Een foto van een karakteristieke rotsformatie spreekt Saskia al een tijdje tot de verbeelding. Het blijkt de Externsteine in het Teutoburgerwald te zijn. Hoog tijd om eens te gaan kijken of het daar echt zo mooi is of dat men goed heeft gephotoshopt.
Ontstaan van de rotsformatie Externsteine
De Externsteine is een rotsformatie van zandsteen. Enkele lange stenen rijzen onverwacht uit het heuvelachtige landschap van het Teutoburgerwald. De stenen zijn zo’n 120 miljoen jaar geleden in het Krijt ontstaan.
Op de Externsteine zijn sporen van mensen teruggevonden. Sowieso uit de middeleeuwen en mogelijk zelfs uit de prehistorie. Er zijn stenen punten uit ongeveer 10.000 voor Christus gevonden, dat betekent dat er rond die tijd mensen hebben geleefd in de omgeving van de Externsteine.
Volgens een inscriptie werd er in de 12e eeuw een grot in de westelijke rots als kerk ingewijd door de bisschop van Paderborn. Naast de ingang van die grot is het oudst bewaarde stenen beeld van Duitsland te vinden: een reliëf van de kruisafname van Jezus.
Op onderstaande kaart is de ligging van de Externsteine te vinden:
Externsteine met kinderen bezoeken
We zijn met de auto op weg naar Hannover voor de start van onze Interrail-reis. Voor mij het uitgelezen moment om een tussenstop bij de Externsteine te maken. Vanaf de achterbank klinkt wat protest: “Moeten we echt wandelen?”. “De rotsen waar we heen gaan zijn echt heel mooi, het is de wandeling waard” probeer ik ze te overtuigen. Het enthousiasme neemt nog niet toe.
Parkeren bij de Externsteine
De bordjes wijzen ons naar een grote parkeerplaats waar we moeten betalen voor het parkeren. Het idee van met z’n vieren rustig door de natuur naar de rotsformatie wandelen vervliegt meteen. De Externsteine is een toeristische attractie met bijbehorende voorzieningen. Er is zelfs een klein bezoekerscentrum en een restaurant met speeltuin.
Wandelen naar de Exernsteine
Op de kaart van het gebied zien we dat de Externsteine maar een paar honderd meter lopen is. Het brede wandelpad is goed begaanbaar en we staan al snel bij de rotsformatie. Wauw, ik vind de Externsteine net zo mooi als ik had verwacht. Vooral met de vijver ervoor is het een prachtig gezicht: blauwe lucht met witte wolken, de stoere rotsformatie, het groene gras en het water. Een goede locatie om te picknicken, wat veel Duitsers ook aan het doen zijn.
Externsteine beklimmen
Mijn man en 8-jarige zoon gaan de Externsteine beklimmen. Ik heb hoogtevrees en bekijk de Externsteine liever vanaf de grond, mijn 10-jarige dochter sluit zich bij mij aan. Terwijl wij de rotsen van alle kanten bekijken, beginnen de mannen aan hun klim naar boven. Smalle trappetjes leiden naar de top. Er is zelfs een brug van de ene rots naar de andere.
Vanaf de top zwaaien ze naar ons. Ik vind het stoer dat ze dit durven en ben vooral blij dat ze een kwartiertje later weer met beide benen veilig op de grond staan. “Ik was op de brug” roept zoon C. enthousiast als hij naar me toe komt rennen “en ik zag jullie staan.”
Wandelen in het Teutoburgerwald
De Externsteine ligt in het Teutoburgerwald, een mooi bosgebied met volop wandelmogelijkheden. In de omgeving van de Externsteine zijn er verschillende mogelijkheden om te wandelen in het Teutoburgerwald.
Met het project ‘KinderErlebniswelt Natur’ zijn er meerdere korte wandelroutes uitgezet in de omgeving. Ze zijn herkenbaar aan een vrolijk ‘Oh!’-logo. Op een kaart bij de Externsteine zien we een overzicht van deze korte wandelroutes voor gezinnen.
Korte wandelroutes in het Teutoburgerwald in de omgeving van de Externsteine:
- Rundweg Falkenburg, 5,1 kilometer
- Adlerwarte – Externsteine, 4,9 kilometer
- Knickehagen-route, 2,5 kilometer
- Silberbachpfad, 4 kilometer
- Velmerstot, 5 kilometer
- Schliepsteinroute, 1,4 kilometer
- Bärensteinroute, 2,5 kilometer
Wij houden het bij een kort rondje omdat we helaas maar weinig tijd hebben. Al deze leuke korte wandelroutes zijn wel een goede reden om een keer terug te gaan naar het Teutoburgerwald.
Externsteine combineren met Hermannsdenkmal
Op zo’n 10 kilometer afstand van de Externsteine ligt Hermannsdenkmal. Dit is een monument dat verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en Hermann. Deze Hermann wordt gezien als een van de grondleggers van het Germaanse rijk. Het monument is in 1875 onthuld.
We hebben een combinatieticket voor de Externsteine en Hermannsdenkmal, dus rijden we naar het monument. Opnieuw is het slechts een kort stukje lopen. Daarbij passeren we een klimbos, een leuke combinatie om te doen als je met kinderen naar Hermannsdenkmal gaat.
Hermannsdenkmal staat op een mooie locatie. Vanaf hier hebben we een goed zicht over de omgeving. Mijn man en zoon gaan het monument van binnen bekijken en klimmen naar de top. Vanaf daar kunnen ze nog verder kijken.
Onze tijd zit er dan echt op. We moeten verder.
Praktische informatie
Parkeren bij de Externsteine kost 3 euro. Bij de parkeerplaats is een openbaar toilet waar je tegen betaling gebruik van kunt maken, zorg ervoor dat je hiervoor wat klein geld bij je hebt. Ook bij het Hermannsdenkmal moet je betalen voor beide, de tarieven zijn vergelijkbaar.
Entree voor de Externsteine kost 3,50 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen tot 14 jaar. Een combinatieticket met Hermannsdenkmal kost respectievelijk 4,50 euro en 1,50 euro (prijspeil 2018).
Zowel bij de Externsteine als bij Hermannsdenkmal zijn speeltuintjes te vinden. Een leuke afwisseling voor de kinderen.
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor mooie natuur in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Wandelen in Alpenwelt Karwendel
- Op vakantie in het Zwarte Woud
- Naar Berchtesgadener Land
- Logeren bij Landal in Duitsland op de mooiste locaties
- Direct naar alle blogs over Duitsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).