Op wereldreis in Blijdorp Rotterdam met kinderen

0
600

Blogger Lineke gaat een paar keer per jaar op wereldreis. Met haar hele gezin. Waar ze dat van doet? Nou gewoon, van een abonnement op Diergaarde Blijdorp. Ga je mee?

Op wereldreis in Blijdorp Rotterdam met kinderen

‘Wanneer gaan we nou eindelijk weer eens naar de dierentuin?’ Een vraag die onze kinderen regelmatig stellen. We hebben ons abonnement maar weer laten verlengen. Als je in de buurt van Rotterdam woont, dan moet je toch wel een paar keer per jaar een bezoekje brengen aan Blijdorp.

Blijdorp is een stadsdierentuin met een geschiedenis die terug gaat naar 1855. Veel zie je daar niet van terug door onder andere het bombardement van Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereld oorlog. Alleen de woorden boven de hoofdingang ‘Diergaarde Blijdorp’ doen denken aan vroeger.

Blijdorp is verdeeld in zeven gebieden gelinkt aan de continenten. Ga je met ons mee op wereldreis door de continenten?

1 Oceanium

Na de entree gaan we gelijk linksaf het Oceanium binnen. Alles wat met de zee, oceaan en Antarctica te maken heeft kom je er tegen. Van garnaal tot grote haai. De grote aquaria en vooral de haaientunnel zijn prachtig en betoverend. In de grote zaal kunnen de kinderen (en wij) leren over het leven in zee. We turen in microscopen naar mini zeebewoners en zeggen de kogelvis even gedag.

Blijdorp Rotterdam 1
Oceanium, betoverende onderwaterwereld.
Blijdorp Rotterdam 2
Turen naar de mini-zeebewoners.
Hallo kogelvisje!
Hallo kogelvisje!

2 Noord Amerika

In Noord Amerika komen we direct bij een grote trekpleister van deze dierentuin, de ijsberen. En nog leuker, de ijsbeertweeling Sizzel en Todz. We zien ze buiten rollen door het gras en even later zwemmen ze langs het grote raam. De jongens staan vol bewondering met hun neuzen tegen het raam geplakt. Maar ook de wasberen zijn leuk om naar te kijken. B is helemaal verkocht als er een klein pluizebolletje uit het huisje rolt om een badje te nemen vlak voor zijn neus.

Echte ijsberen zien zwemmen, dat kan in Blijdorp.
Echte ijsberen zien zwemmen, dat kan in Blijdorp.

3 Zuid Amerika

We lopen door naar Amazonica in Zuid Amerika. Van de buitenkant ziet het er uit als een bolle kas waarin iets gekweekt word. We gaan door de schuifdeur naar binnen en de jongens pakken gelijk een vlinderzoekplaat mee. Zij hebben een missie. Eenmaal in Amazonica waan je je in een mooi groen regenwoud. Waar de vlinders langs je fladderen, eten op de vlindervoederplek en de jongens vinkjes zetten bij de vlinders van de zoekplaat. Maar er wonen niet alleen vlinders. Tussen de groene bladeren, in het water zwemmen heuse piranha’s. Spanning en sensatie voor de kinderen. Een vrijwilliger vertelt ons over de ontwikkeling van rups tot vlinder. De jongens kijken geconcentreerd naar de cocons die aan de takken hangen, wanneer zou de vlinder er uit komen?

Amazonica, het groene regenwoud.
Amazonica, het groene regenwoud.
Vlindervoederplek.
Vlindervoederplek.

