Burg Hohenzollern, een Pruisisch kasteel bovenop de Zollernberg

0
638

Burg Hohenzollern is een van de vele prachtige kastelen die Duitsland rijk is. Op weg naar het zuiden van Duitsland gaat Saskiaer met haar kinderen heen.

Burg Hohenzollern, een Pruisisch kasteel

Al in de middeleeuwen was er een kasteel te vinden op de plek waar nu Burg Hohenzollern te vinden is. In de eeuwen daarna werd het kasteel keer op keer overmeesterd en bezet. Aan het begin van de 19e eeuw was er slechts een ruiïne over. Frederik Wilhelm IV bedacht in 1819 een plan voor de wederopbouw. Pas in 1867 werd de bouw door Wilhelm I voltooid. De bouw van het kasteel is gefinancierd door de Brandenburg-Pruisische en Swabische Hohenzollernfamilies. Het ontwerp van Burg Hohenzollern is geïnspireerd op de middeleeuwse ridderburchten.

Ligging kasteel Hohenzollern

Burg Hohenzollern ligt op de Zollernberg, op ongeveer een uur rijden vanaf Stuttgart. De exacte ligging is te zien op onderstaand kaartje:

Al vanaf de snelweg zie ik het kasteel hoog op de berg liggen. Als we daarna op de weg richting Burg Hohenzollern stoppen voor een foto, hebben we pech met de zon. Op de foto is door het fotograferen tegen de zon in alleen een silhouet te zien.

Burg Hohenzollern zien we al vanaf verre liggen.
Burg Hohenzollern zien we al vanaf verre liggen.

Met kinderen naar kasteel Hohenzollern

We parkeren de auto op P1, de parkeerplaats die het dichtst bij het kasteel is gelegen. Vanaf hier is het 25 minuten berg op wandelen naar de ingang. Wij maken het onszelf makkelijk en nemen de pendelbus voor de heenreis.

Met de pendelbus naar boven.
Met de pendelbus naar boven.

Oprit en binnenplaats

We lopen onder de poort van het kasteel door en verwachten meteen op de binnenplaats uit te komen. Maar nee, de oprit van het kasteel draait naar boven en zo slingert het pad omhoog. Dan zien we de echte toegang naar het kasteel. Compleet met kleine ophaalbrug.

De binnenplaats is klein, maar het kasteel is indrukwekkend. Veel bijzondere bouwvormen en mooie details, gecombineerd met fleurige bloemen. We zijn er middenin het hoogseizoen en bij Burg Hohenzollern is het gelukkig niet zo belachelijk druk als bij Neuschwanstein. We bekijken eerst de twee kerkjes.

Camiel spot z'n favoriete bezienswaardigheid: een kanon!
C. spot z’n favoriete bezienswaardigheid: een kanon!
Een van de kapelletjes van binnen.
Een van de kapelletjes van binnen.

Binnenkant van kasteel Hohenzollern bezoeken

In de zomermaanden is het op zondag, en soms op zaterdag, mogelijk de kamers van het kasteel zonder gids kunnen bezoeken. Op andere dagen kan dit alleen met gids, met kinderen vind ik dat nooit zo handig. In elke ruimte is er tijdens deze dagen wel een gids aanwezig die meer kan vertellen of vragen kan beantwoorden.

Tot grote hilariteit van de kinderen moeten we overschoenen aan. “Waarom moet dit? En ze zijn veel te groot!” klinkt het door elkaar heen. Ik vertel dat hiermee de vloer wordt beschermd. Lopen gaat moeilijk met de overschoenen aan, dus ‘schaatsen’ we door de kasteelkamers.

Overschoenen aan in het kasteel.
Overschoenen aan in het kasteel.

De route door de kamers is niet erg lang, wat wel prettig is met kinderen. Ik vind het kasteel een intieme sfeer hebben. Geen grote balzalen waar we doorheen komen, maar kleinere en knussere ruimtes. “Ik vind de blauwe salon het mooiste, want blauw is mijn lievelingskleur” vertelt C. als we weer buiten staan.

