Afgelopen zomer ging Suzanne met haar kinderen terug in de tijd van Commodore, SNES (Super Nintendo), Pong en PacMan in het computermuseum Bonami in Zwolle. In dit bijzondere museum vol computers en computerspellen komen nostalgie en jeugdsentiment gegarandeerd terug en vermaak je je urenlang met zo’n 180 werkende spelcomputers, arcade- en flipperkasten.
Spelen en kijken in computermuseum Bonami
Op zoek naar een origineel uitje dicht bij huis, kom ik bij toeval het (spel)computermuseum Bonami in Zwolle tegen. Mijn jongens zijn gek op computerspellen en ons eerdere uitje naar Gamestate in Utrecht was een groot succes. Bovendien lees ik stuk voor stuk positieve reviews op internet over het spelcomputermuseum.
We hebben een hele middag de tijd, dus ik besluit daarheen te gaan. Het museum is midden in Zwolle gevestigd. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid op eigen terrein, dus we gaan met de auto.
Een bijzonder Computermuseum in een oude bedrijfshal
Het Computermuseum is gevestigd in het oude postsorteercentrum van de PTT en dat merken we als we naar binnen lopen. De toegang gaat via een oude hal en leidt ons naar een ontvangstruimte waar met simpele houten schermen een afgebakende entree is gecreëerd. De ruimte is aangekleed met een aantal posters (over computerspellen uiteraard) en er zit een klein loket waar we kunnen betalen.
Eenmaal binnen krijgen we een korte uitleg van één van de bevlogen vrijwilligers in dit museum. De tas moet in een kluisje en foto’s maken is absoluut niet toegestaan. Het is duidelijk dat men hier zuinig is met de spullen. Na overleg met de eigenaar krijg ik toestemming om foto’s te maken voor dit blog.
Alleroudste ‘computermachine’ dateert uit 1955
Als we de grote ruimte binnen komen ben ik een beetje overrompeld. Het oogt rommelig en ziet er totaal niet uit als een museum. Althans, niet het soort museum dat ik gewend ben.
In een enorme grote hal staan afwisselend stellingkasten met de verzameling uitgestald en tafels met oude, maar werkende, computers.
Vol verwondering lopen we langs de collectie. Die begint met de alleroudste teletype machine uit 1955 en een eerste computer van Philips uit 1964. Voor de echte computerliefhebbers fantastisch om te zien. De stelling met allerlei robots uit recentere tijden trekt de aandacht van mijn jongens. Die zijn veel leuker.
Een tijdlijn langs een enorme collectie (spel)computers
Langzaam lopen we de tijdlijn langs en zien de ene na de andere oude computer voorbij komen. Halverwege het volgende gangpad komen we bij de eerste echte werkende spelcomputer.
Hier kunnen we PONG op spelen. Voor mij jeugdsentiment, voor mijn jongens een ontdekking van vroegere tijden. We moeten even ontdekken hoe we het spel opstarten (hoe werkte dat ook alweer?), maar daarna wordt er fanatiek gepongd door mij en de jongens. Zelfs de variaties op het spel werken allemaal.
Verderop staan meer werkende computers opgesteld. Hier spelen we een aantal adventurespellen die bediend moeten worden met het toetsenbord van de computer. Heerlijk om mijn jongens uit te kunnen leggen en te kunnen laten zien hoe wij vroeger computerspelletjes speelden.
Afwisseling met actuele thema’s als Pokémon
Tussen de vele stellingen door staan zo nu en dan stellages met verzamelingen van nieuwe thema’s, zoals Pokémon. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke afwisseling tussen oude computers die voor mij vooral jeugdsentiment zijn en nieuwe moderne spellen die het voor de kinderen erg leuk maken. Ook de afwisseling tussen tentoongestelde pc’s en echt werkende pc’s met oude spellen is erg leuk.
Mijn jongens vliegen van het ene spel naar het andere en proberen ze allemaal uit. Met een beetje hulp van mij uiteraard, want hoe werken nu die rare cassettes die overal bij liggen? En hoe bedien je de Mario’s die je met een joystick moet aansturen? Als ze eenmaal weten hoe het spel werkt heb ik tijd om mij te verwonderen over de verzameling van apparaten die er te zien. Van de oudste Apples tot aan de Commodores en Atari’s uit vervlogen tijden, ze staan er allemaal.
Jeugdsentiment met oude computerspellen
Ik word pas echt enthousiast als ik op één van de vele schappen mijn oude computerspelletje zie liggen. Wie in de jaren ’80 is opgegroeid zal ze vast herkennen.
