost 27 euro en voor kinderen betaal je 16euro.
  • Barcelona City Tour heeft twee routes: een oostelijke en westelijke. De routes komen langs net als Barcelona Bus Turistic langs alle bekende bezienswaardigheden en in het centrum is het mogelijk om over te stappen van de ene bus op de andere. Ook hier kost een dagkaart voor volwassenen 27 euro en betaal je voor kinderen 16 euro.

Wij gebruikten de hop on hop off bus van Barcelona Bus Turistic.

Onze ervaring in Barcelona met de hop on hop off bus

Ons hotel lag buiten Barcelona en dus besloten we met de huurauto naar een van de opstappunten van de blauwe route te rijden. De keuze viel op het stadion van FC Barcelona omdat we redeneerden dat er bij stadions vaak genoeg parkeerruimte is. Helaas bleek dat je maar 2 uur bij het stadion mocht parkeren, dus moesten we opzoek naar een andere parkeerplek. Deze vonden we bij Monestir de Pedralbes.

De hop on hop off bus kwam er al snel aan en omdat we op een rustige plek van de route instapten vonden we nog een plekje op het bovendek. Met de koptelefoon luisterden we naar de audioguide die ons in het Nederlands meer vertelde over de bezienswaardigheden die we passeerden. We ontdekten direct een nadeel van de bus: het is lastig foto’s maken vanuit de bus, want de bus rijdt gewoon met het verkeer mee en blijft op mooie plekjes niet langer staan. Op saaie plekken stond ook onze hop on hop off bus vast in het drukke verkeer van Barcelona.

Fijn met kinderen: de audioguide is er ook in het Nederlands.
Fijn met kinderen: de audioguide is er ook in het Nederlands.
Foto's maken lukt niet goed vanuit de bus.
Foto’s maken lukt niet goed vanuit de bus.

Vooraf hadden we online kaartjes gekocht voor de Sagrada Familia. We wisten dat hier vaak lange rijen staan en we wilden de kerk graag van binnen zien. Met onze kaartjes mochten we om 16 uur naar binnen. Planning was om eerst Parc Guell te bezoeken. We wisten thuis nog niet dat dat routetechnisch niet handig was met de hop on hop off bus, deze komt namelijk eerst langs Sagrada Familia en daarna langs Parc Guell. Maar goed, eerst maar naar Parc Guell!

Sagrada Familia vanuit de bus. Later zijn we terug gekomen en hebben we goede foto's gemaakt.
Sagrada Familia vanuit de bus. Later zijn we terug gekomen en hebben we goede foto’s gemaakt.

Rond 12 uur kwamen we aan bij Parc Guell. We gingen in de lange rij voor de entreekaartjes staan. Tien jaar geleden mocht je hier nog gratis naar binnen. We wisten wel dat er tegenwoordig betaald moet worden, maar hadden niet zo’n lange rij verwacht. Toen we aan de beurt waren hoorden we dat er pas om 14.30 uur weer mogelijkheid was om het park in te mogen. Tegenvaller! Helemaal omdat we om 16 uur bij Sagrada Familia naar binnen mochten. We overlegden met de medewerker en besloten eerst Sagrada Familia te bezoeken en daarna terug te gaan naar Parc Guell. Volgens hem hadden we in de kerk zeker 1,5 uur nodig, dus zou 18 uur het eerst mogelijke tijdstip zijn om Parc Guell te bezoeken.

De hop on hop off bus kon ons nu niet terug brengen naar Sagrada Familia of een andere bezienswaardigheid, want die reed precies de verkeerde kant op. We namen daarom gedeeltelijk de metro en besloten uitgebreid te lunchen.

Na de lunch liepen we naar Sagrada Familia, we aten een ijsje en de kinderen speelden nog even in de speeltuin. Daarna was het eindelijk 16 uur en mochten we naar binnen. In een ander blog zal ik meer vertellen over dit bezoek, maar feit is wel dat we een half uur later weer buiten stonden. Met de hop on hop off bus waren we om 17 uur weer bij Parc Guell.

Tja, weer een uur wachten! De hop on hop off bus vonden we al niet meer zo handig, maar die kaartjes met vaste tijdstippen waren natuurlijk ook totaal niet flexibel. We doden de tijdin wat winkels en een speeltuin voordat we bij Parc Guell naar binnen mochten (ook over deze highlight van Barcelona later meer).