Foto’s maken is binnen helaas niet toegestaan. Je zult dus zelf naar Burg Hohenzollern moeten gaan om er te kijken.

Schatkamer en kazematten

We lopen daarna naar de schatkamer. In het halletje staan drie harnassen en heel veel pijlen, zwaarden en ander moordwapentuig. “Mam, kijk! Wat een groot zwaard en kijk daar eens, daarmee kun je iemand van een paard duwen” C. staat er met glunderende ogen naar te kijken. Op school heeft hij hier net een project over gedaan en het is een feest van herkenning voor hem. “Mam, foto maken?” klinkt het. Nee, ook hier mogen we geen foto’s maken.

In de schatkamer staat o.a. een koninklijke jurk, er is veel serviesgoed en de grootste schat is een Pruisisch kroon.

We gaan verder naar de kazematten. Via een kort ondergronds gangenstelsel lopen we onder het kasteel door. Als we via de wenteltrap omhoog gaan staan we plots buiten het kasteel.

We gaan ondergronds.
We gaan ondergronds.

Wandelen rondom het kasteel en naar de parkeerplaats

Hier lopen we een rondje en genieten van het uitzicht over de omgeving. Wat kunnen we ver kijken! Langs Burg Hohenzollern zien we beelden staan van Pruisische koningen, met de jaartallen die daarbij horen. Door dochter M. en zoon C. worden ze allemaal aandachtig bestudeerd. Stiekem hebben ze de afgelopen jaren best wat opgestoken en al snel hebben we het over de koninklijke pruiken en hoe smerig men leefde in de middeleeuwen. “Dit wil je echt niet horen als je straks gaat eten” zegt C., om meteen door te gaan met vertellen: “Ze gooiden hun poep en pies ook zomaar op straat!”

Ons bezoek aan Burg Hohenzollern zit er op. Al met al zijn we circa 1,5 uur in het kasteel geweest. We wandelen naar beneden en zijn erg blij dat we op de heenweg met de pendelbus zijn gegaan. Zelfs naar beneden lopen over de vele traptreden en de steile paden is best inspannend.

Vanaf Burg Hohenzollern kun je ontzettend ver kijken.
Vanaf Burg Hohenzollern kun je ontzettend ver kijken.
Rondom het kasteel staan beelden van eerdere eigenaren.
Rondom het kasteel staan beelden van eerdere eigenaren.
We wandelen via alle poorten en opritten terug naar de entree.
We wandelen via alle poorten en opritten terug naar de entree.
Wat is deze burcht toch prachtig gelegen.
Wat is deze burcht toch prachtig gelegen.
Heel wat traptreden moeten we af voordat we weer bij de auto zijn.
Heel wat traptreden moeten we af voordat we weer bij de auto zijn.

Praktische informatie voor een bezoek aan Burg Hohenzollern

Burg Hohenzollern is bijna elke dag vanaf 10 uur geopend. In de zomermaanden tot 17.30 uur en in de wintermaanden tot 16.30 uur. Op de website zijn de exacte openingstijden terug te vinden, inclusief de dagen waarop het kasteel gesloten is. Ook vind je er een lijstje met dagen waarop het kasteel op eigen tempo van binnen te bekijken is (‘Royal Castle Stroll’).

Bezoek je het kasteel net zoals wij op zo’n dag waarbij je zelf door de koninklijke vertrekken mag lopen, dan betaal je voor volwassenen 12 euro en voor kinderen van 6 t/m 17 jaar 6 euro. Een gezinskaart kost 28 euro en is geldig voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Voor het parkeren betaal je 2 euro (prijspeil 2018).

De wandelroute naar Burg Hohenzollern is niet met wandelwagen te doen. Wil je toch met kinderwagen naar boven lopen? Volg dan de route van het pendelbusje. We raden je dit echter af omdat de weg behoorlijk steil is. Een enkele reis met de pendelbus vanaf P1 kost 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen van 4 t/m 14 jaar.

Op de binnenplaats van het kasteel is horeca met een terras aanwezig.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor deze regio? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of lees deze blogs van andere bloggers:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.