Ik wijs mijn jongens erop dat ik vroeger urenlang hetzelfde spelletje kon spelen, terwijl zij nu al hun adventurespellen met verschillende levels en belevingswerelden op de Nintendo DS hebben. Ze kunnen zich het zich niet voorstellen en vinden het zelfs saai.
Als ik ben uitgekeken speel ik gezellig een aantal spelletjes met mijn kinderen mee.
We komen nu aan bij een gedeelte waar de eerste Wii’s, Playstations en DVD-spellen staan. Ook deze moeten we natuurlijk allemaal uitproberen.
Met het hele gezin op de Playstation
We zijn nu aangekomen bij het eind van de verzameling met (spel)computers. We zien een open ruimte, waar de nieuwe spelcomputers staan opgesteld. Mijn jongste rent naar een PlayStation waar we met z’n allen Mario Kart op kunnen spelen. Dat is leuk, want thuis kunnen we maar twee spelers tegelijk spelen.
Ik doe heerlijk mee en voel me weer helemaal kind. En ondanks dat ik in een andere tijd ben opgegroeid en minder ervaring heb met de Playstation versla ik zonder enige moeite mijn tegenstanders. Teleurgesteld loopt mijn jongste weg en roept verbaasd: “Mama, hoe doe jij dat? Jij bent veel sneller!”
Unieke verzameling arcadekasten
Hij rent in een recht lijn naar het achterste deel van de hal, waar allemaal arcadekasten staan opgesteld. De oudste is een analoge kast en dateert uit 1970. Verder zie ik racesimulatoren, flipperkasten en diverse oude Arcadespellen. De Mario Kart racesimulator is favoriet bij mijn jongste, terwijl ik met de oudste samen ga flipperen. Je kunt hier gratis en onbeperkt gamen.
Eén racesimulator, de Daytona USA, in de hoek van de ruimte is het populairst. Hier race je met z’n tweeën tegen elkaar, je moet zelf gas geven, remmen en schakelen en elke oneffenheid in het raceparcours voel je aan het stuur. Ook zijn er echte racegeluiden te horen. Dat is een nadeel, want hierdoor maakt deze racesimulator wel veel lawaai. Het is dus fijn dat er maar eentje aanwezig is.
Zodra de racesimulator vrij komt, rennen mijn jongens er op af. Nu zijn zij aan de beurt. Ze krijgen er geen genoeg van. En hoewel het schakelen nog wat lastig is voor ze, is het plezier er niet minder om.
Museumshop vol merchandise
Aan het eind van de route is een shop. Allerlei gadgets, merchandise en andere games gerelateerde dingen te zijn hier verkrijgbaar. Een groot voordeel: ze verkopen ook ‘oude’ spellen. Waar wij in de gewone winkel voor Wii-spellen niet meer terecht kunnen (want er is nu een WiiU), verkopen ze die hier wel. Dolgelukkig zoeken mijn jongens een nieuw Wii spel uit.
In dit gedeelte staan ook de nieuwste spellen en een computer met VR-game. Terwijl mijn jongens om de beurten de VR-bril op mogen, praat ik met de eigenaar. Hij vertelt dat het Bonami computermuseum is ontstaan uit een hobby waarin de eigenaren jarenlang allerlei (spel)computers, arcadekasten en flipperkasten hebben verzameld. Inmiddels is het uitgegroeid tot een museum van 7.000 m2 oppervlak dat ook voor educatie door scholen in Zwolle wordt gebruikt.
Ligging van het computermuseum
Het Bonami computermuseum ligt in het centrum van Zwolle.
Ken jij het Bonami Spelcomputermuseum al?
Wat je verder nog moet weten over het Bonami computermuseum
Het computermuseum is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en auto. Het beschikt over een eigen parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren.
Het museum is geschikt voor kinderen in de leeftijd vanaf minimaal 4 jaar. Kinderen tot 4 jaar betalen daarom geen entree. Iedereen vanaf 4 jaar betaalt 14 euro per persoon. (prijspeil 2018). Kijk voor meer informatie over prijzen en openingstijden op de website van het museum.
Het computermuseum organiseert ook beurzen en evenementen gericht op computerspellen. Vind je het museum leuk, dan kun je ook hier nog leuk rondkijken.
Meer lezen
Combineer je bezoek aan computermuseum Bonami met een ander leuk uitje in Zwolle. Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Op avontuur in Dinoland in Zwolle
- Doepark Nooterhof, groene oase in Zwolle
- Stedentrip Zwolle met kinderen
- Op ontdekkingstocht bij De Ontdekhoek in Zwolle
- Direct naar alle blogs over Overijssel
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Leuk verhaal. Ik (74) ga daar vlug eens kijken.
Veel plezier!