4Azië

Hoog tijd om in Azië het nieuwe leeuwenverblijf te bewonderen. Wat is het mooi geworden! Ook het oude restaurant is weer in gebruik genomen. De leeuwen laten goed van zich horen, dat maakt het naar binnen gaan extra spannend voor onze dierenhelden. Als we daar uitgekeken zijn, moet er even bij de olifanten gezwaaid worden naar Timber. “Want die heeft slagtanden en dus dan ben je een echte olifant”, aldus mijn zonen. Maar de heren hebben haast, ze willen naar het Aziëhuis. Daar wonen twee Komodovaranen en een heleboel ander ‘Freek’ waardig beestenspul.Niet alleen de dieren die je in Azië tegenkomt zijn prachtig, ook de paadjes en zitgelegenheden zijn er mooi aangelegd. Wij vinden het altijd een heerlijke locatie om even ‘Zen’ met elkaar te eten.

Reptielen
Reptielen in het Aziëhuis.

5Australië en Europa

Deze twee gedeeltes zijn klein, maar leuk om op de route even mee te nemen. De kinderen vinden het altijd leuk om even te springen als een wallabie. En als we langs de wolven lopen zet papa steevast het deuntje van Roodkapje in. Flauw, maar de jongens moeten er om lachen. Via Australië en Europa lopen we zo Afrika in. Pak je tropenhelm en verrekijker maar vast uit de rugzak.

6 Afrika

In Afrika voelt het werkelijk alsof je op safari bent. Het is prachtig vormgegeven. Sinds kort zijn ook de Okapi’s weer terug en hebben ze een mooi verblijf gekregen in Afrika. Via de nette paden komen we bij de krokodillen. De jongens gaan direct op zoek naar ‘Scheefbek’. Scheefbek is een krook met…uiteraard een scheve bek. Als je wel eens in Blijdorp geweest bent dan weet je vast welke ze bedoelen. Absolute topper in Afrika is het giraffen huis. In de ‘ui’, zo wordt het huis ook wel genoemd, wonen de giraffen. Je kunt er binnen kijken op grote hoogte. En zo staan we ineens oog in oog met een prachtige stro-etende giraf. Bram steekt zijn hand uit…kan ik hem aaien? We gaan weer verder. Het is tijd om terug te lopen naar de ingang. Maar niet voordat we Bokito gedag gezegd hebben. Het blijft toch magisch die grote mensapen.

Zo dichtbij dat je hem bijna kunt aaien.
Zo dichtbij dat je hem bijna kunt aaien.

Na deze wereldreis door zakken we bij restaurant de Lepelaar met een kop koffie op de loungebanken. De jongens rennen nog even de souvenir winkel in. “We willen alleen maar even kijken mama.” We hebben genoten van het bezoek. Jij mag raden waar wij de volgende studiedag naar toe gaan, lang leve het abonnement!

Praktisch

Het hele jaar door zijn er diverse activiteiten te doen in Blijdorp. Kijk op de website wanneer er wat te beleven is.Door het park heen staan vrijwilligers met informatiekarren waar ze kinderen graag vertellen over de dieren in Blijdorp. De kinderen kunnen er echte slagtanden, botten en nog veel meer vast houden.

Er zijn diverse restaurants in de dierentuin. Maar ook voldoende binnen- en buitengelegenheden om je eigen eten te nuttigen. De kinderen kunnen dan ondertussen nog even lekker klimmen en klauteren.

Voor een volwassene kost een entreeticket 22 euro en voor kinderen van 3 t/m 12 is het 17,50 euro. Online kopen is iets goedkoper.Tegen betaling (1 euro) kan je gebruik maken van het treintje dat van de ene naar de andere ingang rijdt. Voor als je moe bent of gewoon geen zin hebt om te lopen. Ook zijn erdierenkarretjes te huur voor kinderen die niet willen lopen of moe zijn.

Er is een groot parkeerterrein bij de hoofdingang aan de Oceanium-zijde. Parkeren kost hier 8 euro.Blijdorp is ook zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Rotterdam CS loop je in ongeveer 12 minuten naar de historische ingang van Blijdorp aan de stadszijde.

Voor meer informatie, plattegronden en activiteiten kan je terecht op de website van Blijdorp.

Meer lezen

Zin om ook eens over naar een dierentuin te gaan? Klik & kijkvoor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.