Bunkerpad in Bunnik: wandelroute wordt met app een speurtocht

4
901

Het Bunkerpad is een wandelroute langs verschillende bunkers tussen Fort Vechten en Fort bij Rhijnauwen. Mieke downloadde de bijbehorende app, zodat de wandeling van circa 3 kilometer voor de kinderen verandert in een informatieve speurroute en met de prijsvraag ‘Kraak de code’.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Op, over en in bunkers op het Bunkerpad in Bunnik

Het Bunkerpad is een route in Bunnik en voert langs verschillende soorten bunkers. Erop, erin en erover: alles mag. En dat spreekt onze jonge wandelaars tussen de 5 en 12 jaar erg aan.

Met de app kun je onderling strijden of als groep de code kraken

Van te voren downloaden we de app ‘Ontdek het Bunkerpad’ van AbelLife. De adviesleeftijd is 8 tot en met 12 jaar en dat kunnen we onderschrijven. De twee jongsten van 5 en 6 jaar vinden de bunkers prachtig, maar laten het spel en de info via de app links liggen. Ook leuk is het om oudere kinderen zelf met een telefoon op pad te laten gaan. Wij kiezen er voor om als groep de speurtocht en prijsvraag te doen.

De start is bij de parkeerplaats bij Amelisweerd. Het is een zonnige zondag, dus het is druk. De parkeerplaats is vol en parkeren kan dan aan de overkant van de straat.

Het Bunkerpad start bij de parkeerplaats bij Amelisweerd.
Het Bunkerpad start bij de parkeerplaats bij Amelisweerd.
Bunkers en nog eens bunkers: we struikelen en soms bijna over.
Bunkers, bunkers en nog eens bunkers: we struikelen en soms bijna over.

Forten, bunkers en loopgraven met info via de app

Het eerste gedeelte van het Bunkerpad gaat via Amelisweerd naar Fort bij Rhijnauwen. Dit fort is alleen op speciale dagen geopend voor publiek. Rondom het fort ontdekken we bunkers en loopgraven. We krijgen steeds informatie door via de app. Dit moet je goed onthouden, zo blijkt later.

Aan de overkant hebben we goed uitzicht op Fort bij Rhijnauwen. O ja, even met ijs spelen…
De app doet goed zijn werk en geeft veel informatie.

Spannende bouwwerken, die bunkers

En dan komen de bunkers in zicht. Grote blokkendozen boven de grond of juist ondergrondse kazematten. Soms verbonden met (restanten van) loopgraven. Ook zijn sommigen toegankelijk voor de kinderen, die zich enorm vermaken.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Alle bouwwerken horen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit systeem was bedoeld om delen van Nederland onder water te zetten als verdediging bij een vijandelijke aanval. In de omgeving van Bunnik kon dit niet. Daarom werd de verdedigingslinie hier aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen.

En we lopen een stukje door restanten van een loopgraaf.
En we lopen een stukje door restanten van een loopgraaf.

Code kraken in betonnen dorpje in het weiland

Het tweede gedeelte van het Bunkerpad gaat door de weilanden. Ook hier liggen veel bunkers, het betonnen dorpje genoemd. De informatie uit het eerste gedeelte moeten we nu meer omhoog halen. Want hier start de ‘Kraak de code’-quiz.

Bij sommige bunkers liggen metalen kistjes die de jongens moeten zoeken. Bij elk kistje hoort een vraag. En alle antwoorden vormen een getal. En dat hebben we weer nodig voor het codeslot op het laatste kistje. Lukt het om die te openen, dan heb je de code gekraakt.

Het spel zorgt voor spanning en actie in het ‘betonnen dorpje’. Ook de kleinere kinderen zoeken hard naar de metalen kistjes. En de opluchting is groot als de code gekraakt wordt. Het antwoord mag je zelf gaan zoeken! Bij restaurant Vroeg kan de prijs opgehaald worden.

Aan weerszijde van het voetpad liggen de bunkers.
Jonger of ouder, iedereen helpt mee met zoeken naar de kistjes.
Snap je nu de benaming: betonnen dorpje?

App maakt het Bunkerpad leuker

Het Bunkerpad is op zich al een mooie wandeling, maar de app is echt een goede toevoeging. De app brengt het landschap, cultureel erfgoed en de verhalen op een speelse manier tot leven. Een `Kraak de code’-quiz is onderdeel van de app.

Zo vind je de app:
1. Download de Abellife-app in de appstores van Apple en Google.
2. Kies ‘Mijn routes’ en klik op ‘Alle routes’.
3. Kies ‘Bunnik – Ontdek het Bunkerpad’, klik op ‘Bekijk Bundel’ en download de route.

Tip: zorg dat je telefoon goed is opgelaten of dat je een powerbank meeneemt.

De route is halfverhard en daardoor begaanbaar met een kinderwagen.

Praktische informatie

Het Bunkerpad is gratis toegankelijk en ook de app is gratis te downloaden. Het pad is halfverhard en daardoor geschikt voor een kinderwagen. Het stukje langs Fort bij Rhijnauwen is wel hobbelig.

Er is op de route veel horeca. Eerst de Veldkeuken bij Amelisweerd, daarna theehuis en pannenkoekenhuis Rhijnauwen en tot slot restaurant Vroeg.

De parkeerplaats en startpunt van het Bunkerpad is aan de gratis parkeerplaats aan de Koningsweg in Bunnik. Dit is de provinciale weg N411. Neem de afslag Amelisweerd.

Startpunt wandeling:

Meer lezen

Ook zin om te wandelen met kinderen maar je weet niet waar? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

4 REACTIES

  1. Leuk om te lezen! Ik heb hem zelf ook gelopen en zeker een aanrader!
    Maar kon niet alle kistjes vinden. Begon zelfs te twijfelen of ze er wel allemaal zijn. Maar zo te zien hebben jullie ze wel allemaal gevonden?
    Beter zoeken dus?

  2. Waardeloos. Geen honden bij bunkerpad wandeling. Dit is de tweede maal in dezelfde omgeving. Discriminerend beleid daar

    • Tja, meningen hierover verschillen. Met jonge kinderen vinden we het juist een pré als honden niet welkom zijn. Helaas te vaak meegemaakt dat baasjes hun honden niet in de hand hebben of toch los hebben terwijl het niet mag. Gelukkig zijn er voor hondenbezitters genoeg andere opties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.