Vanaf Parc Guell reden we met de hop on hop off bus terug naar de auto.

Daaag bus!
Daaag bus!

Barcelona met de hop on hop off bus: go or no go?

Wat mij betreft is zelfs met kinderen de hop on hop off bus een no go. Ik vind dat je een stad pas echt ervaart als je erdoorheen loopt en hetzelfde vervoer gebruikt als de inwoners. Met de hop on hop off bus blijf je een toeschouwer.

De hop on hop off bus bleek voor ons helemaal niet handig omdat de route maar één kant opgaat en we ons juist in tegenovergestelde richting wilden bewegen. Lopend was voor de kinderen te ver, dus gebruikten we de metro. Net zo makkelijk en vooral een heel stuk voordeliger. Met een tienrittenkaart betaal je nog geen euro per ritje en Barcelona heeft een uitgebreid metronetwerk.

Een lange rij voor de halte van de hop on hop off bus.
Een lange rij voor de halte van de hop on hop off bus.
We zijn extra blij met ons plekje op het open dak als we de lange rijen zien.
We zijn extra blij met ons plekje op het open dak als we de lange rijen zien.

Maar misschien komt mijn ‘no go’ wel voort uit een andere manier van steden bezoeken. Misschien hadden we gewoon moeten gaan zitten, af en toe uitstappen om iets van buiten te bekijken en dan weer verder moeten rijden. We hadden dan Parc Guell niet kunnen bezoeken vanwege de vaste tijden van de toegangskaartjes en we hadden bij de Sagrada Familia of op Placa de Catalunya erg lang in de rij moeten staan bij de halte van de hop on hop off bus. Heel eerlijk gezegd is dat niet de manier waarop ik een stad wil bezoeken. Ik vermoed dat veel andere mensen het wel een fijne manier vinden, want in elke stad zie ik hop on hop off bussen altijd erg vol zitten.

Wat zijn jouw ervaringen met een hop on hop off bus? Gebruikten wij deze bus verkeerd of ben je het met ons eens dat ze minder handig zijn dan dat ze lijken?

Meer lezen

Een stad bezoeken met kinderen kan echt leuk zijn. Wij vonden Barcelona te druk om relaxed met kinderen te bezoeken, maar misschien kwam dat ook omdat we maar één dag hadden. Een bezoekje aan Barcelona verdient eigenlijk meerdere dagen.

Nieuwsgierig welke steden wij wel kidsproof vinden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook en X (voorheen Twitter).

De kaartjes voor de hop on hop off bus werden ons aangeboden door de Tourist Information van Barcelona, wij geven altijd onze eigen en eerlijke mening op KidsErOpUit.

3 REACTIES

  1. Wij hebben in Barcelona voor 1 dag fietsen gehuurd. Zo zie je veel in korte tijd, stapt af waar je maar wilt en er zijn vaak goede fiets stroken (wel even wennen omdat ze tussen de 2 rijbanen liggen). Absolute aanrader, ook met kinderen volgens mij goed te doen.

    • Ik heb ook nog gefietst in Barcelona, maar dat was zonder de kinderen. Onze fietsverhuurder raadde het eigenlijk af met kinderen in de basisschoolleeftijd vanwege het drukke verkeer, kan me daar ook best iets bij voorstellen…. Zal daar binnenkort nog een blog over gaan schrijven!

  2. Wij hebben wisselende ervaringen met de Hop on-hop off bus.

    In Kaapstad vonden we het wel handig. Daar zaten we in Houtbaai, wat vrij ver is van het centrum. We maakten met de bus een mooie rit naar het centrum, en in de middag weer terug helemaal om de Tafelberg heen. Vonden de kinderen ook leuk.

    In Granada lag Zeb in het ziekenhuis, en heb ik met Tycho de hop on hop off bus genomen, maar dat was geen succes. Het was lang wachten, en de bus kwam vooral langs de buitenwijken. We hadden beter een goedkopere taxi kunnen nemen naar de binnenstad waar we wilden zijn.

    In die binnenstad (Albaicin) reed een toeristentreintje wat veel beter werkte. Goedkoper, kleinere route en ook hop-on hop-off. Dat soort toeristentreintjes zijn sowieso de favoriet van onze jongens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.